Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

ΜΗΣΥΦΑ στα super market

<< < (10/69) > >>

tasath:
Το έχουμε ξαναπεί: όταν αρθεί η διατίμηση τότε τα ΜΗΣΥΦΑ θα πάνε στα Super Market.
Και τότε θα κρίνουμε όλοι αν η άρση της διατίμησης θα βγει σε καλό η όχι.
Προφανώς οι εταιρείες θέλουν να ρεφάρουν από τα απανωτά δελτία τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

EzeΤΡΟΛ:
Ανοίγει τελικά μετά το καλοκαίρι η αγορά των βιταμινών, παυσίπονων και άλλων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής, έστω και δοκιμαστικά, η διάθεση αρχικά κάποιων βιταμινών, κατά το πρότυπο και άλλων χωρών της Ευρώπης, όπου η τιμολόγηση και η διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι ελεύθερη. Αν και το άνοιγμα εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά, εντούτοις είναι σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση στο εγγύς μέλλον της πλειονότητας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής.

Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τα μη συνταγογραφούμενα, με σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης της κατηγορίας, εκτιμάται ότι σε βάθος τετραετίας θα διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε περισσότερα από 462 εκατ. ευρώ το 2017.

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής των βιταμινών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι να καθοριστεί πλαφόν ανώτερης τιμής, η οποία θα ισχύει για δύο περίπου χρόνια, προκειμένου να μην ξεφύγουν οι τιμές τους, όπως φοβάται το υπουργείο Υγείας. Ο φόβος βέβαια αυτός έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της τρόικας, η οποία θεωρεί πως η απελευθέρωση της διάθεσης θα εντείνει τον ανταγωνισμό και άρα θα οδηγήσει σε συμπίεση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Να σημειώσουμε πως η διάθεση σκευασμάτων από τα καταστήματα λιανικής συμπεριλαμβανόταν στις Μνημονιακές Υποχρεώσεις που αφορούν τον κλάδο της υγείας. Πιο συγκεκριμένα προβλεπόταν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου το σημερινό σύστημα των προκαθορισμένων περιθωρίων κέρδους θα πρέπει να αντικατασταθεί με μέγιστο περιθώριο κέρδους και ως το τέλος Σεπτεμβρίου να επιτραπεί η πώληση στα σούπερ μάρκετ επιλεγμένων προϊόντων, όπως βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Στο παρασκήνιο πάντως, παίχτηκε «σκληρό πόκερ» μέχρι να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Τρόικας και υπουργείου, με το δεύτερο να τάσσεται στην αρχή κατά της απελευθέρωσης, με το επιχείρημα ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα τζίρου. Και αυτό γιατί τα σκευάσματα αυτά πληρώνονται τοις μετρητοίς, έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους και αποτελούν ίσως την πιο σημαντική πηγή ταμειακής ρευστότητας για τους φαρμακοποιούς.

Πηγή:www.capital.gr

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«Βόμβα» ετοιμάζει στον κλάδο των φαρμακείων η TROICA καθώς ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.

Τα μέτρα αυτά, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της TROICA θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις τιμών των φαρμάκων και «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Για τις προθέσεις της TROICA ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητώντας μάλιστα την συνεργασία του ΠΦΣ ??? έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την TROICA όπου μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν και ενδεχομένως θίγουν τον φαρμακευτικό κλάδο, να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση ??? εφόσον χρειασθεί. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους φαρμακοποιούς να παρουσιάσουν θέσεις με ισοδύναμα οικονομικά οφέλη ώστε να αποφευχθεί ??? από το νέο έτος η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η TROICA επιθυμεί να «περάσουν» στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για εκατοντάδες σκευάσματα, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, δερματικές αλοιφές κ.α., με ετήσιες πωλήσεις στην χώρα μας περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ.

Ακόμη και εκεί που διατίθενται ελεύθερα, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως στις θεραπευτικές κατηγορίες. Σε χώρες (εκτός Ευρώπης) όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές «οικογενειακών» συσκευασιών. Στην Αμερική για παράδειγμα -όπου ισχύει η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ- η γνωστή παρακεταμόλη κοστίζει 6,32 δολάρια (τα 30 χάπια) ενώ σήμερα η ίδια συσκευασία στην Ελλάδα κοστίζει 0,76 ευρώ δολάρια. Αντίστοιχα, η αλοιφή βολταρέν στην Ελλάδα κοστίζει 4,90 ευρώ, το ίδιο σκεύασμα σε Γερμανία και Αγγλία κοστίζει 9,34 ευρώ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

tasath:
Μια χαρά τα γράφει η Ημερησία λοιπόν.
Η προσδοκώμενη μείωση τιμών, ακόμα και στις ελεύθερες αγορές της Αμερικής/Γερμανίας/Αγγλίας, είναι το καροτάκι που μάλλον οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Voltaren στο Amazon 50g, $16.39: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Voltaren στο ...Ellada 100g 4.85€: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το μόνο χειροπιαστό και ασφαλές πράμα είναι η διατίμηση.


EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
 
Σειρά παρεμβάσεων στο εμπόριο παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της πρόβλεψης ορισμένα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου, της επέκτασης των περιόδων εκπτώσεων, της δυνατότητας πώλησης προϊόντων από δίκτυα πωλήσεων που έως σήμερα απαγορεύονταν και της αυστηροποίησης των προστίμων στο εμπόριο και ειδικότερα στην αγορά εμπορίας καυσίμων.

 Στόχος του υπουργείου είναι οι αλλαγές (με τις οποίες εκσυγχρονίζονται οι αγορανομικές διατάξεις που χρονολογούνται από το 1943) να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην πτώση των τελικών τιμών των προϊόντων προς όφελος του καταναλωτή, στην τόνωση της απασχόλησης και στον περιορισμό της διαφθοράς.

Αν θα επιτευχθούν οι στόχοι ή όχι, σε μια αγορά που συνθλίβεται από τους φόρους μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Διότι ο εμπορικός κόσμος, που διαμαρτύρεται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αναρωτιέται πώς θα επιβιώσουν οι ήδη ζημιογόνες εμπορικές επιχειρήσεις όταν, για λόγους ανταγωνισμού, θα αναγκαστούν να μένουν περισσότερες ημέρες ανοιχτές. Επίσης, αναρωτιέται αν ο δήμαρχος Κηφισιάς επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων ενώ ο δήμαρχος Αμαρουσίου όχι, καθώς και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη, παρά μόνον ότι «πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές συνήθειες».

Η μελέτη του ΟΟΣΑ
 
Η απάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ήταν μια μελέτη του ΟΟΣΑ η οποία κατέδειξε ότι η Ελλάδα αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση 309 εκατ. ευρώ το χρόνο, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, και ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του εμπορίου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων, προκειμένου να διευκολύνονται οι τουρίστες, και ότι θα ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων.

* Θετική πρωτοβουλία ίσως αποδειχθεί η αύξηση του αριθμού των εκπτωτικών περιόδων σε τέσσερις, όπως ανακοινώθηκε, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις διαφάνειας, όπως η αναγραφή των τιμών των προϊόντων πριν και κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορία προϊόντων.

* Για το θέμα της δυνατότητας διάθεσης προϊόντων μέσω δικτύων πωλήσεων που έως σήμερα απαγορεύονταν, ο υπουργός δέχτηκε ερώτηση για το αν η ρύθμιση θα συμπεριλάβει και τα φάρμακα, αλλά πέταξε το μπαλάκι στον υπουργό Υγείας λέγοντας ότι «είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Υγείας».

* Για την αγορά των καυσίμων ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι εισάγονται νέες διατάξεις ως προς την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία, το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

 enet.gr

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση