Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:39:07

Αποστολέας Θέμα: "...και ΔΩΡΕΑΝ (??) ΥΓΕΙΑ"  (Αναγνώστηκε 8417 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Ιουλίου 2008, 11:17:13
Αναγνώστηκε 8417 φορές
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί σε ένα πρόσφατο σχόλιο του Jacob Arfwedson με τίτλο The price of health, πάνω στην αύξηση της συμμετοχής στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων στην Γαλλία. Ενώ μέχρι τώρα για τις χρόνιες παθήσεις οι ασφαλισμένοι είχαν 0% συμμετοχή, στο εφεξής θα έχουν 35%. Έτσι, αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις από τους Γάλλους ασφαλισμένους.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στη μελέτη RAND Corporation Health Insurance Experiment, που διενεργήθηκε από το 1971-1982, και η οποία έδειξε ότι η ομάδα των ασφαλισμένων που δεν απολάμβαναν την πλήρη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη (δηλαδή κάλυπταν μέρος των δαπανών και οι ίδιοι οι ασθενείς) μείωσε τις δαπάνες υγείας κατά 25-30%, χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην υγεία τους. Την ίδια στιγμή, η ομάδα των ασφαλισμένων που είχαν εντελώς δωρεάν κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης αύξησαν τα έξοδα κατά 43%, χωρίς κάποια "μετρήσιμη" θετική επίδραση στην υγεία τους.

Ο συγγραφέας καταλήγει, ότι το σημερινό υπερχρεωμένο σύστημα προάγει την "υπερκατανάλωση", και εκ των υστέρων προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα, πολλές φορές από αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες περίθαλψης.

Άρα λοπόν, το σύνθημα "...και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ", πολλές φορές μπορεί να είναι και αποπροσανατολιστικό: ένα σύστημα που καταρχήν φαίνεται ως "δωρεάν" δεν είναι, και το πιο σημαντικό, ένα "δωρεάν" σύστημα μπορεί να οδηγήσει στην κατανομή των χρεών σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2008, 14:50:03 από πρώτη & καλύτερη »

22 Ιουλίου 2008, 21:46:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο συγγραφέας καταλήγει, ότι το σημερινό υπερχρεωμένο σύστημα προάγει την "υπερκατανάλωση", και εκ των υστέρων προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα, πολλές φορές από αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες περίθαλψης.

Άρα λοπόν, το σύνθημα "...και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ", πολλές φορές μπορεί να είναι και αποπροσανατολιστικό: ένα σύστημα που καταρχήν φαίνεται ως "δωρεάν" δεν είναι, και το πιο σημαντικό, ένα "δωρεάν" σύστημα μπορεί να οδηγήσει στην κατανομή των χρεών σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
ίσως τα πλέον σημαντικά συμπεράσματα και για την Ελλάδα που μακάρι κάποιος πολιτικός στον τομέα της υγείας τα πάρει σοβαρά και μεθοδικά να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Ιουλίου 2008, 08:30:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Αλήθεια αυτό το "μετρήσιμη" πώς να το αντιληφθούμε.
Ας λάβουμε υπόψιν ένα ζευγάρι συνταξιούχων του ΟΓΑ ή του ΙΚΑ με μέσο οικογενειακό εισόδημα 800-1200 Ευρώ (κλασικό και όχι ακραίο παράδειγμα) που πρέπει να καταβάλουν αυξημένη συμμετοχή για το βαλιτσάκι με τα φάρμακα που συνταγογραφούμε με τη σέσουλα (ας πούμε 20% αντί για 10%, ή 40% αντί για 25%). Πιστεύετε ότι στο επίπεδο ζωής τους και συνεπώς στην υγεία τους δε θα παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση;

Υ.Γ.1 Παρεμπιπτόντως όταν ακούω αυτό το Δημόσια Δωρεάν Υγεία μου έρχεται στο μυαλό η ατάκα "τζάμπα μπουρδέλο" (συγγνώμη για την έκφραση). Το πιο σωστό είναι Υγεία για όλους.

24 Ιουλίου 2008, 20:01:37
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Δε διαφωνώ με το ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, και είμαι σύμφωνος με ένα παλαιότερο μήνυμα του iGP, που έλεγε ότι η υγεία και η εκπαίδευση είναι αγαθά που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα σε όλους. Προφανώς, τη συζήτηση για τη "δωρεάν" υγεία (όπως και άλλες αντίστοιχες συζητήσεις) θα πρέπει να την προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα. Και κάποιες προσαρμογές θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

α) Η πολυφαρμακία και οι ιδιότυπες σχέσεις των ιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πόσο "δωρεάν" είναι η υγεία με τέτοια φαινόμενα, ακόμα και αν τα φάρμακα είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους ?
β) Στην Ελλάδα της ανύπαρκτης πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης (παρά τη μετονομασία του υπουργείου), ή με τις προπολεμικές ψυχιατρικές δομές, θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους.

Πάντως, το σχόλιο του Jacob Arfwedson παραμένει: θα πρέπει να ζητάμε από τον ασθενή τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη ? Αν θέλετε, και περισσότερο θεωρητικά: η συμμετοχή στη δαπάνη δε θα μπορούσε να σημαίνει και συμμετοχή στη θεραπεία ? π.χ. ένας ασθενής πληρώνοντας -και όχι ο γιατρός, που απλά συνταγογραφεί- δε θα αποζητούσε το φθηνότερο φάρμακο ? Αλλιώς και προσαρμοσμένα στο ελληνικό περιβάλλον: Αν ο ασθενής συμμετείχε στη δαπάνη, δε θα απαιτούσε στη δαπάνη να μην περιέχεται και η μίζα του ιατρού ?
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2008, 20:06:55 από πρώτη & καλύτερη »

25 Ιουλίου 2008, 16:51:33
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Αδιαμφισβήτητα είναι κι αυτός ένας τρόπος. Και σίγουρα θα επιφέρει μία μείωση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων. Δεν μπορεί όμως επουδενί να αποτελέσει λύση- από τη στιγμή που δεν απαντά στο πρόβλημα - παρά μόνο προσωρινή ανακούφιση. Και λυπάμαι αλλά είμαι πάντα επιφυλακτικός με κατασταλτικά ή/και εισπρακτικά μέτρα που επιβάλλονται για το κοινό καλό και στοχεύουν πάντα το αιτιατό και ποτέ την αιτία.

Γιατί υπάρχει υπερκατανάλωση φαρμάκων;

1) Κακή νοοτροπία ιατρών - άγνοια
2) Κακή νοοτροπία ασθενών - άγνοια και κυρίως
3) Υπόγειες συναλλαγές ιατρών φαρμακευτικών εταιρειών

Οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί πρέπει να στρέφεται κατά της κύριας - πρωτίστως- και των δευτερευόντων -εν συνεχεία- αιτιών του φαινομένου. Και φυσικά δεν πρέπει να φέρει τον αναποτελεσματικό και για τα μάτια του κόσμου μόνο χαρακτήρα του προστίμου από κάποια επιτροπή.

Για μένα το θέμα δεν είναι αν πρέπει ο ασθενής να συμμετέχει στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ότι επιβάλλεται να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την υγεία του.

25 Ιουλίου 2008, 18:43:13
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Και βέβαια, η συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία και τη θεραπεία είναι το ζητούμενο.

Ας το θέσω διαφορετικά: Έχουμε διαμορφωμένη μια αγορά γύρω από το φάρμακο, που αναπτύσσεται, επενδύει σε νέα φάρμακα, επενδύει σε άλλους τομείς, πάει καλά ή όχι οικονομικά, προσπαθεί με bribes να προωθήσει το προϊόν της, απευθύνεται σε μια αγορά, έχει "αναδυόμενες αγορές", έχει μεσάζοντες, κλπ..κλπ. Σε αυτή την αγορά, μου φαίνεται "αστείο", η μόνη αντιπαράθεση να είναι ότι το τελικό προϊόν πρέπει να φτάνει δωρεάν στον ασθενή-καταναλωτή. Πώς φτάνει δωρεάν ? Εδώ μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο της οικονομίας.

Με άλλα λόγια: σε ένα περιβάλλον αγοράς, μήπως ο ασθενής θα πρέπει να μάθει για αυτή την αγορά και να πάρει αποφάσεις, παρά να θεωρεί ότι αυτό που τον συμφέρει είναι να είναι το τελικό προϊόν δωρεάν ?

25 Ιουλίου 2008, 18:51:51
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Συμφωνώ.
Αλλά πως να εγκαταλείψουμε το βασικό όπλο κοινωνικής υπεροχής και κερδοσκοπίας;
Την άγνοια
 ;) ;) ;) ;)

25 Ιουλίου 2008, 19:32:18
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Όλοι θα μάθουμε συζητώντας, κάτι για το οποίο σε ευχαριστώ.

Θεωρώ, ότι ο ασθενής θα μπορέσει να μάθει αν "εισαχθεί" σε αυτή την αγορά. Και αν θέλεις, το θεωρώ πιο ηθικό, στο σημερινό σύστημα, ο ασθενής να συμμετέχει. Παρά εν αγνοία του και στο όνομα μιας "ηθικής δωρεάν υγείας", να χορεύουν εκατομμύρια. Και στο τέλος, το υπερχρεωμένο σύστημα, που ουδόλως το ενδιαφέρει η ηθική, να χρεώνει στους ασθενέστερους.

2 Φεβρουαρίου 2009, 19:14:23
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΕΔΕ για μη εγχείρηση ανασφάλιστου Αλβανού υπηκόου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2009
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες γιατροί του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης δεν χειρουργούσαν 18χρονο Αλβανό επειδή είναι ανασφάλιστος. Τον νεαρό που πάσχει από στένωση αορτικής βαλβίδας μετέφερε στο νοσοκομείο συγγενής του πριν από 10 μέρες. Εκτοτε, σύμφωνα με την καταγγελία, οι γιατροί αρνήθηκαν να τον χειρουργήσουν επειδή είναι ανασφάλιστος. Ο διοικητής του νοσοκομείου Αθανάσιος Δανιήλ διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Οπως τονίζει, η καθυστέρηση στη χειρουργική αντιμετώπιση του νεαρού ασθενούς οφείλεται στο ότι έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο για επέμβαση. Υπογραμμίζει επίσης ότι «στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλοδαποί, άποροι και ανασφάλιστοι νοσηλεύονται κανονικά και τυγχάνουν ιατρικής φροντίδας, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι». Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, υπάρχει ειδική επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας προς τα νοσοκομεία. Για το 2008, το κονδύλι αυτό ανήλθε στις 80.000 ευρώ . Ο νεαρός μπήκε τελικά στο χειρουργείο χτες το βράδυ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις. Λίγο πριν, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτης Ευσταθίου, ανακοίνωνε ότι διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για το θέμα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Φεβρουαρίου 2009, 20:42:46
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Και .ομως υπάρχει κάτι το οποίο στην Ελλάδα είναι Δημόσιο και Δωρεάν. Διανέμεται ισότιμα σε όλους ,χωρίς αποκλεισμούς και πλουσιοπάροχα!!!
Το ΞΥΛΙΚΙ και τοΧΗΜΙΚΟ!!!!

Υ.Γ.Που ήταν οι κουκουλοφόροι οέο??????

3 Φεβρουαρίου 2009, 00:31:09
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Σοβαρός τραυματισμός από κρότου λάμψης σε τρία άτομα σήμερα στην Κοτζιά. 1 με κώφωση 1 με έγκαυμα στο θώρακα και ένας με τραύμα στο πόδι (με αποκάλυψη οστού). Τι κρότου λάμψης είναι αυτές;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
6174 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2011, 21:33:08
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2010, 11:13:36
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2687 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Απριλίου 2011, 19:24:04
από alfie
2 Απαντήσεις
7968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2011, 19:17:55
από Αγωνιστική Παρέμβαση
1 Απαντήσεις
79522 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2014, 11:00:22
από Argirios Argiriou