Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:15:12

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409333 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαΐου 2022, 16:57:42
Απάντηση #465
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21-05-2022

Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για τις 26, 27 και 28 Μαΐου οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί).

"Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν", απάντησε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών δομών διαμαρτύρονται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, το συντονιστικό τους όργανο επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια τον κλάδο ταλανίζει το clawback και ότι καμία προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει.

"Κανείς μέχρι στιγμής δεν 'έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων' για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν", αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνεται, το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το πρόβλημα κλιμακώθηκε, αυξάνοντας δραματικά το ποσό που δεν μπορεί να καλύψει κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ, άρα και τις υποχρεωτικές επιστροφές από τις ιδιωτικές δομές: "Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του claw back των προηγούμενων ετών, η περικοπή που υφιστάμεθα ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων", αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του clawback, αλλά εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Ζητούν:

"Κούρεμα" των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013 - 2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούνται μόνον οι εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Απάντηση Πλεύρη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το Σάββατο τα εξής:

"Το πρόβλημα του clawback είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη.

Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.

Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατομμυρίων τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του".

Δημ.Κ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουνίου 2022, 18:58:25
Απάντηση #466
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επειδή τα αποθηκεύω κάτι τέτοια, η τελευταία μνεία για το τι κοστίζουν οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ (όλες οι ειδικότητες συνολικά) ήταν στις  05/08/2019 και τότε γινόταν λόγος για 104 εκατομμύρια/έτος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τώρα διαβάζω σε άρθρο της 20/06/2022 ότι τα λεφτά που είναι εγγεγραμμένα στον ΕΟΠΥΥ για ιατρικές επισκέψεις είναι 90 εκατ. Ευρώ/έτος.
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τι να υποθέσουμε τώρα; Ότι οι ειδικότητες που δεν θα απορροφηθούν ως «Προσωπικοί Ιατροί» από τον ΕΟΠΥΥ ( αλλά θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ) δεν θα πληρώνονται σχεδόν καθόλου; Ή ότι ακόμη και τα 90 εκατομμύρια που αναφέρει το άρθρο της 20/06/2022 για τον Προσωπικό Ιατρό, είναι ένα πολύ αισιόδοξο νούμερο;
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2022, 06:55:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουνίου 2022, 10:30:40
Απάντηση #467
Αποσυνδεδεμένος

billymos


Clawback το λένε στο χωριό μου...
Και μετά θα φταίμε εμείς οι γιατροί, αν θα κάνουμε στάση εργασίας που δε θα πληρωνόμαστε και τα έξοδα θα τρέχουν....

22 Ιουνίου 2022, 22:27:13
Απάντηση #468
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επισυνάπτεται.

Ενδεικτικά για το 2022

για Φυσικοθεραπείες δίνουν 75,5 εκατομμύρια

για Υπερηχογραφήματα δίνουν 59 εκατομμύρια

για Επιθέματα κατακλίσεων 28 εκατομμύρια

για αναλώσιμα Διαβήτη τύπου 1, δίνουν 18,8 εκατομμύρια

για αναλώσιμα αντλιών ινσουλίνης 9 εκατομμύρια

για αναλώσιμα λοιπών τύπων Διαβήτη 45 εκατομμύρια

για Αναπνευστικά - συσκευές - οξυγόνο   47 εκατομμύρια

για οπτικά  δίνουν                 2,6 εκατομμύρια

Δεν έχω καταφέρει να δω πόσο προϋπολογίζουν να τους κοστίσουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες Ιατροί. Μήπως υπάρχει κανείς που το βλέπει και μου ξέφυγε;
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2022, 06:44:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2022, 22:30:26
Απάντηση #469
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επισυνάπτεται.
Είναι το 1.5 δισ€ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για την υγεία των ασφαλισμένων Ελλήνων πολιτών (πλην φαρμάκων) και είναι κατ εφαρμογή των αλλαγών στα rebate/clawback του ΕΟΠΥΥ που μεταξύ άλλων είχε ο νόμος που εμπεριέχει και τον προσωπικό ιατρό. Στο Θ υπάρχουν 77εκατ€ που είναι και αυτά σε κλειστό προϋπολογισμό για ιατρικές υπηρεσίες. Είναι οι επισκέψεις των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ ιατρών; Επίσης, υπάρχουν αθόρυβα στο κάτω μέρος 40εκατ€ ως δαπάνες που δεν υπάγονται σε κλειστό προϋπολογισμό. Αν ο προσωπικός γιατρός δεν μπει σε κλειστό προϋπολογισμό αυτά πρέπει να είναι τα χρήματα που αναλογούν στην πληρωμή των συμβεβλημένων ιδιωτών προσωπικών ιατρών. Άρα αναζητούνται χρήματα. Και στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο υπουργός μας λέει πως για ότι από τα παραπάνω ξεπεράσει τον προϋπολογισμό μπαίνει αυτόματα σε rebate/clawback. Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτόν προϋπολογισμό είναι ότι τα υπερηχογραφήματα των 59εκατ€ και οι φυσικοθεραπείες των 74εκατ€ ποτέ δεν αξιολογούνται για την αξία και τα αποτελέσματα τους..... αλλά κοστίζουν διπλά χρήματα από τον προσωπικό ιατρό για τον υπουργό μας
Και επειδή ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες στα απλά μαθηματικά, πρακτικά ο υπουργός μας έχει υπολογίσει λίγο περισσότερους από 1.000.000 πολίτες ότι θα εγγραφούν σε ιδιώτη συμβεβλημένο προσωπικό ιατρό. Και δεν θέλει να πληρώσει παραπάνω, για αυτό σκέφτεται στην υπουργική απόφαση τον κλειστό προϋπολογισμό. Ξέρει ότι έχει 500 γιατρούς σε ΤΟΜΥ και τουλάχιστον άλλους 1500 γιατρούς (γενικούς ιατρούς και παθολόγους) σε 161 κέντρα υγείας όπου υπολογίζει 2000 πολίτες ανά γιατρό. Βγαίνει συνεπώς ο στόχος των 5εκατ πολιτών εγγεγραμμένων σε προσωπικό ιατρό μέχρι το Δεκέμβρη,
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2022, 23:07:55 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Ιουνίου 2022, 00:05:02
Απάντηση #470
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 Στο Θ υπάρχουν 77εκατ€ που είναι και αυτά σε κλειστό προϋπολογισμό για ιατρικές υπηρεσίες. Είναι οι επισκέψεις των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ ιατρών; Επίσης, υπάρχουν αθόρυβα στο κάτω μέρος 40εκατ€ ως δαπάνες που δεν υπάγονται σε κλειστό προϋπολογισμό. Αν ο προσωπικός γιατρός δεν μπει σε κλειστό προϋπολογισμό αυτά πρέπει να είναι τα χρήματα που αναλογούν στην πληρωμή των συμβεβλημένων ιδιωτών προσωπικών ιατρών.

77 + 40 = 117 εκατομμύρια. Ταιριάζει. Τόσα περίπου δίναν τα τελευταία χρόνια για όλους τους συμβεβλημένους Ιατρούς του ΕΟΠΥΥ μαζί (όλων των ειδικοτήτων).

Δηλαδή προϋπολογίζουν 18,8 + 9 + 45 = 72,8 εκατομμύρια ευρώ για αναλώσιμα Διαβήτη,
 
75 εκατομμύρια για Φυσικοθεραπείες
 
και
 
117 εκατομμύρια για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ Κλινικούς Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων και των Προσωπικών Ιατρών) ....

( Σε τόσο μεγάλη εκτίμηση έχουν, διαχρονικά, την Κλινική Ιατρική στην Ελληνική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας...)
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2022, 13:28:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουνίου 2022, 12:09:38
Απάντηση #471
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....... Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτόν προϋπολογισμό είναι ότι τα υπερηχογραφήματα των 59εκατ€ και οι φυσικοθεραπείες των 74εκατ€ ποτέ δεν αξιολογούνται για την αξία και τα αποτελέσματα τους..... αλλά κοστίζουν διπλά χρήματα από τον προσωπικό ιατρό για τον υπουργό μας
Και επειδή ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες στα απλά μαθηματικά, πρακτικά ο υπουργός μας έχει υπολογίσει λίγο περισσότερους από 1.000.000 πολίτες ότι θα εγγραφούν σε ιδιώτη συμβεβλημένο προσωπικό ιατρό. Και δεν θέλει να πληρώσει παραπάνω, για αυτό σκέφτεται στην υπουργική απόφαση τον κλειστό προϋπολογισμό. Ξέρει ότι έχει 500 γιατρούς σε ΤΟΜΥ και τουλάχιστον άλλους 1500 γιατρούς (γενικούς ιατρούς και παθολόγους) σε 161 κέντρα υγείας όπου υπολογίζει 2000 πολίτες ανά γιατρό. Βγαίνει συνεπώς ο στόχος των 5εκατ πολιτών εγγεγραμμένων σε προσωπικό ιατρό μέχρι το Δεκέμβρη,
      Πιθανώς φιλοσοφικές ερωτήσεις:
   Για το άνω σχετικά σχετικά με υπερήχους, Φ/Θ κλπ πως θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση; Να μπουν "ποιοτικοί" δείκτες ανάλογα με τ α μηχανήματα όπως θα γίνεται σε CT-MRI; Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, κρίνοντας ειδικά από τα αποτελέσματα Φ/θ που έχω δεί. Να αξιολογεί ο ασθενής; ίσως δεκτό με δικλείδες ασφαλείας. Να αξιολογεί πχ τον υπέρηχο ο κλινικός που θα δει το αποτέλεσμα; δεν νομίζω να προχωρήσει...
   Για την εγγραφή: τι θα γίνει α) αν οι ΤοΜΥ+ΚΥ γιατροί δεν θελήσουν παραπάνω σκοτούρα και παραπάνω (φαντάζομαι) ωράριο και δεν γράψουν τους 500 παραπάνω ασθενείς; (ή θα τους υποχρεώσουν κάπως; ) β) αν βρεθούν κάπως ιδιώτες (για νέους γιατρούς όπως γράφει κάπου και ο Αργύρης είναι αρκετά δελεαστικό πακέτο) ΠΙ και γραφούν εκεί πολλοί περισσότεροι απο 1κκ (πχ οι διπλάσιοι) τι θα γίνει; CB 50% και περισσότερο; ---> σφαγή

24 Ιουνίου 2022, 00:10:36
Απάντηση #472
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ως γνωστόν αν δεν βρέξεις κ..λο ψάρι δεν τρως. Χωρίς λεφτά προσπαθούν να μας πείσουν για το υπέροχο επίπεδο ΠΦΥ που φτιάξανε.
Τίποτα απο ολα αυτά δεν θα προχωρήσει, εκτός από τη συνεχή υποβάθμιση των όποιων προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Από πρόσφατη μελέτη των ΙΟΒΕ, ΣΦΕΕ τα παρακάτω :
Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -32,9% την περίοδο 2010-2019 (+2,1% στις Νότιες χώρες, +16,2% στην ΕΕ) και +4,4% το 2020, και διαμορφώθηκε στα €15,7 δισεκ . το 2020 (9,5% του ΑΕΠ) . Η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά -41,3% (-3,7% στις Νότιες χώρες, +17,9% στην ΕΕ) την ίδια περίοδο, και +4,9% το 2020 και διαμορφώθηκε στα €9,7 δισεκ . το 2020 (5,9% του ΑΕΠ) . Η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των δαπανών για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ανήλθαν στο 38,2% το 2020 (25,0% στις χώρες του Νότου, 18,7% στην ΕΕ) .
Στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα €4,0 δισεκ . το 2021 (εκ των οποίων μόλις τα € 2,0 δισεκ . αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση) . Η σημαντική μείωση της συμβολής του δημοσίου τομέα στη φαρμακευτική δαπάνη είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στον ιδιωτικό, όπου για το 2021 η συμμετοχή των ασθενών στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φτάνει περίπου στα €650 εκατ . και της βιομηχανίας στα €1,3 δισεκ .

Ποιος να ασχοληθεί άλλωστε όταν έχουμε και εκλογές από φθινόπωρο ?
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουνίου 2022, 00:13:02 από GirousisN »

29 Ιουνίου 2022, 05:57:06
Απάντηση #473
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από την συνέντευξη του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στις 28/06/2022 στον ΑΝΤ1:

Είναι γύρω στους 2.500 γιατρούς στα κέντρα υγείας.

( άραγε αυτοί οι 2.500 είναι όλων των ειδικοτήτων ή μόνο Γενικοί Ιατροί/Παθολόγοι ;  )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιουνίου 2022, 16:15:47
Απάντηση #474
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ενδιαφέρουσα συζήτηση σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 29/06/2022:

- Γνωρίζει κανείς πόσοι είναι συνολικά στην Ελλάδα οι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι που εργάζονται στο ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία;
Είναι όντως 2.500 ;

- "Το σημερινό ΕΣΥ περιλαμβάνει 125 νοσοκομεία, 201 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και 1.487 Περιφερειακά Ιατρεία στις αγροτικές περιοχές, περίπου 200 πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ στις αστικές περιοχές που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο ΕΣΥ συγκροτώντας μαζί με τα ΚΥ το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) καθώς και 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Τo.Μ.Υ.) σε αστικές περιοχές."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θεωρώντας ως έγκυρα τα στοιχεία αυτά του 2020 και με δεδομένο ότι συνυπολογίζονται όλες οι δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ/νυν ΚΥ και ΤΟΜΥ), ίσως το νούμερο που λέει ο Υπουργός είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Το ερώτημα είναι θα εγγράψουν όλοι αυτοί οι γιατροί 2.000 πολίτες ο καθένας? Το κίνητρο που λέει ο Υπουργός είναι επαρκές? Και πως να εκτελέσει τα καθήκοντα του Προσωπικού Γιατρού ένας Γενικός Γιατρός Κέντρου Υγείας της επαρχίας μετά από εφημερίες, επείγοντα κτλ?

Γιατί όλοι οι Γενικοί και Παθολόγοι της δημόσιας ΠΦΥ δεν σηκώνουμε το ίδιο βάρος, ούτε έχουμε την ίδια εργασιακή σχέση: υπάρχουν ΚΥ Αστικού Τύπου που δεν εφημερεύουν (τα περισσότερα πρώην ΙΚΑ), υπάρχουν ιατροί ΤΟΜΥ που είναι συμβασιούχοι, υπάρχουν επικουρικοί των Κέντρων Υγείας που δεν γνωρίζουν πόσο ακόμη θα παραμένουν, υπάρχουν πολλοί γιατροί στο χείλος της συνταξιοδότησης. Δεν είμαστε μια ομοειδής μάζα και σαφώς δεν θα γίνουμε επειδή ψηφίστηκε ο νόμος του Προσωπικού Ιατρού....
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουλίου 2022, 23:31:01
Απάντηση #475
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2022 προϋπολογίζουν 75,5 εκατομμύρια € για Φυσικοθεραπείες και (στην καλύτερη) 77 + 40 = 117 εκατομμύρια € για όλους τους συμβεβλημένους ιδιώτες Ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών Προσωπικών Ιατρών). Από κει και πέρα τι να συζητούμε...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουλίου 2022, 07:49:04
Απάντηση #476
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ενδιαφέρουσα συζήτηση σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 29/06/2022:

- Γνωρίζει κανείς πόσοι είναι συνολικά στην Ελλάδα οι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι που εργάζονται στο ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία;
Είναι όντως 2.500 ;

- "Το σημερινό ΕΣΥ περιλαμβάνει 125 νοσοκομεία, 201 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και 1.487 Περιφερειακά Ιατρεία στις αγροτικές περιοχές, περίπου 200 πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ στις αστικές περιοχές που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο ΕΣΥ συγκροτώντας μαζί με τα ΚΥ το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) καθώς και 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Τo.Μ.Υ.) σε αστικές περιοχές."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θεωρώντας ως έγκυρα τα στοιχεία αυτά του 2020 και με δεδομένο ότι συνυπολογίζονται όλες οι δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ/νυν ΚΥ και ΤΟΜΥ), ίσως το νούμερο που λέει ο Υπουργός είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Το ερώτημα είναι θα εγγράψουν όλοι αυτοί οι γιατροί 2.000 πολίτες ο καθένας? Το κίνητρο που λέει ο Υπουργός είναι επαρκές? Και πως να εκτελέσει τα καθήκοντα του Προσωπικού Γιατρού ένας Γενικός Γιατρός Κέντρου Υγείας της επαρχίας μετά από εφημερίες, επείγοντα κτλ?

Γιατί όλοι οι Γενικοί και Παθολόγοι της δημόσιας ΠΦΥ δεν σηκώνουμε το ίδιο βάρος, ούτε έχουμε την ίδια εργασιακή σχέση: υπάρχουν ΚΥ Αστικού Τύπου που δεν εφημερεύουν (τα περισσότερα πρώην ΙΚΑ), υπάρχουν ιατροί ΤΟΜΥ που είναι συμβασιούχοι, υπάρχουν επικουρικοί των Κέντρων Υγείας που δεν γνωρίζουν πόσο ακόμη θα παραμένουν, υπάρχουν πολλοί γιατροί στο χείλος της συνταξιοδότησης. Δεν είμαστε μια ομοειδής μάζα και σαφώς δεν θα γίνουμε επειδή ψηφίστηκε ο νόμος του Προσωπικού Ιατρού....

Σε αυτό το άρθρο οι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι των Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και Πολυϊατρείων υπολογίζονται ως σημαντικά λιγότεροι από 2.500 (που αναφερόταν παλαιότερα) για την ακρίβεια ως 2.159
Αν ισχύουν οι υπολογισμοί ότι χρειαζόμαστε 5.500 Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους για να έχει κάθε πολίτης άνω των 16 ετών τον δικό του Προσωπικό Ιατρό (που εγώ πιστεύω ότι χρειάζονται οι τριπλάσιοι γιατί όσοι από εμάς έχουμε εργαστεί ως Γενικοί Ιατροί με πληθυσμό ευθύνης στο εξωτερικό, ξέρουμε ότι το νούμερο 2.000 άτομα ανά Προσωπικό Ιατρό είναι δυσβάστακτο) τότε ακόμη και να μπούνε ως Προσωπικοί Ιατροί, Ιατροί αλλότριων ειδικοτήτων πάλι είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν τα νούμερα. Όσοι «ειδικοί» μπούνε ξέρουν ότι παίρνουν ρίσκο γιατί αν μια φορά πλασαριστούν ως Προσωπικοί Ιατροί (που δεν έχουν την εκπαίδευση για αυτό κιόλας και άρα η αποτελεσματικότητα τους θα είναι αμφίβολη) δύσκολα θα ξαναπληρωθούν από τον κόσμο επίσκεψη ως «ειδικοί».


21/07/2022

Προσωπικός γιατρός: Σε ποιες περιοχές θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών τέλος Ιουλίου
Από 31 Ιουλίου ο προσωπικός γιατρός θα «ανοίξει» για τους πολίτες κάποιων περιοχών της χώρας

Σάρκα και οστά θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει ο προσωπικός γιατρός, καθώς υπάρχουν περιοχές που φαίνεται να έχουν επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν σύντομα να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό που επιθυμούν και να εγγραφούν στο σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, το σύστημα θα κλείσει και δεν θα δοθεί παράταση ώστε να γίνουν νέες συμβάσεις με γιατρούς.

Περιοχές με επάρκεια γιατρών
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, στις περιοχές που έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των γιατρών που απαιτούνται, οι εγγραφές για τους πολίτες θα ανοίξουν στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για περίπου 15 με 20 Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η Κρήτη, η Πελοπόννησος ενώ και σε πολλά μεγάλα νησιά του Αιγαίου έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γιατρών που έχει κάνει σύμβαση για το σύστημα του «προσωπικού γιατρού».

Στο ιατρικό προσωπικό που θα αναλάβει να παράσχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες στους πολίτες συμπεριλαμβάνονται και οι 2159 γιατροί των δημοσίων δομών (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και Πολυϊατρεία), οι 800 οικογενειακοί γιατροί που είχαν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι νέες εγγραφές των γιατρών είναι περίπου 600 πλέον.

Όχι ιδιώτης προσωπικός γιατρός με πληρωμή
Στο μεταξύ όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, ακόμη κι αν σε κάποιες περιοχές δεν συμβληθούν αρκετοί γιατροί για να καλυφθεί ο πληθυσμός, δεν θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να γίνουν προσωπικοί γιατροί έναντι αμοιβής από τους πολίτες.

Πρόκειται για την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο HealthReport.gr, καθώς ο νέος θεσμός θα είναι απολύτως δωρεάν για τους ασθενείς.
Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί δικαίωμα να μπουν στο νέο σύστημα γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως στις περιοχές που δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών θα δοθεί παράταση ώστε αν αποφασίσουν κι άλλοι γιατροί να γίνουν «προσωπικοί» να έχουν τη δυνατότητα.

Αν και πάλι δεν συμπληρωθεί το ιατρικό προσωπικό, τότε θα ενεργοποιηθεί η παράγραφος του νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικοί γιατροί ειδικά εάν παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουλίου 2022, 20:03:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Ιουλίου 2022, 04:26:53
Απάντηση #477
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιουλίου 2022, 17:44:45
Απάντηση #478
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχολιάζει εύστοχα ο Γενικός Ιατρός Δημήτρης Κουναλάκης σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 27/07/2022:

16.5 εκατ € δεσμεύει ο ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή των φαρμακοποιών που θα βοηθήσουν τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακό ιατρό. 40 εκατ € έχει δεσμεύσει για να πληρώσει τους γιατρούς για το 2022...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Σεπτεμβρίου 2022, 21:05:51
Απάντηση #479
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28-09-2022
Γιάννης Δεβετζόγλου.

Οι εταιρείες προειδοποιούν τον Θάνο Πλεύρη ότι μπορεί να αποσύρουν σημαντικά φάρμακα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα από την ελληνική αγορά ή ακόμα και να αποχωρήσουν από τη χώρα

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι του χώρου του φαρμάκου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η συνάντηση αφορούσε το ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης που θα απορροφήσουν τα καινοτόμα φάρμακα, τα λεγόμενα «ακριβά», τα οποία χορηγούνται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή των νοσοκομείων και οι θεραπείες που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Ο Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ανέφερε ότι οι θέσεις των φορέων «θα συνυπολογιστούν ώστε να γίνει πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών του φαρμάκου, στο μέτρο του εφικτού». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΦΕΕ το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρόνιων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν μειωθεί και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη για τα καινοτόμα φάρμακα, υπάρχει περίπτωση και θεραπείες να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και φαρμακευτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη χώρα. «Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, άρα αντέχουμε, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με δημιουργικά μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας πατρίκιους και πληβείους, ευνοούμενους και αδικούμενους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthreport.gr ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί για τα φάρμακα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης να πηγαίνει σε αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία και το υπόλοιπο στα ακριβά σκευάσματα που διατίθενται είτε μέσω των νοσοκομείων, είτε μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Εχουμε σπάσει τους προϋπολογισμούς σε δύο κατηγορίες φαρμάκων, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τη δαπάνη. Πλέον, έχουμε δύο κανάλια, ένα για τα retail, δηλαδή αυτά που πάνε στα φαρμακεία και ένα για τα καινοτόμα φάρμακα», εξηγεί στο Protagon o Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και φαρμακοποιός. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται στα 2,088 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, το 38% θα καλύπτει τα καινοτόμα φάρμακα (793 εκατομμύρια ευρώ) και το 62% τα retail. Εντούτοις, ο σχεδιασμός αναμένεται να αλλάξει και σύμφωνα με πληροφορίες, στα καινοτόμα φάρμακα θα αντιστοιχεί το 40% (850 εκατομμύρια ευρώ) της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και στα σκευάσματα του φαρμακείου το 60%. «Αυτό θα γίνει για να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές (clowback και rebate) στην περίπτωση που τα φάρμακα ξεπεράσουν το προβλεπόμενο ποσό της δημόσιας δαπάνης», συμπληρώνει ο κ. Καραθάνος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Σεπτεμβρίου 2022, 00:58:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111570 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
327929 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou