Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Argirios Argiriou:
21/12/2017
Δήμητρα Ευθυμιάδου.
Παρά τα όσα θέλει να παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με πολύ λιγότερα χρήματα θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία το 2018.
Άλλωστε ο προϋπολογισμός που έφθασε στη Βουλή, ήταν γροθιά στο στομάχι για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας δεδομένου ότι μειώνεται η κρατική επιχορήγηση τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για το ΕΣΥ. Βέβαια ο υπουργός Υγείας όχι μόνο δε μίλησε για μείωση των κονδυλίων αλλά σχεδόν …διαφήμιζε αυξήσεις!
Με βάση τους υπολογισμούς, η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 μειώνεται σε 100 εκ. ευρώ έναντι 314 εκ. το 2017 (και 502 εκ. ευρώ το 2016)
...............
........................
Την ίδια ώρα λιγότερα θα είναι τα κονδύλια και για τα νοσοκομεία, παρά τα αντίθετα που ακούστηκαν στη Βουλή.
Η επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2018 είναι 930 εκ. ευρώ, έναντι 1.303 εκ. ευρώ το 2017 (και 1.321 εκ. ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση 373 εκ. ευρώ ή 28,62%. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ναι μεν μειώνεται η κρατική επιχορήγηση αλλά όχι και τα συνολικά κονδύλια…
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ψίχουλα είναι.
Μόνο για επιθέματα κατακλίσεων δίνουν 37 εκατομμύρια/έτος. Για να καταλάβετε που έχουν γραμμένο το έμψυχο υλικό της Πρωτοβάθμιας....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
21-12-2017
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Υπ. Οικονομίας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ ( Δεν ντρέπονται κιόλας ) για τη λειτουργία 115 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα
Εγκρίθηκε η διαδικασία υλοποίησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας, σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 32.259.779,53 ευρώ, για τη λειτουργία 115 Τ.ΟΜ.Υ.
Εγκρίθηκε η διαδικασία υλοποίησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 32.259.779,53 ευρώ για τη λειτουργία 115 Τ.ΟΜ.Υ.
Με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κ. Γιώργου Ιωαννίδη, εγκρίθηκαν οι αποφάσεις αυτεπιστασίας των:
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-3η ΥΠΕ, (7.854.555,02 €). Αφορά σε 28 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-3η ΥΠΕ, (π/ϋ: 1.402.599,11 €). Αφορά σε 5 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων-6η ΥΠΕ, (π/ϋ: 1.402.599,11 €).
Αφορά σε 5 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Πελοποννήσου-6η ΥΠΕ, (π/ϋ: 4.768.836,97 €). Αφορά σε 17 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου-2η ΥΠΕ, (π/ϋ: 3.927.277,51 €). Αφορά σε 14 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας-5η ΥΠΕ, (π/ϋ: 3.366.237,86 €). Αφορά σε 12 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κρήτης-7η ΥΠΕ, (π/ϋ: 7.012.995,55 €). Αφορά σε 25 Τ.ΟΜ.Υ.
Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- 5η ΥΠΕ, (π/ϋ: 2.524.678,40 €). Αφορά σε 9 Τ.ΟΜ.Υ.
Η πιλοτική φάση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφορά στη δημιουργία και λειτουργία 239 Τ.ΟΜ.Υ. σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των νόσων και την αγωγή και προαγωγή της υγείας της κοινότητας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
05-01-2018
Το 1,75 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (από 1,95 δισ. τον προηγούμενο μήνα), εκ των οποίων τα 711 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Στα 776 εκατ. μειώθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, από 4,29 δισ. τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας πτώση κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Από τα 3,9 δισ. ευρώ:
-Το 1,75 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (από 1,95 δισ. τον προηγούμενο μήνα), εκ των οποίων τα 711 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.
-Οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται στα 486 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά σχεδόν 70 εκατ. από τον προηγούμενο μήνα.
-Οι ΟΤΑ οφείλουν 288 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο, ενώ στα 390 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου.
- Τα 776 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων 528 εκατ. είναι άμεσοι φόροι και 93 εκατ. ευρώ έμμεσοι φόροι.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
08-01-2018
Εξορθολογισμός των δαπανών, αποτελεσματικότερη ανακατανομή των πόρων, ομαλοποίηση της απόδοσης των εισφορών στον Οργανισμό και της ροής των πληρωμών στους παρόχους, ήταν το στοίχημα της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αρχές του 2016, που αριθμεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και χιλιάδες παρόχους.
«Μέσα από μεγάλη προσπάθεια, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ έχουν βελτιωθεί σημαντικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, επίκουρος καθηγητής Στατιστικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Σωτήρης Μπερσίμης. Όπως προκύπτει, οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν εξορθολογιστεί ,ενώ αντίστοιχα οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα παρουσίασαν αύξηση το 2017 περίπου κατά 500%, σε σχέση με το 2015.
Ομαλοποίηση πληρωμών
Συνολικά, τη διετία 2016-2017 καταβλήθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού κατά 75% – από περίπου 2 δισ. στις αρχές του 2016, σε λιγότερα από 500 εκατ. σήμερα.
Αντίστοιχα, οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα ανήλθαν σε περίπου 750 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ το 2015, με τον ΕΟΠΥΥ πλέον να αντιμετωπίζει ισότιμα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ότι αφορά τις πληρωμές, τονίζει ο κ. Μπερσίμης.
Υπογραμμίζει ότι «η εικόνα του Οργανισμού έχει αλλάξει στο εσωτερικό, καθώς, όλοι οι πάροχοι πληρώνονται στην ώρα τους». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται εντός 60 ημερών, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι εντός 90 ημερών, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Μπερσίμης «προτεραιότητα της διοίκησης είναι άμεσα όλοι οι πάροχοι να αποζημιώνονται εντός 60 ημερών».
Επιπλέον ο Οργανισμός ανακτά την αξιοπιστία του και αλλάζει την εικόνα του και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Ελβετία, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής για νοσηλείες ασφαλισμένων του Οργανισμού, είχε εντάξει τον ΕΟΠΥΥ σε «μαύρη λίστα» με αποτέλεσμα για να νοσηλευθεί εκεί κάποιος έπρεπε πρώτα να καταβληθεί η σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να γίνει η νοσηλεία. Πλέον, η Ελβετία δέχεται περιστατικά χωρίς προπληρωμή, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του Οργανισμού.
Προτεραιότητες το 2018
«Αδιαπραγμάτευτος στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για το 2018, είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» τονίζει ο κ. Μπερσίμης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται ο σχεδιασμός για την ίδρυση νέων φαρμακείων του Οργανισμού και τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων σε άλλα κτίρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα λειτουργήσουν δύο ακόμη φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ένα στο Περιστέρι και ένα στο Καματερό, ενώ θα προστεθούν στο δυναμικό του Οργανισμού 50 φαρμακοποιοί. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, ενώ αναμένεται και ο νέος ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας).
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ φέτος θα εφαρμόσει προηγμένα συστήματα ελέγχου όπως:
(α) Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο
(β) Πλήρη διασύνδεση συνταγογράφησης & έκδοσης παραπεμπτικών με τη νόσο
(γ) Ηλεκτρονικό Έλεγχο Γνωματεύσεων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
08-01-2018
Το 1,2 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους, με το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη του Οργανισμού μέχρι και το Νοέμβριο φτάνουν τα 711 εκατ. ευρώ- 136 εκατ. λιγότερα ωστόσο σε σχέση με το δεκάμηνο-, ενώ τα "φέσια" των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ, από 551 τον Οκτώβριο.
Εντούτοις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις της περίθαλψης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων δεν έχουν μειωθεί σε σημείο ικανοποιητικό και η σημαντική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται ακόμη πιο έντονη από τις υποχρεώσεις για επιστροφές (προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς της Υγείας) και τις αναγκαστικές εκπτώσεις (claw back και rebate αντίστοιχα).
Ειδικά τα χρέη του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό στους προμηθευτές, καθώς οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με αργό ρυθμό. Στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών εξηγούν πως ο "δρόμος" για τη μείωση των χρεών και την "ανακούφιση" της αγοράς θα είναι μακρύς, απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει τη χρονιά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται αισιόδοξη πως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, σημειώνοντας πως τα χρέη του Οργανισμού θα μειώνονται τους επόμενους μήνες. Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός που έχει δηλώσει πως η "τρύπα" της κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.
Ωστόσο, οι μειωμένοι πόροι που θα διατεθούν φέτος για την Υγεία επιτείνουν την αγωνία των επιχειρήσεων. Κατά 370 εκατ. ευρώ λιγότερη θα είναι η επιχορήγηση του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, πέφτοντας από τα 1,3 δισ. ευρώ το 2017 στα 930 εκατ. Ήδη το όριο δαπανών των νοσοκομείων για τα φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) είναι φέτος μειωμένο στα 530 εκατ. ευρώ (από 550 εκατ. πέρσι και 590 εκατ. το 2016).
Αντίστοιχα, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων. Το "κενό" σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού αναμένεται να καλυφθεί από τη βελτίωση της απόδοσης των εισφορών από τον ΕΦΚΑ, (σώθηκες... ) αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποιεί στις υποβολές των παρόχων. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων και οι καλύτερες τιμές σε υλικά που θέλει να πετύχει θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από την κρατική χρηματοδότηση.
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ
Μια διαφορετική εικόνα ωστόσο, δίνει ο ΕΟΠΥΥ. "Μέσα από μεγάλη προσπάθεια, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ έχουν βελτιωθεί σημαντικά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, επίκουρος καθηγητής Στατιστικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Σωτήρης Μπερσίμης. Όπως προκύπτει, οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν εξορθολογιστεί, ενώ αντίστοιχα οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα παρουσίασαν αύξηση το 2017 περίπου κατά 500%, σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, συνολικά, τη διετία 2016-2017 καταβλήθηκαν περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού κατά 75% - από περίπου 2 δισ. στις αρχές του 2016, σε λιγότερα από 500 εκατ. σήμερα.
Αντίστοιχα, οι πληρωμές προς τον δημόσιο τομέα ανήλθαν σε περίπου 750 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ το 2015, με τον ΕΟΠΥΥ πλέον να αντιμετωπίζει ισότιμα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ότι αφορά τις πληρωμές, τονίζει ο κ. Μπερσίμης.
Ο κ. Μπερσίμης, υπογραμμίζει ότι "η εικόνα του Οργανισμού έχει αλλάξει στο εσωτερικό, καθώς, όλοι οι πάροχοι πληρώνονται στην ώρα τους". Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται εντός 60 ημερών, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι εντός 90 ημερών, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Μπερσίμης "προτεραιότητα της διοίκησης είναι άμεσα όλοι οι πάροχοι να αποζημιώνονται εντός 60 ημερών".
Επιπλέον ο Οργανισμός ανακτά την αξιοπιστία του και αλλάζει την εικόνα του και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Ελβετία, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής για νοσηλείες ασφαλισμένων του Οργανισμού, είχε εντάξει τον ΕΟΠΥΥ σε "μαύρη λίστα" με αποτέλεσμα για να νοσηλευθεί εκεί κάποιος έπρεπε πρώτα να καταβληθεί η σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να γίνει η νοσηλεία. Πλέον, η Ελβετία δέχεται περιστατικά χωρίς προπληρωμή, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του Οργανισμού.
"Αδιαπραγμάτευτος στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για το 2018, είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες" τονίζει ο κ. Μπερσίμης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται ο σχεδιασμός για την ίδρυση νέων φαρμακείων του Οργανισμού και τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων σε άλλα κτίρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα λειτουργήσουν δύο ακόμη φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ένα στο Περιστέρι και ένα στο Καματερό, ενώ θα προστεθούν στο δυναμικό του Οργανισμού 50 φαρμακοποιοί. (έτσι μπράβο... ) Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, ενώ αναμένεται και ο νέος ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας). !!!
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ φέτος θα εφαρμόσει προηγμένα συστήματα ελέγχου όπως:
(α) Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο
(β) Πλήρη διασύνδεση συνταγογράφησης & έκδοσης παραπεμπτικών με τη νόσο
(γ) Ηλεκτρονικό Έλεγχο Γνωματεύσεων. (εγώ πάντως σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Δηλαδή έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι πρέπει να πηγαίνουν σε ελεγκτή του κοντινότερου ΠΕΔΥ ((λέγε με ΙΚΑ)) για θεώρηση με τον παλιό καλό τρόπο, σφραγίδες και δεν συμμαζεύεται... )
Κέρδος online 8/1/2018
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση