Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.....
2) Οι φυσικοθεραπευτές έχουν να λαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα (62.000.000 Ε) έναντι των ιατρών (26.100.000 Ε). >:(
3) Αν υποθέσουμε ότι 4.000 συμβεβλημένοι μοιράζονται τα 26 μύρια ,αναλογούν 6.500 Ε στον καθένα ή κάτι κοντά στα 550 Ε / μήνα. >:(....
--- Τέλος παράθεσης ---
2. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους Φ/Θ, τα 15 ευρώ για 45' με 1 ώρα εργασία δεν είναι πολλά (αν γίνεται σωστά βέβαια η θεραπεία). Φυσικά πολλοί παίρνουν έξτρα (όπως και πολλοί γιατροί εξάλλου) ή δεν κάνουν και τις 10 συνεδρίες κλπ (εκεί θέλει έλεγχο όχι μείωση των 15 ευρώ). Για τις ιατρικές πράξεις τα χρήματα είναι λίγα και θα έπρεπε (από πού; ψάξε για ισοδύναμα) να αυξηθούν όχι να μειωθούν τα 15 ευρώ των Φ/Θ (που έχουν 40% clawback - βέβαια οι γιατροί κατά πράξη και περίπτωση έφτασαν μέχρι ~90% clawback στη Λάρισα).
3. Τα 23 μύρια είναι για γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση (δλδ για διαγνωστικές πράξεις 18 -πχ triplex καρδιάς, γαστροσκόπηση- ή για άλλες πράξεις - οφθ, ωρλ κλπ 8 μύρια, εδώ έπεσε το CB-πλαφόν μείωση 90% στη Λάρισα). Δεν αφορά επισκέψεις που για την ώρα δεν έχουν CB και αποπληρώνονται περίπου πλήρως (στα 9 ευρώ). Είναι 4000*2000= 8 μύρια μηνιαίως το μέγιστο θεωρητικά (μάλλον βγάλε το 10% αλλά και απο αρκετούς ιατρούς που δεν φτάνουν τις 200 επισκέψεις).
Φυσικά με τις νέες συμβάσεις, αν αφεθούν ελεύθερες προβλέπεται να αλλάξει και αυτό και να μπει οροφή και στις επισκέψεις και CB (είμαι σίγουρος).
Argirios Argiriou:
22/09/2015 Καθημερινή.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Κλινικές κατά πλαφόν από ΕΟΠΥΥ.
Σταθερό ετήσιο πλαφόν ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ θέτει το υπουργείο Υγείας για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας έως και το 2018. Η υπέρβαση του πλαφόν επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους παρόχους, αφού ισχύει και για τα επόμενα τρία χρόνια το μέτρο του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης), και το οποίο σε κάποιες κατηγορίες παρόχων, το 2014, έφτασε στο 50% του κόστους των υπηρεσιών που παρείχαν σε ασφαλισμένους. «Πονοκέφαλος» για τους παρόχους είναι και η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, που ουσιαστικά σημαίνει νέες μειώσεις στα κέρδη τους.
Ειδικότερα, χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ετήσιο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης –συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ– ανέρχεται στα 384 εκατομμύρια ευρώ (32 εκατ. ευρώ μηνιαίο όριο), εκ των οποίων τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών γενικών κλινικών, τα 51 εκατ. κέντρα αποκατάστασης, και τα 45 εκατ. ευρώ ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Οι δαπάνες για υπηρεσίες «ανοιχτής περίθαλψης» ορίζονται έως και το 2018 στα 506,1 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 302 εκατ. είναι για διαγνωστικές εξετάσεις, τα 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες και τα 110 εκατ. ευρώ για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού.
Για τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για άλλες κατηγορίες υπηρεσιών το όριο δαπάνης παραμένει το ίδιο με το 2014 και σύμφωνα με τους παρόχους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, το 2014 οι ιδιωτικές κλινικές παρείχαν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ όταν το όριο ήταν 235 εκατ. ευρώ. «Τα όρια που τίθενται είναι εξωπραγματικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων», σημειώνει και προσθέτει: «Εκτιμούμε δε ότι μόνο τα 35 εκατομμύρια ευρώ από τα 235 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%». Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, σε συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα τόσο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ζητήσει είτε να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τον προϋπολογισμό είτε αυτός να αυξηθεί ισόποσα. «Το βασικό όμως που ζητάμε είναι κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται να πληρώνεται».
Το ίδιο αίτημα εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων που ετοιμάζεται να διεκδικήσει να τεθεί αυτός ο όρος στη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όποτε καταλήξουν τα δύο μέρη σε αυτή. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Βουγιούκας, «το 2014 τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια πραγματοποίησαν εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 302 εκατ. ευρώ (όριο δαπάνης). Μάλιστα, για τα διαγνωστικά κέντρα της Αττικής το “κούρεμα” λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού φτάνει το 60%».
Στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι και η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Ηδη ο ΕΟΠΥΥ από τον Απρίλιο έχει αποστείλει στους παρόχους πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία προβλέπει μείωση της τάξεως του 20% κατά μέσο όρο στις τιμές των 54 πιο δαπανηρών εξετάσεων και οριζόντια μείωση 5% για άλλες 640.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Μια παλιά συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου από τις 25/11/ 2013 που εξακολουθεί, κατά την γνώμη μου, να έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στις 25/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.
«Είχα τονίσει, το 2009, ότι το φάρμακο που το 2000 ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ, εξωνοσοκομειακά, πήγε στα 5,1 δισ. το 2009. Μια αύξηση πάνω από το 400%, που δεν δικαιολογούταν ούτε με την αύξηση του πληθυσμού, ούτε με επιδημιολογικό πρότυπο, ούτε με αύξηση νοσηλειών. Καμία δικαιολογία δεν υπήρχε γι’ αυτό… Ενώ είχαμε όλη αυτή την μεγάλη κατανάλωση εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων -που εκτίμησα ότι σε διάρκεια 9 ετών πληρώσαμε 18 δισ. ευρώ παραπάνω, να θυμηθούμε λίγο το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 που ήταν 24 δισ. ευρώ-, τα κάναμε που τα κάναμε όλα αυτά, είχαμε και το 85% της κατανάλωσης στην Ελλάδα να είναι εισαγόμενα φάρμακα. Δηλαδή, όχι μόνο πληρώναμε πολλά, αλλά δεν κατορθώσαμε να έχουμε και μια σοβαρή φαρμακοβιομηχανία στην χώρα μας. Το Βέλγιο, που πλήρωνε λιγότερα από εμάς, το 2009, κατόρθωνε με λιγότερα χρήματα, να έχει 940 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, ήταν 30 εκατομμύρια και τα περισσότερα πήγαιναν σε ιατρικά συνέδρια, όχι σε πραγματική έρευνα. Το Βέλγιο είχε τριπλάσιους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα σε σχέση με την Ελλάδα και υπήρχε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο 7,7 δισ., ενώ εμείς είχαμε αρνητικό 2,5 δισ. ευρώ. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι ελάσσονος σημασίας. Ακούω εκπροσώπους κομμάτων που λένε ότι τα γενόσημα είναι κακά για την υγεία. Έχουν φτάσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων να υποκαθιστούν τις ρυθμιστικές αρχές… Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα των γενόσημων, να καθορίσει εργαστήρια ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπου θα γίνονται μελέτες βιοϊσοδυναμίας στην χώρα μας. Μπορούμε να επικαλεστούμε τα άρθρα της δημόσιας προστασίας, της δημόσιας υγείας, αλλά συγκεκριμένα, όχι όπου θέλει να πάει ο καθένας. Να διασφαλίζει η ελληνική πολιτεία ότι έχει συγκεκριμένα σημεία ελέγχου. Να ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής ότι ο ΕΟΦ έχει πιστοποιήσει 40, 50 εργαστήρια στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Είμαστε μια χώρα που δεν έχει γενικό αρχίατρο. Το υπουργείο Υγείας είχε γενικό αρχίατρο μέχρι το 1981, αλλά -μέσα στο πλαίσιο της ισοπέδωσης της δημόσιας διοίκησης, στην δεκαετία του ’80-, τα καταργήσαμε και αυτά. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει επιστημονικό επιτελείο, το οποίο να συμβουλεύει και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που έχουμε -και υποτίθεται ότι είναι το συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας-, κυριαρχείται από συνδικαλιστές και εκπροσώπους κομμάτων. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, στο οποίο θα συμμετείχαν οι καλύτεροι που υπάρχουν στη χώρα επιστημονικά».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
15/10/2015
Την εικόνα που σχηματίζει ο ΕΟΠΥΥ σήμερα περιέγραψε,ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, από το βήμα του 6ου Pharma & Health Conference, παρουσιάζοντας τους μύθους και τις αλήθειες για την οικονομική βιωσιμότητα του φορέα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μείωση σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κοντός τα τελευεταία χρόνια η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε 35,3% , κατά 41% η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αθροιστικά η υστέρηση των εισφορών φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, με μονο για το πρώτο 8μηνο του 2015 να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δισ. ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.
“Στο 3ο Μνημόνιο αποτυπώθηκε η υποχρέωση εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών για όλες τις κατηγορίες. Αυτό μας προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, για περαιτέρω μείωση του”, ανέφερε ο κ. Κοντός και προσέθεσε, όμως, πως το αρνητικό στοιχείο είναι πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός.
Στην προσπάθεια του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής, ο Οργανισμός αναδιαμορφώνει τον ΕΚΠΥ, ενώ σχεδιάζει και νέες συμβάσεις με παρόχους, καθώς αρκετές από τις ισχύουσες είναι παροχημένες, με πολλά γκρίζα σημεία.
Παράλληλα, όμως απαιτείται και ένας εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεγχόμενης δαπάνης αποτελεί η περίπτωση των επιθεμάτων. (ΤΟ Πάρτυ) Σύμφωνα με τον Κ. Κοντό, φέρεται πως κάθε μήνα 117 χιλιάδες πολίτες βάζουν επιθέματα! Η δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015.
Αντίστοιχη σπατάλη ελέγχεται και στο κομμάτι των σκευασμάτων ειδικής διατροφής για συγκεκριμένες παθήσεις,, (ΤΟ Πάρτυ επίσης. Να μην ξεχάσουμε ακόμη, και τις πνευμονολογικές συσκευές/αναλώσιμα. Τα έχουμε επισημάνει σε αυτό το φόρουμ εδώ και καιρό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) των οποίων η συνολική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 2,5 εκατ. το 2013 στα 17,9 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος (έως και τον Ιούνιο).
Η υπέρβαση, δε, της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.
Πρόταση ΕΟΠΥΥ για τις Διαγνωσιτκές εξετάσεις.
Η υπέρβαση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.
Με στόχο, λοιπόν, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων ο ΕΟΠΥΥ έχει ετοιμάσει μια πρόταση 3 σημείων.
Αρχικα, στόχος είναι η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών, που παρουσιάζουν ακόμη κάποιες αδυναμίες, και το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 13% με 14%.
Το δεύτερο σημείο είναι μια πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία επί της ουσίας είναι πρόταση υποκοστολόγησης και η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πάνω από 30%. Ο κ. Κοντός αναγνώρισε πως υπάρχουν φορείς που αντιδρούν, αλλά αν δεν προχωρήσεί θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα.
Τελευταίο σημείο είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) για τις 6 πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων, που θα επιτρέψει να συγκρατηθεί η δαπάνη χωρίς να χρειαστεί η εφαρμογή clawback.
Επόμενα Βήματα
Ο ΕΟΠΥΥ το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθεί σε πέντε άξονες:
1. κλινικός έλεγχος real time,
2. φάκελος ασφάλισης υγείας και κάρτα υγείας,
3. ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης,
4. στελέχωση και ενεργοποίηση επιτροπής διαπραγμάτευσης,
5. αξιοποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεγχόμενης δαπάνης αποτελεί η περίπτωση των επιθεμάτων. (ΤΟ Πάρτυ) Σύμφωνα με τον Κ. Κοντό, φέρεται πως κάθε μήνα 117 χιλιάδες πολίτες βάζουν επιθέματα! Η δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015....
--- Τέλος παράθεσης ---
Το νούμερο ακούγεται βέβαια μεγάλο αλλά φαντάζομαι ότι αναφέρεται σε παλιότερη χρονική περίοδο που είχαν αφήσει ανεξέλεγκτη τη χορήγηση επιθεμάτων (γιατί ήταν large οργανισμός, δεν ήθελε τσιγκουνιές). Ίσως θα ήταν καλό να έχουμε αριθμούς σύγκρισης κατακλίσεων σε άλλα κράτη όχι όμως με οργανωμένα (στην πρόληψη) συστήματα υγείας. Απο την άλλη υπάρχει ο δημοσιογραφικός αντίλογος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος - Από Βασίλη Βενιζέλο
Μόνον τα επιθέματα ??? αποζημιώνει πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για έναν, για παράδειγμα, ασθενή με άνοια σε κατάκλιση, πέραν των νευρολογικών και των ψυχιατρικών φαρμάκων, και όμως η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι 117.000 ασθενείς με κατάκλιση στην Ελλάδα είναι υπερβολικό μέγεθος, χωρίς να μας έχει εξηγήσει πόσους εκείνη θα προτιμούσε να διαβιούν στην χώρα μας...
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός επανέλαβε το ίδιο μότο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την Υγεία, το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά δεν βρέθηκε κανείς να ρωτήσει τον Δημήτρη Κοντό που οφείλονται οι θεωρητικές ακροβασίες τις οποίες του έχουν υποβάλλει τα κεντρικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ περί αλόγιστων δαπανών για τα επιθέματα...
Ο Δημήτρης Κοντός φαίνεται δεν έζησε καταστάσεις δραματικές στον περίγυρό του και μιλάει με ευκολία για τα υπερβολικά χρηματικά ποσά για τα επιθέματα!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση