Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
ΜΗΣΥΦΑ στα super market
tsoukase:
Ωραία η συζήτηση με μονόπλευρα επιχειρήματα αλλά πρέπει να συμπεριληφθεί μια μικρή λεπτομέρεια: η φαρμακευτική παιδεία του έλληνα, όποια και αν είναι αυτή.
Εδώ και δεκαετίες ο έλληνας πολίτης έχει γίνει μισός γιατρός απλά γιατί όλη του τη ζωή περιτρυγυρίζεται από γιατρούς και φαρμακεία. Η "πολυιατρία", η πολυφαρμακία και η ήσυχη-απαλή ζωή τον έχουν οδηγήσει να γνωρίζει πολλά για την υγεία και κυρίως το δικό του σώμα, πολλές φορές καλύτερα από γιατρούς. Είναι ικανός να λάβει όχι μόνο ΜΗΣΥΦΑ αλλά και αντιβιώσεις που εδώ και χρόνια λαμβάνει κτλ. Η συνεργασία-συζήτηση με τον φαρμακοποιό που επίσης είναι πολίτης, συμπληρώνει τη γνώμη του. Είτε είναι καλό, είτε κακό, αυτό ΔΕΝ αλλάζει (τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια) και ευθύνη έχουν και οι γιατροί (τουλάχιστον οι παλαιότεροι) όπου αν απευθυνθεί θα λάβει την ίδια ακριβώς αγωγή που σκόπευε να πάρει μόνος και συνήθως μάλιστα πιο ενισχυμένη. Στο εξωτερικό, φαρμακευτικά βρίσκονται ακόμα στο μεσαίωνα (πχ. στην Αμερική ακόμα βάζουν αλατόνερο στον επιχείλιο έρπητα). Τί σχέση έχει αυτό με τον χώρο πώλησης των φαρμάκων;
Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα όπως όλα, άρα εν δυνάμει ανασφαλή (πχ. η παρακεταμόλη κάνει ηπατοπάθεια και κεφαλαλγία εκ καταχρήσεως). Η διατήρηση των ΜΥΣΗΦΑ στα φαρμακεία συντηρεί την υπάρχουσα "φαρμακευτική παιδεία" και την όσο το δυνατό ορθολογικότερη χρήση τους. Αν τοποθετηθούν πχ. σε σούπερμάρκετ, ο ασθενής πάλι δε θα πάει στο γιατρό (είπαμε αυτό δεν αλλάζει) αλλά στο απρόσωπο περιβάλλον θα χάσει και τη γνώση που είχε αφού το φαρμακείο τη συντηρεί, με τελικό αποτέλεσμα την κατάχρηση τελικά την επιδείνωση της δημόσιας υγείας. Αυτά τα γνωρίζουν "εκεί ψηλά" και γιαυτό κολλάει το μέτρο και όχι στη συνδικαλιστική παράταξη (αφού δεν υπερίσχυσαν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, δεν θα περάσει ούτε ο Θεός...)
ΥΓ. Τα τρομακτικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια (όχι μόνο στην υγεία) δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις βασικές νοοτροπίες του έλληνα. Ο τεμπέλης θα παραμείνει τεμπέλης, ο ρεμούλας θα συνεχίζει να ψάχνει το βόλεμα και ο μορφωμένος θα συνεχίσει να είναι ανώτερος άνθρωπος. Αν συνέβαινε βελτίωση αυτής, θα ήταν ευλογία που θα αναπλήρωνε πολλαπλάσια τη ζημιά αλλά δυστυχώς μας στερήθηκε.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓιατι κατι που πωλειται στο περιπτερο (depon, aspirin) να μην πωλειται και στο σουπερ μαρκετ?
--- Τέλος παράθεσης ---
Με το σημερινό πλαίσιο, ο περιπτεράς προμηθεύεται τα depon αγοράζοντάς τα bulk από τον κοντινό του φμφ.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν τα super market πουλάνε βασικά είδη (π.χ. υγιεινής & προσωπικής φροντίδας) 50-100% ακριβότερα από άλλες χώρες (και μάλιστα πιο προηγμένες), γιατί πρέπει να περιμένω ότι τα φάρμακα θα γίνουν φθηνότερα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Διότι τα ΣΜ θα αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών με τους πελάτες τους, και θα μπορέσουν να επιστρέψουν ένα μέρος των κερδών που θα προέλθουν από τη νέα αγορά (αυτή των ΜΗΣΥΦΑ) πίσω στους πελάτες τους με τη μορφή εκπτώσεων, προσφορών ή άλλων παροχών, προκειμένου να τους κρατήσουν ικανοποιημένους γενικώς και προκειμένου να μην επιστρέψουν οι πελάτες στα κλασσικά-παλαιά φαρμακεία όταν πρόκειται να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ, ειδικώς.
ΑΡΗΣ:
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, όπως είναι ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ, δε φημίζEται για κοινωνική ευαισθησία. Τα μαθήματα μάκρο ή μικροοικονομίας, που μάθαμε στο πανεπιστήμιο, αναλύουν καταστάσεις και θεωρίες που μπορεί να ισχύσουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μιας ελεύθερης οικονομίας, πολλές από τις οποίες όμως δεν ισχύουν για την Ελλάδα. Πολλές φορές η ίδια η τρόικα αναρωτήθηκε, γιατί πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν όπως θα περίμενε κανείς. Ως τέτοιο είναι και η δυσανάλογη πτώση του πληθωρισμού παρά τις όποιες μειώσεις μισθών και ελάττωση εισοδημάτων. Ενώ ήλπιζαν σε πτώση πάνω από -3%, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤα μαθήματα μάκρο ή μικροοικονομίας, που μάθαμε στο πανεπιστήμιο, αναλύουν καταστάσεις και θεωρίες που μπορεί να ισχύσουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μιας ελεύθερης οικονομίας, πολλές από τις οποίες όμως δεν ισχύουν για την Ελλάδα. Πολλές φορές η ίδια η τρόικα αναρωτήθηκε γιατί πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν όπως θα περίμενε κανείς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ως δυο από τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου, έχουν προταθεί:
α. Η υπέρμετρη, παράλογη φορολογία κάθε οικονομικής δρατηριότητας που αυξάνει το κόστος του τελικού προϊόντος
β. Η παρουσία πάσης φύσης (και συχνά πέραν κάθε φαντασίας) εμποδίων (φραγμών, περιορισμών) που θέτουν σε κάθε στάδιο της διακίνησης των αγαθών τα ποικιλώνυμα καρτέλ και συντεχνίες, που τρέφονται από αυτά, δυναμώνουν και εμποδίζουν την κατάργησή τους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι φμφ-αντιπρόεδρος τη ζβουλής, οργάνωσε χθες συζήτηση στη ζβουλή με θέμα το πώς θα αποτραπεί η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα ΣΜ!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση