Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:48:47

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409294 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαρτίου 2014, 20:20:47
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
31/03/2014.

Ενημέρωση εργαστηριακών ιατρών – νεώτερα δεδομένα.


Οι επαφές των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών θα συνεχιστούν με τον ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα.

Αννα Μαστοράκου

Από την παρουσίαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού προχθές στο συνέδριο των Financial times, υπήρχαν οι ακόλουθες δηλώσεις: “πρέπει να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των εργαστηρίων και της υπερσυνταγογράφησης ιδίως των μαγνητικών τομογραφιών, πρέπει να γίνει άμεσα η κατηγοριοποίηση και η αξιολόγηση αυτών, να μειωθεί η τιμή αποζημίωσης ανάλογα με τον όγκο, πρέπει να σπάσουν τα ‘καρτέλ’, τα μονοπώλια και το “Ελ Ντοράντο» της καταλήστευσης των χρημάτων των ασφαλισμένων”. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήρθε και θα παραμείνει. Σε σχετική ερώτηση για τις δαπάνες του Ιανουαρίου του 2014 απάντησε ότι είναι 77 εκατ μαζί με τις φυσικοθεραπείες.

Η σύμβαση κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ λήγει στις 30/04/2014 με απόφαση ΔΣ και υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση αυτής.


Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίστηκε η έντονη υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ με τη χαρακτηριστική φράση του Γιάννη Κυριόπουλου, καθ της ΕΣΔΥ: “Το κράτος απέδρασε”.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο της Task Force δεν αναφέρεται ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας και ότι η αναλογία στην Γερμανία ιδιωτικών εργαστηρίων είναι 1/10000 κατοίκους. Πιθανή είναι η εκδοχή με την ανάπτυξη του ΠΕΔΥ να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές και να σχεδιάζεται η αποπομπή του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, κάτι που διαφαίνεται έντονα από το προσχέδιο σύμβασης και τους απαράδεκτους όρους συνεργασίας που επιθυμεί να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ με την πρόθεση εφαρμογής της μείωσης της ασφαλιστικής τιμής κατά 50%, όπως φαίνεται εντέχνως να διαρρέει για να σταχυολογηθούν οι αντιδράσεις.

Οι υποβληθείσες δαπάνες για τον εργαστηριακό τομέα και ιατρικές πράξεις για το 2012 ήταν 395 εκατ ενώ για το 2013 ήταν 520 εκατ με κλειστό προϋπολογισμό στα 300 εκατ, άρα συνολική υπέρβαση 220 εκατ. Για το 2014 υπολογίζεται συνολικά περίπου στα 280-290 εκ με 29 εκ για ιατρικές πράξεις.

Οι υποσχέσεις του Υπουργείου να βρεθούν 35 εκατ για το 2013 για μείωση του clawback και να δοθούν 400 εκατ για το 2014 πήγαν στις καλένδες.

Τέλος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπάρχει καμία προϋπολογισμένη δαπάνη στο κρατικό προϋπολογισμό του 2014. Θα συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων μόνο για όσες δαπάνες ενταλματοποιήθηκαν μέσα στο 2013.

Από τις συναντήσεις των περιφερειακών οργανώσεων των εργαστηριακών ιατρών, προκύπτουν αποφάσεις επίσχεσης εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιοχές της χώρας. Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Απριλίου 2014, 08:30:50
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Με Εισαγγελική Παραγγελία ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών απαιτεί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να χορηγήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

"Με την επιβολή του “clawback” στις πληρωμές οφειλών του ΕΟΠΥΥ, προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, την οποία και αμφισβητούσε ως προς την νομική της βάση, εισάγεται αναδρομικά η επιβολή «πλαφόν» στις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες από τις ιδιωτικές κλινικές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στις 11/03/2014, έπειτα από συνάντηση των εκπροσώπων μας με τις ομάδες εργασίας του ΕΟΠΥΥ και υπό την παρουσία του αντιπροέδρου του Οργανισμού, κ. Γαρύφαλλου, ενημερωθήκαμε ότι για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πληρωθούμε το ακριβές ποσό των υπηρεσιών που παρείχαν και θα παράσχουν οι εταιρίες μας για υπηρεσίες υγείας αλλά αυτό θα καθοριστεί σε συνάρτηση και κατ’ αναλογία με τα ακριβή ποσά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς και με τις συνολικές υποβολές απαιτήσεων όλων των Ιδιωτικών Κλινικών.

Ωστόσο, το βασικό θέμα που προκύπτει και έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ακόμα δεν το γνωρίζουμε καθώς, παρότι η διοίκηση του Οργανισμού εκ του νόμου έχει την υποχρέωση να δημοσιεύει τον προϋπολογισμό και τις τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν για κάθε οικονομικό έτος, αρνείται να το πράξει. Αποτέλεσμα: παρά τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις μας για το ποια είναι τα ακριβή ποσά που προβλέπονται για την πληρωμή των εταιριών μας το έτος 2013 μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και κάπως έτσι η δημόσια δαπάνη υγείας μειώνεται κάτω από 10 δις για το 2014 και ο Σαμαράς εξασφαλίζει τα πρωτογενή του πλεονάσματα για να πληρώνει τα τοκοχρεωλύσια του EFSF,να ξανα-ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες ... α και να μοιράσει χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς .Μη ξεχαστούμε έρχονται και εκλογές....
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2014, 09:05:55 από GirousisN »

1 Απριλίου 2014, 23:34:51
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01-04-2014.
του Αιμίλιου Νεγκή.


 Κερδισμένος της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας υγείας

Πολύ ανησυχητικά είναι τα νέα, που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία για τις Δαπάνες Υγείας του έτους 2012, που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Όχι όμως για το ότι δείχνουν πώς μειώνονται οι δαπάνες υγείας. Αλλά γιατί αποτυπώνουν την πενία της ασφάλισης υγείας. Από την άλλη, μεγάλοι κερδισμένοι ήταν τα ιδιωτικά νοσοκομεία...

Η ΕΛΣΤΑΤ επικαιροποίησε τα δεδομένα για τα έτη 2009, 2010 και 2011. Έτσι, έχει αξία να κάνει κανείς συγκρίσεις πριν και μετά το πάρτι στην υγεία... Έχουμε και λέμε λοιπόν οι συνολικές δαπάνες υγείας της χώρας μειώθηκαν από 23,1 δις το 2009, σε 20,75 δις το 2010, 20,15 δις το 2011 και 17,7 δις το 2012. Δηλαδή, μέσα σε μόλις 4 χρόνια, είχαμε μείωση κατά 5,5 δις, ήτοι περίπου κατά 25%!

Τα ανησυχητικά νέα είναι ότι η μείωση αφορά κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν από περίπου 10 δις το 2009 σε 7 δις το 2012! Έτσι, αυξήθηκε αναλόγως η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού επί του συνόλου των δημοσίων δαπανών υγείας από 27% το 2009 σε 28,7% το 2012.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχει μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί αμείωση τόσο το 2013 όσο και το 2014, αφού η ανεργία δεν λέει να υποχωρήσει. Δηλαδή, οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ θα μειώνονται και θα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνεισφορά από το Κράτος.

Θυμίζουμε ότι παλαιότερα είχε τεθεί επί τάπητος από τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο να καταργηθούν οι εισφορές υγείας εργοδοτών και εργαζομένων και να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Κρατικούς Προϋπολογισμός τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Μία πρόταση που με την πάροδο του χρόνου βρίσκει όλο και περισσσότερους που τη συζητούν...

Βέβαια, αν και δεν αναφέρεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τα φάρμακα. Ως γνωστόν, εκεί είχαμε το μεγαλύτερο πάρτι αφού οι δημόσιες δαπάνες είχαν εκτοξευτεί από τα 2,5 δις το 2004 σε 5,6 δις το 2009. Θυμίζω ότι λόγω του μνημονίου η δημόσια δαπάνη για φάρμακα μειώθηκε κοντά στα 3,2 δις το 2012.

Συνεπώς είχαμε μια μείωση περίπου κατά 2,4 δις. Με άλλα λόγια, περίπου το 45% της μείωσης της δημόσιας δαπάνης υγείας αφορά τα φάρμακα!

Πάρτι είχαμε και στα λεγόμενα ειδικά υλικά, όπως στεντς, ορθοπεδικά υλικά κ.ο.κ. Εκεί αν και δεν έχουμε αναλυτικά δεδομένα, η διενέργεια των κεντρικών διαγωνισμών και η κακήν κακώς λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ετσι, μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι περίπου το 50% της μείωσης της δαπάνης υγείας αφορά δαπάνες, στις οποίες γινόταν υπερτιμολόγηση ή υπερκατανάλωση ή και τα δύο. Δηλαδή, οι παρεμβάσεις ήταν πέρα ως πέρα δικαιολογημένες.

Το επιλήψιμο είναι ότι οι παρεμβάσεις έγιναν στο πόδι, βίαια και με οριζόντιο τρόπο επί δικαίω και αδίκω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δίπλα στα ξερά να καούν και τα χλωρά, με τραγική συνέπεια να ταλαιπωρηθούν ασθενείς, προκειμένου να λάβουν θεραπεία ή να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Και φυσικά να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε από 8% σε 23%. Δηλαδή, σχεδόν τριπλασιάστηκε - προσεγγίζοντας πάντως ότι συμβαίνει διεθνώς.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν από 1,5 δις το 2009 σε 1,62 δις το 2012. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι δημόσιες δαπάνες για φάρμακα - όπως αναφέραμε - μειώθηκαν δραστικά από 5,6 δις σε 3,2 δις, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων στις τιμές των φαρμάκων, βλέπουμε ότι οι Έλληνες αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη...

Πάντως, είχαμε μείωση και στην ιδιωτική δαπάνη υγείας. Από 7 δις το 2009 μειώθηκε σε 6,63 δις το 2010, 6,34 δις το 2011 και 5,62 δις το 2012. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφάλιση όχι μόνο άντεξε αλλά αύξησε την διείσδυσή της. Από 433 εκατ. το 2009 αυξήθηκε σε 536 εκατ. το 2010 και στη συνέχεια μεώθηκε οριακα στα 534 εκατ. το 2011 και 525 εκατ. το 2012.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους αβεβαιότητας ενισχύεται η ιδιωτική ασφάλιση. Είναι φανερό ότι με όσα συνέβησαν στην Κοινωνική Ασφάλιση, οδήγησαν πολλούς Έλληνες στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Και πάλι όμως η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα υπολείπεται με βάση όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

Μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση φαίνεται ότι είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι ιδιωτικές δαπάνες για νοσοκομεία αυξήθηκαν από 1,5 δις το 2009 σε 1,6 δις το 2010, 1,7 δις το 2011 και 1,76 δις το 2012. Μάλιστα περίπου το 80% του ποσού αυτού αφορά πληρωμές από τους πολίτες και το υπόλοιπο 20% από την ιδιωτική ασφάλιση.

Η ουσία είναι όσο οι δαπάνες υγείας της χώρας μειώνονται δεν είναι δυνατόν να έχουμε οικονομική ανάπτυξη. Όλες οι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι ανάπτυξη και δαπάνες υγείας πάνε χέρι με χέρι. Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει φανεί ότι για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται στην υγεία, η ανταποδοτικότητα είναι 3 δολάρια...

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε το σύστημα υγείας μας με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν με το καλό αρχίσουν να αυξάνονται οι δαπάνες υγείας να μην πάνε στις τσέπες των επιτηδείων και των τρωκτικών, αλλά να γίνουν επένδυση, στην οποία θα βασιστεί η υγιής ανάπτυξη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Απριλίου 2014, 23:40:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Απριλίου 2014, 09:03:22
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
01-04-2014.
του Αιμίλιου Νεγκή.


 Κερδισμένος της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας υγείας


Τα ανησυχητικά νέα είναι ότι η μείωση αφορά κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν από περίπου 10 δις το 2009 σε 7 δις το 2012! Έτσι, αυξήθηκε αναλόγως η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού επί του συνόλου των δημοσίων δαπανών υγείας από 27% το 2009 σε 28,7% το 2012.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχει μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί αμείωση τόσο το 2013 όσο και το 2014, αφού η ανεργία δεν λέει να υποχωρήσει. Δηλαδή, οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ θα μειώνονται και θα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνεισφορά από το Κράτος.

Θυμίζουμε ότι παλαιότερα είχε τεθεί επί τάπητος από τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο να καταργηθούν οι εισφορές υγείας εργοδοτών και εργαζομένων και να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Κρατικούς Προϋπολογισμός τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Μία πρόταση που με την πάροδο του χρόνου βρίσκει όλο και περισσσότερους που τη συζητούν...

Το επιλήψιμο είναι ότι οι παρεμβάσεις έγιναν στο πόδι, βίαια και με οριζόντιο τρόπο επί δικαίω και αδίκω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δίπλα στα ξερά να καούν και τα χλωρά, με τραγική συνέπεια να ταλαιπωρηθούν ασθενείς, προκειμένου να λάβουν θεραπεία ή να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Και φυσικά να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε από 8% σε 23%. Δηλαδή, σχεδόν τριπλασιάστηκε - προσεγγίζοντας πάντως ότι συμβαίνει διεθνώς.
Πάντως, είχαμε μείωση και στην ιδιωτική δαπάνη υγείας. Από 7 δις το 2009 μειώθηκε σε 6,63 δις το 2010, 6,34 δις το 2011 και 5,62 δις το 2012. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ιδιωτική


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κερδισμένος στην υγεία τα τελευταία 4 χρόνια. Στον ιδ. τομέα οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ το 10% για το 2012, οι 4 τελευταίοι μήνες του 2013 που ουσιαστικά δεν θα πληρωθούν ποτέ λόγω clawback και ήδη το 1ο τρίμηνο του 2014. Επίσης βάσει διαρροών, γιατί προυπολογισμός δεν υπάρχει , οι δαπάνες του 2014 επαρκούν στις κλινικές για 6 μήνες και στα διαγν. εργαστήρια για 4 μήνες. Μετά ακολουθεί το γνωστό clawback.
Σίγουρα πάντως χαμένοι είναι οι Έλληνες ασθενείς. Με απώλεια εισοδημάτων 30 - 35 % σε 4 χρόνια πρέπει να αυξήσουν κατακόρυφα τις δαπάνες τους για φάρμακα, ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Αλλά αυτά δεν μετράνε και πολύ μιας που τώρα έχουμε πλεόνασμα, ανάπτυξη και ότι άλλο μας σερβίρουν. Κύριο μέλημα των δανειστών μας είναι η υγεία του Ελληνικού λαού, αλλιώς πώς θα πάρουν πίσω και τα δανεικά ? ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2014, 09:05:07 από GirousisN »

7 Απριλίου 2014, 14:40:25
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/04/2014
της Βίκης Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Σχέδιο Ά. Γεωργιάδη για "φρένο" στην υπερσυνταγογράφηση

Ισοδύναμα μέτρα για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη εντός του προϋπολογισμού αναζητά τώρα το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του ορίου στη συνταγογράφηση που είχε τεθεί στους γιατρούς από τις 15 Ιανουαρίου. Εν αναμονή της οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την κατάργηση του πλαφόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικές, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αθρόας συνταγογράφησης από τους γιατρούς και η δαπάνη για το φάρμακο να μην ξεπεράσει τα 1,91 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το πιθανότερο είναι να τεθούν περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως γράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών, όπως για παράδειγμα σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί μέσος όρος συνταγής ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα κρίνονται απαραίτητα, ειδικά φέτος, όπου ο προϋπολογισμός για το φάρμακο είναι ιδιαίτερα «σφικτός» και η τήρησή του αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας. Το πλαφόν εξάλλου αποτελούσε έναν τρόπο προκειμένου να αυξηθεί η χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία επειδή είχαν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα σκευάσματα, κρατούσαν σε χαμηλό επίπεδο τη δαπάνη που αντιστοιχούσε σε κάθε γιατρό.

Σύμφωνα με το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να μετριαστεί  η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια του 2013.

Η απόφαση για αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης προκαλεί ανησυχία, καθώς παρά το γεγονός πως το μέτρο εφαρμόστηκε για δύο μόλις μήνες, φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικό. Ενδεικτικό είναι το ότι πριν την επιβολή του πλαφόν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε διαπιστώσει υπέρβαση περίπου 30 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, η οποία αν συνεχιζόταν θα έθετε τον προϋπολογισμό εκτός ορίων.

Αν και όλο το διάστημα που ίσχυε το πλαφόν υπήρξαν συνεχή παράπονα από τους γιατρούς πως υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο και άρα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως ένα πολύ μικρό ποσοστό των γιατρών χορήγησαν περισσότερες συνταγές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον προηγούμενο μήνα, από τους 43 χιλ. γιατρούς που συνταγογραφούν, μόλις 300 δεν τήρησαν το όριο. Ωστόσο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην αιτιολογία της απόφασης για αναστολή της ρύθμισης, έκρινε ότι τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος και πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2014, 14:42:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2014, 15:21:40
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/04/2014.

Δελτίο Τύπου
ΘΕΜΑ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΟΠΥΥ – ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό, έλαβε την διαβεβαίωση ότι την προσεχή εβδομάδα ΞΕΚΙΝΑ επίσημα η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ και της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με σκοπό τον καθορισμό των όρων της νέας σύμβασης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι συμβεβλημένοι ιατροί αποτελούν πλέον τον ΒΑΣΙΚΟ πάροχο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους ασφαλισμένους. Παρά τις ελλείψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς και την ύπαρξη του πλαφόν των 200 επισκέψεων, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 9.236.337 επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζοντας μία ΑΥΞΗΣΗ 11,7% σε σχέση με το 2012 ! Αντίθετα το 2013 σε σχέση με το 2012, παρουσιάστηκε σημαντική ΜΕΙΩΣΗ των επισκέψεων στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ κατά 27,2%. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, ενώ αυξάνουν την ευθύνη όλων μας για ακόμη πιό ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Βασικοί διαπραγματευτικοί μας στόχοι είναι το δικαίωμα ανανέωσης ΟΛΩΝ των συμβάσεων, η διασφάλιση τακτικής και επαρκούς χρηματοδότησης, η αναβάθμιση των ιατρικών αμοιβών, η βελτίωση των συνθηκών συνεργασίας με τακτική πληρωμή των δεδουλευμένων και τέλος η επαρκή – ποιοτική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Δεν συμφωνούμε με ΚΑΜΙΑ ρύθμιση που θα περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών, μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου, σε ιατρικές υπηρεσίες. Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να διασφαλίσει την ΠΛΗΡΗ πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα και εξετάσεις. Η ιατρική δεν είναι μαθηματικά και δεν ασκείται με στείρα και περιοριστική εφαρμογή πρωτοκόλλων, κάτι τέτοιο θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία καθώς τα πρωτόκολλα, όπου εφαρμόζονται, εφαρμόζονται ως πρόταση αντιμετώπισης ασθενειών και όχι ως περιοριστικοί κανόνες στην θεραπεία των ασθενών!

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έθεσε για άλλη μία φορά το θέμα της διασύνδεσης των ηλεκτρονικών συστημάτων μεταξύ e-συνταγογράφησης και e-δαπυ. Εδώ και πολύ καιρό πρώτη η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει θέσει το θέμα της αυτόματης καταχώρησης των επισκέψεων και πράξεων στο σύστημα πληρωμής, με σκοπό την διευκόλυνση του έργου των ιατρών.

Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ πληρωμής των δεδουλευμένων καθώς ακόμη ΔΕΝ έχει πιστωθεί το σχετικό ποσό και οι ιατροί παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2013, ζητάμε επίσης την ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή του παρακρατηθέντος 10% από την 1/1/2012

Εν αναμονή της έναρξης της διαπραγμάτευσης, ελπίζουμε σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την επαγγελματική επιβίωση των ελευθεροεπαγγελματιών – συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

 

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.
Γ. Ελευθερίου Χ. Παπασιδέρης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και πίνακας με τις επισκέψεις ανά ειδικότητα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2014, 18:01:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Απριλίου 2014, 19:30:44
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/04/2014. Καθημερινή.
της Πεννη Μπουλουτζα.


«Μίζες» υπέρ ανασφάλιστων.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των 13 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις «μίζες» των εξοπλιστικών των Ενόπλων Δυνάμεων που δεσμεύθηκαν ή επεστράφησαν και αποφασίστηκε να διατεθούν για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών. Σε κάθε νοσοκομείο συστήνεται τριμελής επιτροπή –σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας– που θα εξετάζει αιτήματα για κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται πρόγραμμα φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων, η εφαρμογή του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Μαΐου. Οπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, εξετάζεται η δωρεάν χορήγηση γενoσήμων σε ανασφάλιστους για βασικές κατηγορίες παθήσεων όπως υπέρταση, διαβήτης κ.ά.

Πριν από την κρίση, οι ανασφάλιστοι ήταν λίγοι και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν ήταν «σχολαστικές» ως προς την είσπραξη των νοσηλίων. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και συχνά οι γιατροί μηχανεύονται τρόπους για να διευκολύνουν ανασφάλιστους. «Προχθές ήρθε στο νοσοκομείο ένας φοιτητής με υψηλό πυρετό. Ανασφάλιστος. Κατέβηκα στο Αιματολογικό και παρακάλεσα εάν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις χωρίς να πληρώσει», αναφέρει στην «Κ» γιατρός του ΕΣΥ. Σε πολλές περιπτώσεις βαφτίζουν «επείγουσες» εξετάσεις και επεμβάσεις που... δεν είναι τόσο επείγουσες. Ή ακόμη αποκρύπτουν ότι ασθενείς έχουν συνοδούς για να μην κληθούν να διευθετήσουν τις διαδικασίες για τη χρέωση των νοσηλίων. Αλλωστε, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»: οι ανεξόφλητες οφειλές ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών για νοσηλεία μόνο στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ήταν, το 2013, 11.264.104 ευρώ και το πρώτο δίμηνο του 2014, 2.026.146 ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για την περίθαλψη απόρων και ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

«Το πρόβλημα οξύνεται. Σε κάθε γενική εφημερία, μόνο στη δική μας κλινική βλέπουμε 5-6 ανασφάλιστους ασθενείς», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας και προσθέτει: «Μας ζητούν να συντομεύσουμε τη νοσηλεία για να μην πληρώσουν πολλά στο τέλος ή να γράψουμε μόνο τις άκρως απαραίτητες εξετάσεις». «Οι ανασφάλιστοι στη γενική εφημερία εξυπηρετούνται πάντα», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συντονίστρια διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς», κ. Ματίνα Παγώνη. «Δεν βλέπουμε στο πρόσωπο του ασθενούς εάν είναι ασφαλισμένος ή όχι. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι αυτό κάνουμε».

Φυσικά υπάρχουν και οι πρωτοβουλίες εντός ΕΣΥ για δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων με την αξιοποίηση χορηγιών και τη συνεργασία άλλων κοινωνικών φορέων. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», στην οποία παρακολουθούνται δωρεάν 120 καρκινοπαθείς. Στην αρχή το ιατρείο λειτουργούσε κάθε Τετάρτη απόγευμα. Τώρα τα περιστατικά έχουν διαμοιραστεί όλες τις ημέρες. «Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι ενώ πίστευα πως θα υπάρξει μείωση στον ρυθμό προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο (που βάσιζε αυτή του, την πίστη;), αυτός παραμένει σταθερός, κάθε μήνα», σημειώνει στην «Κ» ο υπεύθυνος της μονάδας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας κ. Κωνσταντίνος Συρίγος.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το νεοσύστατο ΠΕΔΥ δέχεται δωρεάν τους ανασφάλιστους. Οπως αναφέρει στην «Κ» η διευθύντρια της μονάδας «ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας» κ. Κυριακή Ζαμάγια, «μας έρχονται και ανασφάλιστοι, αλλά δειλά. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν ακόμη. Αλλωστε και οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να ρωτούν εάν θα πληρώνουν στο ΠΕΔΥ».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2014, 22:19:37
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του Διακομιστή σε άλλο σημείο του φόρουμ.

Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς στην Ελλάδα, ούτε ο πιο αρμόδιος, δεν ξέρει τον ακριβή ακριβή αριθμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το αργότερο τον ερχόμενο Ιούνιο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας, ενώ η χρηματοδότησή του σχεδίου θα προέρχεται από ειδικό κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού.

Από Βασίλη Βενιζέλο

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της δωρεάς φαρμάκων, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ, από την φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas για την φαρμακευτική κάλυψη ανασφαλίστων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μάλιστα, ότι ο συνολικός αριθμός των ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας ανέρχεται σήμερα μεταξύ 1,9 εκατ. και 2,4 εκατ. και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση εν συνόλω".

ygeia360
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαΐου 2014, 00:06:57
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γνωρίζατε ότι οι Φυσιοθεραπευτές κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ 138% παραπάνω από ότι οι Ιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ;

Medispin. Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014.

Στοιχεία Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ 2014.

Για το 2013 270 εκ  - διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα,  
30 εκ γιατροί κατά πράξη και
70 εκ φυσιοθεραπευτές.

Για το 2014 μεταφέρθηκαν ποσά από την ΠΦΥ των ιδιωτικών κλινικών στο ΚΑΕ 0671.

252 εκ - διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα,
26 εκ γιατροί κατά πράξη,
62 εκ φυσιοθεραπευτές,
116 εκ για Μονάδες αιμοκάθαρσης /
κέντρα αποκατάστασης ανοιχτής περίθαλψης    και
50 εκ για ΠΦΥ των ιδιωτικών κλινικών.

Για τους πρώτους μήνες, η μέση δαπάνη για τα εργαστήρια είναι 50 εκ το μήνα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαΐου 2014, 08:18:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2014, 23:13:27
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Πιο αυστηρό, στοχευμένο και πολυπαραγοντικό το νέο πλαφόν συνταγογράφησης από τον Άδωνι
Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr


Πιο αυστηρός, στοχευμένος και πολυπαραγοντικός θα είναι ο νέος τρόπος προσδιορισμού του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, τον οποίο θα προβλέπει η τροπολογία την οποία θα καταθέσει την Δευτέρα 5 Μαϊου στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, το πλαφόν θα προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο όγκο της συνταγογράφησης για το 2013, ενώ θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν στον υπολογισμό του η διασπορά των γιατρών ειδικοτήτων στις διάφορες περιοχές της χώρας, η επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού στις διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και ο ακριτικός ή νησιωτικός χαρακτήρας ορισμένων περιοχών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ το επείγον της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Άδωνι Γεωργιάδη οφείλεται πρωταρχικά στο γεγονός ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερέβη κατά 20 εκατ. ευρώ το αποδεκτό όριο για τον Απρίλιο του 2014.

Στην ίδια τροπολογία της Δευτέρας 5 Μαϊου, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα περιλάβει και έναν νέο τρόπο υπολογισμού του clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προκειμένου το μέτρο να ισχύει δικαίως και ισοτίμως για όλες τις εταιρείες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Μαΐου 2014, 19:20:41
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-05-2014

SOS εργαστηρίων: ο προϋ/σμός του ΕΟΠΥΥ εξαντλείται.


Προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, όπως καταγγέλουν οι γιατροί και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σοβαρά τόσο ο κλάδος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, όσο και η δημόσια υγεία.


Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης, πρότεινε “να χορηγηθεί κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ απο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί κατά 200 εκατ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη” (θα λυθεί έτσι το πρόβλημα;), ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς να σταθούν ως συνεργάτες στον αγώνα του ΠΙΣ και των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας. “Κατανοούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουμε όμως ότι με την συμπαράταξη όλων των πολιτών θα διεκδικήσουμε εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, που δεν τους περιθωριοποιεί και δεν τους εξαθλιώνει”, κατέληξε ο πρόεδος του ΠΙΣ.
Οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν:

1. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του ΜΟ του ΟΟΣΑ (€570 εκ) (είμαι περίεργος πως υπολογίζεται αυτός ο μέσος όρος)

2. Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.

3. Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.

4. Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις τρέχει με άνω των 50 εκατ. ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να κινδυνεύει να εξαντληθεί. ( γιατί άραγε δεν μπαίνει πλαφόν και στις εξετάσεις; )

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τις επισχέσεις που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαίου ο κλάδος των εργαστηρίων, η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι κάτι πέρα για πέρα φανερή, δημιουργώντας προβληματισμό και κλυδωνισμούς για την επόμενη ημέρα της υγείας και της περίθαλψης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του 2013 για ΠΦΥ ήταν προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για ΠΦΥ των ιδιωτικών κλινικών. Για το 2014 για την ΠΦΥ, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 328 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κλινικών (οι ιδιωτικές κλινικές είχαν δαπάνη πάνω από 70 εκατ. ευρώ για ΠΦΥ το 2013).

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου ένα δις ευρώ σε ιδιώτες για διαγνωστικά.
Αναλυτικά, όλα τα ταμεία οφείλουν τους τελευταίους 4 μήνες του 2011, υπάρχουν οφειλές ταμείων και από το 2010 ακόμη, όπως το ΤΣΑΥ που δεν έχει πληρώσει από τις αρχές του 2010, ο Οίκος του Ναύτου από τον 60 του 2011, ενώ όσα ταμεία εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 οφείλουν τις δαπάνες τους έως την ημέρα εισόδου τους στον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τους ΠΑΣΙΔΙΚ Γ. Βουγιούκας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014 στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ”, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με τον νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40% – 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει”.

Εξάλλου αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος στην συνέντευξη τύπου, επιβεβαίωσε ότι “ο Σύλλογος θα προσφύγει και πάλι στην Δικαιοσύνη προκειμένου να καταπέσει και η νέα προσπάθεια του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να επιβάλλει αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Υγείας με την προσπάθεια επαναφοράς του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και μετ ην άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους της ΠΦΥ οδηγούν τπν ΠΙΣ σε νέα πρόσφυγή στην δικαιοσύνη».
Η προσπάθειά μας, ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, “στοχεύει στην υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων και των ασθενών στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στον υπουργό Υγείας, να επαναλαμβάνει τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς κατά του ιατρικού σώματος».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαΐου 2014, 12:31:53
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Βαρέλι χωρίς πάτο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Σε ασφυξία συνεχίζει να βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, καθώς παρά τις προσπάθειες για μείωση των οικονομικών του υποχρεώσεων μέσω της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών για τις δαπάνες υγείας, τα χρέη του διογκώνονται. Είναι ενδεικτικό πως μόνο σε γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια, το ύψος των οφειλών αγγίζει συνολικά από το 2011 μέχρι και σήμερα το 1,2 δισ. ευρώ, «βαρίδι» που έρχεται να προστεθεί στα χρέη που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές κλινικές.

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr εκπρόσωποι από το χώρο των εργαστηρίων αλλά και γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός χρωστά:

• 600 εκατ. ευρώ οι εκκρεμότητες των ασφαλιστικών ταμείων από το 2011. Όλα τα ταμεία οφείλουν τους 4 τελευταίους μήνες.

• 100 εκατ. υπολογίζονται οι οφειλές των ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 έως και την ημέρα εισόδου τους

• 50 εκατ. ευρώ από το  υπόλοιπο 10% της προκαταβολής για το 2012     

• 38 εκατ. από το  υπόλοιπο 10% της προκαταβολής για το 2013     

• 200 εκατ. ευρώ εκκρεμούν από το 2013 για εργαστηριακές πράξεις  και άλλα 25 εκατ. για επισκέψεις.

Το σύνολο των χρεών μέχρι και πέρσι αγγίζει το 1,013 δισ. Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ που αφορούν τις φετινές οφειλές από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, ο φετινός προϋπολογισμός τίθεται ακόμη πιο χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα το διαθέσιμο κονδύλι για διαγνωστικές εξετάσεις δεν ξεπερνά τα 328 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κλινικών (οι ιδιωτικές κλινικές είχαν δαπάνη πάνω από 70 εκατ. το 2013). Πέρσι η πρόβλεψη για τις εξετάσεις ήταν 300 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών. Η μείωση της χρηματοδότησης εργαστήριων πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών για το 2014 φτάνει δηλαδή το 20%.

Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις «τρέχει» με πάνω των 50 εκατ. ανά μήνα. Άρα ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναμένεται ότι θα εξαντληθεί ουσιαστικά στους έξι μήνες. 

Οι  κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα,  προχωρούν εν τω μεταξύ σε επίσχεση εργασίας από την επόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου, οπότε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ  θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.

Capital.gr
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

9 Μαΐου 2014, 22:51:17
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ναυτεμπορική.   09/05/2014.

Ο κ. Σταίκούρας κατέθεσε τροποποιήσεις στο µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα ενσωµατώνοντας το πλαφόν δαπανών του ΕΟΠΠΥ της φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριµένα, τίθεται ανώτατο όριο

1,944 δισ. ευρώ για το 2014,
1,959 δισ. ευρώ για το 2015 και
1,945 δισ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2016-2018.
Επίσης ενσωµατώθηκαν και τα νέα πλαφόν στις παροχές ασθενείας του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,572 δισ. ευρώ για το 2014, 1,584 δισ. ευρώ για το 2015 και 1,602 δισ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2016-2018.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαΐου 2014, 13:30:04
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αυξήσει τη δουλειά του. Είδες η ανάπτυξη ? ;)

10 Μαΐου 2014, 15:36:30
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αυξήσει τη δουλειά του. Είδες η ανάπτυξη ? ;)

Έχει και μία άλλη ανάγνωση: Στα πλαίσια της δεδομένης δυνατότητας, αν θέλετε να αναπτυχθείτε μπορείτε να φάτε το διπλανό σας. Κάτι τέτοιο φυσικά δε χρειάζεται να γίνει μέσα σε κλίμα αβρότητας. Αν είστε αρκετά επιτήδειοι και με διασυνδέσεις μπορείτε να το επιτύχετε με συνοπτικές διαδικασίες.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111559 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7306 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
327900 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3122 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou