Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
3 Ιουνίου 2020, 02:03:45

Αποστολέας Θέμα: Έρχεται η σειρά των οδοντιάτρων  (Αναγνώστηκε 2233 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Μαρτίου 2012, 13:05:02
Αναγνώστηκε 2233 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Αναμονή για οδοντίατρο …60 ημέρες. Περίπου 700 οδοντίατροι για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους. Αμοιβές για …κλάματα. Αυτά είναι μόνο ορισμένα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας. Καθόλου τυχαία νέοι οδοντίατροι σπεύδουν να κάνουν αιτήσεις για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση ενός καλύτερου επαγγελματικού μέλλοντος.

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας, που δέχεται σοβαρά πλήγματα και λόγω της κρίσης.

Εκτός Ελλάδας επιδιώκουν να εργαστούν όλο και περισσότεροι Έλληνες οδοντίατροι, αναζητώντας διεξόδους από την οικονομική κρίση.

Οδοντίατροι καταθέτουν όλο και περισσότερες αιτήσεις για εργασία στο εξωτερικό στους οικείους συλλόγους τους κατηγοριών και ηλικιών. Μόνο στο Σύλλογο της Αθήνας το 2011 κατατέθηκαν 181 αιτήσεις, όταν το 2010 έφθασαν μόλις τις 95, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ο αριθμός έφθασε τις 70. Οι οδοντίατροι-μετανάστες προτιμούν τη Βρετανία, με δεύτερες σε προτίμηση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Σκανδιναβικές χώρες. 

Από την πλευρά των πολιτών, 10 φορές πάνω έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των αιτημάτων των πολιτών για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο. Οι οδοντίατροι της Σχολής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τους Οδοντιάτρους, η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει το επάγγελμα του οδοντιάτρου από την απελευθέρωση θα οδηγήσει στη μετατροπή των οδοντιάτρων σε «γυρολόγους», καθώς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα υποκατάστημα ιατρικής εταιρείας σε άλλο.

Αλλά και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και σε ότι αφορά στις οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι γεμάτη ασάφειες. 700 οδοντίατροι του ΙΚΑ, που αντιστοιχούσαν στις ανάγκες των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Ιδρύματος, καλούνται πλέον να εξυπηρετήσουν 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του νέου Οργανισμού, με τη συνδρομή των 300 οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας, που προστέθηκαν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ενδεικτικό είναι πως ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή για ραντεβού σε οδοντίατρο στο ΙΚΑ έφθανε ακόμη και τις 60 ημέρες.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις καταγράφονται και σε οδοντιατρικά, κυρίως προσθετικά υλικά.

Σε ότι αφορά στην απελευθέρωση, τα μέλη της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν πως το επάγγελμα είναι ήδη απελευθερωμένο, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των οδοντιάτρων που μπορούν να ασκούν το επάγγελμα, δεν τίθενται ελάχιστες αποστάσεις ή κατώτατες τιμές. Επιπλέον, η αναλογία οδοντιάτρων – κατοίκων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς αντιστοιχεί ένας οδοντίατρος ανά 650 κατοίκους, με τον αριθμό να φθάνει στους 400 στα αστικά κέντρα, όταν ο Π.Ο.Υ. προτείνει έναν στους 1700 κατοίκους.

Οι οδοντίατροι πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της προσφυγής τους εναντίον της απελευθέρωσης, χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση μνημείο προχειρότητας, που παραδίδει την οδοντιατρική φροντίδα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
15 Απαντήσεις
8272 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2012, 12:31:43
από EzeΤΡΟΛ
13 Απαντήσεις
7024 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2016, 19:14:48
από ΑΡΗΣ
2 Απαντήσεις
2648 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2011, 09:33:53
από medicus
10 Απαντήσεις
5038 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Σεπτεμβρίου 2013, 17:13:57
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
1222 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2012, 14:28:02
από Gatekeeper