Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ιατρών.
ΑΡΗΣ:
Ο τελευταίος νόμος 3984/2011, που το υπουργείο ζητάει να εφαρμόζεται για τις εφημερίες, μετά την κατάργηση του 3868/2010 με τον 4071/2012, αναφέρεται όχι σε πλαφόν ποσού που προκύπτει από συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά βαθμό γιατρού και ζώνη εφημέρευσης του νοσηλευτικού σχηματισμού, αλλά σε πλαφόν αριθμού εφημεριών ανά βαθμό γιατρού και ζώνη εφημέρευσης πάλι.
Παρόλο αυτά, τα προβλήματα προκύπτουν από τις παρεμβάσεις τις ιατρικής υπηρεσίας στα γραφεία μισθοδοσίας να εκκαθαρίζονται εφημερίες γιατρών που δεν προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 3984/2011 (μικτές, ετοιμότητας πάνω από τον αριθμό που ορίζει ο νόμος κλπ) οι οποίες σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο κονδύλιο ανά μήνα για τις εφημερίες να μην καθιστά δυνατή την αποπληρωμή εφημεριών γιατρών ακόμη κι αν αυτές στο σύνολό τους για κάποιους γιατρούς είναι ακριβώς αυτές που ορίζει ο 3984/2011.
Έτσι επιμελητές της Β ζώνης που έχουν κάνει 5 ενεργές εφημερίες βλέπουν περικεκομμένες τις αποδοχές τους, ενώ επιμελητές ή και διευθυντές (για τους οποίους τελευταίους ο νόμος ορίζει μέχρι 4 ενεργές και μέχρι 2 ετοιμότητας) της ίδιας ζώνης με 2 ενεργές, 1 μικτή και 8 ετοιμότητας ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό που δεν προβλέπεται από τον 3984/2011, αλλά εξυπηρετεί σκοπιμότητες, έχουν την ίδια οριζόντια περικοπή με αυτούς που πραγματοποίησαν τις προβλεπόμενες από το νόμο εφημερίες προκειμένου το κονδύλιο τον εφημεριών να μην ξεπεραστεί.
Το πρόβλημα δηλαδή προκύπτει από εμάς τους ίδιους τους γιατρούς και όχι από τις διοικήσεις οι οποίες δεν βγάζουν προγράμματα εφημεριών.
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια παράδειγμα δε μπορει σε ένα ΚΥ υγείας που έχει 100-150 και, περιστατικά την ημέρα να εφημερεύουν 2 γενικοι και να εφημερευουν παλι 2 σε ένα που έχει 5 περιστατικα στην ημερα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχει και ένα minimum στελέχωσης που -όσους και να έχεις -δεν μπορεί (επιστημονικά) να παραβιαστεί.
Έστω ότι έχω 2 τη μέρα και τον πρώτο τον πάω διακομιδή, ενώ στο διάστημα αυτό εμφανίζεται ο 2ος. Πόσους εφημερεύοντες χρειάζομαι? (μιλάω για το σύνολο ιατρών).
Τιμιότερο είναι να πείς "δίνω 30 εφημερίες, άρα καλύπτω 15 μέρες και τις υπόλοιπες φροντίζω να υπάρχει καλύτερη διασπορά ασθενοφόρων και μεγαλύτερη δυνατότητα άμεσης βοήθειας" παρά να κρατάς μονάδες ανοικτές με 1 γιατρό. Αυτό δεν είναι "μονάδα". Είναι "πρόφαση"
φυσικά, όταν έχεις 100, 200, τουριστικά κύματα, δεν μπορείς να συμβιβαστείς με 2. Να το παλέψεις. Οι συμψηφισμοί όμως του "αφού εκεί που έχω 100 έχω 2 γιατρούς, εκεί που έχω 5 θα βάλω 1 γιατρό" είναι τουλάχιστον προϊόν ανευθυνότητας ή παντελούς έλλειψης αντίληψης του τι εστί υπηρεσίες υγείας.
flone:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια όσους έχουν προσβάσεις, υπάρχει έγγραφο (από ΥΥΚΑ?) προς τα νοσοκομεία για ενταλματοποίηση μέσω ΥΔΕ των εφημεριών ειδικευομένων (όλες ενεργές) και των ενεργών εφημεριών επιμελητών. Ο λαθραναγνώστης δεν πρόλαβε να συγκρατήσει παραπάνω στοιχεία.
--- Τέλος παράθεσης ---
"Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ΥΥΚΑ συνιστάται στα νοσοκομεία όλες οι εφημερίες των ειδικευομένων και τουλάχιστον οι ενεργείς εφημερίες των ειδικευμένων για Ιανουάριο κα Φεβρουάριο 2012 να προωθηθούν άμεσα, μέσω ΥΔΕ και ΕΑΠ.
Οι τυχόν υπερβάσεις που προκύπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3868/2010 και 3984/2011 συνιστάται να καλυφθούν από πιστώσεις των ΥΠΕ.
Παρακαλώ για την άμεση προώθηση στους Διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης σας.
O Προϊστάμενος του Γρ. Γ.Γ.ΥΚΑ
Χ. Κακαράς"
Από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν συμφωνώ με τα σχόλια του κειμένου για τις διευκρινήσεις περί προσθέτων, οι οποίες είναι σαφείς και ορθές.
timex:
Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχει και ένα minimum στελέχωσης που -όσους και να έχεις -δεν μπορεί (επιστημονικά) να παραβιαστεί.
Έστω ότι έχω 2 τη μέρα και τον πρώτο τον πάω διακομιδή, ενώ στο διάστημα αυτό εμφανίζεται ο 2ος. Πόσους εφημερεύοντες χρειάζομαι? (μιλάω για το σύνολο ιατρών).
Τιμιότερο είναι να πείς "δίνω 30 εφημερίες, άρα καλύπτω 15 μέρες και τις υπόλοιπες φροντίζω να υπάρχει καλύτερη διασπορά ασθενοφόρων και μεγαλύτερη δυνατότητα άμεσης βοήθειας" παρά να κρατάς μονάδες ανοικτές με 1 γιατρό. Αυτό δεν είναι "μονάδα". Είναι "πρόφαση"
φυσικά, όταν έχεις 100, 200, τουριστικά κύματα, δεν μπορείς να συμβιβαστείς με 2. Να το παλέψεις. Οι συμψηφισμοί όμως του "αφού εκεί που έχω 100 έχω 2 γιατρούς, εκεί που έχω 5 θα βάλω 1 γιατρό" είναι τουλάχιστον προϊόν ανευθυνότητας ή παντελούς έλλειψης αντίληψης του τι εστί υπηρεσίες υγείας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πάντως κάπως πρέπει να ρυθμιστεί αυτό.
Στο προηγούμενο ΚΥ που έκανα μέρος του 10μηνου στα πλαισια της ειδικοτητας εφημέρευαν κάποιες μέρες 2 γενικοί (ο ένας ήταν σπίτι του σε μιάμιση ώρα απόσταση απο το ΚΥ) και εφημέρευε ο ένας με τον αγροτικό. Αν και ήταν καλοκαίρι και είχε περισσότερα περιστατικά απο τον χειμώνα ,δεν ξεπερνούσαν τα 15-20 στην εφημερία.
Αντίθετα στο ΚΥ που είμαι τώρα,έχει περισσότερα περιστατικά στις εφημερίες.Απο 20- 60 και σε κάθε εφημερία.Εφημερεύει μόνο ένας γενικός (μόνος του χωρίς ειδικευόμενο ή αγροτικό κάποιες μέρες) και κάποιες φορές ένας αγροτικός ή ειδικευόμενος μόνος του, με υποτιθέμενη κάλυψη απο επιμελητές που εφημερεύουν είτε σε ενεργή εφημερία είτε σε ετοιμότητας, σε άλλο ΚΥ που βρίσκεται σε απόσταση 30-40 λεπτών. Όταν καλύπτει επιμελητής σε εφημερία ετοιμότητας μένει σε απόσταση μιας ώρας!
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως κάπως πρέπει να ρυθμιστεί αυτό.
Στο προηγούμενο ΚΥ που έκανα μέρος του 10μηνου στα πλαισια της ειδικοτητας εφημέρευαν κάποιες μέρες 2 γενικοί (ο ένας ήταν σπίτι του σε μιάμιση ώρα απόσταση απο το ΚΥ) και εφημέρευε ο ένας με τον αγροτικό. Αν και ήταν καλοκαίρι και είχε περισσότερα περιστατικά απο τον χειμώνα ,δεν ξεπερνούσαν τα 15-20 στην εφημερία.
Αντίθετα στο ΚΥ που είμαι τώρα,έχει περισσότερα περιστατικά στις εφημερίες.Απο 20- 60 και σε κάθε εφημερία.Εφημερεύει μόνο ένας γενικός (μόνος του χωρίς ειδικευόμενο ή αγροτικό κάποιες μέρες) και κάποιες φορές ένας αγροτικός ή ειδικευόμενος μόνος του, με υποτιθέμενη κάλυψη απο επιμελητές που εφημερεύουν είτε σε ενεργή εφημερία είτε σε ετοιμότητας, σε άλλο ΚΥ που βρίσκεται σε απόσταση 30-40 λεπτών. Όταν καλύπτει επιμελητής σε εφημερία ετοιμότητας μένει σε απόσταση μιας ώρας!
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό που λες δεν (πρέπει να) γίνεται.
Εφημερεύει ένας αγροτικός ή ειδικευόμενος μόνος του χωρίς να υπάρχει σε ενεργή εφημερία ειδικευμένος από το συγκεκριμένο ΚΥ (έστω στα χαρτιά); Αν πράγματι γίνεται κάτι τέτοιο, αν τύχει κάτι, κάποιοι θα πρέπει να πάνε μέσα.
Πρέπει να υπάρχει ένας ειδικευμένος σε ενεργή εφημερία.
Εσύ, αν κατάλαβα καλά, λες ότι υπάρχουν οι ακόλουθοι συνδυασμοί:
Εφημερία αγροτικού ή ειδικευόμενου και "κάλυψη" από ειδικευμένο που εφημερεύει (σε ενεργή ή ετοιμότητας) σε άλλο ΚΥ;
Εφημερία αγροτικού ή ειδικευόμενου και "κάλυψη" από ειδικευμένο του συγκεκριμένου ΚΥ που όμως έχει εφημερία ετοιμότητας;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση