ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (2/81) > >>

Argirios Argiriou:
Καθημερινή 04.11.2008

[spoiler]Πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κάτω των 45 ετών είναι η Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στην έναρξη της καπνιστικής συνήθειας σε μικρή ηλικία. Είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο των καπνιστών στη χώρα μας είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών, με την πλειονότητά των νέων καπνιστών να έχει πέσει θύμα του μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών πολύ πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας στον νοσοκομείο «Σωτηρία» και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ), κ. Κ. Συρίγος, και οι συνεργάτες της μονάδας κ. Αδριαννή Χαριπίδου και κ. Ι. Γκιόζος, με αφορμή τον «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», όπως έχει ονομαστεί ο Νοέμβριος. Οπως τόνισε ο κ. Συρίγος, ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται σε ετήσια βάση για 7.000 θανάτους στη χώρα μας -αριθμός που όπως χαρακτηριστικά είπε αντιστοιχεί στον πληθυσμό μίας μικρής πόλης- και 1.500.000 θανάτους παγκοσμίως. Το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, το οποίο ούτως ή άλλως σχετίζεται με την εκδήλωση περισσότερων από 25 σοβαρών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο του Νοέμβρη-Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Μονάδα του «Σωτηρία» σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) και με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, διοργανώνουν σειρά δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και όλο τον πληθυσμό γενικότερα. Επίσης, δημιούργησε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με χρηστικές πληροφορίες για τη νόσο.[/spoiler]
 
 
 



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία 21/12/2008.

[spoiler]Το 2009 προβλέπεται δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά για κάποιους θα είναι δυσκολότερο: σε λίγο οι καπνιστές της χώρας δεν θα μπορούν να ανάψουνε ένα τσιγαράκι για να χαλαρώσουν...




Τυχεροί όσοι έχουν κατάστημα έως 70 τ.μ., αφού θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από τον Ιούλιο του νέου χρόνου αντιμετωπίζεται προς το παρόν από τους φίλους του καπνού με την πρόβλεψη ότι «στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Αντιθέτως, οι «άκαπνοι» περιμένουν τη σωτήρια μέρα που θα αναπνέουν καλύτερα...

Το υπουργείο Υγείας μάλλον δείχνει ότι αυτό είναι το μόνο θέμα το οποίο έχει πάρει στα σοβαρά, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει πείσει πολλούς. Από την αρχή του νέου έτους θα κληθούν περισσότεροι από 120.000 επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, μπαρ και καφετεριών να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι για καπνίζοντες ή όχι.

Ενημερωτικές επιστολές

Μετά την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και οι πρώτες ενημερωτικές επιστολές μέσω των νομαρχιών και των δήμων που θα τους καλούν να αποφασίσουν σχετικά. Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να λάβουν ειδική αδειοδότηση αν θέλουν να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος.

 
Πάντως, δεν είναι λίγα τα «παραθυράκια» που διαθέτει η νέα αντικαπνιστική πολιτική του υπουργείου Υγείας.

1 Τυχεροί όσοι διαθέτουν κατάστημα έως 70 τ.μ., καθώς θα μπορούν μόνοι τους να αποφασίζουν εάν θα είναι ελεύθερο από καπνό ή όχι. Θα υποβάλλουν την αίτησή τους στους δήμους ώστε η νέα άδεια να ενσωματώνεται στην υπάρχουσα άδεια λειτουργίας. Με την ίδια ευκολία -με μια αίτηση, δηλαδή-θα μπορούν και να... αποχαρακτηρίσουν το κατάστημά τους, από καπνιζόντων σε μη και αντίστροφα.

2 Οσοι διαθέτουν μεγαλύτερα καταστήματα, άνω των 100 τ.μ., θα μπορούν να διαμορφώσουν έναν κλειστό, διαχωρισμένο από την υπόλοιπη αίθουσα, χώρο, με επαρκείς εγκαταστάσεις εξαερισμού, ώστε να φιλοξενούν όσους πελάτες επιλέγουν να καπνίσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού εμβαδού.

3 Το κάπνισμα θα επιτρέπεται επίσης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιζόντων σε ορισμένους δημόσιους χώρους όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας.

Πόσο αποτελεσματικά στον περιορισμό του καπνίσματος θα είναι αυτά τα μέτρα, που με καθυστέρηση ετών θα εφαρμοστούν στη χώρα μας; Οι πρώτες έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν αισθητή μείωση, ενώ θεαματικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στην υγεία του πληθυσμού.

Τι ισχύει αλλού

Σύμφωνα με την Ιωάννα Μητρούσκα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, «όποια μελέτη βγαίνει για τις επιπτώσεις δείχνει με απόλυτη σαφήνεια τα θετικά στοιχεία των απαγορευτικών νόμων, αφού μειώνονται τα συμπτώματα στο αναπνευστικό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και όλες οι διαταραχές που προκαλούνται από το τσιγάρο».

*Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους σε μπαρ πριν και μετά την απαγόρευση του καπνίσματος διαπιστώθηκε ελάττωση κατά 59% στα αναπνευστικά συμπτώματα (ερεθισμός, βήχας, δύσπνοια) καθώς και μείωση κατά 78% στην αίσθηση ερεθισμού μάτια, μύτη κ.λπ.

*Στην Ιρλανδία αναφέρουν μείωση κατά 18% των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων.

*Στις ΗΠΑ, σε έρευνα που έγινε στο Κολοράντο, σε αντιστοιχία με μια περιοχή της Ιταλίας (του Πιεμόντε) διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο για εμφράγματα ελαττώθηκε κατά μέσο όρο 20% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εργασιακούς αλλά και στους δημόσιους χώρους το 2006.

*Στην Ιταλία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι εθισμένοι στο τσιγάρο κατά τουλάχιστον 5% με 10%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση στις πωλήσεις των τσιγάρων, που ξεπερνά το 30%.

*Από επιστημονικές έρευνες προκύπτουν και σαφείς ενδείξεις ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές μειώνουν τις πιθανότητες τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια. Μελέτη που έγινε σε διεθνές επίπεδο έδειξε ότι νέοι που εργάζονταν σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα είχαν περίπου 68% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, συγκρινόμενοι με εφήβους που κινούνταν σε χώρους όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.

*Στη Γερμανία, όπου οι πρώτοι περιορισμοί έχουν αρχίσει ήδη από το τέλος της περσινής χρονιάς, οι πωλήσεις προϊόντων καπνού υποχώρησαν κατά 0,1% το 2007 έναντι του 2006. Τα τσιγάρα παρουσίασαν πτώση κατά 2,1%, ο καπνός τσιγάρων κατά 1,4%, ενώ αντίθετα αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις πούρων, 17,6%, και ο καπνός πίπας, 74,5%.

Ειδικοί χώροι

Πάντως, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρατούν μικρά «παραθυράκια» στην εθνική τους νομοθεσία υπέρ των καπνιστών. Στη Λιθουανία π.χ. επιτρέπεται το κάπνισμα πούρου και πίπας σε ειδικά εξοπλισμένες λέσχες.

*Στην Ιταλία δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους εργοδότες να δημιουργούν χώρους καπνιστών, όπως επίσης στη Μάλτα και τη Σουηδία.

*Ελαστικές, με κάποιες διευκολύνσεις για τους... αμαρτωλούς του καπνού, εμφανίζονται η Γαλλία, που εφάρμοσε μέτρα το Φεβρουάριο του 2007, το Βέλγιο, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και η Ισπανία.



--------------------------------------------------------------------------------

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

 
«Κράτος που αποφασίζει να αφαιρεί ζωές όποτε θέλει, είτε εδώ είτε στην Κανταχάρ, δεν μπορεί να μου υποδείξει το πώς θα πεθάνω. Αν εκχωρήσουμε στη δικτατορία των υγιεινών το δικαίωμα να καθορίζουν τον τρόπο που θα πεθάνουμε, τότε τους εκχωρούμε και το δικαίωμα του πώς θα ζήσουμε».

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

 
«Επειδή είμαι εναντίον της βίας, κάθε είδους βίας, είμαι και εναντίον της βίας που ασκούν οι καπνιστές, υποχρεώνοντας τους μη καπνιστές να εισπνέουν τον καπνό τους. Το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει σοβαρά την υγεία.

Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καπνιστές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον καρκίνο των πνευμόνων, την αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το έμφραγμα - αλλά ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους».




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία 21/12/2008.

[spoiler]Είμαστε από τις καλύτερες αγορές του κόσμου


Η πιο κερδοφόρα παγκοσμίως αποδεικνύεται η ελληνική αγορά για τις καπνοβιομηχανίες. Τα μεγάλα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας που, αντί να μειώνονται όπως στα υπόλοιπα κράτη, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στις εταιρείες παραγωγής ή και εισαγωγής καπνού.

*Καθόλου τυχαία, καθώς σήμερα πάνω από το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές με το 49,9% να είναι άνδρες και το 30,8% γυναίκες, που αποτελεί και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο για γυναικείο πληθυσμό.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι περίπου 4 στους 10 έλληνες καπνιστές φουμάρουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η αγορά καπνού στην πατρίδα μας ανθοφορεί.

*Είναι ενδεικτικό, με βάση και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ότι ετησίως οι Ελληνες διαθέτουν το 3,3% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών των νοικοκυριών για τσιγάρα, που αντιστοιχεί σε 2,83 δισ. ευρώ το χρόνο.

*Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας ICAP οι επιχειρήσεις εισαγωγής τσιγάρων-πούρων το 2006 παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις τους κατά 7,8% έναντι του 2005 και το ποσό άγγιξε τα 288,7 εκατ. ευρώ.

*Οι εταιρείες παραγωγής τσιγάρων, από την άλλη, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μπορεί να είδαν τις πωλήσεις τους να ακολουθούν πτωτική πορεία το διάστημα 2003-2006, παρ' όλα αυτά το ποσό που διακινήθηκε άγγιξε τα 505,2 εκατ. ευρώ το 2006.



Δ. ΕΥΘ.



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Το παρακάτω link προέρχεται από πρόσφατο μήνυμα της "Αγωνιστικής Παρέμβασης".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
"Why review articles on the health effects of passive smoking reach different conclusions."

Στο άρθρο αυτό συμπεραίνεται ότι υπάρχει ένας μόνο στατιστικός παράγοντας που σχετίζεται με το ότι ένας συγγραφέας επιστημονικού άρθρου καταλήγει στο ότι το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει:
Το ότι ο συγγραφέας αυτός έχει σχέσεις με την καπνοβιομηχανία.

....Overall, 37% (39/106) of reviews concluded that passive smoking is not harmful to health; 74% (29/39) of these were written by authors with tobacco industry affiliations. In multiple logistic regression analyses controlling for article quality, peer review status, article topic, and year of publication, the only factor associated with concluding that passive smoking is not harmful was whether an author was affiliated with the tobacco industry.....


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση