ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ρύθμιση Sintrom.

<< < (4/9) > >>

Argirios Argiriou:
What is INR?

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Zachariadis:
Πως και ξέθαψες αυτο το θέμα τώρα; Λίγο πολύ γνωστά δεν ειναι αυτά;
Ενδιαφέρουσα η προγούμενη σελίδα με αρκετές ερωτήσεις.Δεν ήμουν τότε μέλος του forum ειδάλλως
θα είχα σίγουρα απαντήσει.Υποθέτω ότι τα ερωτήματα σε σχέση με την ρύθμιση του sintrom είναι πια γνωστά.
Μιάς και ανασύρθηκε όμως στην επιφάνεια ,Θα θελα να κάνω μία μικρή πρόσθετη παρατήρηση στο θέμα.
Σε ότι αφορά την δίαιτα και τα τρόφιμα που «απαγορεύονται» στους ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά
αντιπηκτικά.Να θυμάστε την εξής γενική αρχή:Δεν προσαρμόζουμε την δίαιτα στις ανάγκες του φαρμάκου,
αλλά το φάρμακο στην δίαιτα του ασθενούς.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν απαγορεύομε στο ασθενή να φάει π.χ σαλάτα μαρούλι αλλά απλά
του λέμε να λαμβάνει καθημερινά περίπου σταθερή ποσότητα τέτοιας τροφής ωστε να προσαρμόσουμε
την δόση του sintrom με βάση αυτήν του την επιθυμία.Δέν πειράζει άν καταναλώνει τροφές με βιτ Κ ,αρκεί
να μην γίνονται ακραίες διαιτιτικές μεταβολές όπως π.χ μόνο χόρτα και λαχανικά κατα την διάρκεια νηστείας.
Άν η διαιτιτικές συστάσεις είναι πάντα απαγορευτικές τότε σίγουρα μια μέρα,ένας ασθενής σας,θα σας ρωτήσει
αγανακτισμένος: Γιατρέ,έχω πίεση,σάχαρο και χοληστερίνη,υψηλο ουρικό και παίρνω sintrom για κολπική μαρμαρυγή...
Πές μου τί μπορώ να τρώω;

Xouzouris:
Πες τα Χρυσοστομε.

parpar:
Πολυ σωστος  . Τις ιδιες οδηγιες δινω και εγω. Να τρωει πρασινα λαχανικα καθημερινα σε ισιες περιπου ποσοτητες ωστε να ρυθμιστει συμφωνα με τη διαιτητικη του συνηθεια. Απλα να μην γινονται υπερβολες στην καταναλωση αυτων . Εξαλλου ειναι τροφες πολυ χρησιμες για τον μεταβολισμο, βοηθουν στη σταδιακη αποροφηση της γλυκοζης με αποτελεσμα καλυτερο γλυκαιμικο προφιλ , καλη λειτουργια του εντερου ....κ.λ.π.

Argirios Argiriou:
Παρακάτω παραθέτω ένα πληροφοριακό σημείωμα που το δίνω σε ασθενείς μου που παίρνουν sintrom. Απευθύνεται σε μη Ιατρούς και προσπάθησα να το γράψω με εκλαϊκευμένο τρόπο. Δεν διεκδικώ το αλάθητο και είστε ευπρόσδεκτοι να γράψετε τις παρατηρήσεις σας:


Πληροφορίες για όσους παίρνουν το φάρμακο Sintrom.


Το Sintrom το δίνουμε σε μόνιμη βάση όταν έχουμε ένα είδος καρδιακής αρρυθμίας που λέγεται κολπική μαρμαρυγή ή αν είχαμε επανειλημμένες εν τω βάθει θρομβώσεις (ή και μόνο μία εν τω βάθει θρόμβωση αν και σε αυτή την περίπτωση το δίνουμε μόνο για μερικούς μήνες ) ή αν έχουμε κάνει εγχείρηση βαλβίδων καρδιάς. Το δίνουμε δηλαδή σε καταστάσεις όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν σοβαρές θρομβώσεις που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή με επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία μας.


Το Sintrom αραιώνει το αίμα και έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι του αίματος.


Το INR είναι μια εξέταση του αίματος που δείχνει πόσο αραιό είναι το αίμα. Το INR των ανθρώπων που δεν παίρνουν Sintrom είναι περίπου 1,0 . Όσο πιο ψηλό είναι το INR τόσο πιο αραιό είναι το αίμα. Όταν πάσχουμε από μια από τις προαναφερόμενες καταστάσεις συνήθως ο στόχος μας είναι να έχουμε τιμή INR στο αίμα μεταξύ 2 και 3.


Το Sintrom και το INR κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή όταν ανεβάζουμε το Sintrom ανεβαίνει το INR και όταν κατεβάζουμε το Sintrom κατεβαίνει το INR.


Βέβαια μπορούν να υπεισέλθουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR στο αίμα.

Κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR είναι διατροφικοί: Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ. Καλό θα είναι να αποφεύγονται μεγάλες αλλαγές στην διατροφή μας που συνεπάγονται πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή κατανάλωση βιταμίνης K. Τέτοιες τροφές είναι: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, γάλα, κρόκος αυγών, γιαούρτι, μέλι. Η κατανάλωση του αλκοόλ, αν γίνεται, να γίνεται με πολύ μέτρο και όχι με μεγάλες αυξομειώσεις.


Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR είναι η ηλικία, το βάρος, η ηπατική λειτουργία, η νεφρική λειτουργία μας αλλά και γενετικοί παράγοντες. Επίσης μια οξεία ασθένεια, έμετοι ή διάρροιες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες του θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια που μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ καθώς και αλληλεπίδρασεις του sintrom με άλλα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR.


Όταν το INR ανεβαίνει ελαττώνεται μεν ο κίνδυνος για θρομβώσεις αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος να κάνουμε αιμορραγίες π.χ. από την μύτη ή ακόμη και εσωτερικές αιμορραγίες όπως γαστρορραγίες ειδικά αν το sintrom συνδυάζεται με ασπιρίνη ή με Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα.


Η δοσολογία του Sintrom δεν είναι σταθερή. Την δοσολογία του Sintrom την ρυθμίζουμε αφού πρώτα γίνει αιμοληψία για να δούμε την τιμή του INR στο αίμα, και αφού γίνει αυτό δοσολογούμε με εμπειρικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό πάντως να έχουμε ένα τετράδιο όπου γράφουμε την ημερομηνία, τις τιμές του INR και τις προηγούμενες δοσολογίες γιατί αυτό μας βοηθά πολύ στο να δώσουμε κατάλληλη δοσολογία.

Το sintrom το παίρνουμε μια φορά το 24ωρο, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε φορά. Καλύτερα είναι να παίρνουμε το sintrom το βράδυ (με ή χωρίς φαγητό δεν έχει σημασία). Ο λόγος είναι ότι δίνουμε συνήθως αίμα για INR το πρωί, μέχρι το μεσημέρι προλαβαίνουν να βγούνε τα αποτελέσματα, και έτσι όταν ρωτήσουμε τον γιατρό για την μελλοντική δοσολογία μπορούμε να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε από το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Για το πόσο συχνά πρέπει να μετρούμε το INR, δεν υπάρχει μια συνολική απάντηση. Στην αρχή της θεραπείας με Sintrom ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το INR του ασθενούς μπορεί να το κοιτούμε πολύ τακτικά π.χ. κάθε μέρα ενώ αν σταθεροποιηθεί το INR αραιώνουμε τις μετρήσεις και μπορεί να αρκεί μια φορά τον μήνα ή και πιο αραιά.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση