Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Κρίση και Απόγνωση-Αυτοκτονίες
carlita:
«Αυτοκτονική» πορεία: Ένας στους 6 Έλληνες με σημαντική ψυχοπαθολογία
"Περί τους 1720 ανθρώπους καταγράφηκαν ως πρωταγωνιστές σε περιστατικά αυτοκτονίας στην Ελλάδα από την αρχή του 2009 έως το τέλος του 2011. Οι σχετικοί δείκτες εμφανίζουν αυξητική τάση, όσο επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Άμεση σύνδεση της ανεργίας με τη ροπή προς αυτοκτονία καταδεικνύουν τα ευρήματα ερευνών. «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πρωτοφανούς φαινομένου για την ελληνική κοινωνία», εκτιμά ο επιστημονικός διευθυντής Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) Στέλιος Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας τους παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον."
Κάθε αύξηση 1% στην ανεργία, επιφέρει αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες (ηλικίας κάτω των 65 ετών) και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες. (Stuckler et al., 2009)
Ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών οι οποίες εκτελέστηκαν ή επιχειρήθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2010 κατά 27,6% σε σύγκριση με το 2009: 622 από 507 (στοιχεία ΕΛ.ΑΣ). Οι κλήσεις στη μία εθνική γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία σημειώνουν αύξηση η οποία αγγίζει το 70%. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχει χρέη, οι άνεργοι αποτελούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και οι συνταξιούχοι αποτελούν με τη σειρά τους «παράπλευρη απώλεια» της οικονομικής κρίσης.
Φτώχεια και κατάθλιψη
«Τη στιγμή κατά την οποία ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός αποδομείται, η επισφάλεια και η ανασφάλεια ‘σημαδεύουν’ ψυχικά και κοινωνικά με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, η προσωπική ευαλωτότητα συναντά όλη αυτή την τεράστια οικονομική κρίση, και την ίδια ώρα μειώνονται οι ειδικές δράσεις υπέρ των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ευρύτερα, είναι επόμενος ο πολλαπλασιασμός αντίστοιχων φαινομένων. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πρωτοφανούς φαινομένου για την ελληνική κοινωνία», δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης.
Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από 2,8 ανά 100.000 πληθυσμού το 2008 σε 5,2 το 2010 (Giotakos, Karabelas, Kafkas, 2011). Η πιο πρόσφατη εθνική επιδημιολογική έρευνα δείχνει υψηλή θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εκδήλωση επιθυμίας θανάτου και την ανεργία, αλλά και την εμφάνιση σοβαρής ψυχοπαθολογίας και ανεργίας (Mavreas et al., 2010). Ένας στους 6 Έλληνες ηλικίας 18-70 έχει αναπτύξει κλινικά σημαντική ψυχοπαθολογία και ένας στους 12 (600.000) σοβαρή ψυχοπαθολογία. Το 75% του πληθυσμού που εμφανίζει κάποιου είδους ψυχοπαθολογία δεν λαμβάνει θεραπεία για το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει.
«Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνεργοι ή όλοι οι άστεγοι αυτοκτονούν, αλλά η οικονομική κρίση και η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον ενεργοποιεί το έλλειμμα ανθεκτικότητας του καθένα και ενεργοποιεί και αυτοκαταστροφικούς μηχανισμούς σαν μοιραίο μέσο επίλυσης αυτής της αντίφασης», τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ. Ο ίδιος διαισθάνεται ότι η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. για την ανάδειξη της κατάθλιψης ως της πρώτης αιτίας νόσου και επιβάρυνσης ανά την υφήλιο το 2020, θα επισπευστεί στο 2015 υπό την ώθηση της «χειμαζόμενης Ευρώπης».
Η ΕΠΑΨΥ χρησιμοποιεί ως αφετηρία την εκτίμηση ότι περισσότερο από 30% του πληθυσμού ζει σε καθεστώς ανέχειας, για να επισημάνει πως οι ευάλωτες ομάδες εκφράζουν μια ιδιαίτερη μορφή αποσύνδεσης (desaffiliation sociale) από τον κοινωνικό δεσμό, καθώς σημειώνεται μία συλλογική απώλεια βασικών χαρακτηριστικών τα οποία αγγίζουν ολόκληρα κομμάτια κοινωνικών τάξεων (έλλειψη κερδών, στέγασης, ιατρικής φροντίδας, εκπαίδευσης, έλλειψη/απώλεια δύναμης ή/και σεβασμού - R.Castel). Τα κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα εμφανίζονται μεγαλύτερα σε χώρες με μεγάλες ανισότητες εισοδημάτων, όπως είναι η Ελλάδα.
Εκτεταμένη «κοινωνική οδύνη»
Η συναισθηματική κατάσταση η οποία μπορεί να ωθήσει ακόμη και στην αυτοκτονία δεν συνιστά απαραίτητα φαινόμενο «κλινικής κατάθλιψης». Η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ένα εκτεταμένο φαινόμενο «κοινωνικής οδύνης», το οποίο αποτελεί ένα μείγμα «χαμηλής αυτοεκτίμησης, ναρκισσιστικής ευαλωτότητας, μείωσης της ανθεκτικότητας και ουσιαστικά πολύ μεγάλης αδυναμίας του ατόμου να επεξεργαστεί ψυχικά νέους μηχανισμούς άμυνας για να επιβιώσει απέναντι σε αυτή την ακραία κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στυλιανίδης στέκεται στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέα δίκτυα αλληλεγγύης, νέες συνέργειες και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας: «Αν καταρρεύσει πλήρως το κράτος πρόνοιας και η επιβίωση εξαρτάται από το συσσίτιο ή από τη φιλανθρωπία της εκκλησίας, δεν μπορεί να υπάρχει ψυχιατρική – ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Η απόλυτη φτώχεια, στην ουσία, ακυρώνει οποιαδήποτε θέληση ή σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο περικοπών οι δομές υποστήριξης της ψυχικής υγείας στερήθηκαν πόρους ύψους 36,8 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι πλήττει τη λειτουργία του συστήματος που λειτουργεί με ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και πως πρακτικά συνεπάγεται την επιστροφή στα ψυχιατρεία -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- 1500 ψυχικά πασχόντων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δημήτρης Μακρέας:
Μάλιστα...
Με συνοπτικές διαδικασίες και με υποθέσεις, στο ανάθεμα ο αυτόχειρας.
Γιατί ανήκε ,δεν ανήκει πια,στην αντιπαθή κατηγορία των πρώην φμφ.
Ενώ αν ανήκε στη συμπαθή κατηγορία των συνεργατών των ναζί, αν ήταν ο ήρωας Τσολάκογλου, απλώς θα τον έκρινε η ιστορία...
Πολύ μα πολύ μονόπαντα γέρνει η βάρκα...
Δ. Κουναλάκης:
Προτιμώ να βλέπω τον αυτόχειρα σαν ένα ακόμη θύμα μιας μάχης οικονομικών, πολιτικών, κομματικών, συνολικά νοσηρών συμφερόντων, της οποίας θύματα (με άλλοτε άλλους τρόπους) και είμαστε όλοι μας. Δεν θα του αρνηθώ το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ωστόσο τον θεωρώ περισσότερο ένα μαχητή των ιδεών του και όχι τον απλό άνθρωπο που έφτασε σε απόγνωση και έγινε αυτόχειρας.
Για μένα ακόμη και στην κατοχή υπήρχαν άνθρωποι που πάλεψαν και δεν το έβαλαν κάτω, προσφέροντας, είτε στην απελευθέρωση είτε στην βοήθεια προς το συνάδελφο. Η αυτοκτονία, ακόμη και για ανθρώπους του πνεύματος, είναι για μένα, εγωιστική και καταστροφική πράξη που δεν συμβάλει προς το γενικό καλό όλων όσων συνεχίζουν να παλεύουν.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ αυτοκτονία, ακόμη και για ανθρώπους του πνεύματος, είναι για μένα, εγωιστική και καταστροφική πράξη που δεν συμβάλει προς το γενικό καλό όλων όσων συνεχίζουν να παλεύουν.
--- Τέλος παράθεσης ---
Έτσι είναι, αν και έχω την αίσθηση ότι κατά περίπτωση μπορούν να υπάρξουν ελαφρυντικά...
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολύ μα πολύ μονόπαντα γέρνει η βάρκα...
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (on-news.gr)
"Τι είδους άνθρωποι ( ; ) είναι αυτοί στην ηγετική ομάδα του μΠΑτΣΟΚ, τόσο της προηγούμενης όσο και της νυν ηγεσίας"; Αυτό διερωτάται η χώρα, μετά και την νέα δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, για την αυτοκτονία του 77χρονου πρώην φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς τον... εγκαλεί (!) γιατί η φαρμακαυτική δαπάνη από τα 4 δισ. εκτοξεύθηκε στα 9 δισ. ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια και περίπου του αποδίδει ευθύνες!
Και επειδή ο 77χρονος μάλλον δεν θα του απαντήσει, να του πούμε εμείς του υφυπουργού Εσωτερικών ότι ο περήφανος γέροντας, είχε επιστρέψει στο Δημόσιο πουλήσει το φαρμακείο του κρατική άδεια ιδρύσεως φαρμακείου από το 1994! Άρα μάλλον δεν θα ήξερε πως η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε εκεί που εκτινάχθηκε.
Γιατί όμως ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν ρωτά τόσους και τόσους συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές γιατρούς και φαρμακοποιούς που γνωρίζουν άριστα τα εγκλήματα των φαρμακευτικών εταιρειών;
Έτσι λοιπόν μετά τις ανήκουστες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη (αυτός ο άνθρωπος για κάποιο λόγο που δεν μας αφορά θέλει μονίμως να εξευτελίζεται), έρχεται δεύτερος στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Πάρις Κουκουλόπουλος και κάνει δηλώσεις που αν μη τι άλλο το μοναδικό όφελος που έχουν είναι να αποκαλύπτουν λίγες εβδομάδες προ των εκλογών στο εκλογικό σώμα την πολιτική ποιότητα αυτώψν που έχουν το θράσος να ζητούν και πάλι την ψήφο του, αντί να πάνε να κλειστούν σε κανένα μοναστήρι και να ζητούν συγγνώμη απότο Θεό και την Ελλάδα για το κακό που έχουν κάνει.
Δήλωσε σχετικά λοιπόν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ “Μιλά (σ.σ. ο αυτόχειρας!) στο όνομα πολλών, γιατί προφανώς ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός, όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη σύνταξή του, δεν ψάχνει ποτέ στα σκουπίδια! Εάν ο ίδιος άνθρωπος είχε άλλη προσέγγιση, θα μπορούσε να μας βοηθήσει και πολύ καλά για το πώς τα 4 δισ. του 2004 για δαπάνες φαρμάκου έγιναν 9 δισ. μέσα σε λίγα χρόνια”…
Και μετά επειδή κόντευαν να πέσουν και οι προβολείς στο στούντιο από τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων είπε το άλλο περίφημο: “Δεν ήρθα σε εκπομπή ψυχανάλυσης (!) ήρθα να κινητοποιηθώ”…
Δηλαδή, για να καταλάβουμε κι εμείς, "αν o αυτόχειρας είχε άλλη προσέγγιση", τι θα έκανε κ.Κουκουλόπουλε; Θα σας φώτιζε ο συνταξιούχος για το πώς τα λαμόγια και οι απατεώνες σε φαρμακευτικές και σε κρατικά νοσοκομεία έκλεβαν το δημόσιο; Δεν το ξέρετε; Το σκέφθηκε καλά αυτό που είπε;
Δηλαδή, υπονοεί, αν καταλάβαμε καλά, ότι ως μέλος του συστήματος φαρμάκου έχει ευθύνη και ήταν και στο κόλπο για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Έλεος κύριοι...
Και βέβαια χθες έγινε εκείνη η πρώτη φοβερή δήλωση Μπεγλίτη για την αυτοκτονία όπου η στελεχάρα (και πρώην υπουργός Άμυνας, τρομάρα του...) είπε τα εξής περίφημα: "Το αν είχε χρέη ή δεν είχε είχε χρέη, το αν τα έφαγαν τα παιδιά του ή τα έφαγε ο ίδιος, σεβασμός σ' αυτές τις περιπτώσεις...".
Κύριε Βενιζέλο, εμποδίστε τους ανθρώπους σας από το να λερώνουν τη μνήμη των νεκρών. Θα προσφέρετε τουλάχιστον αυτή την υπηρεσία στο τόπο...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση