Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:51:58

Αποστολέας Θέμα: Οδηγίες υποβολής δαπανών επισκέψεων και πράξεων στο ΕΤΑΑ  (Αναγνώστηκε 53287 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Δεκεμβρίου 2011, 23:29:20
Αναγνώστηκε 53287 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ (ΝΟΣΗΛΙΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ, ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ κ.α.)
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Όλοι οι πάροχοι υγείας, οι ελεγκτές ιατροί και οι ασφαλισμένοι τους οποίους εξυπηρετούν, πρέπει να διαθέτουν ΑΜΚΑ.
2. Όλες οι εντολές και τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται στο Ε.Τ.Α.Α. από τους παρόχους υγείας θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο Α4. Στο εξωτερικό των φακέλων θα επισυνάπτουν τη σχετική αίτηση που αρμόζει κατά περίπτωση, συμπληρωμένη. Σχέδια των αναφερόμενων αιτήσεων επισυνάπτονται στον παρόντα οδηγό.
3. Εντός των φακέλων θα πρέπει να περιλαμβάνονται: Α. οι σχετικές αναλυτικές καταστάσεις με τα αιτούμενα ποσά, Β. μία συγκεντρωτική κατάσταση (η οποία θα συνοψίζει τα δεδομένα των αναλυτικών καταστάσεων) Γ. τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά και έντυπα (π.χ. εντολή παρακλινικής εξέτασης, δελτίο παροχής υπηρεσιών κ.λ.π.) με τα οποία θα τεκμηριώνεται η απαίτηση του παρόχου υγείας.
4. Ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των προβλεπόμενων από τον οδηγό διαδικασιών είναι η 1η Νοεμβρίου 2011.
5. Η κατάθεση των δικαιολογητικών (για τις Παρακλινικές Εξετάσεις-Επισκέψεις κτλ) θα γίνεται στον κάθε Τομέα χωριστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Κάθε πάροχος υγείας θα πρέπει να υποβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον αντίστοιχο Τομέα του Ε.Τ.Α.Α. τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή των αιτούμενων ποσών από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μας. Οι υποβαλλόμενοι φάκελοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνουν δικαιολογητικά που να καλύπτουν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών, για τη συντομότερη δυνατή εξόφλησή τους.
Ο υποβαλλόμενος φάκελος θα πρέπει να είναι τύπου Α4 και στη μία όψη του θα πρέπει να επισυνάπτεται η σχετική αίτηση, συμπληρωμένη με τα απαιτούμενα στοιχεία. Τα πρότυπα αιτήσεων των παρόχων υγείας παρατίθενται στη συνέχεια.
Εντός του φακέλου θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως εντολές υγειονομικής περίθαλψης, δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εκτυπωμένες εις τριπλούν αναλυτικές καταστάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα δεδομένα των οικονομικών απαιτήσεων των παρόχων υγείας, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση η οποία θα περιλαμβάνει συνοπτικά το σύνολο των οικονομικών απαιτήσεων ανά μήνα, με μέγιστο όριο τους τρεις μήνες. Τα πρότυπα των αναλυτικών καταστάσεων και της συγκεντρωτικής κατάστασης παρατίθεται στη συνέχεια.
Κατά τη συμπλήρωση τόσο των αιτήσεων, όσο και των αναλυτικών καταστάσεων, οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1. Εφόσον ο πάροχος υγείας είναι νομικό πρόσωπο, θα πρέπει στο κείμενο της αίτησης να αναγράφεται α) ο Α.Μ. Εργοδότη του ΤΣΑΥ και β) ο ΑΜΚΑ και ο Α.Μ. ΤΣΑΥ του επιστημονικά υπεύθυνου. Σε περίπτωση που ο πάροχος υγείας είναι φυσικό πρόσωπο, ο ΑΜΚΑ και ο Α.Μ. ΤΣΑΥ θα είναι του ιδίου. Τα σχετικά πεδία, όπου υπάρχουν στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις, θα πρέπει να συμπληρώνονται αναλόγως.
2. Ο ΑΦΜ, εφόσον ο πάροχος υγείας είναι νομικό πρόσωπο, θα πρέπει στο κείμενο της αίτησης να αναγράφεται ο ΑΦΜ του νομικού προσώπου και όχι του νομίμου εκπροσώπου ή του επιστημονικά υπεύθυνου του παρόχου. Σε περίπτωση που ο πάροχος υγείας είναι φυσικό πρόσωπο, θα πρέπει να αναγράφεται ο ΑΦΜ του φυσικού προσώπου. Τα σχετικά πεδία, όπου υπάρχουν στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις, θα πρέπει να συμπληρώνονται αναλόγως.
3. Θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται στο σχετικό πεδίο ο Τομέας του Ε.Τ.Α.Α. προς τον οποίο απευθύνεται ο πάροχος υγείας.
4. Οι πάροχοι υγείας που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΣΑΥ θα πρέπει να προσκομίζουν και ασφαλιστική ενημερότητα του ΤΣΑΥ τελευταίου τριμήνου. Επίσης, κάθε πάροχος υγείας θα πρέπει να προσκομίζει φορολογική ενημερότητα τελευταίου τετραμήνου.
5. Στο τέλος κάθε αναλυτικής κατάστασης απαιτείται ονοματεπώνυμο, υπογραφή και σφραγίδα του παρόχου υγείας, εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο (π.χ. ιατρός, λογοθεραπευτής κ.τ.λ.) ή του νομίμου εκπροσώπου, εφόσον είναι νομικό πρόσωπο.
6. Τα σχετικά πρότυπα των αιτήσεων και των αναλυτικών καταστάσεων έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Τ.Α.Α. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). Οι αναλυτικές καταστάσεις που θα αποστέλλουν οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να συμπληρώνονται υποχρεωτικά μέσω των συγκεκριμένων προτύπων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα δεδομένα δεν θα γίνονται αποδεκτά από το σύστημα.

Στοιχεία Αιτήσεων
Σε κάθε αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνονται αναλυτικά όλα τα αναγραφόμενα στα πρότυπα στοιχεία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα αιτήσεων κατά περίπτωση. Παρακάτω παρουσιάζεται το πρότυπο που αφορά τους ιατρούς (αφορά ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές πράξεις).
Στη δεξιά στήλη του προτύπου υπάρχουν διαθέσιμα πεδία στα οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται:
- ο μήνας και το έτος που αφορούν υποβληθέντα στοιχεία,
- η αξία των ιατρικών επισκέψεων, ο αριθμός των εντολών και ο αριθμός και η ημερομηνία του Δ.Π.Υ.
- η αξία των ιατρικών πράξεων, ο αριθμός των εντολών και ο αριθμός και η ημερομηνία του Δ.Π.Υ.
- το συνολικό αιτούμενο ποσό
Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνουν και οι αιτήσεις που αφορούν τους υπόλοιπους παρόχους υγείας.
Τα πρότυπα για όλες τις περιπτώσεις αιτήσεων είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Τ.Α.Α..

Στοιχεία Αναλυτικών Καταστάσεων
- Αναλυτική Κατάσταση Ιατρικών Επισκέψεων
Σημ.: Στο πεδίο ημερομηνία θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία της επίσκεψης στον ιατρό. Στα διπλανά πεδία θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΜΚΑ του ασθενούς.
Στο πεδίο αριθμός επίσκεψης θα αναγράφεται ο αριθμός 1 αν πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη, ο αριθμός 2 αν πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη κ.τ.λ..
Στο πεδίο σύσταση εξετάσεων θα αναγράφεται η λέξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αναλόγως με το αν ο ιατρός έχει προχωρήσει ή όχι στη σύσταση εξετάσεων.
Τέλος, στο σχετικό πεδίο θα πρέπει να αναγράφεται το αιτούμενο ποσό.

- Αναλυτική Κατάσταση Ιατρικών Πράξεων (Παραπεμπτικά)
Σημ.: Στο πεδίο ημερομηνία θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία της εκτέλεσης της εξέτασης. Στα διπλανά πεδία θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΜΚΑ του ασθενούς. Στα σχετικά πεδία θα πρέπει να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του ελεγκτή ιατρού και το αιτούμενο ποσό.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Δεκεμβρίου 2011, 23:46:31 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Δεκεμβρίου 2011, 19:20:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αν κάποιος από τους συναδέλφους γνωρίζει πώς πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία (Διεύθυνση, ΑΦΜ, ΔΟΥ) των τριών ταμείων (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΥΔΕ, ΤΣΜΕΔΕ) όταν εκδίδονται οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ας κάνει τον κόπο να τα ανεβάσει.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
20170 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαρτίου 2018, 22:11:19
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
50191 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2019, 13:44:14
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
12551 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2019, 09:14:54
από schumifer
0 Απαντήσεις
40493 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουλίου 2021, 12:23:23
από md
4 Απαντήσεις
23869 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2022, 12:41:51
από anasm