Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕ.Π.Α.

<< < (3/20) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Πέρασε κάμποσος καιρός αλλά δε βλέπω πρσθήκη με καμίά νέα πληροφορία για το θέμα των γνωματευρεων-δηλώσεων για τα ΚΕΠΑ....Προσωπικά πιστεύω ότι δεν απαντούν για να μπορέσουν να "κόψουν" κάποιους δύστυχους ασφαλισμένους με όποια δικαιολογία βρουν - και θα βρούν (είμαι, συμφωνω προκατειλημένος και πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας).
   Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω (όχι εγώ, άλλος θα την πληρώσει...). Έχω ασθενή με Ca μαστού, σχετικά πρόσφατο, και με ημιακρωτηριασμό δακτύλου και χρόνια οσφυαλγία-σπονδυλαρθίτις. Απο τα ορθοπαιδικά "παίρνει" περίπου 10% ποσοστό αναπηρίας που, άμα αθροιστεί με το μαστό, δίνει πιθανότατα το ποθητό (για εκείνη) ποσοστό αναπηρίας. Ο χειρούργος της έχει ήδη γράψει υπεύθηνη δήλωση, πριν απο εμένα... Τι πρέπει να γίνει τώρα;
   α) Να της δώσω απλή γνωμάτευση (αναπηρίας, θεωρημένη στον ΙΣ) που να καταθέσει στην επιτροπή; (μάλλον αυτό θα κάνω)
β) Να της γράψω υπεύθυνη δήλωση που θα την παραπέμπψ σε ...χειρουργούς για τον μαστό; (είναι η κύρια ασθένεια...)
γ) Να τη στείλω πίσω στο χειρουργό (είναι και εκτός πόλης αν θυμάμαι καλά  :) ) για να συμπεριλάβει τη δική μου γνωμάτευση;
   Δέχομαι γνώμες... Πάντως δεν αναμένω επίλυση του θέματος αφού τα ΚΕΠΑ (επαναλαμβάνομαι...) επίτηδες δημιούργησαν αυτό το σκηνικό (εκτός αν θέλουν για το κάθε πρόβλημα να περνάει ο παθών ασθενής απο διαφορετική επιτροπή... θα κάνει 2-3 χρόνια για να περάσει απο όλες αν έχει 2-3 διαφορετικά προβλήματα  :laugh: :laugh: :laugh:  ---> γελάω με τα χάλια μας).

--- Τέλος παράθεσης ---
Με την τωρινή μορφή της έκθεσης (ως υπεύθυνης δήλωσης) δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί να δώσουν κάτι περισσότερο από απλή γνωμάτευση για την πάθηση που αφορά την ειδικότητά τους, άσχετα αν είναι η κύρια αιτία αναπηρίας ή όχι. Έχεις δίκιο να πιστεύεις ότι αυτή η διαδικασία είναι ένας μηχανισμός ανάσχεσης για όλους και κείται επί δικαίων και αδίκων.

Argirios Argiriou:
Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τον νεοεισαχθέντα εισηγητικό Φάκελο παροχών αναπηρίας των ΚΕΠΑ:

Στον πίνακα 1, Ιατρική Ειδικότητα Εξέτασης Φακέλλου απουσιάζει η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Γενικοί Ιατροί δεν μπορούν να συμπληρώνουν τέτοιον εισηγητικό Φάκελο για τα ΚΕΠΑ;

Εκεί που γράφει "αναφέρατε το ποσοστό της ακρίβειας της εξέτασης που θεωρείται η πλέον κατάλληλος για την εκτίμηση της ανατομοφυσιολογικής αναπηρίας", πως θα υπολογίζουμε το ποσοστό; Υπάρχει κάποιος μπούσουλας ή θα κάνουμε μια αυθαίρετη εκτίμηση;

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚΕΠΑ: ΝΕΑ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
.....
καθίσταται υποχρεωτική η συνυποβολή με την αίτηση για πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ του ενιαίου εντύπου Ιατρικής Εκθεσης/Βεβαίωσης. .....
..... Η ιατρική έκθεση καθίσταται υποχρεωτική από τις 15 Ιουνίου 2013 και χωρίς αυτή δεν γίνονται δεκτά αιτήματα προς εξέταση από τα ΚΕΠΑ

--- Τέλος παράθεσης ---
   Απο ότι διαπιστώνω τουλάχιστο στη Λάρισα συνεχίζεται το παλιό καθεστώς με τις προεγκρίσεις και όχι το νέο εννιαίο έντυπο Ιατρικής Έκθεσης (υπέύθυνη δήλωη). Έγραψα αυτό το μήνα δύο γνωματεύσεις για επιτροπη (και όχι βέβαια εκθέσεις...). Φαντάζομαι το ίδιο ισχυεί και αλλού.
    Στην ιστοσελίδα του κ. Τσέρκη βρήκα αυτό το σχετικό με τα ΚΕΠΑ (που δεν αφορά εμάς άμεσα αλλά την λειτουργία τους):
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
     Στην ηλεκτρονική διάθεση των ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωρά η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειάς της για διασφάλιση των διαδικασιών χορήγησης των παροχών και αποτροπής φαινομένων παραβατικότητας.
   Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πιστοποίηση των Φορέων παροχών αναπηρίας, ώστε να αντλούνται διαδικτυακά οι ιατρικές γνωματεύσεις για τα αιτήματα που κατατίθενται στις Υπηρεσίες τους.
    Το μέτρο αυτό εξασφαλίζει:
- Άμεση πρόσβαση στις ιατρικές γνωματεύσεις και ακολούθως μείωση της γραφειοκρατίας και της ανάγκης επισκεψιμότητας των ατόμων με αναπηρία τόσο στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ όσο και στους Φορείς - Παρόχους αναπηρικών επιδομάτων και προνομίων.
- Εκμηδένιση των περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών γνωματεύσεων και χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους.
- Δυνατότητα επανελέγχου όλων των ήδη προσκομισθεισών ιατρικών γνωματεύσεων.
    Ο επανέλεγχος κρίνεται απαραίτητος, καθότι μόνο στο Δήμο Πειραιά εντοπίστηκαν 17 περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων, οι οποίες και παραπέμπονται αρμοδίως για την απόδοση ευθυνών.
   ΥΓ: Καιρός είναι να ψηφιοποιηθούν και να καταγράφονται ψηφιακά και εκεί όλα. Τώρα πως "εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών γνωματεύσεων" δεν μπόρεσα ακριβώς να καταλάβω. Για τα άλλα συμφωνώ απόλυτα...

Ορθοπαιδικός:
Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την υπεύθυνη δήλωση αναπηρίας, στην οποία βέβαια συμφωνώ (και μάλλον άργησε να την "βγάλει"): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προς
 - ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Καλίρη
- Διοικητή του ΙΚΑ
    κύριοι
 Η Διοίκηση του ΙΚΑ επανέφερε με εγκύκλιο (14/11/13) το απαράδεκτο «έντυπο-υπεύθυνη δήλωση» για τα ΚΕΠΑ, το οποίο μετά τις αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας είχε αποσυρθεί τον Ιούνιο του 2013.
   Το εν λόγω έντυπο υπέχει την έννοια Υπεύθυνης Δήλωσης του άρ.8 του  Ν.1599/1986 ως προς την ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων και οι γιατροί οφείλουν να το συμπληρώνουν με γνώση των προβλεπομένων συνεπειών περί ψευδούς δήλωσης. Συγκεκριμένα το έντυπο υποχρεώνει τους γιατρούς να πιστοποιούν την αλήθεια ατομικών στοιχείων του ασθενούς (διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο), ως εάν ο γιατρός είναι αστυνομικός ή ληξίαρχος.
    Η ζητούμενη καταγραφή ιατρικών στοιχείων, όπως το ιστορικό του ασθενούς, η παρούσα κατάσταση της νόσου του, παρακλινικές εξετάσεις που τεκμηριώνουν την πάθηση του και συνυπάρχουσες παθήσεις, είναι στοιχεία τα οποία προκύπτουν κατόπιν κρίσης και αξιολόγησης από τον γιατρό σύμφωνα με την εφαρμογή των κανόνων της ιατρικής επιστήμης και της εμπειρίας του και ως τέτοια είναι στοιχεία που ενδέχεται να αποκλίνουν από την κρίση άλλου γιατρού που ενήργησε επίσης lege artis.
    Συνεπώς είναι αδιανόητο να ζητείται καταγραφή διάγνωσης ή ιατρικής κρίσης σε έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599 με όλες τις συνέπειες του νόμου, διότι απλά η οποιαδήποτε κρίση ή διάγνωση δεν αποτελεί κατά την επιστημονική λογική αδιαμφισβήτητο αληθές γεγονός που μπορεί ως τέτοιο να δηλωθεί με τις συνέπειες του Ν.1599.
   Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να αποσύρετε άμεσα το συγκεκριμένο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό έντυπο διότι οι γιατροί συμμορφούμενοι με την επιστημονική λογική και προστατεύοντας εαυτούς από μελλοντικές μηνύσεις και ποινικές διώξεις σε βάρος τους, θα αρνηθούν δικαιολογημένα να το συμπληρώσουν, έχοντας εν προκειμένω την κάλυψη της ΟΕΝΓΕ.
    Καλούμε το υπουργείο Υγείας να παρέμβει και να επιβάλλει στα νοσοκομεία να επιτελούν το καθήκον τους εκδίδοντας ιατρικά πιστοποιητικά νοσηλείας ή εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία θα γίνονται δεκτά άμεσα από τις αρμόδιες επιτροπές, χωρίς το εν λόγω απαράδεκτο «έντυπο–υπεύθυνη δήλωση».
 
Με εκτίμηση Για την ΟΕΝΓΕ
Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας
Βαρνάβας Δημ.                                                           Βαμβακάς Λάμπρος

md:
Συναδελφοι χρειαζομαι επειγοντως τη γνωμη σας!
Τι κανετε εσεις επι του θεματος και τι ισχυει τελικα?
Με το κλεισιμο του πρωην ΙΚΑ τιθεται το θεμα και παλι επιτακτικα
Σημερα ειχα την εξης εμπειρια-γιατρε(σ.σ ασθενης που δεν γνωριζω σε τηλ.επικοινωνια)θελω 2 ραντεβου για χαρτι για επιτροπη,για μενα και το γιο μου που ειναι ΑΜΕΑ.Ο γιατρος εχει φυγει απο το ΙΚΑ...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση