Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:30:16

Αποστολέας Θέμα: Τιμές νοσηλίων στο ΕΣΥ.  (Αναγνώστηκε 12097 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Δεκεμβρίου 2011, 09:05:21
Αναγνώστηκε 12097 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 06/12/2011.

Τιμές σε ευρώ (Ε) για Γ' θέση νοσηλείας στο ΕΣΥ μετά την 30/09/2011.

Σκωληκοειδεκτομή    983 Ε.

Κοιλιακή ολική υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας)  1525 Ε.

Αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων                     1374 Ε.

Κοιλιακή ολική υστερεκτομία μετά εξαρτημάτων (αφαίρεση μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων)  2.900 Ε.

Φυσιολογικός τοκετός                                      872 Ε.

Καισαρική τομή                                              1541 Ε.


ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Δραματική αύξηση νοσηλίων
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας... Οπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από το διάστημα 2006 μέχρι το 2011 έχει σημειωθεί μείωση των επισκέψεων σε γυναικολόγους και οδοντιάτρους, ενώ οι πολίτες δεν επισκέπονται συχνά γιατρούς για προληπτικούς λόγους.

Ιδιαίτερα μειωμένη είναι και η χρήση υπηρεσιών που παρέχουν ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια, ενώ από άλλες μελέτες προκύπτει μείωση κατά 30% στις επισκέψεις στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αλλη ελληνική μελέτη, την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έδειξε ότι το κόστος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι σχεδόν διπλάσιο σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί κάταγμα. Τη μελέτη παρουσίασαν οι καθηγητές Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ, και Γιώργος Λυρίτης, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, και ο ερευνητής Κώστας Αθανασάκης.

Το μέσο ετήσιο κόστος της εγκατεστημένης οστεοπόρωσης εκτιμάται κατά 78% υψηλότερο, προσεγγίζοντας τα 2.027,46 ευρώ , έναντι των 1.139,63 ευρώ για τη μη εγκατεστημένη οστεοπόρωση.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου, με μέσο ετήσιο κόστος 4.334,27 ευρώ , λόγω της αντιμετώπισής τους, η οποία στο 90% των περιπτώσεων επιβάλλει τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Αντιστοίχως, το μέσο ετήσιο κόστος του κλινικού σπονδυλικού κατάγματος ανέρχεται στα 2.723,27 ευρώ και του κατάγματος καρπού στα 1.731,35 ευρώ .

Συνολικά, η μελέτη καταδεικνύει ότι το άμεσο κόστος που επωμίζεται το ΕΣΥ για την οστεοπόρωση φτάνει τα 890 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

* «Ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής και θα καταρρεύσει σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τη λειτουργία του», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας πως «υπεύθυνη γι' αυτό είναι η δραματική αύξηση των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία και ακόμη περισσότερο στις ιδιωτικές κλινικές που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».

Επίσης έκανε λόγο για τη δραματική αύξηση των νοσηλίων τα οποία, όπως ανέφερε, «τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ανασφάλιστοι μόνοι τους -που είναι οι σημερινοί άνεργοι κατά βάσιν. Αν λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να πληρώσει, τότε θα καταρρεύσει πριν ακόμη λειτουργήσει. Οι άνεργοι δε, μη έχοντας να πληρώσουν αυτά τα αυξημένα νοσήλια, θα στερηθούν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ζωή τους».  

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου 2011, 16:24:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Δεκεμβρίου 2011, 16:20:46
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του συνάδελφου Αναστάσιου Θεοδωρίδη:

Καθημερινή, 24-12-2011
  
Αλλαγή τιμών των «κλειστών νοσηλίων»

 Τι διαπίστωσαν οι επιτροπές του ΙΚΑ
Της Γαληνης Φουρα

Υπερτιμολογήσεις, «ακατανόητη ονοματολογία» και λάθη στον αριθμό των ημερών νοσηλείας για πολλές ιατρικές πράξεις, διαπίστωσαν οι 25(!) επιτροπές από γιατρούς ειδικοτήτων που επανεξέτασαν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ). Σχεδόν τα μισά «πακέτα» με τα οποία πληρώνονται από 1ης Οκτωβρίου συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλάζουν, όπως διαβεβαίωσε την «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας, Νίκος Πολύζος. Ο πλήρης κατάλογος των αναθεωρημένων νοσηλίων θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την έγκρισή του από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος.

Οι επιτροπές αναθεώρησαν τελικώς τις τιμές για ορισμένες ιατρικές πράξεις που ήταν... κραυγαλέα υπερτιμολογημένες, όπως είχε επισημανθεί σε σχετικά δημοσιεύματα της «Κ». Π.χ. η βρογχοσκόπηση, που από την 1η Οκτωβρίου χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 1.910 ευρώ, μετά την αναθεώρηση θα τιμάται 250 ευρώ... Η τιμή για έναν φυσιολογικό τοκετό, ύστερα και από τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν ανασφάλιστες μητέρες που δεν είχαν να πληρώσουν δεν έγιναν δεκτές σε δημόσια μαιευτήρια, μειώνεται από 872 σε 600 ευρώ. Μια αρθροπλαστική στο γόνατο που είχε τιμολογηθεί 7.000 ευρώ, κοστολογήθηκε από τους γιατρούς 4.450 ευρώ και μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας από 983 ευρώ στα 750 ευρώ. Για το bypass τα ταμεία θα χρεώνονται 4.276 ευρώ αντί 5.077 ευρώ που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου, ενώ το κόστος μιας αγγειοπλαστικής με stent μειώνεται από 2.724 ευρώ σε 2.400 ευρώ.

Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται, κατά το υπουργείο Υγείας, ετήσια μεσοσταθμική μείωση δαπάνης άνω του 10%. Ο κ. Πολύζος υποστήριξε ότι το κόστος των νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία θα καλυφθεί με τα δύο δισ. ευρώ που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) βάσει της συμφωνίας με τα υπουργεία Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών (1,3 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία και 0,7 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό). Εγείρονται όμως ερωτήματα για το πώς θα καλυφθεί η δαπάνη των νέων συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές και αν είναι σωστό τα Ταμεία να χρεωθούν την τρίμηνη «πιλοτική» εφαρμογή των υπερτιμολογημένων ΚΕΝ.

Τα «ελληνικά» κλειστά νοσήλια έχουν ορισμένες πρωτοτυπίες που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης. Π.χ. η παράταση του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς βαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο, παρότι αυτό αναιρεί την έννοια του «πακέτου». Η μεγαλύτερη όμως αδυναμία του νέου συστήματος είναι ότι όλες οι υπηρεσίες υγείας αμείβονται με το ίδιο ποσό χωρίς καμία αξιολόγηση. Δηλαδή εξισώνεται το μικρό επαρχιακό νοσοκομείο με το πανεπιστημιακό ή η συνοικιακή ιδιωτική κλινική των 30 κλινών χωρίς καμία πιστοποίηση, με το μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αυτό, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης εγκυμονεί κίνδυνο μεγάλης έκρηξης του κόστους πολύ περισσότερο που τα ΚΕΝ δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης τιμών. Ηδη ελεγκτές του ΙΚΑ διαπιστώνουν «παρατράγουδα», π.χ. να χρεώνεται επιπλέον στο Ταμείο μια αξονική που γίνεται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο παρότι το Ταμείο πληρώνει για τον ασφαλισμένο στο νοσοκομείο «πακέτο».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
 
 
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου 2011, 16:24:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2012, 22:52:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

11 Φεβρουαρίου 2012, 22:59:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πραγματική καθίζηση υπέστησαν όσα ορθοπαιδικά ΚΕΝ ενέχουν υλικά.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
38773 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2008, 09:02:59
από Argirios Argiriou
14 Απαντήσεις
10156 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2012, 15:01:35
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
61445 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2016, 23:21:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3311 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Δεκεμβρίου 2011, 16:04:22
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3896 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2012, 08:33:15
από Argirios Argiriou