Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίναι προφανές ότι τα ΚΕΝ δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος των νοσήλειων-χειρ.επεμβάσεων, όπως είνα εμφανές ότι έτσι αναγκάζονται πολλοί να παρανομούν (καταχωρώντας άλλα αντί άλλων ΚΕΝ) για να επιβιώσουν.
Φαύλος κύκλος.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τα ΚΕΝ, ειδικά αν αφορούν χειρουργική νοσηλεία, είναι κακοφτιαγμένα μέχρι αηδίας. Υπάρχει έχας περίεργος τρόπος αντιστοίχησης του ΚΕΝ στη χειρουργική πράξη που δεν βγάζει συχνά νόημα. Γράφεις πχ. αρθρίτιδα χειρός και δεν σε αφήνει να διαλέξεις ως χειρουργική επέμβαση "αρθροπλαστική δακτύλου χειρός" αλλά βάζεις γενικά εγχείρηση μαλακών μορίων. Πρέπει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει...
Φυσικά συχνάκις το εκμεταλλεύονται οι κλινικές δηλώνοντας άλλο ΚΕΝ μεγαλύτερης χρέωσης ενίοτε αναγκαστικά (το τερπνόν μετά του ωφελίμου...). Φυσικά και οι χρεώσεις στον ασφαλισμένο (ειδικά αν χρησιμοποιηθεί υλικό χειρουργικό) είναι πολλαπλάσιες της προβλεπόμενης συμμετοχής...
Argirios Argiriou:
Υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
( αφιερωμένο σε όσους μιλάγαν για ανθρωπιστική κρίση, επειδή η Ελλάδα είχε καταφέρει να κατεβεί από το δυσθεώρητο ποσό των 5,4 δις €/έτος για φάρμακα το 2009, στα 2 δις το 2014.)
Όντως η Υγεία των Ελλήνων θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη αλλά, πιστέψτε με, αυτό δεν οφείλεται στο ότι το κράτος δίνει λίγα για φάρμακα (όσο και αν οδύρεται η Φαρμακοβιομηχανία).
28/03/2016, ΕΘΝΟΣ.
Του Δημήτρη Καραγιώργου.
«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Εθισμένοι στα φάρμακα οι Ελληνες
Υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εμφανίζει η Ελλάδα.
Τα χρήματα που δαπανά το κράτος για φάρμακα ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειώσει το ποσοστό κάτω από το 1%.
Σημαντική είναι η πρωτιά της Ελλάδας και στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πολιτική Υγείας στις χώρες-μέλη του.
Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν μια σειρά από άλλους αρνητικούς δείκτες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι οποίοι φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Για τη φαρμακευτική δαπάνη λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία του 2013, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα δαπάνησε το 1,9% του ΑΕΠ. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσά που θα διαθέσει η χώρα μας είναι μειωμένα και καθηλωμένα στα 1,94 δισ. ευρώ έως το 2018 ή 1,1% του ΑΕΠ.
Εξορθολογισμός
Επικαλούμενοι την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν περιορίσει τη δαπάνη κάτω από το 1% του ΑΕΠ, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην Ελλάδα.
Η διασύνδεση του ΑΕΠ με τη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. ( εμ βέβαια...)
Σημειώνουν ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα υστερεί κατά 30% από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Προτείνουν τον καθορισμό ορίων ασφαλείας, αντί του υπολογισμού με το ΑΕΠ.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, με την αναφορά ότι οι Ελληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προτείνουν να παρακολουθείται πιο αποφασιστικά η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων και να γίνεται πιο ορθολογική τους χρήση, με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προτείνουν, επίσης, προγράμματα ενημέρωσης των επαγγελματιών της Υγείας, για την πρόληψη της υπερβολικής χορήγησης αντιβιοτικών.
Από την παράθεση των στοιχείων προκύπτει και μία κατάρρευση κρίσιμων δεικτών πρόσβασης και λειτουργίας του συστήματος Υγείας. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ εκτιμούν πως το 21% των Ελλήνων δεν έχουν κάλυψη από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Εκτός κάλυψης
Το έλλειμμα αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με την πρόσφατη διάταξη για τη δωρεάν φροντίδα των ανασφάλιστων.
Ακόμη και με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, μένουν εκτός κάλυψης οι διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα Υγείας.
Δεν καλύπτονται, επίσης, χρονίως πάσχοντες οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές της χώρας, όπου οι δημόσιες δομές δεν διαθέτουν γιατρούς ειδικότητας που αφορά την πάθησή τους, όπως ενδοκρινολόγοι και ογκολόγοι - παθολόγοι.
Στρεβλώσεις παρατηρούνται και στη στελέχωση του συστήματος. Η αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό στο ελληνικό ΕΣΥ είναι 0,6 προς 1. Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία έχει αναλογικά 6,5 φορές περισσότερους, με αναλογία τέσσερις νοσηλευτές ανά γιατρό, ενώ η μέση αναλογία στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σχεδόν 3 προς 1.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται συνεχώς, με το νοσηλευτικό προσωπικό να καταφεύγει στη σύνταξη. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ προτείνουν τη χορήγηση κινήτρων σε γιατρούς να στελεχώσουν την εξωνοσοκομειακή φροντίδα και την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Αρνητική είναι η εικόνα της χώρας και ως προς κρίσιμους δείκτες υγείας, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Το 44% των αγοριών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 33% και στη Γερμανία μόλις 15%.
Η κατάσταση με το κάπνισμα δείχνει να βελτιώνεται, με το ποσοστό των καπνιστών να μειώνεται στο 27,3% έναντι 31,9% το 2009, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία. Η Ελλάδα παραμένει, ωστόσο, πάνω από τη Γαλλία, όπου οι καπνιστές στις ηλικίες άνω των 15 ετών δεν ξεπερνούν το 24,1%, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 19,7%.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Από την έκθεση απολογισμού του ΕΟΠΥΥ της 05/11/2015.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους.
11-04-2016
Ναυτεμπορική.
Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους θα καλύψουν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, υγιεινομικά οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.
Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, ήδη, το ΠΕΔΥ καλύπτει εργαστηριακά μόνο το 10% των ασφαλισμένων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του για να καλύψει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι 30 εκατ. ευρώ.
Τα κριτήρια
Οι ανασφάλιστοι που «μπαίνουν» κάτω από το δίχτυ προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».
Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.
Κονδύλι 100 εκατ. μέσω ΕΟΠΥΥ
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, απάντησε ότι, ήδη, έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.
Στέλνοντας μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι για να περιοριστεί η σπατάλη στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει επιτήρηση και παρακολούθηση αυτής της δαπάνης ηλεκτρονικά, ενώ παραδέχθηκε ότι σε ένα μέρος από το clow back (επιστροφές) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η έκπτωση που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία.
Αναφερόμενος στις οφειλές και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι για το 2016 υπάρχει αύξηση στην πρόβλεψη για τις δαπάνες, καθώς το 2015 αυτή ήταν στο 1 δισ. 388 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισ. 634 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε, μετά την αξιολόγηση, προτεραιότητα για το σύστημα υγείας είναι να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει σε τρίτους. Αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγγίζουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
15/04/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.
Σε κατάσταση Alert βρίσκονται οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) λόγω υποχρηματοδότησης .
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, είπαν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. ΄΄ Σε αυτή την κατάσταση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.
Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ανάγκες αναμένεται να οξυνθούν καθώς θα υπάρξει ανάγκη για φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων, που βρίσκονται στη Ελλάδα. Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ. Μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 4238 υπηρετούσαν 5500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. 3000 απολύθηκαν, 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος.’’ Χρηματοδότηση Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Οι 5500 γιατροί έγιναν 2200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Η επισφαλής εργασία επιστημόνων με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, δεν τιμά ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε προοιωνίζει την λειτουργική σταθερότητα του συστήματος. Σημειώνουμε, ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130. ΄΄ Η πρόσφατη Υπ. Απόφαση για τις καταχρηστικές μονομερείς αποφάσεις αποσπάσεων-μετακινήσεων γιατρών, παρακάμπτοντας Υπηρεσιακά Συμβούλια, πέραν του ότι παραβιάζει κάθε καλώς εννοούμενη προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων από καταχρηστικές ασκήσεις εξουσίας της Διοίκησης λειτουργεί επίσης ως αντικίνητρο και επιδεινώνει την ήδη επισφαλή εργασιακή σχέση. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται ένα διαφορετικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που αναφέρεται σε ανάγκες δεκαετίας του 40 και του 50 με προγράμματα ΕΣΠΑ. Η Ομοσπονδία έχει ομόφωνα απορρίψει σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού. Με μεγάλη καθυστέρηση έγινε με το Νόμο 4368 η μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωση των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Περιμένουμε ακόμη την εφαρμογή του δύο σχεδόν μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες (3η και 4η) δεν έχουν ακόμη πράξει τα στοιχειώδη.’’ σημειώνει η ομοσπονδία .
Ενώ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) ότι η ‘’ 3η και 4η ΥΠΕ παρανόμως δεν κρίνει όσους γιατρούς προσέφυγαν στα δικαστήρια (προφανώς από εκδικητική μανία). Οι σημερινοί διοικητές συνεχίζουν την παρανομία των προκατόχων τους, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η Ομοσπονδία έκανε παρέμβαση πριν δύο εβδομάδες, αλλά δεν είδαμε ενέργειες μέχρι σήμερα. Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, ( τι ακριβώς εννοεί ; ) που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες Οι συνεχείς παρεμβάσει ς μας στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.’’ ‘’ Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε διεύρυνση του ωραρίου των Μονάδων Υγείας, καταπατώντας κατάφορα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Το σκεπτικό της διεύρυνσης δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ και οι γιατροί των ΚΥ εργάζονται πρωινό ωράριο. Πέραν του ωραρίου αυτού υπάρχει υπερωριακή απασχόληση. Στους γιατρούς του ΠΕΔΥ – ΕΣΥ, αυτό δεν ισχύει. Στην τραγικότητα που περιγράφεται, έρχεται σε λίγους μήνες και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια (3ο μνημόνιο- Ν.4336/2015). Ένα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.’’ υπογραμμίζουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. Η Ομοσπονδία καθιστά σαφές: 1. Δεν θα δεχτεί οπισθοδρόμηση του Συστήματος Υγείας. Είναι ανάγκη η χρηματοδότηση να αυξηθεί άμεσα. Η λειτουργικότητα του συστήματος δεν πρέπει να αφεθεί σε στείρες ιδεολογικές εμμονές διανθισμένες με μνημονιακούς εκβιασμούς. Οι κάτοικοι της χώρας μας έχουν συνταγματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία. 2. Δεν θα ανεχτεί να σχεδιάζουν σύστημα υγείας χωρίς τους εργαζόμενους και τους εκπρόσωπους των εργατικών συνδικάτων. 3. Δεν θα χρεωθεί σε καμιά περίπτωση πολιτικές που θα οδηγήσουν στην νεοφιλελευθεροποίηση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος. 4. Η κινηματική μας εμπειρία και πρακτική δεν έχει ξεχαστεί και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. 5. Τα όρια της υπομονής έχουν φτάσει στο τέλος
Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση