Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 23:36:52

Αποστολέας Θέμα: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων  (Αναγνώστηκε 20023 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Αυγούστου 2012, 12:42:33
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[- Πληρωμή rebate φαρμακοποιών :-*
- Μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15% :-*

Εκεί στο ΣΦΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι:
- Το rebate ισχύει κανονικότατα εδώ και 1.5 χρόνο (ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ), παρά τα χρέη των επιμέρους ταμείων (π.χ. ΟΠΑΔ).
- Το ποσοστό κέρδους είναι ήδη στο 15%.

Στο μόνο που έχουν απόλυτο δίκιο είναι στην εξόφληση των χρεών του κράτους (όπως όλοι). Αλλά το claw back πρέπει να εφαρμοστεί και μάλιστα να γίνει με αυτόματο τρόπο, όπως στα τιμολόγια των φαρμακείων.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

7 Αυγούστου 2012, 21:01:20
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συνολικά 60 εκατ. δολάρια θα πληρώσει η Pfizer στο πλαίσιο διακανονισμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για κατηγορίες δωροδοκίας σε δύο από τις διεθνείς της μονάδες καθώς σε μια θυγατρική που απέκτησε μαζί με την εξαγορά της Wyeth το 2009.

Οι μονάδες της φαρμακοβιομηχανίας αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου για την καταπολέμηση των πρακτικών διαφθοράς στην αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act), ο οποίος απαγορεύει στις επιχειρήσεις να δωροδωκούν ξένα στελέχη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, σε συνδυασμό με ισχυρισμούς για παράνομες πληρωμές προς κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας.

Πηγή:www.capital.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Αυγούστου 2012, 20:24:27
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Συμψηφισμός οφειλών με φαρμακευτικές εταιρείες:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Αυγούστου 2012, 20:26:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Αυγούστου 2012, 12:27:00
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Tο δρόμο που χάραξε η Roche ακολουθεί και η Novartis:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Σεπτεμβρίου 2012, 18:40:41
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
της Β. Κουρλιμπίνη

Άμεση συνάντηση απευθείας με τον πρωθυπουργό ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και προειδοποιεί πως αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν λάβουν χρήματα μέσα στους επόμενους 2 μήνες, τότε είναι πολύ πιθανόν κάποιες από αυτές να οδηγηθούν σε οικονομική κατάρρευση και συνεπώς σε αποχώρηση από το ελληνικό έδαφος.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, ασθενείς και επιχειρηματίες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής και επιβίωσης. Στο ψήφισμα που κατέληξε ομόφωνα η γενική συνέλευση του συνδέσμου κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αναφέρεται ότι: «το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ :o. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στην φαρμακοβιομηχανία, ήταν το 2006».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, είναι στρατηγικό λάθος να υπολογίζεται το φάρμακο αποκλειστικά ως δαπάνη και όχι σαν φορέας ανάπτυξης.

« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2012, 18:44:33 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2012, 09:18:29
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για το θέμα της επέκτασης της πίστωσης στα φαρμακεία από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό και συζητήθηκε και στη συνέντευξη Τύπου του ΣΦΕΕ.

Φαίνεται ότι αν και κάποιες εταιρίες έχουν ένα μικρό περιθώριο, για τις περισσότερες αυτό έχει εξανεμιστεί αφού τα χρέη από ΕΟΠΠΥΥ και Νοσοκομεία έχουν φτάσει το 1,5 δις €. Επιπλέον κάποιες εταιρίες που έχουν κυρίως νοσοκομειακά προϊόντα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολικής καταστροφής. Κι αυτό γιατί αφενός είχαν λάβει μεγάλο αριθμό ομολόγων, έναντι των χρεών τα οποία φυσικά «κουρεύτηκαν» και ταυτόχρονα το ποσό της οφειλής διογκώνεται τους τελευταίους μήνες αφού βρισκόμαστε ουσιαστικά με μια άτυπη στάση πληρωμών.

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρίες περιγράφει εύστοχα η φράση του κκ. Κωνσταντίνου Ευριπίδη, Προέδρου της GENESIS PHARMA, περιγράφοντας την κατάσταση στην εταιρία του, στη Συνέντευξη Τύπου του ΣΦΕΕ: «Χάσαμε από το κούρεμα 170 εκ €. Έχουμε δάνεια από τις τράπεζες 270 εκ €! Από ΕΟΠΠΥΥ και Νοσοκομεία μας χρωστάνε 177 εκ. €. Πώς να μπορέσουμε να δώσουμε πίστωση στα φαρμακεία;».

 Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, κατανοούν το θέμα και υπόσχονται λύσεις, μόνο όσο διαρκεί η συζήτηση. Μόλις κλείσει η πόρτα, όλα επιστρέφουν στο μηδέν, οι φαρμακοποιοί που πιέζουν με τον τρόπο τους και φωνάζουν περισσότερο παίρνουν ό,τι χρήμα υπάρχει και πλέον τα όρια της κατάρρευσης για κάποιες εταιρίες είναι κοντά!

Ημ/νία Δημοσίευσης: 27/9/2012
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2012, 11:23:54
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Οταν  ο παραγωγός αδυνατεί να πιστώσει το κράτος ,καλείται ο φαρμακοποιός με το 10% ποσοστό κέρδους να πιστώνει 90 μέρες τον "μονοψώνιο μπαταχτσή".Ο παραγωγός παραδέχεται ότι από τις πληρωμές των φαρμακοποιών καλύπτει την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ορισμένοι συνεχίζουν να τονίζουν ως μόνους υπεύθυνους για τα κακώς κείμενα στην αλυσίδα τους φαρμακοποιοιούς.
ΕΥΓΕ στους έχοντες κρίση και "επιστημονικό" ΗΘΟΣ.

16 Οκτωβρίου 2012, 11:34:24
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες γειώνουν τον πρόσφατα ψηφισθέντα από το Ελληνικό κυνοβούλιο Νόμο περί εκπτώσεων και αύξησης της χρονικής διάρκειας πίστωσης στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την Πέμπτη 11-10-2012, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπ. Απόφ. 2719 που ανέφερε για πιστώσεις "τουλάχιστον 60 ημερών" (άρθρο 3 παρ. 3), τηλεφωνήσαμε δειγματοληπτικά σε 4 Φαρμακευτικές Εταιρείες για να μάθουμε αν άρχισαν να την εφαρμόζουν.
Oι απαντήσεις που λάβαμε αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες δε δείχνουν - τουλάχιστον επί του παρόντος - να συμμορφώνονται με την υπουργική απόφαση.

Οι υπεύθυνοι των τμημάτων είτε δήλωναν άγνοια είτε άρνηση συμμόρφωσης. Αναλυτικά τα όσα συλλέξαμε ανά εταιρεία:

1) NOVARTIS: Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την κα. Ρ.Π. Έκρινε αντισυνταγματική :D τη διάταξη (τη γνώριζε). Εκεί πάνω απαντήσαμε ότι τη συνταγματικότητα ή μη μίας διάταξης την κρίνει το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Όργανο (ΣτΕ) και όχι κάποιος ιδιώτης όπως πχ. η NOVARTIS. Επίσης αν κάποιος θεωρεί αντισυνταγματική μία διάταξη, για να έχει τύχη να γίνει δεκτή η θεώρησή του αυτή ως επίσημη θέση της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ και να περιμένει μέχρι να εκδικαστεί αυτή ελπίζοντας να δικαιωθεί (μπορεί και να μη δικαιωθεί), αλλά μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή του η κρινόμενη διάταξη είναι ενεργή και σε ισχύ και τον δεσμεύει όπως όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι παρόλα αυτά η εταιρεία διαχωρίζει τη θέση της από την Υπ. Απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας ότι άλλαξε κάτι στην ως τώρα πιστωτική πολιτική της.
Κοινώς, με άλλα λόγια η NOVARTIS απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμμορφώνεται με την Υπουργική Απόφαση και ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν εταιρεία στο θέμα των πιστώσεων σαν η Υπ. Απόφ. αυτή να μην υπάρχει.

2) PFIZER: Η κυρία που μιλήσαμε στο τηλέφωνο δήλωσε άγνοια :D ύπαρξης της Υπ.  Απόφασης και ότι δεν έχει εντολή να αλλάξει την πιστωτική πολιτική της από τη διεύθυνση της εταιρείας. Η πιστωτική πολιτική λοιπόν της PFIZER παραμένει (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη 10-10-2012) αμετάβλητη σαν να μην υπάρχει η Υπ. Απόφαση.

3) SANOFI: Ακριβώς τα ίδια με τη PFIZER. Πίστωση 30 ημερών χωρίς μεταβολή αυτής παρόλο που υπάρχει η Υπ.  Απόφαση.

4) GLAXO: Μιλήσαμε με την κα. Β. η οποία μας είπε τα ίδια ακριβώς με τη SANOFI και τη PFIZER. Πίστωση στις 30 ημέρες παρά τα όσα προβλέπει η Υπ.  Απόφαση. Στη συγκεκριμένη εταιρεία επιμείναμε ιδιαίτερα λέγοντας ότι αν πχ. κάποιος τυπολάτρης ή αθεράπευτα νομοταγής ζητήσει παραγγελία επιμένοντας στην τήρηση της Υπουργ. Απόφασης και σε άρνηση της εταιρείας προσφύγει επίσημα και τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας συμπεριλαμβανομένων των Δικαστικών, πώς θα καταφέρει η εταιρεία να επιμείνει στην άρνηση συμμόρφωσής της μας απάντησε ευγενικά ότι η πολιτική της εταιρείας δεν έχει ληφθεί απόφαση από τη διοίκησή της να αλλάξει αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να πράξει ό,τι επιθυμεί.

Κοινώς, σε ελεύθερη μετάφραση, η πιστωτική πολιτική της εταιρείας παραμένει αμετάβλητη στις 30 ημέρες ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν όσοι δεν τους ικανοποιεί αυτό. Τελεία και παύλα.  

Επικοινωνήσαμε επίσης την ίδια ημέρα και με μεγάλη ιδιωτική φαρμακαποθήκη της Αττικής η οποία μας περιέγραψε ότι εισέπραξε τις ίδιες απαντήσεις και αυτή σαν αποθήκη από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες και μάλιστα προσέθεσε ότι όταν επιχείρησε να επιμείνει ως αποθήκη ότι υπάρχει η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει πίστωση "τουλάχιστον 60 ημερών" οι παράγοντες των εταιρειών με τους οποίους συναλάσσεται γελούσαν :D και ρωτούσαν αν συνεχίζει να θέλει την παραγγελία του με πίστωση 15 ή 20 ημερών που προβλέπει η εταιρεία ή προτιμά να μην του τη στείλουν καθόλου ;D.

Η έρευνα συνεχίζεται. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα ενημερώσουμε μόλις έχουμε κάτι νεότερο...
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2012, 11:38:29 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Οκτωβρίου 2012, 23:26:46
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι υπεύθυνοι των τμημάτων είτε δήλωναν άγνοια είτε άρνηση συμμόρφωσης. Αναλυτικά τα όσα συλλέξαμε ανά εταιρεία:

Η πολύ καλή αρχή έγινε την 1η Οκτωβρίου. Είναι καθαρά θέμα ελιγμών της ηγεσίας του ΥΥΚΑ να κάνουν και τις τέσσερις να επιθυμούν παραγγελίες και με 4 μήνες πίστωση.
Το ερώτημα είναι σαφές: Θα μετατραπεί το e-diagnosis σε LIS ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή των πρωτοκόλλων; Θα υπάρξει ανταγωνισμός στα γενόσημα;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

8 Νοεμβρίου 2012, 19:01:03
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εμπάργκο στη Jannsen-Cilag επέβαλε ο ΣυΦα Θεσσαλονίκης!
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προμηθεύονται τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας από φμφ που συνεργάζονται με άλλες φαρμακαποθήκες.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

8 Νοεμβρίου 2012

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, στις 08/10/12 ο Υπουργός Υγείας δημοσίευσε στο Φ.Ε.Κ. Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θεσμοθετεί υποχρεωτικά την πίστωση 60 ημερών από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες.

Δυστυχώς όμως πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρίες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές αποφεύγουν να εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου επικαλούμενες τις επισφάλειες που θα έχουν ή ότι δεν ΄΄βγαίνουν΄΄ με αυτές τις πιστώσεις.

Την Τρίτη 06/11/12 ο ΣΥ.ΦΑ. αρνήθηκε να παραλάβει τα προϊόντα της εταιρίας JANSSEN-CILAG διότι η αναγραφόμενη πίστωση στα Τιμολόγια ήταν 30 ημερών και όχι τουλάχιστον 60 όπως όφειλαν βάσει Νόμου.

Επίσης, το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ενημέρωσε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσ/νίκης ότι η Συνεταιριστική μας φαρμακαποθήκη δεν θα διαθέτει τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, εφόσον αυτή επιμείνει στη καταχρηστική της απόφαση.

Η απόφασή μας αυτή γνωστοποιείται και στο 2βάθμιο όργανο μας την Ο.Σ.Φ.Ε., στον Ε.Ο.Φ., στα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης καθώς επίσης και σε όλη την ιατρική κοινότητα της περιοχής εμβέλειάς μας ώστε να γνωρίζουν τους λόγους των ελλείψεων σε φάρμακα που θα δημιουργηθούν.

Ο ΣΥ.ΦΑ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης – συνεργάτης της JANSSEN-CILAG και δεν δέχεται αυτή την αντιμετώπιση. Στην 80χρονη παρουσία του, δεν έχει καθυστερήσει ποτέ καμία πληρωμή ούτε για 1 ώρα. Η οικονομική του ευρωστία και η θέση του στην φαρμακευτική αγορά δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση των δυνατοτήτων αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. Ως εκ τούτου δεν ευσταθεί καμία επίκληση επισφαλειών και μή εξασφάλιση της JANSSEN-CILAG.  

Συνάδελφοι, καλείστε να στηρίξετε τις επιλογές αυτές γιατί μόνο ενωμένοι σαν μια ΄΄γροθιά΄΄ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες των εκάστοτε φαρμακευτικών εταιριών.    

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Πρόεδρος Δ.Σ.                                      Γραμματέας Δ.Σ.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2012, 19:03:54 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Νοεμβρίου 2012, 16:53:35
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από Νίνα Κομνηνού

Αποκαλυπτική είναι η πανελλαδική έρευνα της STAT BANK για το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα.
Οι συνολικές ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010 ήταν αυξημένες κατά 236%.
Εντούτοις, οι 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες εμφάνισαν συνολικά κέρδη 183 εκατ. ευρώ όταν ο κλάδος παρουσίασε συνολικές ζημιές 240 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK, οι συνολικές ζημιές των 194 μεγαλύτερων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων (με απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία και με εξαίρεση μία εταιρεία) αυξήθηκαν από 65 εκατ. ευρώ το 2010 σε 219 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve-Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημία είναι οι: Γερολυμάτος Medical, Roche Hellas, Σάντα Φάρμα, Pfizer, Gilead, Abbott Laboratories, Γερολφάρμ, Alapis, Μαρινόπουλος Κ.Π., Sanofi Aventis, Φαρμαγορά, Βέρμα Ντράγκς και Φαράν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της STAT BANK για το άμεσο μέλλον. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα μείνουν περίπου 100, διότι θα καταγραφεί μείωση των κωδικών φαρμάκων, στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους και από τα 10.500 φαρμακεία σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000.
Αναλυτικά, στη μελέτη της STATBANK για τις ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τονίζεται ότι η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά εάν προσθέσει κανείς και την εταιρεία Alapis, οπότε οι συνολικές ζημιές ανέρχονται στα 239 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του δείγματος, το 11,82% των εταιριών, δηλαδή οι 23 μεγαλύτερες εταιρίες, καλύπτουν το 54,4% του συνολικού τζίρου, ο οποίος έφθασε τα 9 δις. ευρώ το 2011.
Από τις 195 εταιρείες του δείγματος οι 155 είναι εμπορικές και οι 40 είναι παραγωγικές. Οι δύο κατηγορίες - παραγωγικές και εμπορικές - απασχολούν περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία και οι 155 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εν Ελλάδι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει την τελευταία πενταετία στη χώρα περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές τους αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα.

Θετικά

Ενώ η συνολική εικόνα εμφανίζεται απογοητευτική, 20 εταιρείες εμφάνισαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, οι 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παρουσίασαν συνολικά κέρδη 183 εκατ. ευρώ όταν ένα χρόνο πριν - το 2010 - οι ίδιες εταιρίες είχαν δηλώσει ζημιές της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ !
Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve-Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.
Διαπιστώνει δηλαδή κανείς ότι στην πρώτη 20άδα του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών υπάρχει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με εξαίρεση λίγες ελληνικές εταιρείες (Βιανέξ, Pharmathen, Elpen και τον χονδρεμπορικό συνεταιρισμό φαρμακοποιών Αττικής ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, ο συνολικός τζίρος των 195 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας μειώθηκε από περίπου 9,5 δις. ευρώ στα 8,8 δις. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου αυτού διαχειρίστηκαν σχετικά λίγες εταιρείες: Συγκεκριμένα, οι 23 μεγαλύτερες εταιρείες (11,82% του δείγματος) διαχειρίστηκαν το 54,4% του συνολικού τζίρου, γεγονός αποκαλυπτικό της μεγάλης συγκέντρωσης του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, από 195 εταιρείες οι 124 παρουσίασαν κέρδη και οι 71 εμφάνισαν ζημιές. Από το σύνολο των εταιρειών του δείγματος 91 εμφάνισαν βελτίωση και 104 επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, 45 εταιρείες εμφάνισαν αύξηση κερδών, 26 μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη και 20 παρουσίασαν μείωση ζημιών.

Επιδείνωση

Αντιστοίχως, 53 παρουσίασαν μείωση κερδών, 28 αύξηση ζημιών και 23 πήγαν από κέρδη σε ζημιές.
Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εκφράστηκε και στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου: αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τα δύο τελευταία έτη έκλεισαν 25 φαρμακαποθήκες.
Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν τα πλέον δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας ζημιές πάνω από 8 εκατ. ευρώ η κάθε μία (η πλέον ζημιογόνος εμφάνισε ζημιές πάνω από 67 εκατ. ευρώ) είναι οι παρακάτω: Γερολυμάτος Medical, Roche Hellas, Σάντα Φάρμα, Pfizer, Gilead, Abbott Laboratories, Γερολφάρμ, Alapis, Μαρινόπουλος Κ.Π., Sanofi Aventis, Φαρμαγορά, Βέρμα Ντράγκς και Φαράν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων, η εγχώρια αγορά θα εμφανίσει περαιτέρω σημεία υποχώρησης: από τους 11.000 κωδικούς φαρμάκων που διακινούν οι 250 φαρμακευτικές εταιρείες, στην αγορά σήμερα διακινούνται μόνο οι 5.500 κωδικοί, ενώ προβλέπεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 500 κωδικοί φαρμάκων κάνουν το 70% του τζίρου της αγοράς.
Σε επίπεδο αριθμού εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, από τις 250 φαρμακευτικές θα μείνουν περίπου 100, διότι θα καταγραφεί μείωση των κωδικών φαρμάκων που θα υπάρχουν στη χώρα.
Τελικά, συνέπεια όλων αυτών θα είναι οι εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εταιρειών.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους.
Από τα 10.500 φαρμακεία σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000. :'(
Το μείζον θέμα της αγοράς είναι ότι οι εταιρίες και τα φαρμακεία δεν έχουν ρευστότητα. Η αισθητή μείωση της ρευστότητας επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Νοεμβρίου 2012, 10:45:38
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Όποια φαρμακευτική εταιρία δεν αποδώσει το rebate ή το claw back που της αναλογεί στο Ελληνικό Δημόσιο, θα δει τα σκευάσματά της να πετιούνται εκτός ΕΟΠΥΥ.

VIVA LA REVOLUCION!
VIVA FIDEL!


Moυδιασμένες οι Φαρμακευτικές Εταιρίες

Πηγή:www.capital.gr

Για ωμό εκβιασμό κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, μετά και την απόφαση για επιβολή από 01.01.2013 έκτακτου τέλους ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δεχτούν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν ακόμη μουδιασμένες από την ανακοίνωση της επιβολής του ειδικού τέλους, όπως περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μιλούν για «εκβιαστικό δίλημμα» εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει πρακτικά η νέα αυτή ρύθμιση; Ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα, δηλαδή αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει πλέον στη διάθεσή του τρεις επιλογές:

- πληρώνει κανονικά το ποσό που αναλογεί σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 (claw back) χωρίς άλλη υποχρέωση

- αν δεν καταβάλει claw back, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το 2013 το ειδικό τέλος ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων (το οποίο σε τελικό ποσό είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το claw back), με δυνατότητα συμψηφισμού

- αν δεν πληρώσει, τότε το σκεύασμα παύει να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια οι πωλήσεις να υποστούν σοβαρό πλήγμα, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι επιλέγουν πλέον φάρμακα και με βάση το ποσό που θα αποζημιώνουν τα ταμεία.

Το παρασκήνιο

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους, ενώ το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα έντονο. Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου μιλούν για ένα ακόμη μέτρο το οποίο επέβαλε η τρόικα, φοβούμενη πως οι επιχειρήσεις δεν θα αποδώσουν ποτέ στα κρατικά ταμεία την επιστροφή για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2012), όπως άλλωστε είχαν διαμηνύσει.

Το κλίμα πάντως που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την επικαιροποιημένη λίστα εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τα φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου «κόπηκαν» από αυτή περίπου 200 σκευάσματα, στη λογική της μείωσης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα.

 :-* :-* :-* :-*


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Δεκεμβρίου 2012, 12:01:17
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με αποεπένδυση απειλεί ο επικεφαλής της Novartis Hellas και πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής, ζητώντας ( τί άλλο ; ) λεφτά από το Ελληνικό Δημόσιο.
Από το 1:15:48 του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και μετά.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Δεκεμβρίου 2012, 21:47:40
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Ένα hint: γνωστή αμερικάνικη εταιρεία που δραστηριοποιείται χρόνια στην Ελλάδα μείωσε προ μηνός το προσωπικό της κατά 25% περίπου (ιατρικοί επισκέπτες, Sales Managers, Regional Managers).
Όσο περιμένουν να εξοφληθούν τα χρέη του κράτους και όσο "δυσκολεύονται" πλέον να προωθήσουν την πραμάτειά τους, οι εταιρείες θα συρρικνώνονται.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

8 Ιανουαρίου 2013, 11:08:39
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2013

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών προϊόντων της γερμανικής Bayer, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι οι γερμανικές αρχές ερευνούν μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της εταιρείας φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων Bayer και, ακόμη, πως μια από τις πτυχές της υπόθεσης αυτής είναι οι υπερτιμολογήσεις.

Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρεται σε περίπτωση αντικαρκινικού φαρμάκου, το οποίο αν και κοστολογήθηκε από τον «Δημόκριτο» στα 572 ευρώ ανά κυτίο, διατέθηκε στην αγορά με επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων για τουλάχιστον 3.500 ευρώ ανά κυτίο.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, όσον αφορά τα αναφερόμενα από τον βουλευτή.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: