Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.

<< < (43/107) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι δημοσιογράφοι που την έπεσαν στον Πολάκη για τον "Χιβ" .....
.... το AIDS...

--- Τέλος παράθεσης ---
   το"AIDS" τελικά πως το προφέρουμε γιατί θέλω να σπουδάσω δημοσιογραφοφιλολογία: Έιντζ ή Εϊ Αϊ Ντι Ες; Απο καιρό ήθελα να ρωτήσω... Αυτές οι συντομογραφίες με μπερδεύουν.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι δημοσιογράφοι που την έπεσαν στον Πολάκη για τον "Χιβ" .....
.... το AIDS...

--- Τέλος παράθεσης ---
   το"AIDS" τελικά πως το προφέρουμε γιατί θέλω να σπουδάσω δημοσιογραφοφιλολογία: Έιντζ ή Εϊ Αϊ Ντι Ες; Απο καιρό ήθελα να ρωτήσω... Αυτές οι συντομογραφίες με μπερδεύουν.

--- Τέλος παράθεσης ---

Να αγιάσει το στόμα σου!
Αν ήμουν στη θέση του Πολάκη, θα έγραφα σε ένα χαρτί AIDS, θα το έδειχνα στους δημοσιογράφους και θα τους ζητούσα να διαβάσουν αυτό που έβλεπαν!

Argirios Argiriou:
07/01/2016
της Δήμητρας Ευθυμιάδου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω άρθρο που δημοσιεύσε ο EzeΤΡΟΛ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:


Περίπου 720 δολάρια το χρόνο δαπανά για φάρμακα κάθε Έλληνας, το χρόνο. Το ποσό αυτό μάλιστα κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις στη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 -δόθηκε στην δημοσιότητα το Νοέμβριο – η χώρα μας ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνες εμφανίζεται να δαπανά 721 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για φάρμακα (σε όρους αγοραστικής δύναμης - PPP) έναντι 1.026 δολαρίων που ξοδεύει ένας Αμερικάνος και 752 δολαρίων ένας Ιάπωνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία και η Δανία που καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις με 272 και 240 δολάρια αντίστοιχα.

Η φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι στα 500 δολάρια (δεν αφορά κατανάλωση σε νοσοκομεία), με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και περισσότερο από 35% υψηλότερο σε σχέση με την Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν δαπάνες για φάρμακα που καταναλώνονται σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή και αφορά κατά μέσο όρο το 43% της συνολικής δαπάνης. Οι περισσότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (37%) προέρχεται απευθείας από τις τσέπες των νοικοκυριών. Χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και την Ιαπωνία αναφέρουν σχετικά χαμηλό μερίδιο της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 25-30%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (δύο χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης), καθώς και Πολωνία αναφέρουν περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης.


Πηγή : healthview

Πηγή: PHARMA TEAM: ΟΟΣΑ: Στην τρίτη θέση Ελλάδα στις κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
22/01/2016

Μειωμένος προϋπολογισμός, θεσμοθέτηση των clawback & rebate, μετανάστευση, απλήρωτες συνεδρίες και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών και τα οποία θα συζητηθούν αναλυτικά στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έθεσαν οι Φυσικοθεραπευτές στη χθεσινή τους συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί συνάντηση τους με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη η οποία σύμφωνα με τους Φυσικοθεραπευτές έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κλάδου και όπως ανέφερε θέλει να γίνει διάλογος με όλους τους παρόχους και κοινός σχεδιασμός ακόμα και για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ο οποίος σημειωτέον έχει σταλεί στις περιφερειακές διευθύνσεις και θα επανέλθει να συζητηθεί με τους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ποια είναι όμως τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο κλάδος. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσικοθεραπείας κ. Γεώργιο Κούτρα, ο Σύλλογος εκπροσωπεί περίπου 8.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά τα τελευταία χρόνια όπως λένε, περίπου 300-400 άτομα μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Ντουμπάι κ.λπ.

Περίπου 2.200 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και 500 είναι στο ΕΣΥ. Κάποιοι απασχολούνται στα 2.200 εργαστήρια που υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει περισσότερα Κέντρα από το Βέλγιο.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Ενώ, ο Φυσικοθεραπευτής κ. Τριγώνης Βαγγέλης επισημαίνει ότι ένα από σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ο μειωμένος προϋπολογισμός ο οποίος έπεσε φέτος στα 62 εκατ. ευρώ από τα 68 εκατ. που ήταν πέρσι. (συγκριτικά να πούμε ότι το 2014 ο ΕΟΠΥΥ για Ιατρούς πλήρωσε 117 εκατ. ευρώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) Όπως ανέφερε μάλιστα τα 6 εκατ. κόπηκαν με Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και δόθηκαν αυθαίρετα στα Ανοικτά Νοσήλια των Κέντρων Αποκατάστασης.

Και ενώ, ο προϋπολογισμός  μειώνεται, οι ασθενείς αυξάνονται σταθερά, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πηγαίνουν πλέον στον δομές του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που μέχρι πρότινος είχαν δικές τους δομές, επειδή οι ελλείψεις προσωπικού και άλλα προβλήματα αυτές είτε κατέρρευσαν, είτε έκλεισαν ανάγκασαν του ασφαλισμένους αυτούς να πηγαίνουν σε αυτές του ΕΟΠΥΥ. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται οο πληθυσμός που χρειάζεται φυσικοθεραπεία.

«Οι Φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν να παράξουν προκλητή ζήτηση γιατί δεν συνταγογραφούν οι ίδιοι απλά εκτελούν. Δεν συμμετέχουν σε κανένα πάρτι όπου όπως κι αν γίνεται. Κάθε ασθενής κάνει 10 συνεδρίες με 1 παραπεμπτικό» τονίζει ο κ. Τριγώνης και συμπληρώνει.

Το 60% των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών καταθέτουν παραπεμπτικά των 2.500 ευρώ μικτά το μήνα. (Οι πιο πολλοί συμβεβλημένοι Ιατροί καταθέτουν μικτά 2000 ευρώ το μήνα ) Από αυτά έχει να πληρώσει φόρους, ενοίκια και τρέχοντα έξοδα και στο τέλος του μένουν 300-400 ευρώ για να ζήσει. Για παράδειγμα ένας φυσικοθεραπευτής κατέθεσε 8.000 ευρώ μικτά για το 6μηνο. Με βάση αυτά δεν έχει συμβάλει καθόλου στην αύξηση της δαπάνης. Παρόλα αυτά όμως θα κληθεί να πληρώσει 2.500 σε clawback και από τα χρήματα που θα απομείνουν τις 5.500 θα πληρώσει φόρους και το 10% και θα του μείνουν περίπου 400 ευρώ για να ζήσει.

Όπως λένε οι κ.κ. Τριγώνης και Κούτρας, με βάση τις προβλέψεις για το 2015 υπάρχει σοβαρή υπέρβαση καθώς υπολογίζουν ότι θα κλείσει στα 86 εκατ. και θα πληρωθεί με clawback. Ουσιαστικά δηλαδή, 1.660.000 κόστος συνεδριών ετησίως γίνονται δωρεάν. Πρόταση δική τους είναι να αλλάξει το rebate και να γίνει κλιμακωτό με ποσόστοση ώστε να περιοριστεί το clawback. Ωστόσο, πρέπει να αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός.

Εκτός Βαρέων Ανθυγιεινών οι Φυσικοθεραπευτές

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο κ. Τριγώνης οι Φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ο μόνος κλάδος που δεν λαμβάνει το επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών. «Και δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο  ποσό αλλά για 75.000 ευρώ το μήνα αφού πρόκειται μόνο για 500 φυσικοθεραπευτές» σημειώνει ο κ. Τριγώνης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απάντησαν ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρι (την ίδια ημερομηνία στους πιο πολλούς Ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχει μπει μέχρι και ο Ιούνιος του 2015) ωστόσο, έχει δοθεί εντολή για ένα μήνα ακόμη. Κάθε μήνας που περνάει μπαίνουν μέσα 6 εκατ. ευρώ. Ενώ υπάρχουν οφειλόμενα από τα προηγούμενα έτη. Απλήρωτο είναι το 10% του 2ου εξαμήνου του 2012, καθώς και ολόκληρων ετών του 2013 και 2014.

25ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πέτρο Λυμπερίδη, στα πλαίσια του 25ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας, το οποίο είναι από 22-24 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο, θα έρθουν όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων από όλη τη χώρα όπου και θα συζητηθούν τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τις 2 συναντήσεις (με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας) και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν. Αν δηλαδή θα προβούν σε κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι ο Σύλλογος έχει ήδη εξαγγείλει απεργία στις 3 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, η αλήθεια είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί τους είναι σε αναβρασμό, όμως όλοι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση