Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:55:27

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 436373 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Ιουλίου 2008, 00:12:22
Αναγνώστηκε 436373 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την Υγεία μας που είναι δυνατόν να προληφθεί.
Του αξίζει νομίζω ένας δικός του φάκελος σε αυτό το φόρουμ.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιουλίου 2008, 08:40:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιουλίου 2008, 00:17:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία,  29/07/2008.

[spoiler]Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας


Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφεί και τόνοι μελανιού έχουν καταναλωθεί για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην καρδιά. Παρ' ότι πρακτικά δεν υπάρχει άνθρωπος σ' όλη τη χώρα που να μη γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι κάτι βλαβερό που σκοτώνει, εν τούτοις η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα του πρωταθλητισμού στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών. Το πιο θλιβερό μάλιστα είναι το ότι καπνίζει κάποιος, παθαίνει έμφραγμα, σταματά το κάπνισμα και με την πάροδο του χρόνου το ξαναρχίζει. Ο καπνιστής πάντα ελπίζει ότι χάρη στην καλή του τύχη θα διαθέτει τα γονίδια εκείνα που θα τον προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από καρκίνο. Ομως, όταν αποδεδειγμένα γνωρίζει ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς προστασίας αφού ήδη έχει υποστεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, τότε σε τι άραγε να ελπίζει;

Απάντηση στο τι κερδίζει και τι χάνει ένας που έχει υποστεί έμφραγμα και εν τούτοις συνεχίζει να καπνίζει μας δίνει μια ελληνική μελέτη από τη Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που έχει έδρα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ενός από τα πλέον σοβαρά συνέδρια που γίνονται σ' όλο τον κόσμο. Στον ελληνικό Τύπο δεν γνωρίζω καν αν δημοσιεύθηκε η είδηση, όμως τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Ρόιτερ και το Ασοσιέιτεντ Πρες, το μετέδωσαν διεθνώς με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Αυτό συνέβη γιατί το ίδιο το συνέδριο επέλεξε την εργασία αυτή μεταξύ των πέντε ενδιαφερουσών για το κοινό μελετών ανάμεσα σε 5.000 ανακοινώσεις και την οποία παρουσίασε το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας σε συνέντευξη Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ. Με λίγα λόγια, η μελέτη αυτή έδειξε ότι εκείνοι οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν ένα νέο έμφραγμα μέσα σε 10 χρόνια σε σύγκριση πάντα με αυτούς που το έχουν διακόψει. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 95% των ατόμων κάτω των 35 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές.

Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο αριθμός των τσιγάρων έχει κάποια σημασία. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οσο ο αριθμός των τσιγάρων ελαττώνεται τόσο οι βλάβες που δημιουργούνται και οι επιπτώσεις τους είναι λιγότερες. Ενας αριθμός τσιγάρων που πλησιάζει τη συμπεριφορά του μη καπνιστή είναι τα 5 τσιγάρα το 24ωρο. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν φτάνει τα 20-40 τσιγάρα ημερησίως. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται θανατηφόρα εμφράγματα ακόμα και σε νέους κάτω των 35 ετών χωρίς να υπάρχουν αθηροσκληρωτικές βλάβες (στενώσεις) μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η νικοτίνη μαζί με τα προϊόντα καύσης του τσιγάρου ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια του αίματος, τα οποία απελευθερώνουν μια σειρά ουσιών που αφ' ενός προκαλούν σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών και αφ' ετέρου δημιουργούν προϋποθέσεις αυξημένης πηκτικότητας του αίματος και ανάπτυξης θρόμβου μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ετσι σταματά η άρδευση με αίμα του μυοκαρδίου, το μυοκάρδιο νεκρώνεται και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά συνέπεια, αναμφισβήτητα βοηθά η διακοπή του καπνίσματος γιατί η διακοπή του μετά το πρώτο έμφραγμα αποδεικνύεται σωτήρια για τα 2/3 των νέων σε ηλικία ατόμων που έπαθαν έμφραγμα εξαιτίας του καπνίσματος.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/07/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:02:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Νοεμβρίου 2008, 01:06:03
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία,  04/11/2008.

[spoiler]Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ


Πιο πιθανό είναι να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, παρά ένας ανθρακωρύχος! Ο τελευταίος κινδυνεύει δέκα φορές λιγότερο απ' ό,τι ο καπνιστής, καθώς το 80-85% των ασθενών που αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό είναι καπνιστές.


Περισσότερα από 1.500.000 άτομα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ στην πατρίδα μας καταγράφονται 7.000 θάνατοι από τη νόσο κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα απ' ό,τι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί!

 
Τα παραπάνω επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία», αναπλ. καθηγητής Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της μεγάλης θνησιμότητας της νόσου, καθιέρωσε τον Νοέμβριο ως «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».

Συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία, η Ογκολογική Μονάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο ΝΘΑ «Η Σωτηρία», σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα. Επίσης δημιούργησε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με χρηστικές πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας για όλο το μήνα θα απαντά άμεσα σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Παράλληλα, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου λειτουργούν περίπτερα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κολωνακίου όπου εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και θα παρέχουν στους πολίτες έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό. Εκδηλώσεις για ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και για γιατρούς και νοσηλευτές που κατ' εξοχήν ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μία από τις λύσεις που προσφέρουν οι γιατροί στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος είναι η Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, καθώς και η φαρμακευτική θεραπεία με την ουσία βαρενικλίνη. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2008[/spoiler]http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83342560
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:04:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Νοεμβρίου 2008, 00:22:06
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία,  06/11/2008.

[spoiler]«Πρωταθλήτριες» στο κάπνισμα παγκοσμίως αναδεικνύονται οι γυναίκες στη χώρα μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ οι Ελληνες κατέχουν την τέταρτη θέση... Μάλιστα ενώ από το 1990 και μετά ο αριθμός των ανδρών καπνιστών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 10%, ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε κατά 20%!




 
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αποτελεί σήμερα μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, καθώς νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι, γραφεία αλλά και πανεπιστήμια είναι γεμάτα καπνό, με αποτέλεσμα να βλάπτονται σοβαρά και οι λεγόμενοι «παθητικοί» καπνιστές.

Ειδική μελέτη έδειξε ότι οι μισοί καπνιστές εισπνέουν μονοξείδιο του άνθρακα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ ένας στους δέκα καπνιστές το εισπνέει σε διπλάσιες ποσότητες από τα όρια ασφαλείας. Καπνίζοντας μόλις οκτώ τσιγάρα, ο καπνιστής φτάνει στα όρια ασφαλείας.

Στο αίμα

Το μονοξείδιο του άνθρακα περνάει από τους πνεύμονες στο αίμα. Συνενώνεται με την αιμοσφαιρίνη των ερυθροκυττάρων, τα οποία παραλύει και δεν τους επιτρέπει να συνδέουν το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τα ζωτικά όργανα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη η οποία διενεργήθηκε σε 6.991 Ελληνες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Help, για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, η αύξηση του πληθυσμού των καπνιστών αυξάνει και το σύννεφο του μονοξειδίου του άνθρακα. Με όριο ασφαλούς εισπνοής τα 8,5 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο, οι μη καπνιστές άνδρες είχαν στον οργανισμό τους 6,1 και οι γυναίκες 5,4 όπως έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη. Οι καπνιστές άνδρες εισπνέουν 21,5 μικροσωματίδια και οι γυναίκες 19,9.

Οι καπνιστές εκτίθενται περισσότερο στο μονοξείδιο στον εργασιακό τους χώρο (24,4 σωματίδια). Ακολουθούν χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας (24,1), δημόσιοι χώροι (21,1), οι αθλητικοί χώροι (17,1) και το Πανεπιστήμιο (13,6).

Ομως, υψηλή είναι και η έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα των παθητικών καπνιστών. Οπως έδειξε η μελέτη, στους υγειονομικούς χώρους εισπνέουν 7,4 μικροσωματίδια, στην εργασία τους 6,6 και στους δημόσιους χώρους 6,1. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να εισπνεύσουν έως και πάνω από 20 σωματίδια, ανάλογα με τον χρόνο έκθεσης στον καπνό.

Εκτός ορίων

Από τα ευρήματα της μελέτης αξιολογήθηκε η εισπνοή μονοξειδίου με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται. Οι καπνιστές παραμένουν κάτω από το όριο των 8,5 σωματιδίων καπνίζοντας μέχρι και πέντε τσιγάρα την ημέρα, ενώ μετά το έκτο τσιγάρο το εισπνεόμενο μονοξείδιο κινείται σταθερά πάνω από 10 σωματίδια, φτάνοντας τα 35 σωματίδια με το κάπνισμα 50 τσιγάρων ημερησίως.

Το μονοξείδιο που εισπνέουν με κάθε τσιγάρο ανέρχεται στο 1 σωματίδιο, το πούρο περιέχει 2,2 σωματίδια, ο ναργιλές 3,6, τα πουράκια 2,9, η πίπα 3,1 και τα στριφτά τσιγάρα 1,2 μονάδα.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:07:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Νοεμβρίου 2008, 00:11:09
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 07.11.2008

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2008, 00:04:37
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 04.11.2008

[spoiler]Πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κάτω των 45 ετών είναι η Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στην έναρξη της καπνιστικής συνήθειας σε μικρή ηλικία. Είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο των καπνιστών στη χώρα μας είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών, με την πλειονότητά των νέων καπνιστών να έχει πέσει θύμα του μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών πολύ πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας στον νοσοκομείο «Σωτηρία» και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ), κ. Κ. Συρίγος, και οι συνεργάτες της μονάδας κ. Αδριαννή Χαριπίδου και κ. Ι. Γκιόζος, με αφορμή τον «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», όπως έχει ονομαστεί ο Νοέμβριος. Οπως τόνισε ο κ. Συρίγος, ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται σε ετήσια βάση για 7.000 θανάτους στη χώρα μας -αριθμός που όπως χαρακτηριστικά είπε αντιστοιχεί στον πληθυσμό μίας μικρής πόλης- και 1.500.000 θανάτους παγκοσμίως. Το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, το οποίο ούτως ή άλλως σχετίζεται με την εκδήλωση περισσότερων από 25 σοβαρών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο του Νοέμβρη-Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Μονάδα του «Σωτηρία» σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) και με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, διοργανώνουν σειρά δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και όλο τον πληθυσμό γενικότερα. Επίσης, δημιούργησε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με χρηστικές πληροφορίες για τη νόσο.[/spoiler]
 
 
 



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:10:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2008, 12:28:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 21/12/2008.

[spoiler]Το 2009 προβλέπεται δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά για κάποιους θα είναι δυσκολότερο: σε λίγο οι καπνιστές της χώρας δεν θα μπορούν να ανάψουνε ένα τσιγαράκι για να χαλαρώσουν...




Τυχεροί όσοι έχουν κατάστημα έως 70 τ.μ., αφού θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από τον Ιούλιο του νέου χρόνου αντιμετωπίζεται προς το παρόν από τους φίλους του καπνού με την πρόβλεψη ότι «στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Αντιθέτως, οι «άκαπνοι» περιμένουν τη σωτήρια μέρα που θα αναπνέουν καλύτερα...

Το υπουργείο Υγείας μάλλον δείχνει ότι αυτό είναι το μόνο θέμα το οποίο έχει πάρει στα σοβαρά, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει πείσει πολλούς. Από την αρχή του νέου έτους θα κληθούν περισσότεροι από 120.000 επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, μπαρ και καφετεριών να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι για καπνίζοντες ή όχι.

Ενημερωτικές επιστολές

Μετά την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και οι πρώτες ενημερωτικές επιστολές μέσω των νομαρχιών και των δήμων που θα τους καλούν να αποφασίσουν σχετικά. Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να λάβουν ειδική αδειοδότηση αν θέλουν να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος.

 
Πάντως, δεν είναι λίγα τα «παραθυράκια» που διαθέτει η νέα αντικαπνιστική πολιτική του υπουργείου Υγείας.

1 Τυχεροί όσοι διαθέτουν κατάστημα έως 70 τ.μ., καθώς θα μπορούν μόνοι τους να αποφασίζουν εάν θα είναι ελεύθερο από καπνό ή όχι. Θα υποβάλλουν την αίτησή τους στους δήμους ώστε η νέα άδεια να ενσωματώνεται στην υπάρχουσα άδεια λειτουργίας. Με την ίδια ευκολία -με μια αίτηση, δηλαδή-θα μπορούν και να... αποχαρακτηρίσουν το κατάστημά τους, από καπνιζόντων σε μη και αντίστροφα.

2 Οσοι διαθέτουν μεγαλύτερα καταστήματα, άνω των 100 τ.μ., θα μπορούν να διαμορφώσουν έναν κλειστό, διαχωρισμένο από την υπόλοιπη αίθουσα, χώρο, με επαρκείς εγκαταστάσεις εξαερισμού, ώστε να φιλοξενούν όσους πελάτες επιλέγουν να καπνίσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού εμβαδού.

3 Το κάπνισμα θα επιτρέπεται επίσης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιζόντων σε ορισμένους δημόσιους χώρους όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας.

Πόσο αποτελεσματικά στον περιορισμό του καπνίσματος θα είναι αυτά τα μέτρα, που με καθυστέρηση ετών θα εφαρμοστούν στη χώρα μας; Οι πρώτες έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν αισθητή μείωση, ενώ θεαματικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στην υγεία του πληθυσμού.

Τι ισχύει αλλού

Σύμφωνα με την Ιωάννα Μητρούσκα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, «όποια μελέτη βγαίνει για τις επιπτώσεις δείχνει με απόλυτη σαφήνεια τα θετικά στοιχεία των απαγορευτικών νόμων, αφού μειώνονται τα συμπτώματα στο αναπνευστικό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και όλες οι διαταραχές που προκαλούνται από το τσιγάρο».

*Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους σε μπαρ πριν και μετά την απαγόρευση του καπνίσματος διαπιστώθηκε ελάττωση κατά 59% στα αναπνευστικά συμπτώματα (ερεθισμός, βήχας, δύσπνοια) καθώς και μείωση κατά 78% στην αίσθηση ερεθισμού μάτια, μύτη κ.λπ.

*Στην Ιρλανδία αναφέρουν μείωση κατά 18% των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων.

*Στις ΗΠΑ, σε έρευνα που έγινε στο Κολοράντο, σε αντιστοιχία με μια περιοχή της Ιταλίας (του Πιεμόντε) διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο για εμφράγματα ελαττώθηκε κατά μέσο όρο 20% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εργασιακούς αλλά και στους δημόσιους χώρους το 2006.

*Στην Ιταλία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι εθισμένοι στο τσιγάρο κατά τουλάχιστον 5% με 10%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση στις πωλήσεις των τσιγάρων, που ξεπερνά το 30%.

*Από επιστημονικές έρευνες προκύπτουν και σαφείς ενδείξεις ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές μειώνουν τις πιθανότητες τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια. Μελέτη που έγινε σε διεθνές επίπεδο έδειξε ότι νέοι που εργάζονταν σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα είχαν περίπου 68% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, συγκρινόμενοι με εφήβους που κινούνταν σε χώρους όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.

*Στη Γερμανία, όπου οι πρώτοι περιορισμοί έχουν αρχίσει ήδη από το τέλος της περσινής χρονιάς, οι πωλήσεις προϊόντων καπνού υποχώρησαν κατά 0,1% το 2007 έναντι του 2006. Τα τσιγάρα παρουσίασαν πτώση κατά 2,1%, ο καπνός τσιγάρων κατά 1,4%, ενώ αντίθετα αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις πούρων, 17,6%, και ο καπνός πίπας, 74,5%.

Ειδικοί χώροι

Πάντως, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρατούν μικρά «παραθυράκια» στην εθνική τους νομοθεσία υπέρ των καπνιστών. Στη Λιθουανία π.χ. επιτρέπεται το κάπνισμα πούρου και πίπας σε ειδικά εξοπλισμένες λέσχες.

*Στην Ιταλία δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους εργοδότες να δημιουργούν χώρους καπνιστών, όπως επίσης στη Μάλτα και τη Σουηδία.

*Ελαστικές, με κάποιες διευκολύνσεις για τους... αμαρτωλούς του καπνού, εμφανίζονται η Γαλλία, που εφάρμοσε μέτρα το Φεβρουάριο του 2007, το Βέλγιο, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και η Ισπανία.



--------------------------------------------------------------------------------

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

 
«Κράτος που αποφασίζει να αφαιρεί ζωές όποτε θέλει, είτε εδώ είτε στην Κανταχάρ, δεν μπορεί να μου υποδείξει το πώς θα πεθάνω. Αν εκχωρήσουμε στη δικτατορία των υγιεινών το δικαίωμα να καθορίζουν τον τρόπο που θα πεθάνουμε, τότε τους εκχωρούμε και το δικαίωμα του πώς θα ζήσουμε».

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

 
«Επειδή είμαι εναντίον της βίας, κάθε είδους βίας, είμαι και εναντίον της βίας που ασκούν οι καπνιστές, υποχρεώνοντας τους μη καπνιστές να εισπνέουν τον καπνό τους. Το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει σοβαρά την υγεία.

Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καπνιστές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον καρκίνο των πνευμόνων, την αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το έμφραγμα - αλλά ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους».




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:13:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2008, 12:45:18
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 21/12/2008.

[spoiler]Είμαστε από τις καλύτερες αγορές του κόσμου


Η πιο κερδοφόρα παγκοσμίως αποδεικνύεται η ελληνική αγορά για τις καπνοβιομηχανίες. Τα μεγάλα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας που, αντί να μειώνονται όπως στα υπόλοιπα κράτη, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στις εταιρείες παραγωγής ή και εισαγωγής καπνού.

*Καθόλου τυχαία, καθώς σήμερα πάνω από το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές με το 49,9% να είναι άνδρες και το 30,8% γυναίκες, που αποτελεί και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο για γυναικείο πληθυσμό.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι περίπου 4 στους 10 έλληνες καπνιστές φουμάρουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η αγορά καπνού στην πατρίδα μας ανθοφορεί.

*Είναι ενδεικτικό, με βάση και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ότι ετησίως οι Ελληνες διαθέτουν το 3,3% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών των νοικοκυριών για τσιγάρα, που αντιστοιχεί σε 2,83 δισ. ευρώ το χρόνο.

*Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας ICAP οι επιχειρήσεις εισαγωγής τσιγάρων-πούρων το 2006 παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις τους κατά 7,8% έναντι του 2005 και το ποσό άγγιξε τα 288,7 εκατ. ευρώ.

*Οι εταιρείες παραγωγής τσιγάρων, από την άλλη, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μπορεί να είδαν τις πωλήσεις τους να ακολουθούν πτωτική πορεία το διάστημα 2003-2006, παρ' όλα αυτά το ποσό που διακινήθηκε άγγιξε τα 505,2 εκατ. ευρώ το 2006.



Δ. ΕΥΘ.



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουλίου 2010, 09:19:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2008, 16:11:26
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω link προέρχεται από πρόσφατο μήνυμα της "Αγωνιστικής Παρέμβασης".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2009, 00:32:36
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
"Why review articles on the health effects of passive smoking reach different conclusions."

Στο άρθρο αυτό συμπεραίνεται ότι υπάρχει ένας μόνο στατιστικός παράγοντας που σχετίζεται με το ότι ένας συγγραφέας επιστημονικού άρθρου καταλήγει στο ότι το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει:
Το ότι ο συγγραφέας αυτός έχει σχέσεις με την καπνοβιομηχανία.

....Overall, 37% (39/106) of reviews concluded that passive smoking is not harmful to health; 74% (29/39) of these were written by authors with tobacco industry affiliations. In multiple logistic regression analyses controlling for article quality, peer review status, article topic, and year of publication, the only factor associated with concluding that passive smoking is not harmful was whether an author was affiliated with the tobacco industry.....


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2009, 09:25:50
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Στατιστικές για τον καπνό και το κάπνισμα στην Ελλάδα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιουλίου 2010, 23:04:57 από Argirios Argiriou »

29 Απριλίου 2009, 08:14:23
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το Βήμα, 29/04/2009.

[spoiler]Επτακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας και 2,14 δισ. ευρώ στοιχίζει ετησίως ο... «φόρος καπνού» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ κάθε χρόνο στη χώρα μας χάνεται μια μεσαία μεγέθους πόλη, της τάξεως των 20.000 κατοίκων, από ασθένειες που συσχετίζονται με το κάπνισμα. Ακόμη, οι Ελληνες παραμένουν πρώτα «φουγάρα» σε επίπεδο αναπτυγμένων χωρών, ενώ καταναλώνουν τα περισσότερα τσιγάρα στον πλανήτη.

Η διόλου κολακευτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που ακόμη και οι καπνιστές παραδέχονται την ανάγκη για λήψη μέτρων και στην πλειονότητά τους συμφωνούν με την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Ιουλίου.

Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο η αναγκαία συναίνεση στους κόλπους της κοινωνίας, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, καθώς ο έλεγχος για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας θα διεξάγεται από τους επιθεωρητές Υγείας, κάτι που γεννά ανησυχίες γύρω από το πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι στον χώρο της καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου ο έλεγχος της πολιτείας είναι ισχνός.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν χθες κατά την παρουσίαση της αντικαπνιστικής πολιτικής της Ελλάδας από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο , σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του School of Ρublic Ηealth του Πανεπιστημίου του Ηarvard και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια.

Η ελληνική εκστρατεία κατά του καπνίσματος ξεκίνησε ήδη εν όψει της απαγόρευσής του στους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Ιουλίου, με πεδίο μάχης το καφενείο και έπαθλο την αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων και συμπλήρωσε ότι «με την κατάρτιση εθνικού σχεδίουδράσης κατά του καπνίσματος, για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτήσαμε στοχευμένηκαι στρατηγικά σχεδιασμένη πολιτική για την προώθηση και διασφάλιση της δημόσιαςυγείας».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Π. Μπεχράκης,
οι άνω των 15 ετών Ελληνες διαθέτουν την παγκόσμια «πρωτιά» στο κάπνισμα, αφού το 38,6% καπνίζει σε καθημερινή βάση.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις γυναίκες, καθώς στη δεκαπενταετία 1990-2005, ενώ οι άρρενες καπνιστές μειώθηκαν κατά 10%, το ποσοστό των καπνιστριών έκανε αλματώδη άνοδο κατά 20%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων στον κόσμο. Οπως σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που συνδέεται με το κάπνισμα) κάνει θραύση στις αγροτικές περιοχές. «Οι αγρότες βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι οι κάτοικοι της Ομόνοιας και γι΄ αυτό ευθύνεταικυρίως το “ηρωικό” ελληνικόκαφενείο» είπε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής πολιτικής χρειάζεται αλλαγή στάσης εκ μέρους της κοινωνίας. Και όπως δείχνει σχετική πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Κάπα Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γ. Τούντας , οι Ελληνες συνειδητοποιούν πια το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 95% των μη καπνιστών και το 62% των καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ειδικά, δε, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος συμφωνούν λίγο ή πολύ με τα μέτρα σε ποσοστό 86%.
Οπως έδειξε η έρευνα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα έλληνες είναι καπνιστές, επτά στους δέκα αναφέρουν ότι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στον χώρο εργασίας, όπως κάνουν και εννέα στους δέκα εργαζόμενους σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Επίσης, το 94% των μη καπνιστών και το 73,5% των καπνιστών παραδέχονται ότι τα μέχρι στιγμής ισχύοντα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι με τα νέα μέτρα θα κόψει το κάπνισμα, ενώ το 43% σημείωσε ότι μάλλον θα το ελαττώσει. Ακόμη, τρεις στους δέκα καπνιστές λένε ότι με την απαγόρευση του καπνίσματος θα αραιώσουν τις εξόδους τους, όμως αντίστοιχο ποσοστό των μη καπνιστών δηλώνουν ότι θα βγαίνουν έξω περισσότερο. Ετσι, όπως επισήμανε ο κ. Τούντας, η προσέλευση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι μη καπνιστές είναι κατά 20% περισσότεροι από τους καπνιστές.

Η Εθνική Επιτροπή για το Κάπνισμα στρέφει την προσοχή της στα σχολεία, καθώς εκεί εκκολάπτονται περίπου 50.000 καπνιστές κατ΄ έτος. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμεύσει 8 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την «ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία». Ακόμη, θα επιδιωχθούν συνεργασίες και με τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων για «την άμεση εφαρμογή του νόμου και την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας».

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στον ειδικό σχεδιασμό που χρειάζεται λόγω της ραγδαίας αύξησης του καπνίσματος στις γυναίκες που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη ιατρείων διακοπής του καπνίσματος για εγκύους, καθώς και προγράμματα ενημέρωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Είναι ιατρικό σφάλμα να λέει ένας ιατρός σε μια έγκυο “κάνε και πέντε τσιγάρα, δεν πειράζει” » σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ πρότεινε την αύξηση των δασμών στα τσιγάρα, επ΄ ευκαιρία του χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και την παρέμβαση στη διαφημιστική αγορά.

Τα «παραθυράκια» του νέου νόμου

Ο νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου προβλέπει την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους (και από ανηλίκους) και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,στα αεροδρόμια και σε όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι για τους καπνιστές που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και θα έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Ακόμη, ειδικά για τα μικρά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως 70 τ.μ., προβλέπει τον χαρακτηρισμό τους αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες όσον αφορά την άδεια λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, ο έλεγχος για την τήρηση της νομοθεσίας θα γίνεται από τους επιθεωρητές Υγείας και αυτό προκαλεί ερωτήματα, καθώς η μεν υπηρεσία έχει πρόβλημα στελέχωσης, ο δε χώρος της εστίασης και διασκέδασης αποτελεί εδώ και χρόνια μη προσπελάσιμο χώρο για τις υπηρεσίες του κράτους. Οπως όμως λέειο ίδιος, το ζητούμενο δεν είναι η καταστολή,αλλά να πειστεί η κοινωνία να αλλάξει συνήθειες. Αυτά τα «ανοίγματα» του νόμου, ουσιαστικά αποτελούν το «ιβηρικό» αντικαπνιστικό μοντέλο,όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η διάταξη δεν αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με ομάδες πίεσης,αλλά ρήτρα για τη σταδιακή προσαρμογήτων καπνιστών σε μια νέα πραγματικότητα. Ο νέος νόμος προβλέπει υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες, καθώς και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.[/spoiler]
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιουλίου 2010, 23:09:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Μαΐου 2009, 13:29:57
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 13/05/2009.

[spoiler]Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ javara@enet.gr

Η ευλογημένη και επάρατη για άλλους 1η Ιουλίου, που το κάπνισμα θα απαγορευτεί σε όλους τους δημόσιους χώρους, δεν είναι μακριά. Μακριά από την πραγματικότητα, όμως, δείχνει η απόφαση των αρχών στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας να επιβάλουν το κάπνισμα και δη την κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων τοπικού καπνού σε δημόσιους λειτουργούς και δασκάλους, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
 Ταυτόχρονα, πλέοντας σε βαθιά πελάγη διχασμού, το κινεζικό υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό του που κοινοποίησε στα νοσοκομεία σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια, καλεί τους γιατρούς να «κόψουν» το κάπνισμα, τουλάχιστον μέσα στα νοσηλευτήρια, και να δώσουν το καλό παράδειγμα στα πολλά εκατομμύρια των Κινέζων καπνιστών. Φαίνεται, λοιπόν, πως το κάπνισμα έχει να κάνει με την ειδικότητα του καθενός για τις κινεζικές αρχές που υπαγορεύουν τρόπον τινά: «Εσύ, κάπνισε... Εσύ, όχι!... Εσύ, ναι!... Εσύ το κόβεις».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός των πιο φθηνών τσιγάρων στον κόσμο και ταυτόχρονα η χώρα των πλέον θεριακλήδων καπνιστών, οι οποίοι (εύκολα εννοείται) ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.

Με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1,8 τρισεκατομμυρίου τσιγάρων, το μονοπώλιο της Κίνας είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που καπνίζουν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται να αυξηθούν στο 1,6 δισ. μέχρι το 2025 (η Κίνα καταναλώνει περισσότερα τσιγάρα από ό,τι η Αμερική, η Ρωσία, η Ιαπωνία και Ινδονήσια μαζί).

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τα αδυσώπητα ποσοστά των θανάτων που προκαλεί το κάπνισμα, μη κάνοντας εξαίρεση ούτε για τους Κινέζους φανατικούς. Οπως είναι γνωστό, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά νοσήματα και το θέμα είναι ότι εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα Κινέζων ενηλίκων, ηλικίας άνω των 40 ετών, από την Κινεζική Υπηρεσία Ερευνας για την Υπέρταση, εκτιμήθηκε ότι το 2005 (η έρευνα ξεκίνησε το 1991) ένα σύνολο 673 χιλιάδων θανάτων μπορούσαν να αποδοθούν στο κάπνισμα στην Κίνα. Βασικές αιτίες των σχετιζόμενων με το κάπνισμα θανάτων ήταν διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και πνευμονικές παθήσεις.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι ετήσιοι καταγεγραμμένοι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα στη χώρα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Ουσιαστικά, μάλιστα, η έρευνα αυτή τεκμηρίωσε το κάπνισμα ως έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για τη θνησιμότητα στην Κίνα.

Εκείνο που ίσως σοκάρει περισσότερο είναι ότι πριν συμπληρώσουν τα 14 τους χρόνια, το 10% των αγοριών είναι ήδη καπνιστές.

Για την πατρίδα...

Και όμως, ο πατριωτισμός έρχεται πάνω από τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία και επιβάλλει την... άμεση λήψη μέτρων. Ετσι, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η πεσμένη οικονομία στην πολυπληθή χώρα, ζητήθηκε από τους πατριώτες Κινέζους να συμβάλουν στο έργο... επιδεικνύοντας άμετρο πατριωτισμό που μετριέται σε άπειρες τζούρες! Η άνωθεν εντολή είναι σαφέστατη (για όσους χρειάζονται ένα παραπάνω κίνητρο ας πούμε), κι έφτασε σε όλα τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη της διοικητικής περιφέρειας Γκονγκάν στην επαρχία Χουμπέι: είναι επιτακτική η κατανάλωση 230 χιλιάδων πακέτων τοπικών τσιγάρων, που αντιστοιχεί σε 400 κούτες για κάθε διαμερισματικό συμβούλιο και 140 κούτες για κάθε σχολείο, μέχρι το τέλος του 2009.

Σε περίπτωση που οι δημόσιοι λειτουργοί και οι εκπαιδευτικοί δεν συμμορφωθούν με τας υποδείξεις, θα χάσουν εξ ολοκλήρου το επίδομα καπνού που αντιστοιχεί περίπου σε 445.000 ευρώ (γύρω στα 4 εκατομμύρια γιουάν). Ταυτόχρονα θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους εργάτες καπνίζουν άλλες μάρκες τσιγάρων πέραν των ντόπιων.

Κάποιοι εκτιμούν ότι στο μέτρο αυτό υποκρύπτεται και μια προσπάθεια επικράτησης στον σκληρό ανταγωνισμό με τη γειτονική επαρχία Χουνάν, που είναι επίσης παραγωγός καπνού.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και σε σχολεία έχουν δοθεί τα ονόματα των τοπικών τσιγάρων, αφού οι παραγωγοί καπνού έχουν δικαίωμα να λειτουργούν ως χορηγοί στα τοπικά κρατικά λύκεια.

Και μέσα σε αυτό τον γενικό χαμό, που κατέβαλε μια προσπάθεια απενοχοποίησης τη χρονιά που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα σε όλους τους δημόσιους χώρους (άσχετα με το ότι δεν γίνονταν σεβαστά), υπάρχουν και οι ανυποψίαστοι παραδοσιακοί Κινέζοι, που πνιγμένοι στην άγνοια θεωρούν ότι το κάπνισμα θεραπεύει την ασθένεια του Πάρκινσον, επιδρά ανασταλτικά στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και βελτιώνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε παλιότερα περιγράψει το κάπνισμα ως μια μεταδοτική ασθένεια που σκοτώνει. Σήμερα τα δεδομένα έχουν σαφώς αλλάξει, λες και γενικά «ο θάνατος μας πάει πολύ»! * [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιουλίου 2010, 23:15:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2009, 20:07:05
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/06/2009
Σόκαραν τους καπνιστές (ΕΘΝΟΣ)
 
[spoiler]Σόκαραν τους καπνιστές Βγήκαν στις καφετέριες του Βόλου και της Λάρισας και άφησαν άφωνους όσους δέχθηκαν να κάνουν μέτρηση μονοξειδίου του άνθρακα που δηλητηριάζει τον οργανισμό τους 1/6/2009 Αφαιρούσαν τα πακέτα των τσιγάρων και τα αντάλλασσαν με κόκκινα τριαντάφυλλα. Φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βγήκαν περιοδεία σε Βόλο και Λάρισα με στόχο να σοκάρουν και να εκνευρίσουν τους καπνιστές. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και η εκστρατεία οργανώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής, προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και μέλους της Εθνικής Επιτροπής κατά του Καπνίσματος, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη. «Οι περισσότεροι καπνιστές μας άκουγαν με προσοχή. Αν έστω κι ένας πείστηκε και πραγματικά πέταξε τα τσιγάρα, για μας είναι μεγάλη επιτυχία», είπε στο «Ενθος», η φοιτήτρια Σοφία Τζουβάρα, που πήρε μέρος στην εκδήλωση. Οι φοιτητές και ο πρύτανης φόρεσαν μπλουζάκια που είχαν το σύνθημα «Μy lungs thank you for not smoking» (Τα πνευμόνια μου σας ευχαριστούν που δεν καπνίζετε) και βγήκαν την Παρασκευή το πρωί στις καφετερίες της παραλιακής ζώνης του Βόλου και το απόγεμα στο κέντρο της Λάρισας. Οι καπνιστές δέχτηκαν πρόθυμα τους φοιτητές στα τραπέζια τους. Εδωσαν από ένα τσιγάρο, μέχρι ένα πακέτο -κάποιοι περιορίστηκαν σε έναν αναπτήρα ή ένα σπίρτο (!)- και δέχτηκαν να κάνουν τη μέτρηση μονοξειδίου του άνθρακα (ένα συστατικό του τσιγάρου που δηλητηριάζει τον οργανισμό), τα αποτελέσματα της οποίας τους άφησαν άφωνους. «Οσοι είχαν σβήσει πριν από μερικά λεπτά το τσιγάρο έμειναν παγωμένοι από το αποτέλεσμα της μέτρησης. Δεν πίστευαν ότι είχαν εισπνεύσει τόσο μεγάλη ποσότητα κι ότι είχαν δηλητηριάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα πνευμόνια τους», μας είπε η Σ. Τζουβάρα. Μαζί τους τρόμαξαν κι οι παθητικοί καπνιστές, καθώς και τα δικά τους ποσοστά ήταν υψηλά (πάνω από 6 ppm που είναι το φυσιολογικό όριο). Στο τέλος για... παρηγοριά πήραν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, μαζί με τις ευχές των φοιτητών για «καλή υγεία». Οι καπνιστές δεν πείθονται εύκολα να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, αλλά και δεν δείχνουν να προβληματίζονται από το μέτρο της απαγόρευσης που θα ισχύσει σε όλη τη χώρα από την 1η Ιουλίου. Ξέρουν ότι θα βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τον νόμο. Πακέτα Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από όσους έδωσαν τα πακέτα τους στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Βόλου ρωτούσαν πού θα καταλήξουν αυτά και έδειχναν ανακουφισμένοι μόνο όταν έβλεπαν τα πακέτα τους στους κάδους απορριμμάτων. Δεν έλειψαν βέβαια κι εκείνοι που δήλωσαν αδύναμοι και δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο πάθος τους. Είπαν ότι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά δεν θέλουν να το κόψουν. Οι φοιτητές κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφτεί ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο και να κάνει μια σπειρομέτρηση, μια οξυμετρία ή μία μέτρηση μονοξειδίου του άνθρακα. Ολες οι εξετάσεις αυτές είναι αναίμακτες, τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα και δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας στη χώρα μας, με 20.000 θανάτους τον χρόνο, ενώ το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για την απώλεια 700 ατόμων κάθε χρόνο. ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ritzal@pegasus.gr [/spoiler]
 
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιουλίου 2010, 23:10:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουνίου 2009, 13:59:05
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 04/06/2009.

Αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες

[spoiler]«Stop» στο κάπνισμα στο Δημόσιο
Πειθαρχικό παράπτωμα η παραβίαση της εγκυκλίου

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, υπέγραψε εγκύκλιο με θέμα: «Απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες». Έχει ήδη σταλεί προς τις Διευθύνσεις Διοικητικού όλων των Υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών των Υπουργείων και των Περιφερειών, τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Προβλέπεται το κάπνισμα μόνο σε ειδικούς χώρους.
 
 Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

"Σας ενημερώνουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2009 εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος, μεταξύ άλλων και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 3 του Ν. 3730/2008 (ΦΕΚ 262/Α’/23.12.2008) «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις».

Δεδομένου ότι ο νόμος επιβάλει τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το προσωπικό όλων των υπηρεσιών σας, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου, ειδικότητας και βαθμού, ότι από 1ης Ιουλίου 2009 δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών.

Περαιτέρω, να τους γνωστοποιηθεί ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του κάθε φορέα (π.χ. Υπαλληλικό Κώδικα, Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων κ.λ.π.).

Εφεξής το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ. 1).

Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία όλων των δημοσίων υπηρεσιών και η λήψη μέτρων, ώστε από την 1 Ιουλίου 2009 να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Ν. 3730/08 (ΦΕΚ 262 Α’). Παρακαλούνται τα Υπουργεία να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύουν και οι Περιφέρειες στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς". [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιουλίου 2010, 23:11:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5089 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
5644 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
42156 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3717 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11154 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou