Γεια σας, είμαι καινούργιο μέλος, βρήκα το forum σας από αναζητήσεις στο google και πήρα το θάρρος να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου για το ΚΕΠΑ διότι έχω πελαγώσει με διάφορα θέματα και δεν μπορώ να βγάλω μια σίγουρη άκρη με αποτέλεσμα να έχω αγχωθεί πολύ....
Έχω κάποια προβλήματα υγείας και θέλω να δω τι ποσοστό αναπηρίας μπορώ να λάβω, τα προβλήματα αυτά είναι ορθοπεδικά, καρδιολογικά και οφθαλμολογικά. Τα σοβαρότερα είναι τα ορθοπεδικά τα οποία τα βάλαμε ως προέχουσα πάθηση με τον ορθοπεδικό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που με μπέρδεψε στην συμπλήρωση του εγγράφου αυτού είναι αν στην 2η σελίδα εκεί που λέει να αναγραφεί το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς πρέπει να αναφέρουμε όλα τα προβλήματα ή μόνο την σοβαρότερη πάθηση, στις οδηγίες συμπλήρωσης του φακέλου από πίσω αναφέρει οτι εκεί αναγράφουμε την προέχουσα πάθηση ενώ τις συνυπάρχουσες τις αναγράφουμε από κάτω σε κάτι πεδία.
Μίλησα τηλεφωνικά με 2 άτομα από ένα ΙΚΑ, ο ένας συμφώνησε με το παραπάνω ενώ ο άλλος είπε οτι πρέπει να αναγράψω όλες τις παθήσεις εκεί που λέει για το ιστορικό και όσες θέλω να βάλω ως συνυπάρχουσες πρέπει να αναγράψει ο γιατρός από κάτω τους κωδικούς των υγειονομικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα υπόλοιπα προβλήματα. Επίσης ο ένας υπάλληλος μου είπε οτι αυτός που θα συμπληρώσει τον εισηγητικό φάκελο θα είναι ο γιατρός της προέχουσας πάθησης και να έχω μαζί μου και γνωματεύσεις από τους άλλους γιατρούς με σφραγίδα και υπογραφή να τις δώσω στον παραπέμποντα γιατρό για να τις αντιγράψει.
Για την ιστορία του θέματος, τον Ιούλιο πήρα γνωμάτευση από τον οφθαλμίατρό, μετά έκλεισα ραντεβού και περίμενα τρεις εβδομάδες για για να βρω καρδιολόγο στα πρωινά ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο τον Αύγουστο, πήρα γνωμάτευση και από καρδιολόγο λοιπόν. Για τον ορθοπεδικό τώρα, περίμενα 1.5 μήνα στην αναμονή και μέσα σε αυτό το διάστημα προέκυψε ορθοπεδικό πρόβλημα. Ο ορθοπεδικός που πήγα τον Οκτώβριο συμπλήρωσε οτι αφορά τα προβλήματα της ειδικότητάς του και τα υπόλοιπα προβλήματα αρνήθηκε να τα γράψει λέγοντας να πάω στους άλλους γιατρούς να γράψουνε τα δικά τους... του ανέφερα τι μου είπε ο υπάλληλος που ρώτησα και μου λέει οτι ο παραπέμπον γιατρός είναι μόνο αυτός που σε παραπέμπει για τα κύρια προβλήματα και οι άλλοι γιατροί να αναγράψουν τις συνυπάρχουσες παθήσεις...
Εν τω μεταξύ μετά από νέα τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο ΚΕΠΑ αυτή την φορά σχετικά με τι πρέπει να γίνει για τις συνυπαρχουσες παθήσεις, η υπάλληλος μου είπε οτι αν ο ασθενής πάσχει από πολλά προβλήματα υγείας, στον εισηγητικό θα αναφερθεί η κύρια πάθηση ενώ στις συνυπάρχουσες θα συμπληρωθεί ο κωδικός της επιτροπής που θα τις εξετάσει και θα συνυποβάλλω μέσα τις γνωματεύσεις που έχω. Άρα από οτι κατάλαβα πρέπει να πάω σε κάποιον ιατρό και να συμπληρωθούν μόνο οι 2 κωδικοί για τα καρδιολογικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Ένα άλλο πρόβλημα που με προβληματίζει είναι η χρονική ισχύς που πρέπει να έχουνε οι γνωματεύσεις των γιατρών που θα προσκομίσω στο ΚΕΠΑ. Καθώς αφού πήγα στον ορθοπεδικό και προέκυψε νέο πρόβλημα υγείας με προβλήματα στις μετακινήσεις και στο περπάτημα, μετά περίμενα άλλον 1.5 μήνα μέχρι να κάνω αξονική τομογραφία να πάρω τα αποτελέσματα και να ξαναπάω στον ορθοπεδικό να τα δει, μου έγραψε και κάποια νέα ευρήματα που προέκυψαν.
Επειδή τώρα για τις συνυπάρχουσες παθήσεις δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα στον εισηγητικό φάκελο, σκέφτομαι αν είναι να πάω σε κάποιον παθολόγο να μου αναγράψει επάνω οτι είναι να μου αναγράψει με βάση τις γνωματεύσεις των άλλων γιατρών που έχω για να μην ταλαιπωρούμαι να τρέχω πάλι σε 2 γιατρούς, εσείς τι λέτε;
Επίσης, παίζει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις γνωματεύσεις του καρδιολόγου και του οφθαλμιάτρου που είναι από τον Ιούλιο και Αύγουστο; Δυστυχώς λόγω προβλημάτων με το περπάτημα δεν θέλω να ταλαιπωρηθώ και σκέφτομαι να πάω στο ΚΕΠΑ τον Ιανουάριο που πιστεύω πως η υγεία μου θα είναι καλύτερη.
Αυτή η διαδικασία με τον εισηγητικό φάκελο είναι πολύπλοκη για κάποιον που πάσχει από πολλά συμπτώματα και με έχει αγχώσει γιατί δεν θέλω να κάνω κάτι λάθος και μετά να μην δεχτούν τα δικαιολογητικά με τα χαρτιά και να ξανατρέχω σε γιατρούς και νοσοκομεία....
Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.