Καθημερινή, 20/07/2025
Σπυριδούλα ΣπανέαSnus: Η νέα… μόδα στον αθλητισμό οι κίνδυνοι που εγκυμονεί
Στο στόχαστρο αθλητικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών έχουν μπει
τα «στικάκια νικοτίνης», ευρέως γνωστά ως snusΣτο στόχαστρο αθλητικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών έχουν μπει τα «στικάκια νικοτίνης», ευρέως γνωστά ως snus. Πρόκειται για προϊόντα που συγκαταλέγονται στις εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα και περιέχουν αμπούλα νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά. Στον χώρο του αθλητισμού έχουν γίνει… μόδα καθώς χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές αλλά η χρήση τους ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την απόδοση.
Ποδόσφαιρο, χόκεϊ επί πάγου, σκι, χάντμπολ, μπέιζμπολ, ιππασία, γκολφ, αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το snus έχει… εισχωρήσει στα προαναφερόμενα αθλήματα και η χρήση του μοιάζει με… τάση μόδας. Η εικόνα ποδοσφαιριστών να κρατάνε στα χέρια τους ένα στρογγυλό κουτάκι που περιέχει τα «στικάκια», όπως κάποιοι άλλοι κρατούν τσιγάρα, ηλεκτρονικά ή μη, δεν προκαλεί καμία εντύπωση αλλά κάποιες αθλητικές αρχές άρχισαν να… χτυπάνε καμπανάκια. Στη Δανία ζήτησαν την απόσυρση των προϊόντων και προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση. Οι αθλητές κάνουν χρήση snus και κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και σε αγώνες.
Η περιεκτικότητα νικοτίνης σε ένα snus συγκρίνεται με αυτή που περιέχει ένα τσιγάρο (15mg ανά προϊόν). Τα «στικάκια» μοιάζουν με ένα μικρό φακελάκι τσαγιού και, συνήθως, τοποθετούνται ανάμεσα στο άνω χείλος και τα ούλα και αυτά απελευθερώνουν τη νικοτίνη στο αίμα. Τα snus με καπνό σε κάποιες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι νόμιμα αλλά τα φακελάκια χωρίς νικοτίνη είναι. Η χρήση τους, σύμφωνα με έρευνες, έχει δείξει
αύξηση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με τους μη καπνιστές, προβλήματα στα δόντια και κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Οι αθλητικές αρχές της Δανίας προέτρεψαν τους προπονητές και τους εργαζόμενους σε αθλητικές εγκαταστάσεις να μη χρησιμοποιούν snus προκειμένου να εξαλειφθεί η προβολή του προϊόντος που οδηγεί στο να το χρησιμοποιούν και νέα παιδιά. Στην Αγγλία έχει μετατραπεί σε τάση και η δημόσια χρήση του από είδωλα του ποδοσφαίρου αύξησε την κατανάλωση του προϊόντος στις νέες γενιές των φίλαθλων. Η Αστον Βίλα, σύμφωνα με το «The Athletic», επιβάλλει πρόστιμα σε παίκτες που πετάνε χρησιμοποιημένα «φακελάκια» στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.
Snus και Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ
Το Snus δεν συγκαταλέγεται στις απαγορευμένες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Από την άλλη πλευρά όμως η νικοτίνη συμπεριλαμβάνεται στο «Πρόγραμμα Παρακολούθησης 2023» του Οργανισμού για χρήση εντός αγώνων ως διεγερτικό. Σύμφωνα με έρευνες, η νικοτίνη δρα ως νευρορυθμιστικός παράγοντας και απελευθερώνει ντοπαμίνη. Σε χαμηλές δόσεις έχει διεγερτικές επιδράσεις και σε υψηλές προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης. Σε ελέγχους αντιντόπινγκ που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία από το 2012 έως το 2020, το 22,7% εξ αυτών έδειξε ότι οι ελεγχόμενοι είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα νικοτίνης.
Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), ένας στους πέντε επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιεί προϊόντα χωρίς καπνό και δύο στους πέντε τα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά.
Στην Αγγλία, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough, ανέδειξε ότι ένας στους πέντε επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιεί «φακελάκια νικοτίνης» για λόγους χαλάρωσης, πνευματικής συγκέντρωσης αλλά και για κοινωνικότητα. Από τους 628 άνδρες (από ομάδες της Premier League) και τις 51 γυναίκες (Women’s Super League) που συμμετείχαν στην έρευνα το 18% των ανδρών και το 22% των γυναικών χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα ενώ το 42% και το 39%, αντίστοιχα, έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά ενώ το 50% από τους χρήστες ανέφερε πως επιθυμεί να το σταματήσει. Καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Βίκτορ Λίντελοφ και ο Τζέιμι Βάρντι, έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούν αντίστοιχα προϊόντα.
Ο… πρόγονος του snus
Το snus μπορεί να έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια αλλά έχει… ρίζες στις παρυφές 16ο αιώνα. Η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων της Γαλλίας, ύστερα από σύσταση, εισέπνευσε σκόνη καπνού από τη μύτη για να θεραπεύσει τους πονοκεφάλους της με αποτέλεσμα το snus να γίνει δημοφιλές στους κύκλους της γαλλικής αυλής. Εκείνη την εποχή οι Σουηδοί άρχισαν να αναμειγνύουν φύλλα καπνού με αλάτι και νερό και να τα τοποθετούν πίσω από το άνω χείλος. Η χρήση snus σιγά σιγά θεωρήθηκε δείγμα αριστοκρατικής τάξης και σε κάθε σπίτι αριστοκρατών υπήρχε ένα κουτί κατασκευασμένο από πολύτιμα υλικά που περιείχε το προϊόν. Μάλιστα, αυτού του είδους τα κουτιά θεωρούνταν τα δημοφιλέστερα δώρα στους συγκεκριμένους κύκλους.
Η Γαλλική Επανάσταση σηματοδότησε το τέλος της αριστοκρατίας στη Γαλλία και μαζί της και το τέλος του snus. Η αστική τάξη που θα αναδυθεί τους επόμενους αιώνες προτίμησε τα πούρα. Στη Σουηδία όμως συνεχίστηκε η χρήση του με τους αγρότες που καλλιεργούσαν καπνό να διαθέτουν τις δικές τους μηχανές για τον θρυμματισμό των φύλλων. Κατά τη διάρκεια του 1800 οι εταιρείες της χώρας άρχισαν να παράγουν και ποικιλίες υγρού snus. Τα επόμενα χρόνια, οι Σουηδοί που μετανάστευσαν στην Αμερική ανάμεσα στις άλλες συνήθειές τους είχαν και αυτή της χρήσης του προϊόντος με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποκαλούν τους κεντρικούς δρόμους όπου έμεναν οι μετανάστες από τη Σουηδία «snus boulevards».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος