Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:56:03

Ψηφοφορία

Πώς θα χαρακηρίζατε τις νέου τύπου συβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Υποδειγματικές
Πολύ καλές
Μέτριες αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανεπαρκείς
Τραγικές

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις  (Αναγνώστηκε 353256 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Οκτωβρίου 2023, 07:54:09
Απάντηση #675
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΠΙΣ: Να γίνεσαι Προσωπικός Ιατρός ακόμη και αν είσαι οποιαδήποτε ειδικότητας...

Έτσι λέει κάνουν στην Γερμανία !!!

Δελτίο Τύπου ΠΙΣ, 25/10/2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε όμως τις διευκρινήσεις σε Ιατρική ομάδα του facebook του συνάδελφου Γενικού Ιατρού Ioannis Johannes Balagiannis που εργάζεται πολλά χρόνια στην Γερμανία. Τις παραθέτω μετά από άδειά του:

Όπως μας ξεκαθαρίζει ο Ioannis Johannes Balagiannis που εργάζεται αυτή τη στιγμή (26/10/2023) ως Οικογενειακός Ιατρός στο Γερμανικό Σύστημα Υγείας:
 
"Καταρχάς δεν υπάρχει πουθενά καμία δήλωση, ποιον γιατρό επιλέγεις.
 
Ο ασθενής πηγαίνει σε γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγο ο οποίος έχει επιλέξει να εργαστεί στον τομέα της Οικογενειακής Ιατρικής. Για τα παιδιά μέχρι τα 18 έτη τους ο παιδίατρος είναι ο γιατρός που επιλέγουν για προσωπικό τους.
 
Αυτές οι δυο ειδικότητες είναι αυστηρά αυτό που λεμε Hausarzt (Οικογενειακός Ιατρός). Μέσα στο ίδιο τριμήνο δεν μπορείς να επισκεφτείς διαφορετικό Hausarzt. Εάν το κανεις θα πρέπει να αναφέρεις τους λόγους που άλλαξες
 
Τα τρίμηνα είναι ημερολογιακά (Ιανουαριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος, κλπ).
 
Ερχόμαστε τώρα στην ουσία.
 
Η επίσκεψη σε γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων λαμβάνει χώρα με παραπεμπτικό (Überweisung)  Το παραπεμπτικο πρέπει να αναφέρει τον λόγο παραπομπής.

Θεωρητικά μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε γιατρό ειδικότητας , όμως σε αυτή την περίπτωση η μετέπειτα αμοιβη του γιατρού είναι σημαντικά μικρότερη από την αμοιβή που θα λάμβανε, αν ο ασθενής πήγαινε με παραπεμπτικό. Έτσι ο γιατρος άλλης ειδικότητας ή δεν του δίνει καθόλου ραντεβού ή μετά από αρκετούς μήνες.
   
Η φιλοσοφία σε αυτή την πρακτική είναι για να αποφεύγεται η αυτοδιάγνωση πχ πάει στον καρδιολόγο, ενώ εχει γαστρίτιδα κλπ.  Και για να αποφευγονται  οι άσκοπες ή επαναλαμβανόμενες εξετασεις πχ για δεύτερη γνώμη … Έτσι έχουν εξασφαλίσει τα ταμεία , ότι οι ασθενείς δεν θα πηγαίνουν απευθείας στον ειδικό που οι ίδιοι θεωρούν πως χρειάζονται. Με απλά λόγια οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων δέχονται ασθενείς μόνο με παραπεμπτικό από εμάς".
 
Χρησιμοποιούν συνεπώς στη Γερμανία σύστημα κινήτρων για τη χρήση του Οικογενειακού Ιατρού ως σημείου πρώτης επαφής και για τον καθορισμό του αποδοτικού μονοπατιού φροντίδας προς την εξειδικευμένη φροντίδα...Ένα σύστημα αναφοράς λιγότερο αυστηρό από το σκληρό βρετανικό  gatekeeping και πιο κοντά στο πιο ελεύθερο Γαλλικό.
 
Όπως διευκρινίζει ο καλός συνάδελφος:
 
"Η απόκτηση της ειδικότητας της παθολογίας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ελλάδα. Ένας παθολόγος μπορεί κάνοντας τρία χρόνια ακόμα να γίνει Καρδιολόγος. Στη συνέχεια μπορεί να αποφασίσει να κάνει σύμβαση με τα ταμεία σαν Hausarzt. Αυτό δηλώνεται στη σύμβαση του. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να εργαστεί ή να δηλώνει καρδιολόγος!
 
Η όλη διαφορά έγκειται , ότι αλλιώς αμείβεται  ο οικογενειακός γιατρος και άλλες παροχές αμείβονται σε αυτόν και άλλες στον καρδιολογο.
 
Αυτό  το νόημα έχει και η δηλωση ειδικότητας.
 
Γιατροί με υποειδικότητες της Παθολογίας μπορούν να επιλέξουν να δουλέψουν ως Hausarzt,  αν όμως επιλέξουν να δουλέψουν ως πχ διαβητολόγοι, τέλος η οικογενειακή ιατρική. Αν παλι κρίνουν  ότι θέλουν να δηλώσουν οικογενειακοί  γιατροί , ναι μεν μπορούν να περιθάλπουν διαβητικούς, όμως οι αμοιβές τους θα είναι διαφορετικές."

Η μόνη ειδικότητα εκτός του Γενικού γιατρού, που μπορεί στην Γερμανία να κάνει σύμβαση οικογενειακού γιατρού είναι η ειδικότητα της Παθολογίας Με αυτόματη παραίτηση από οποία άλλη υπό ειδικότητα κατέχει.

Η ταμπέλα του ιατρείου κλπ γράφει απλά Παθολόγος Απαγορεύεται να γραψει τη λέξη Καρδιολόγος , εάν την κατέχει ( είπαμε στην Γερμανια είναι υπό ειδικότητα )

Για να γινει κατανοητο , γιατι ένας καρδιολόγος επιλεγει Γενικη Ιατρική αυτο έχει να κάνει με την περιοχή που θέλει να εργαστεί. Δηλαδή οι άδειες για τα ιατρεία δίνονται βάσει των αναγκών του πληθυσμού. Αν σε μια περιοχη υπάρχουν ήδη Καρδιολόγοι αρκετοί ( αυτό καθορίζεται με αυστηρά κριτήρια από την εκάστοτε ένωση ταμείων ) δεν δίνεται σύμβαση. Θα πρέπει ο καρδιολόγος ή να περιμενει ή να αγοράσει την άδεια.

Στους οικογενειακούς γιατρους υπάρχει έλλειψη. Έτσι στην περιοχή την συγκεκριμενη ο συνάδελφος κάνει συμβαση να εξασκήσει την οικογενειακη Ιατρική. Ναι μεν θα αμειφθεί για τις μεμονωμένες καρδιολογικές παροχές του. Όμως δεν θα αμειφθεί με πάγιες αποζημιώσεις που δικαιούνται οι Καρδιολόγοι. Υποπίπτει στις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών.

Τώρα όσον αφορά τις διάφορες των δυο ειδικοτητων πχ πολλά χειρουργικά που κάνει ο Γενικός γιατρος και δεν κάνει ο Παθολόγος κλπ υπάρχει ελευθερία στις παροχές. Ο,τι νομίζεις δεν θες να το κανεις το παραπέμπεις

το πρόβλημα φίλτατε ,ειναι ,οτι το ελληνικό κράτος στη βάση του ειναι διαπλεκόμενο.

Το ζητούμενο λοιπόν ειναι τα χρήματα για την υγεία ,μα πηγαινουν στους γιατρούς . Με αξιοκρατικό και δικαιο τρόπο

Στη Γερμανία δεν επιδοτεί το κράτος την υγεία. Τα χρήματα προσφέρονται απο τις ασφαλιστικές εισφορές

Άρα δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να δουλέψω στον τόπο μου και να πληρωθώ αναλογικά με τις δυνατότητες αυτές.

Όμως

1. Δεν θα δεις στη Γερμανία Ιατρικά κέντρα ,που μέτοχοι ειναι μη ιατροί Απαγορεύεται αυτό

2. Το μπατζετ για την πρωτοβάθμια ειναι συγκεκριμένο. Το μοίρασμα γίνεται με συλλογή μορίων κάθε τριμηνο. Και τελική εξαγωγή της αξίας του μορίου. Ετσι ο κάθε γιατρος αμείβεται βάσει της εργασίας ,που παρείχε και των μορίων ,που συγκέντρωσε

3 Δεν γίνεται λοιπόν εξάντληση των πόρων σε υπερτιμημένες εργαστηριακές και απεικονιστικές ,που στον τόπο μας κατατρώγουν τους πορους του συστήματος. Μέχρι 2.000% χρεώνεται η χοληστερίνη στην Ελλάδα σε σχεση με τη Γερμανία. 25cent με 5€ Αυτοί ,που συμμετεχουν στο 1. Που έγραψα φροντίζουν για τις τιμές στο 3. Και τέλος η εξωφρενική σπατάλη στα φάρμακα . Οι περισσότεροι ασθενεις απο Ελλάδα ,μου έρχονται με πρωτότυπα φάρμακα ,των οποίων η πατέντα έχει λήξει και το ελληνικό ταμείο πληρώνει τζάμπα χρήματα παραπάνω

Με ολα αυτά τα παραπάνω λίγα χρήματα περισσεύουν ,οχι για τον Γενικό γιατρο ,αλλά για όλους τους γιατρους. Προστατεύω το σύστημα στη Γερμανία ,γιατι προστατεύω την τσέπη μου. Το σύστημα λειτουργεί ανταποδοτικά. Όταν οι εργαστηριακές ,που έχω γράψει εξοικονομούν χρήματα , ένα ποσοστό έρχεται στην αμοιβη μου. . Υπολόγισε χαλαρα 1500€ τον μήνα. Μονο απο την εξοικονόμηση …

Ναι δεν θα φτάσει ίσως η αμοιβη ενος Γιατρου πρωτοβαθμιας τις 50 και 60.000 το μήνα ,όπως στη Γερμανία στην Ελλάδα ,αλλά θα ειναι πολυ καλύτερη απο σήμερα…

Ποιος όμως θα κάνει εξορθολογισμό; Όταν οι περισσότεροι Βουλευτές ,Υπουργοί κλπ ειναι μέτοχοι σε διαγνωστικά ; Όταν επι δεκαετίες το δόγμα και ιδεώδες ήταν το φτηνό εργατικό δυναμικό;

Και αν γίνονται σήμερα δεύτερες σκέψεις ,γίνονται ακριβώς γιατι οι χώρες ,που τροφοδοτούσαν Ρουμανία ,Βουλγαρία μπήκαν ΕΕ καταργήθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ και ετσι φευγουν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Α σε ειδικότητες όπως Οφθαλμολογια και ΩΡΛ ,δεν ισχύει το πέναλτυ. Δεν χρειαζεται να πανε οι ασθενεις με παραπεμπτικό απο εμάς. Και πάλι μονο για παθησεις ,που ειτε τους ειναι γνωστες ειτε αφορουν πχ μυωπία κλπ Αν παει πχ να ελεγχθει ο αμφιβληστροειδης σε ΣΔ πάλι χρειάζεται παραπεμπτικό. Οτιδήποτε δηλαδή έχει υπόνοια συστηματικής πάθησης περναει απο τον Γενικό γιατρό

Γράφετε θα καταργηθεί η δημόσια Υγεία ..Φοβάμαι μήπως δεν υπαρχει ούτε η ιδιωτική

Παραθέτω την διεύθυνση και το τηλέφωνο της αντίστοιχης ένωσης ταμείου στο Dortmund. Ετσι οποιος κακόπιστος ,μπορεί να διαπιστώσει την αλήθεια των λεγόμενων μου:

Kassenärztliche Vereinigung Westfallen-Lippe
Medizinische Vereinigung in Dortmund, Nordrhein-Westfallen
Robert - Schimrigk Strasse 4-6, Dortmund, 441 41
Tel.nr. +49 231 94 320
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Οκτωβρίου 2023, 15:39:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2023, 13:40:58
Απάντηση #676
Αποσυνδεδεμένος

Bagus


Το θεατρο του παραλογου λεμε !  :laugh:

30 Οκτωβρίου 2023, 18:48:24
Απάντηση #677
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ξέρεις τι θα πει να τελειώσεις την Ιατρική Σχολή (6 έτη) να κάνεις και ειδικότητα Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας (άλλα 5 έτη) και μετά να σου πει ο Υπουργός της Υγείας ότι δεν θα κάνεις διαγνώσεις ούτε και θα προχωράς σε εξετάσεις ως Προσωπικός Ιατρός...
Πάρτε λοιπόν μια ιδέα, του πως αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης την έννοια του Προσωπικού Ιατρού...

«Ο προσωπικός γιατρός δεν κάνει ο ίδιος διάγνωση, δεν προχωράει σε εξετάσεις. Παρακολουθεί στενά, παρακολουθεί στενά τους...., αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν. Και αυτό το νόημα έχει αυτή η πρώτη απόπειρα που  γίνεται» είπε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

30/10/2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2023, 22:49:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2023, 22:09:40
Απάντηση #678
Αποσυνδεδεμένος

gppi


Κλασική περίπτωση όπου κάποιος στην προσπάθειά του να σώσει κάποια δυσμενή κατασταση εν τελει  δημιουγει με τις πραξεις και τα λογια του μεγαλυτερη ζημια.Ειναι σα τον εγκληματία που για να καλυψει το πρώτο του έγκλημα αναγκάζεται να κανει στη συνεχεια και άλλα,επιβαρυνοντας απλα την ποινή του οταν συλληφθει...
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2023, 22:11:22 από gppi »

31 Οκτωβρίου 2023, 09:18:14
Απάντηση #679
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ξέρεις τι θα πει να τελειώσεις την Ιατρική Σχολή (6 έτη) να κάνεις και ειδικότητα Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας (άλλα 5 έτη) και μετά να σου πει ο Υπουργός της Υγείας ότι δεν θα κάνεις διαγνώσεις ούτε και θα προχωράς σε εξετάσεις ως Προσωπικός Ιατρός...
Πάρτε λοιπόν μια ιδέα, του πως αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης την έννοια του Προσωπικού Ιατρού...

«Ο προσωπικός γιατρός δεν κάνει ο ίδιος διάγνωση, δεν προχωράει σε εξετάσεις. Παρακολουθεί στενά, παρακολουθεί στενά τους...., αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν. Και αυτό το νόημα έχει αυτή η πρώτη απόπειρα που  γίνεται» είπε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

30/10/2023


Οταν ανακοινωσε η Αγαπηδακη οτι οι αγροτικοι ιατροι θα "βαφτιστουν" με το ζορι προσωπικοι ιατροι, η κριτικη εστιαστηκε στο οτι οι αγροτικοι ως ιατροι ανευ ειδικοτητας και συνηθως μολις αποφοιτησαντες, δεν εχουν το επιστημονικο υποβαθρο να σηκωνουν το βαρος του προσωπικου ιατρου.
Οποτε ερχεται ο Χρυσοχοιδης και λεει " σιγα καλε, τι κανει ο προσωπικος ιατρος? τιποτα, μια ματια σου ριχνει και σε στελνει αλλου" ωστε να μας πεισει οτι και οι αγροτικοι μπορουν να το κανουν ;)
The winner takes it all........

31 Οκτωβρίου 2023, 14:12:23
Απάντηση #680
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Παράθεση
Οταν ανακοινωσε η Αγαπηδακη οτι οι αγροτικοι ιατροι θα "βαφτιστουν" με το ζορι προσωπικοι ιατροι, η κριτικη εστιαστηκε στο οτι οι αγροτικοι ως ιατροι ανευ ειδικότητας και συνηθως μολις αποφοιτησαντες, δεν εχουν το επιστημονικο υποβαθρο να σηκωνουν το βαρος του προσωπικου ιατρου.
Οποτε ερχεται ο Χρυσοχοιδης και λεει " σιγα καλε, τι κανει ο προσωπικος ιατρος? τιποτα, μια ματια σου ριχνει και σε στελνει αλλου" ωστε να μας πεισει οτι και οι αγροτικοί μπορουν να το κανουν ;)


Μιλάμε για μεγάλα σαΐνια (Αγαπηδάκη, Χρυσοχοΐδης) που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαφτίζουν το κρέας, ψάρι και την επόμενη μέρα να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Ορίστε τι δήλωσε ανερυθρίαστα η υπουργάρα μας προ 5ημέρου σε συνέδριο που διοργάνωσε το Economist:
Παράθεση

Κι εδώ έχουμε τα προβλήματα, όπως ανέφερα, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και μεγάλες προκλήσεις. Στην Ελλάδα, το σύστημα υγείας έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα, περνάει δηλαδή μία δοκιμασία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αν σας πω ότι οι προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο είναι πρωτοφανείς σε αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα το 2023 ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες.
:o

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όταν με μια απλή ματια στα επίσημα στοιχεία που το ίδιο το δημόσιο αναρτά στο apografi.gov.gr ,φαίνεται ότι από 1/1 ως 31/7/2023 στο ΥΥΚΑ έχουν γίνει 680 προσλήψεις και τη ίδια περίοδο υπάρχουν 2.093 αποχωρήσεις προσωπικού.
Όταν απο την προκύρηξη ιατρών ΕΣΥ του Μαρτίου 2023, δεν εχει διοριστεί σχεδόν κανείς ακόμη…..
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτωβρίου 2023, 14:15:38 από GirousisN »

31 Οκτωβρίου 2023, 18:35:20
Απάντηση #681
Αποσυνδεδεμένος

gppi


Ο καθένας μπορεί να λέει ανακρίβειες για να μην πω ψεμματα.Οταν όμως έχεις βήμα,μικρόφωνο και κάμερες αυτες φτάνουν πιο μακριά και σε περισσότερα αυτια.Και σιγά μην ασχοληθεί ο μέσος Έλληνας με το αν τόσο εξειδικευμενες δηλώσεις αντανακλούν ή όχι την πραγματικότητα...τώρα που το λάδι και τα λοιπά τρόφιμα έφθασαν στο θεό καλό είναι και το σανό...οπότε,γιατί όχι???Εξάλλου τώρα με τους ανειδίκευτους προσωπικούς γιατρούς όλο και θα έχουν κάποιον να τους...παρακολουθει και να τους προσέχει.Οι διαγνώσεις,είναι άλλο θέμα...

7 Μαρτίου 2024, 12:12:03
Απάντηση #682
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07-03-2024 Καθημερινή
Ιωάννα Φωτιάδου


Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη να δώσει το φιλί της ζωής στον «προσωπικό γιατρό», έναν θεσμό που έως τώρα δεν έχει καθολική εφαρμογή λόγω χρόνιων παθογενειών του συστήματος υγείας. «Νομοθέτησα τον προσωπικό γιατρό το 2014», υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, «ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 επί Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα». Σήμερα, στο σύστημα συμμετέχουν 2.215 γιατροί του Δημοσίου και 1.272 ιδιώτες, ενώ έχει εγγραφεί περίπου το 56% του πληθυσμού που το δικαιούται. «Μια μικρή επανάσταση, αν σκεφτεί κανείς ότι για οκτώ χρόνια ήμασταν στο 0%», είπε χαριτολογώντας ο κ. Γεωργιάδης.

Οι λόγοι που ο προσωπικός γιατρός δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη ούτε των ασθενών ούτε των γιατρών ήταν πολλοί. Οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Ελλάδα είναι αναλογικά πολύ λίγοι – μόλις το 6% του συνόλου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. «Η Πορτογαλία που έχει οικοδομήσει αξιόλογη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει πλήθος παθολόγων, 40% του συνόλου», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Για να καταστεί πιο ελκυστική μια ειδικότητα, που ανέκαθεν δεν κέντριζε το ενδιαφέρον των φοιτητών Ιατρικής, το υπουργείο δρομολογεί ένα γενναιόδωρο χρηματικό μπόνους ύψους 30.000 ευρώ ετησίως – για όσα χρόνια διαρκεί η ειδικότητα (σ.σ. έως σήμερα είναι 5ετής) με τη δέσμευση ότι οι εκκολαπτόμενοι παθολόγοι θα παραμείνουν εν συνεχεία ίσο αριθμό ετών στο ΕΣΥ.

Στο εύλογο ερώτημα, αν κάτι τέτοιο θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ των γιατρών του εκάστοτε νοσοκομείου ο κ. Γεωργιάδης αποκρίθηκε: «Εχετε κάποια καλύτερη ιδέα; Εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα με τους συλλόγους ιατρών και έχουμε καταλήξει σε αυτή την πρόταση. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, θα ξεμείνουμε από παθολόγους».

Από το μητρώο των προσωπικών γιατρών λείπουν τη συγκεκριμένη στιγμή 1.379 γιατροί, με την Αττική να συγκεντρώνει τα περισσότερα κενά (60%). Οι κατηγορίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως προσωπικοί γιατροί είναι οι γιατροί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ήδη ενταγμένοι στο μητρώο, όπως και αγροτικοί ιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου δύνανται να εργαστούν για ένα χρόνο ως προσωπικοί γιατροί.

«Δίνουμε επιπλέον το δικαίωμα σε όσους πολίτες δεν θέλουν να επιλέξουν από το μητρώο γιατρών και επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν κάποιον γιατρό της εμπιστοσύνης τους, να του αναθέτουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, ώστε να χειρίζεται εκείνος τον προσωπικό φάκελο· θα αναλαμβάνουν, ωστόσο, οι ίδιοι την αμοιβή τους». Ισχύει ότι πολλοί πολίτες, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, φάνηκαν το προηγούμενο διάστημα απρόθυμοι να αποχωριστούν γιατρούς που ήδη τους παρακολουθούσαν. Σε σχετικό ερώτημα, αν ως προσωπικός γιατρός κάποιου καρδιοπαθούς ή καρκινοπαθούς θα μπορούσε να λογίζεται ο γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι μόνον παθολόγοι ή γενικοί γιατροί μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό. Στόχος είναι ο προσωπικός γιατρός να ενθαρρύνει τον προληπτικό έλεγχο του ασθενούς, «μάλιστα θα παρέχουμε κίνητρα, οικονομικά και επιστημονικά, σε όσους γιατρούς αποδεδειγμένα πείθουν τους πολίτες να είναι συνεπείς στις προληπτικές εξετάσεις».

Οι μαστογραφίες

Ενδεικτικά, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε τον δισταγμό πολλών γυναικών να κάνουν μαστογραφία «είτε επειδή θεωρούν ότι είναι μια επώδυνη εξέταση είτε επειδή φοβούνται ότι η ακτινοβολία του μαστογράφου θα τις βλάψει». Είναι μέλημα του προσωπικού τους γιατρού να τις μεταπείσει. Παράλληλα, οφείλει να παρακολουθεί τα χρόνια νοσήματα και να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης.

«Επίσης, προχωράμε για πρώτη φορά στην ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα στελεχώνονται με 4 ή 5 μέλη ΔΕΠ και θα εξοπλιστούν και με προσωπικούς σταθμούς τηλεϊατρικής», πρόσθεσε η ίδια. Τα εν λόγω κέντρα θα έχουν ως έδρα τις πόλεις όπου λειτουργούν σχολές ιατρικής – την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο Κρήτης. Για τη στελέχωσή τους το υπουργείο απευθύνει κάλεσμα και σε Ελληνες γιατρούς που κάνουν καριέρα εκτός συνόρων, ειδικά στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Ως κίνητρο επαναπατρισμού θα προσφέρεται εφάπαξ το ποσό των 100.000 ευρώ μία ή δύο φορές.

Ομως και οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αναβαθμιστούν με την ανακαίνιση 156 εξ αυτών, την αγορά εξοπλισμού σε 312 εξ αυτών, την προκήρυξη 1.375 νέων θέσεων (σ.σ. προσωπικό συνολικά για τις παλιές και τις νέες δομές) και τέλος με την ίδρυση εντός των δομών 312 ιατρείων χρόνιων νοσημάτων. Αρχές Μαΐου θα έχει δημοσιευθεί ο σχετικός νόμος και θα έχουν επίσης βγει οι εφαρμοστικές. «Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 θα οριστικοποιηθεί το νομικό σκέλος για τον προσωπικό γιατρό και στο β΄ εξάμηνο μπαίνει μπροστά το επιχειρησιακό», σημείωσε η ίδια.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2024, 21:46:36
Απάντηση #683
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πρώτο Θέμα, 06/03/2024
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά


Προσωπικός Γιατρός: Εντάσσονται στον θεσμό και ιδιώτες παθολόγοι ή γενικοί γιατροί

Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολύνει τους πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που είναι διαθέσιμοι στο σύστημα – Θα πληρώνονται από τον ίδιο τον πολίτη.

Μία επιπλέον κατηγορία γιατρών εντάσσει το Υπουργείο Υγείας στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, με σκοπό να διευκολύνει πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που θα είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Πρόκειται για όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό επιλέξει ο πολίτης, που θα πληρώνεται, όμως, από τον ίδιο τον πολίτη.

Αυτή η ελευθερία δίνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μόνο για τους πολίτες που για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιον από τους γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν προς τους πολίτες. «Δε στρέφουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε διασφαλίσει γιατρούς για όλους τους πολίτες», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας τη δεύτερη φάση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

Λείπουν 1.379 γιατροί από το δημόσιο σύστημα

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.272 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. «Είχαμε δυσκολία από ένα σημείο και μετά να μπορέσουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερους γιατρούς», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, λείπουν 1.379 γιατροί, το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική. Αμέσως επόμενη Περιφέρεια με ανάγκες σε γιατρούς είναι η Κεντρική Μακεδονία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέες θέσεις ανά δήμο προκειμένου οι πολίτες να έχουν Προσωπικό Γιατρό στο δήμο που διαμένουν.

Οι Προσωπικοί Γιατροί, προέρχονται από τέσσερις «δεξαμενές»: α) Οι γιατροί του δημοσίου, β) ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες, γ) αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας και δ) ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιλογής του πολίτη, που θα πληρώνονται ιδιωτικά.

Σημαντικά κίνητρα για τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας

Προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού, χρειάζονται νέοι γιατροί ειδικευμένοι στην Γενική Ιατρική και την Παθολογία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.

Ποινές σε όσους γιατρούς δεν πιάνουν τους στόχους της αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο προχωρά σε σύνδεση των αποδοχών του Προσωπικού Γιατρού με την απόδοσή του.

Πέραν της αμοιβής του, θα λαμβάνει επιπλέον κίνητρα, ανάλογα με το εάν - για παράδειγμα - ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω). Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι επιστημονικά και όχι μόνο οικονομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένοι δείκτες αξιολόγησης (KPI's) τους οποίους πρέπει να συμπληρώνει κάθε Προσωπικός Γιατρός. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όποιος δεν ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση θα έχει ποινές, οι οποίες, όμως, θα ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση.

Ο ρόλος του Προσωπικού Γιατρού

Ο Προσωπικός Γιατρός, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα έχει ρόλο σε τέσσερις πυλώνες:

-Πρόληψη και προαγωγή Υγείας

-Προσυμπτωματικός ελεγχος

-Διαχείριση χρονίων παθήσεων στην κοινότητα

-Βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης και ενίσχυση του εγγραματισμού


Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την αναδιαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω του Προσωπικού Γιατρού. Τόνισε δε ότι για τον σχεδιασμό του Υπουργείου έχουν προηγηθεί εξαντλητικές συζητήσεις με όλους τους φορείς, όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας


Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σκοπός είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο. Τριάντα Καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Για την αναδιαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας προχωρά, μεταξύ άλλων, σε 1.375 προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια, ενώ ανακαινίζονται 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας.




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2024, 21:53:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Μαρτίου 2024, 00:02:43
Απάντηση #684
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.