Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:33:07

Αποστολέας Θέμα: Πλαστική των πεταχτών αυτιών.  (Αναγνώστηκε 2723 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Δεκεμβρίου 2011, 23:06:10
Αναγνώστηκε 2723 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 26/11/2011.

Πλαστική των πεταχτών αυτιών

Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΣΙΤΑΣ, Μ.D., PhD πλαστικός χειρουργός, web: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, e-mail: info@kapositas.gr

Η διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός γίνεται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του παιδιού. Αρχίζει να προβάλλει από το πρόσωπο γύρω στον 3ο-4ο μήνα της κυήσεως. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν και σχηματίζονται τα ανατομικά στοιχεία του αυτιού (αύλακες-έλικες), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πτερυγιαίος χόνδρος. Η διαμόρφωση του χόνδρου δίνει τη γνωστή εμφάνιση στο αυτί.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που το πτερύγιο του ωτός δεν είναι φυσιολογικό, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη θέση που έχει στο πρόσωπο.

Η πιο συχνή διαταραχή είναι αυτή που ονομάζουμε «πεταχτά αυτιά». Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν τα άτομα, όπου τα πτερύγια των αυτιών προβάλλουν από το κεφάλι.

Τα μικρότερα παιδιά δέχονται τα πειράγματα των φίλων τους, ιδίως όταν αρχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Οσο για τα μεγαλύτερα άτομα, οι μεν άνδρες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, σχετικά με το άλλο φύλο, και κάποιοι από αυτούς νιώθουν άβολα με τις παρέες τους. Απεναντίας τα κορίτσια καταφεύγουν στη λύση των μακριών μαλλιών, για να τα κρύψουν.

Το πρόβλημα βέβαια γίνεται έντονο το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα μπάνια.

Η ωτοπλαστική γίνεται με σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων.

Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4 ετών και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας πέραν αυτού του διαστήματος.

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών γίνεται σε κλινικές σε εξωτερική βάση, δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνει κάποιος στην κλινική.

Εάν το παιδί είναι μικρό, τότε ίσως συστήσουμε γενική αναισθησία. Για μεγαλύτερα άτομα προτιμούμε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με sedation.

Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού. Από αυτό το σημείο μπορεί και διαμορφώνει το χόνδρο και τον λυγίζει προς τα πίσω. Ειδικά ράμματα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το νέο σχήμα του αυτιού. Σ' όλες τις περιπτώσεις η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Επάνοδος στις δραστηριότητες

Μετά την επέμβαση, το κεφάλι καλύπτεται με έναν ελαφρύ επίδεσμο για σταθεροποίηση της επέμβασης, ο οποίος αφαιρείται 48-72 ώρες μετά.

Συνιστάται αποφυγή ενός άμεσου τραυματισμού των αυτιών για 4 εβδομάδες, ενώ οι περισσότεροι επιστρέφουν στη δουλειά εντός τριημέρου. Οσον αφορά τα παιδιά, ενημερώνουμε το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: πεταχτά αυτιά επέμβαση εγχείρηση