Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:38:36

Αποστολέας Θέμα: 1 ½ μήνας παθολογίας = 6 μήνες παθολογίας ή 3 μήνες παιδιατρικής!  (Αναγνώστηκε 43116 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουνίου 2008, 16:16:15
Αναγνώστηκε 43116 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Όσοι κάνουν τρίμηνο πριν αναλάβουν ως αγροτικοί, συνήθως χωρίζονται ανά 1 ½ μήνα σε παθολογικό και χειρουργικό. Εν συνεχεία το τρίμηνο αυτό μπορεί να αναγνωριστεί ως χρόνος ειδικότητας για οποιαδήποτε ειδικότητα! Παρακολουθήστε τις ακόλουθες φοβερές εξισώσεις: 1 ½ μήνας παθολογίας και 1 ½ μήνας χειρουργικής ισούται με 3 μήνες παθολογίας ή 3 μήνες χειρουργικής ή 3 μήνες παιδιατρικής ή 3 μήνες ακτινολογίας κλπ.

Δεν φτάνει μόνο αυτό όμως. Το υπουργείο βάλθηκε να τρελάνει και τα πιο δυνατά μαθηματικά μυαλά που άντεξαν στις προηγούμενες εξισώσεις!

Τον τελευταίο καιρό, μέσω κάποιων περίεργων ερμηνειών του νόμου, δίνεται η δυνατότητα (κατά το υπουργείο υποχρέωση!)* σε όσους τελειώσουν το αγροτικό τους να αναγνωρίσουν άλλους 3 μήνες ειδικότητας (παθολογία ή χειρουργική, σ’ αυτό το σημείο το υπουργείο έχει την ευγένεια να αφήσει τους γιατρούς να επιλέξουν ποια από τις 2 ειδικότητες θα αναγνωρίσουν!). Έτσι λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο με ουσιαστικά 3 μήνες παραμονή στο νοσοκομείο (εκ των οποίων μόλις ο 1 ½ μήνας σε χειρουργική ή παθολογία) να αναγνωρίζονται 6 μήνες παθολογίας ή χειρουργικής. Για το τρίμηνο bonus που χορηγείται μετά το πέρας του αγροτικού πρόκειται περί σαφούς περίπτωσης «αυτοειδίκευσης» του νεαρού γιατρού κατά τη θητεία του στο  αγροτικό. Υπάρχει βέβαια το ρητό «στου κασίδη το κεφάλι, μαθαίνουν οι μπαρμπέρηδες», όμως δεν περίμενα ότι το υπουργείο θα ήταν τόσο ειλικρινές για το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται στην ειδικότητα ώστε να προχωρήσει σε τέτοια πρωτοποριακά μέτρα.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι, ότι στο βωμό του περιορισμού του χρόνου ειδίκευσης και του χρόνου αναμονής για έναρξη ειδικότητας, καμιά επιστημονική εταιρία ή επαγγελματική ένωση (πλην της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής)  δεν βγήκε να στηλιτεύσει όλο αυτό τον παραλογισμό, την προσβολή και απαξίωση που γίνεται απροκάλυπτα στο σύστημα ιατρικής ειδίκευσης και στις ιατρικές ειδικότητες γενικότερα!

*Δείτε στο παρακάτω link (Θέματα ειδικευομένων – Παράταση ειδικότητας)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
τη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Μιχαήλ για το παράνομο των πιέσεων που ασκούν τα νοσοκομεία σε ειδικευόμενους να αναγνωρίσουν αυτό το επιπλέον τρίμηνο και ουσιαστικά να παραιτηθούν από τη θέση τους πριν την ώρα τους.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουνίου 2008, 18:27:21 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Ιουνίου 2008, 20:15:46
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Μπορείς να αναγνωρίσεις μόνο χειρουργική ή παθολογία.
Παιδιατρική ή ακτινολογία δεν μπορείς.
Αν έχει γίνει σε κάποιο νοσοκομείο "ρύθμιση" για αναγνώριση παιδιατρικής ή ακτινολογίας,προφανώς έγινε μεταξύ των ειδικευομενων και του νοσοκομείου και όχι επειδή το ορίζει ο νόμος.

19 Ιουνίου 2008, 21:15:26
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


2. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.α’ του Ν.3580/2007, ο χρόνος υπηρεσίας του Γιατρού στο τμήμα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα,
συνυπολογίζεται για την απόκτηση της ειδικότητας που αυτός επιθυμεί να αποκτήσει, εφόσον το τμήμα αυτό είναι αναγνωρισμένο προς τούτο.
Στην εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ο Γιατρός υπηρετεί υποχρεωτικά ένα τρίμηνο, σε τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, το οποίο
προσμετράται, ως χρόνος ειδίκευσης, οποιασδήποτε ειδικότητας που ο Γιατρός επιλέγει να αποκτήσει, εφόσον τα ανωτέρω μνημονευόμενα τμήματα, είναι αναγνωρισμένα
να παρέχουν άσκηση για ειδίκευση.

19 Ιουνίου 2008, 21:49:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δες λίγο και το παρακάτω:
Κάνει σαφή διαχωρισμό σε πρώτο τρίμηνο (πριν την υπηρεσία υπαίθρου), που δεν αναφέρει πουθενά τι μπορεί να αναγνωρίσει ο γιατρός γι’ αυτό το τρίμηνο (εδώ κολλάει το οποιασδήποτε ειδικότητας) και σε δεύτερο τρίμηνο μετά την εκπλήρωση του αγροτικού που μπορεί να είναι Παθολογία ή Χειρουργική.
Άρα το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι ότι θέλει ο γιατρός, Και ξέρω αρκετούς που το αναγνώρισαν ως παιδιατρική. Άρα 1 ½ μήνας παθολογίας + 1 ½ μήνας χειρουργικής = 3 μήνες παιδιατρικής. (Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός είναι «αδικημένος» αφού δεν μπορεί να κάνει χρήση του δεύτερου τριμήνου)
Βέβαια αν κάποιος θέλει να κάνει κάποια ειδικότητα που έχει ας πούμε 6 μήνες παθολογία π.χ. Ψυχιατρική  τότε χαράς Ευαγγέλια αφού με 1 ½ μήνα παθολογία +1 ½ μήνα χειρουργικής και εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, αναγνωρίζει 6 μήνες παθολογία και «ξεμπέρδεψε».

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρ. πρωτ. Υ10δ/45543/15-4-2008 για παροχή διευκρινήσεων αναγνώριση & προσμέτρηση τριμήνου από Υπηρεσία Υπαίθρου
Παροχή διευκρινήσεων
Σχετ: 1. Οι παρ. 3β και γ του άρθρου 21 του Ν. 3580/07 (ΦΕΚ 134/Α΄/2007)
       2. Το άρθρο 8 του Ν. 3627/2007 (ΦΕΚ 292/Α΄/07)
         3. Η με αρι. Υ10δ/οικ. 7745/16-1-2008 εγκύκλιος
Σε συνέχεια της σχετικής (3) και μετά από ερωτήματα που διατυπώθηκαν για την σωστή εφαρμογή των σχετικών (1) και (2) διευκρινίζουμε τα παρακάτω:
1. Από την έναρξη ισχύος του σχετικού (1) σε όλους τους γιατρούς που εκπλήρωσαν ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, αναγνωρίζονται και προσμετρώνται ως χρόνος ειδίκευσης δύο τρίμηνα ως εξής: α) Ένα τρίμηνο που οι γιατροί τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία, πριν την υπηρεσία υπαίθρου (δωδεκάμηνη ή εννιάμηνη) και β) ένα τρίμηνο Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους γιατρούς που εκπλήρωσαν ή θα* εκπληρώσουν αυτήν.
2. Οι γιατροί τοποθετούνται για ειδίκευση στα Νοσοκομεία, για την απόκτηση μιας κύριας ειδικότητας και για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας (άρθρ. 1,2 του 123/75), όπως αυτός προκύπτει από τα σχετικά Π.Δ/τα και τους νόμους. Με την διάταξη της παρ. 3  γ, άρθρ. 21, του Ν. 3580/2007, αναγνωρίζονται τρεις μήνες ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους γιατρούς που έχουν ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και επέλεξαν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας που περιλαμβάνει άσκηση στην ειδικότητα της Παθολογίας ή Χειρουργικής - π.χ. Παθολογία, Χειρουργική, Ιατρική Βιοπαθολογία, Γενική Ιατρική, Ψυχιατρική, Καρδιολογία- μειώνοντας έτσι το συνολικό χρόνο άσκησης στις ειδικότητες αυτές κατά έξι μήνες (συνυπολογιζομένου του τριμήνου προεκπαίδευσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου).
3. Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις που οι γιατροί έχουν συνάψει με τα νοσοκομεία, όπως προαναφέραμε, είναι ίσες με το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητάς τους. Εφ' όσον ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας, για τους γιατρούς που έχουν εκπληρώσει υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, μειώθηκε, υποχρεούνται, όπως άλλωστε ορίζεται και στην Απόφαση τοποθέτησης-πρόσληψής τους, να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό -εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου- ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους.
4. Στο ερώτημα που υποβάλλεται στην υπηρεσία για τους γιατρούς που επιθυμούν, μετά την προσμέτρηση του τριμήνου, να αποχωρήσουν άμεσα και δεν έχουν εξαντλήσει τις κανονικές άδειες που δικαιούνται, σας παραπέμπουμε στην με αρ. οικ. 3392/1-3-05 εγκύκλιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας, σχετικά με το Ν. 3302/04 «Ρύθμιση ετήσιας άδειας εργαζομένων και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού με οποιονδήποτε τρόπο, πριν λάβει την κανονική άδεια που του οφείλεται, ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια. Ως εκ τούτου και εφ' όσον κατά το χρονικό σημείο της λύσεως της σχέσης εργασίας δεν έχει εξαντληθεί το δικαίωμα της άδειας, ο μισθωτός θα λάβει αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας, που αντιπροσωπεύουν αυτές που θα εδικαιούτο ο μισθωτός εάν ελάμβανε την άδειά του κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης εργασίας». Όσον αφορά τους γιατρούς που λήγει η σύμβασή τους και παραμείνουν στα νοσοκομεία μέχρι την κάλυψη της θέσης τους από τον επόμενο στη σειρά προτεραιότητας γιατρό (παρ. 4. Άρθρ. 21, Ν. 3580/2007), παρέχεται η δυνατότητα, εάν μετά την προσμέτρηση του τριμήνου, έχει λήξει ο χρόνος ειδίκευσής τους και τους υπολείπεται χρόνος κανονικής άδειας, να τον λάβουν κατά τη διάρκεια της παράτασης. 
5. Όπως γνωρίζεται τα χρονικά διαστήματα απουσίας των γιατρών λόγω απεργιών, ασθενείας, κύησης-λοχείας, μειωμένου ωραρίου κ.λ.π. πλην της κανονικής αδείας και της παρακολούθησης επιστημονικών συνεδρίων, δεν προσμετρούνται στο χρόνο ειδίκευσής τους και πρέπει να συμπληρώνονται με ισόχρονη παράταση της σύμβασης εργασίας τους για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής τους. Ως εκ τούτου το τρίμηνο θα αφαιρεθεί μετά τον υπολογισμό και την προσμέτρηση του χρόνου των αδειών στον αρχικό συμβατικό χρόνο των γιατρών.
6. Στους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση των τίτλων Παθολογίας και Χειρουργικής το τρίμηνο θα αφαιρεθεί μόνο από το χρόνο άσκησής τους στην Παθολογία και Χειρουργική και όχι από τα υποχρεωτικά τρίμηνα ή κατ' επιλογή εξάμηνα των ειδικοτήτων αυτών.
7. Όπως γνωρίζεται σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π. Δ/τος 84/86 η ειδίκευση των ιατρών, πραγματοποιείται κατά πλήρη απασχόληση σε καθοριζόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς ..., προϋποθέτει δε  τη συμμετοχή του ιατρού στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών. Επομένως το άρθρο 8 του Ν. 3627/07 έχει εφαρμογή μόνο στους γιατρούς που κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου έχουν αποσπασθεί ή θα εγκριθούν από το Υπουργείο μας, ολικές αποσπάσεις τους από τα Περιφερειακά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία και εφόσον το τμήμα του Νοσοκομείου, στο οποίο αποσπάσθηκαν ή θα αποσπασθούν, είναι αναγνωρισμένο να χορηγεί άσκηση στην ειδικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι στα πιστοποιητικά, πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της απόφασης με την οποία αποσπάσθηκε ο ιατρός. Ευνόητο είναι ότι τα τμήματα των νοσοκομείων που δεν είναι αναγνωρισμένα να χορηγούν χρόνο άσκησης για ειδίκευση, δεν δύνανται να εκδίδουν πιστοποιητικά ευδόκιμης άσκησης των ιατρών.

* Προσέξτε το παραθυράκι: αναγνώριση του δεύτερου τριμήνου μπορεί να γίνει κι από όσους θα εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου! Τι σημαίνει αυτό άραγε; Μήπως σου αναγνωρίζω τώρα το δεύτερο τρίμηνο με τη προοπτική ότι εσύ κάααααποτε θα ολοκληρώσεις την υπηρεσία υπαίθρου;


« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουνίου 2008, 22:05:26 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

20 Ιουνίου 2008, 00:00:54
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.α’ του Ν.3580/2007, ο χρόνος υπηρεσίας του Γιατρού στο τμήμα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα,
συνυπολογίζεται για την απόκτηση της ειδικότητας που αυτός επιθυμεί να αποκτήσει, εφόσον το τμήμα αυτό είναι αναγνωρισμένο προς τούτο.
Στην εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ο Γιατρός υπηρετεί υποχρεωτικά ένα τρίμηνο, σε τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, το οποίο
προσμετράται, ως χρόνος ειδίκευσης, οποιασδήποτε ειδικότητας που ο Γιατρός επιλέγει να αποκτήσει, εφόσον τα ανωτέρω μνημονευόμενα τμήματα, είναι αναγνωρισμένα
να παρέχουν άσκηση για ειδίκευση.

ο.κ.
Νόμισα εννοούσες 6 μήνες παιδιατρικής ή ακτινολογίας.

29 Ιουνίου 2008, 19:59:03
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η απόφαση για εξαίρεση της Γενικής ιατρικής από την αναγνώριση του πλασματικού bonus δεύτερου τριμήνου ειδικότητας σε όσους συμπληρώνουν τη θητεία στο αγροτικό τους κι έχουν κάνει τρίμηνο, και ανάρτησε η Αγωνιστική Παρέμβαση στην ενότητα «Παράταση Ειδικότητας» Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 
δείχνει σαφέστατα πόσο πιστεύει, το ίδιο το Υπουργείο, ποιοτικό και αντικειμενικό είναι το bonus  6μηνο ειδίκευσης που δίνει σε όσους κάνουν τρίμηνο και αγροτικό!
Βέβαια η αναγνώριση του πρώτου τριμήνου παραμένει για τη Γενική Ιατρική!

Θεωρώ ότι σαν μέτρο είναι καλό για την ειδικότητά μας, αφού αν ίσχυε θα μπορούσαν όσοι ήθελαν να ειδικευθούν στη Γενική ιατρική κι έκαναν τρίμηνο και αγροτικό μετά, να «αναγνωρίσουν» ή 6 ολόκληρους μήνες Παθολογία (δηλ όλο το διάστημα παθολογίας που προβλέπεται στην ειδικότητα!) ή 3 μήνες Παθολογία (δηλ. το 50% του προβλεπόμενου χρόνου) και 3 μήνες Χειρουργική (δηλ. το 75% του προβλεπόμενου χρόνου στην ειδικότητα). Κι όλα αυτά με 1 ½ μήνα παθολογία κι 1 ½ μήνα Χειρουργική κατά τη διάρκεια του τριμήνου!

Ας δούμε ένα ακόμη «ωραίο» της ρύθμισης των bonus εξαμήνων:
Ο νόμος για την ειδίκευση στην Ψυχιατρική λέει: «6 μήνες Παθολογία (με επικέντρωση στην ‘Ψυχοσωματική θεώρηση’ των νοσημάτων)». Με το νέο σύστημα των bonus 6μήνων, όποιος θέλει να κάνει ψυχιατρική, κάνοντας αγροτικό έχει καθαρίσει από παθολογία. Κατά τα άλλα ο νομοθέτης κάνει και την επισήμανση ότι ο ειδικευόμενος πρέπει να επικεντρωθεί στην ‘Ψυχοσωματική Θεώρηση’ των νοσημάτων. Εκτός αν η επικέντρωση γίνεται στην Ψυχοσωματική Θεώρηση των νοσημάτων του νομοθέτη που είχε τη φαεινή ιδέα να μοιράζει πλασματικές ειδικεύσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα σε όσους κάνουν αγροτικό!


« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιουνίου 2008, 20:06:56 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
26 Απαντήσεις
16622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2010, 20:34:34
από Νίκος Αγγελής
0 Απαντήσεις
2767 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2009, 02:29:51
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3271 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2010, 16:03:29
από Raptor
4 Απαντήσεις
6992 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2011, 02:36:34
από timex
0 Απαντήσεις
17094 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Αυγούστου 2022, 07:24:05
από Argirios Argiriou