ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Σιδηροθεραπεία –Τι σίδηρο επιλέγουμε;

(1/8) > >>

Argirios Argiriou:
Κείμενό μου που υπάρχει και σε άλλο σημείο του φόρουμ. Παίρνω αφορμή να το βάλω και ξεχωριστά, γιατί βλέπω ότι το Legofer συγκαταλέγεται στα 15 πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Ελλάδα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Στην Σουηδία δεν υπάρχει πόσιμος σίδηρος αντίστοιχος του Legofer.

Σαν πρώτη επιλογή συνιστούν δισκία δισθενούς σιδήρου όπως το Tabl. Duroferon (ferrous sulfate) 100 mg. (σαν ουσία αντιστοιχεί με το δικό μας Tardyferon).
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στις 29/07/2012 το κουτί Tabl. Duroferon 100 mg x 200 (δηλαδή με 200 δισκία μέσα) κοστίζει 129,5 Σουηδικές Κορώνες δηλαδή 15,24 ευρώ.
H δοσολογία είναι 1 x 1-4 και αν προτείνουν το 1 x 2, που είναι και το πιο συνηθισμένο, τότε το κόστος για θεραπεία 3 μηνών βγαίνει στους Σουηδούς 15,24 ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Σε αναλογία στην Ελλάδα, όπου συνηθίζουμε τις Amp. Legofer, για δοσολογία 1 x 2 το κόστος για θεραπεία 3 μηνών βγαίνει σε εμάς 162,18 ευρώ.
(Στις 29/07/2012 οι Amp. Legofer με 5 αμπούλες κοστίζουν 9.01 ευρώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )


Υπάρχει πάντως και στην Ελλάδα μια καλή και φθηνή λύση: Στις 29/07/2012 το κουτί με Tabl. Tardyferon x 30 κοστίζει 3,18 ευρώ οπότε, για την δοσολογία 1 x 2, το κόστος για θεραπεία 3 μηνών μπορεί να βγει και σε εμάς σε τιμή ανάλογη με την Σουηδική, συγκεκριμένα 19,08 ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Τα παραπάνω βέβαια δεν πρέπει να τα φωνάζουμε και πολύ – πολύ γιατί διακινδυνεύουμε να βγει το Tardyferon, στην Ελληνική αγορά, σε έλλειψη...ή να το βγάλουν εκτός λίστας... ,όπως κάνανε και με άλλα βασικά και φθηνά φάρμακα όπως το Depon, το Filicine ή το tabl. Neurobion, και να μείνουμε μόνο με το Legofer.
( Μην σαμποτάρετε τα βασικά και φθηνά φάρμακα:   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )

Υστερόγραφο:  Αν οι ασθενείς παίρνουν τον σίδηρό τους κατά την διάρκεια των γευμάτων ή αμέσως μετά τα γεύματα, όπως γράφει και στο Εθνικό Συνταγολόγιο (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) τότε η μεγάλη πλειοψηφία τους, ανέχεται τα δισκία σιδήρου καλά. Σε περίπτωση παρενεργειών μπορούμε να μειώσουμε την δόση και να αυξήσουμε τον χρόνο θεραπείας.

Υστερόγραφο 2: Συμφωνώ ότι το Legofer έχει πολύ καλή γεύση. Για όσους όμως επιμένουν στο Legofer, προτείνω να πληρώνουν από την τσέπη τους την διαφορά σε σχέση με το Tardyferon, η οποία διαφορά για μια τρίμηνη θεραπεία ανέρχεται στα 162,18 - 19,08 = 143,1 ευρώ.

Argirios Argiriou:
Και μια απάντησή του Βασίλη του Παπαδόπουλου, για ένα καλό και φθηνό σκεύασμα σιδήρου που μου ξέφυγε: Του Resoferon:

Ferrus sulfate έχουμε στην Ελλάδα και ως το καταφρονεμένο Resoferon 125mg με 50 δισκία στα 1,82 ευρώ. Σε φουλ δόση (1 ανά 8ωρο) απαιτεί λιγότερο από 2 κουτιά το μήνα (3,62 ευρώ) - γεγονός που μεταφράζεται σε 10,86 ευρώ για τρίμηνη αγωγή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Loumakis:
  Σαφώς Tardyferon. Τα σκευασματα σιδηρου μπορουν να τοποθετηθουν πανω σε ενα φάσμα ανοχης - απορροφητικότητας, με αυτα που εχουν άριστη ανοχη απο το γαστρεντερικό (πχ Legofer) να υστερουν σαφεστατα σε απορρόφηση και, αντίθετα, αυτα που εχουν καλη απορροφητικότητα (πχ σκευασματα θειϊκού σιδηρου) να εχουν μειωμενη ανοχη απο το γαστρεντερικό. Ενας αιματολόγος μου εχει πεί, και εχω προσωπικά επιβεβαιωσει στην πραξη, οτι το Tardyferon ειναι το σκεύασμα σιδηρου με την καλυτερη σχεση απορροφητικότητας και γαστρεντερικης ανοχης. Με την αξιοσημείωτη διαφορά απο τα αλλα σκευασματα θειϊκου σιδηρου οτι δεν πρεπει να λαμβανεται μετα τα γεύματα, αλλά με αδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Η καλύτερη ωρα λήψης ειναι 2 ωρες μετα το βραδινό φαγητό, ωστε να "πεσει" σε αδειο στομάχι και να παραμεινει για απορρόφηση στο πεπτικο συστημα ολη τη διαρκεια της νύκτας (ως σκευασμα βραδειας αποδεσμευσης), μεγιστοποιωντας ετσι την απορρόφηση του σιδηρου. Μάλιστα τις περισσοτερες φορες αρκει η δοσολογία 1Χ1, που ειναι πολυ καλα ανεκτη και αποτελεσματικη ταυτοχρονα.

anasm:
Η πρώτη απάντηση που θα μου 'ρχότανε, είναι, "Ο Κωτσόβολος είναι στο επόμενο τετράγωνο"  ::) ::)

Δεν είναι προσωπικό περιστατικό, καθότι ανειδίκευτος και άνεργος...

Παρόλα αυτά,

<<< Ρε γιατρέ, δώσανε στη γυναίκα μου ένα σίδερο φοβερό!
Από περιέργεια, ήπια μια γουλιά, και είναι Αϊ Γιωργίτικο σκέτο (!!), και πούπουλο για το στομάχι !!
Της είχα πεί αυτά που μου λεγες εψές,
οτι δηλαδή, το σίδερο που απορροφάει καλύτερα το στομάχι, είναι εκιό που είναι λίγο βαρύ, αλλά είναι φάρμακο,
ενώ ούλα τ'άλλα είναι σκέτο αλεύρι, όπως μου λεγες...

Αλλά ο γιατρός που πάει, ένας καλός άνθρωπος είναι,
τση 'πε, οτι ετούτο, είναι καινούργιο και καλό...!
Δεν πειράζει το στομάχι, έχει ωραία γέψη...ξέρω 'γω, μήπως να το πάρω και εγώ...?
Σου 'φερα το απόκομμα, να το διαβάσεις... >>>


Δραστική ουσία : Dextriferron (Σύμπλοκο τρισθενούς σιδήρου με πολυμαλτόζη)

SPC και PIL (εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, εννοείται...) :

Σιδηροπενικές  αναιμίες  οποιασδήποτε  αιτιολογίας  και  σιδηροπενικές
καταστάσεις δηλαδή σιδηροπενία χωρίς αναιμίας, (συνήθως αποκαλύπτονται δύσκολα).


Γιατρέ μου, τί σίδερο μού 'δωσες?!!
Μήπως να μου γράψεις ετούτο που παίρνει και η γυναίκα μου...?
Είναι καινούργιο, τση 'πε ο γιατρός τσης...
Πάρ'το να το μάθεις κι εσύ...!

Ειλικρινά, πώς θα αντιδρούσατε...?  :o :o >:(

 

EzeΤΡΟΛ:

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση