Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:55:50

Αποστολέας Θέμα: Σιδηροθεραπεία –Τι σίδηρο επιλέγουμε;  (Αναγνώστηκε 185555 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Σεπτεμβρίου 2012, 16:25:54
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

noikonomou


To Legofer δεν εχει καν καλυτερη ανοχη απο το θειικο σιδηρο. Η αποδειξη:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Σαφώς Tardyferon. Τα σκευασματα σιδηρου μπορουν να τοποθετηθουν πανω σε ενα φάσμα ανοχης - απορροφητικότητας, με αυτα που εχουν άριστη ανοχη απο το γαστρεντερικό (πχ Legofer) να υστερουν σαφεστατα σε απορρόφηση και, αντίθετα, αυτα που εχουν καλη απορροφητικότητα (πχ σκευασματα θειϊκού σιδηρου) να εχουν μειωμενη ανοχη απο το γαστρεντερικό. Ενας αιματολόγος μου εχει πεί, και εχω προσωπικά επιβεβαιωσει στην πραξη, οτι το Tardyferon ειναι το σκεύασμα σιδηρου με την καλυτερη σχεση απορροφητικότητας και γαστρεντερικης ανοχης. Με την αξιοσημείωτη διαφορά απο τα αλλα σκευασματα θειϊκου σιδηρου οτι δεν πρεπει να λαμβανεται μετα τα γεύματα, αλλά με αδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Η καλύτερη ωρα λήψης ειναι 2 ωρες μετα το βραδινό φαγητό, ωστε να "πεσει" σε αδειο στομάχι και να παραμεινει για απορρόφηση στο πεπτικο συστημα ολη τη διαρκεια της νύκτας (ως σκευασμα βραδειας αποδεσμευσης), μεγιστοποιωντας ετσι την απορρόφηση του σιδηρου. Μάλιστα τις περισσοτερες φορες αρκει η δοσολογία 1Χ1, που ειναι πολυ καλα ανεκτη και αποτελεσματικη ταυτοχρονα.

19 Σεπτεμβρίου 2012, 16:36:55
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

ZArk


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Resoferon, Tardyferon, Ferro-sanol στο τσακιρ κεφι αραια και που γιατι ειναι ωραια ύπαρξη η επισκέπτρια της εταιρείας.  ;D

Από ελάχιστα έως κανενα παράπονο σχετικά με την ανοχη.

Τα ίδια σκευάσματα χρησιμοποιώ και εγώ (παρακαλώ να ενημερωθεί και η εν λόγω επισκέπτρια που μας σνομπάρει...   :'( :laugh: ) χωρίς προβλήματα και με ανάλλογα αποτελέσματα.
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

25 Σεπτεμβρίου 2016, 07:45:04
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Κλινικού Φαρμακοποιού Διαμαντή Κλημεντίδη. Παρακάτω ανθολογώ τα πιο σημαντικά, κατά την γνώμη μου, μέρη του:

13/04/2014
ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
………….
…………………………….
Ο αιμικός σίδηρος, αυτός δηλαδή που είναι συνδεδεμένος με την αίμη και περιέχεται κυρίως στο κόκκινο και δευτερευόντως στο λευκό κρέας, απορροφάται σε ποσοστό 10-20% ενώ ο μη-αιμικός, που περιέχεται στις φυτικές τροφές, σε ποσοστό 1-2%. Σε φυσιολογικές συνθήκες η ομοιόσταση του σιδήρου κινείται μεταξύ πρόσληψης 1mg/ημέρα και απώλειας 1mg/ημέρα, ενώ η κύηση και η γαλουχία που προαναφέρθηκαν προκαλούν μετατόπιση της απαιτούμενης ποσότητας μεταξύ 2 και 5mg/ημέρα, που δεν μπορεί να καλυφθεί συνήθως από τη διατροφή και συνεπώς απαιτείται η λήψη συμπληρώματος.

……………………….
……………………………………

Η σιδηροπενία εξελίσσεται προοδευτικά. Πρώτα εξαντλούνται οι αποθήκες σιδήρου του μυελού των οστών και στη συνέχεια ο λόγος του σιδήρου του ορού προς την συνολική ικανότητα δέσμευσης σιδήρου (Total Iron Binding Capacity, TIBC) μειώνεται κάτω από 15%. Κατόπιν ελαττώνεται ο αιματοκρίτης και τέλος η περιεκτικότητα των αιμοσφαιρίων σε αιμοσφαιρίνη και ο μέσος όγκος τους (MCH/MCHC και MCV). Μέτρο της πληρότητας των αποθηκών σιδήρου είναι η φερριτίνη, της οποίας η συγκέντρωση ελαττώνεται κατά τη σιδηροπενία. Τα επίπεδα της φερριτίνης από μόνα τους όμως δεν είναι αξιόπιστος δείκτης, καθότι η ουσία αυτή αντιδρά θετικά σε οξείες φάσεις, πχ λοιμώξεις ή φλεγμονές, με αποτέλεσμα ενδεχομένως αυξημένα επίπεδά της να συγκαλύψουν συνυπάρχουσα σιδηροπενία.

…………………………..
……………………………………….
τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα σκευάσματα τρισθενούς σιδήρου δεν έχουν καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από αυτά του δισθενούς. Για την ακρίβεια, όλες οι μορφές σιδήρου πρέπει να αναχθούν στη δισθενή μορφή προκειμένου να περάσουν τον εντερικό βλεννογόνο, με αποτέλεσμα τα σκευάσματα δισθενούς σιδήρου να απορροφώνται έως και 3 φορές ταχύτερα
……………………………
……………………………………………..
στην πιο πρόσφατη έκδοση του Βρετανικού Εθνικού Συνταγολογίου, όπου καθορίζεται η ημερήσια δόση στοιχειακού σιδήρου για τη θεραπεία της σιδηροπενίας στο διάστημα 100mg-200mg και τονίζεται ότι πρωταρχικό ρόλο στην εμφάνιση των ανεπιθύμητων ενεργειών παίζει η ποσότητα του σιδήρου και όχι η μορφή
……………….
……………………………..
Ποιο είναι αυτό το μαγικό σκεύασμα που περιέχει θειικό σίδηρο και mucoproteose, είναι βραδείας αποδέσμευσης και είναι τόσο καλό; Και πόσο κοστίζει; Λοιπόν, ψάχνοντας λίγο στο galinos.gr ανάμεσα στα σκευάσματα θειικού σιδήρου, το μοναδικό που αναγράφει την mucoproteose στα έκδοχα (και ξέρω ότι αρκετοί φαρμακοποιοί χαμογελούν διαβάζοντας μία πρόταση που υπονοεί ότι το έκδοχο κάνει τη διαφορά), είναι το παλιό, γνωστό και, ως φαίνεται, καλό Tardyferon, με κόστος μηνιαίας θεραπείας μόλις 2,95 ευρώ.
…………………………
…………………………………..
   Ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει τη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι η ποσότητα του σιδήρου ανά δόση και η ταχύτητα αποδέσμευσης.
   Με την εξαίρεση της δυσφαγίας/δυσκαταποσίας, δεν υπάρχει λόγος να προτιμώνται οι υγρές (και ακριβές) πόσιμες μορφές σιδήρου. Αν το κριτήριο επιλογής είναι παράγοντες όπως η γεύση, τότε είναι λογικό να μην έχουμε την απαίτηση από το ασφαλιστικό μας ταμείο να πληρώνει τη διαφορά, ειδικά όταν δεν προκύπτει θεραπευτικό πλεονέκτημα υπό το φως των δεδομένων.
   Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό αμβλύνονται με τη λήψη των σκευασμάτων μαζί με τροφή, επηρεάζοντας όμως αρνητικά την απορρόφηση. Η λήψη 200mg βιταμίνης C αυξάνει την εντερική απορρόφηση του σιδήρου ενώ η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε ασβέστιο ή μαγνήσιο την ανταγωνίζεται. Το ίδιο και η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού. Η φαρμακοδιατροφική συμβουλή προς τον ασθενή μπορεί να κινείται εντός του εξής κανόνα: Η λήψη του σκευάσματος σιδήρου μία ώρα πριν ή τρεις ώρες μετά την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων που ανταγωνίζονται την απορρόφησή του (πχ γαλακτοκομικά) μεγιστοποιεί την βιοδιαθεσιμότητά του, ειδικά αν συνδυαστεί με τα 200mg βιταμίνης C, όπως προαναφέρθηκε. Αν όμως η στρατηγική αυτή δημιουργεί δυσφορία σε τόσο μεγάλο βαθμό που να οδηγεί στη διακοπή της λήψης, τότε δεν έχει νόημα η επιμονή σε αυτή. Άλλωστε, το «λιγότερο» είναι καλύτερο από το «καθόλου».
   Η απορρόφηση του σιδήρου είναι αυξημένη κατά τη σιδηροπενία, όμως μειώνεται καθώς ανατάσσεται αυτή η κατάσταση. Η αιμοσφαιρίνη φυσιολογικά ανεβαίνει με ρυθμό περίπου 0,1-0,2g/100ml την ημέρα κατά τη σιδηροθεραπεία. Μόλις αποκατασταθεί η αιμοσφαρίνη, η θεραπεία καλό είναι να συνεχίζεται για επιπλέον 3 μήνες, ώστε να αναπληρωθούν και οι αποθήκες σιδήρου (ΒΝF, 2014).
Υ.Γ. Υπάρχουν αρκετοί αλγόριθμοι υπολογισμού του συνολικού ελλείμματος σιδήρου και χρησιμοποιούνται κυρίως στον καθορισμό της δόσης που προορίζεται για ενδοφλέβια χορήγηση. Σαν άσκηση, έφτιαξα ένα φύλλο excel που υπολογίζει το συνολικό έλλειμμα σιδήρου με βάση το φύλο, τις τιμές αιμοσφαιρίνης ή/και αιματοκρίτη και το βάρος του σώματος και την προτεινόμενη διάρκεια θεραπείας, με την παραδοχή της απορρόφησης κατά 20% της χορηγούμενης δόσης σε συνθήκες σιδηροπενίας και 10% όταν η αιμοσφαιρίνη ή ο αιματοκρίτης βρίσκονται πάνω από το όριο της αναιμίας. Ανάλογα με τις επιμέρους τιμές, τα αποτελέσματα που δίνουν οι τρεις εξισώσεις κυμαίνονται μεταξύ τους και είτε συμπίπτουν, είτε διαφέρουν αρκετά. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποίησα είναι οι εξής τρεις:............................
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2016, 07:47:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Νοεμβρίου 2019, 08:18:03
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
November 15, 2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2020, 09:37:34
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Does Vitamin C Improve Response to Oral Iron Therapy?

Allan S. Brett, MD reviewing Li N et al. JAMA Netw Open 2020 Nov 2

Vitamin C was not helpful in a study limited to young women with iron deficiency anemia secondary to menorrhagia.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2020, 21:06:23
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στην Σουηδία τουλάχιστον, μας λέγαν να προτιμούμε να δίνουμε σίδηρο για 3 μήνες, μετά να κάνουμε παύση για 3 μήνες και ούτω καθεξής (εφόσον θεωρούμε ότι ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να παίρνει σίδηρο). Ο λόγος είναι ότι ο σίδηρος έχει μια τάση, σε μακρόχρονη χρήση, να ερεθίζει τον οισοφάγο και να προκαλεί έλκη στον οισοφάγο ακόμη και οισοφαγική στένωση (σε σπάνιες περιπτώσεις).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2020, 22:49:05
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Προσωπικά δίνω σίδηρο σε μορφή εντεροδιαλυτών μικροκαψιδίων. Δεν έχει ενοχλήματα από το ανώτερο γαστρεντερικό και μπορώ να ξεπεράσω όλα τα "περί νηστειας". Ένα χάπι κάθε βράδυ πριν τον βραδυνό υπνο. Το δίμηνο είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα για δύσκολες καταστάσεις.
Μετά στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συστείνω λήψη για 5 μέρες το μήνα, που μνημονικά βολεύει να είναι κατά την περίοδο.
Παρενέργεια του σιδήρου αυτού είναι κάποιες φορές οι διάρροιες που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες ....και ότι οι γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση και δεν έρχονται για check-up
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Ιανουαρίου 2021, 18:25:09
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

nek

Ιατροί
  δεν εχω καμια γνωση σχετικα με την διαδικασια για χορηγηση ενδοφλεβια σιδηρου, ειτε πως γραφεται ,ειτε οτιδηποτε σχετικο με την διαδικασια,πχ γινεται στα ιδιωτικα ιατρεια,στο νοσοκομειο ή κεντρο υγειας?

28 Ιανουαρίου 2021, 07:23:59
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  δεν εχω καμια γνωση σχετικα με την διαδικασια για χορηγηση ενδοφλεβια σιδηρου, ειτε πως γραφεται ,ειτε οτιδηποτε σχετικο με την διαδικασια,πχ γινεται στα ιδιωτικα ιατρεια,στο νοσοκομειο ή κεντρο υγειας?

Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε για την διαδικασία χορήγησης ενδοφλέβιου σιδήρου. Μου φτάνει που ξέρω ότι μπορεί να κάνει πολύ άσχημη αλλεργική αντίδραση και έτσι δεν θα τον χορηγούσα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (στο ιδιωτικό μου Ιατρείο ή σε Κέντρο Υγείας, αν και τελευταία έχω ακούσει ότι σε μερικά Κέντρα Υγείας στην Σουηδία τον χορηγούν).
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιανουαρίου 2021, 07:25:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2021, 11:07:25
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

md


IV χορηγηση σιδηρου γινεται σε κλινικες και νομιζω στη Bιοιατρικη.Κοστος περιπου 70 ευρω στη Βιοιατρικη,110 στη Γενικη Κλινικη και βαλε σε Διαβαλκανικο και Αγιο Λουκα.Αυτα προ Covid...

28 Ιανουαρίου 2021, 16:06:01
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η χορήγηση Ferinject είναι ασφαλής, απαιτεί 20 λεπτά περίπου και γίνεται και σε δημόσια νοσοκομεία.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

28 Ιανουαρίου 2021, 21:39:18
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

nek

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η χορήγηση Ferinject είναι ασφαλής, απαιτεί 20 λεπτά περίπου και γίνεται και σε δημόσια νοσοκομεία.
αγαπητέ συντοπίτη

ποια η διαδικασία για να την στείλω νοσοκομείο? γράφω το σκεύασμα(το λαμβανει απο φαρμακειο?) και προτρέπω να κλείσει ραντεβού στα ΤΕΙ?υπάρχει κάποιο τμήμα στο νοσοκ Ξανθης για ανάλογες συνεννοήσεις?

29 Ιανουαρίου 2021, 15:29:19
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Συνάδελφε δεν μπορούμε να συνταγογραφησουμε ferinject, είναι σκεύασμα περιορισμένο για ενδονοσοκομειακή χρήση.
Παραπεμπουμε τον ασθενή στη ΜΜΑ του Νοσοκομείου.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Ιουνίου 2021, 11:34:26
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια, αλλά δεν θέλουν και να καταφύγουν στα σαφώς ακριβότερα Legofer, υπάρχουν και τα Tabl. Chew Hemafer 100 mg x 30 με Λιανική Τιμή 3,20 € και τα Tabl. Chew Hemafer Fol (100+0,350) mg x 30 με Λιανική Τιμή 3,14 € τα οποία είναι αναμασόμενα δισκία, έχουν ωραία γεύση (σοκολάτα) και συνταγογραφούνται.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουνίου 2021, 11:48:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:33:00
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

nek

Ιατροί
  εχω μια ασθενη(πρωτη φορα την βλεπω) που πρεπει να επιλεξω σιδηροθεραπεια,..δεδομενου οτι εχει προπτωση ορθου, παρουσιαζει νοητικη υστερηση και εμφανισε κατα το παρελθον εμονη με το θεμα των κενωσεων αντιλαμβανομαι οτι το βασικο κριτηριο εκτος αποτην αποτελεσματικοτητα, η μη υπαρξη προβληματων απο το ΓΕΣ, καποια προταση?

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
13189 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Σεπτεμβρίου 2016, 07:48:39
από Argirios Argiriou
25 Απαντήσεις
12868 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Αυγούστου 2012, 21:10:37
από anasm
0 Απαντήσεις
3216 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2014, 21:15:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26451 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Δεκεμβρίου 2017, 21:24:11
από Argirios Argiriou