Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 16:35:32

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 440867 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Ιανουαρίου 2011, 09:20:47
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Circulation. 2011
Published online before print January 10, 2011, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.110.958769

Determinants of Blood Pressure in Preschool Children
The Role of Parental Smoking.


Giacomo D. Simonetti, MD; Rainer Schwertz, MD; Martin Klett, MD; Georg F. Hoffmann, MD; Franz Schaefer, MD Elke Wühl, MD
From the Center for Pediatrics and Adolescent Medicine, University of Heidelberg, Heidelberg, Germany (G.D.S., G.F.H., F.S., E.W.); Children's Hospital, Inselspital, Bern University Hospital and University of Bern, Bern, Switzerland (G.D.S.); and Public Health Authority Rhein-Neckar-Kreis, Heidelberg, Germany (R.S., M.K.).





.............
....................
Conclusions:  In healthy preschool children, parental smoking is an independent risk factor for higher blood pressure, adding to other familial and environmental risk factors. Implementing smoke-free environments at home and in public places may provide a long-term cardiovascular benefit even to young children.

.................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιανουαρίου 2011, 09:27:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Ιανουαρίου 2011, 00:58:34
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Συνάντηση με Λοβέρδο

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ζήτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε την απόφαση για καθολική εφαρμογή του καπνίσματος, ενώ επεσήμανε ότι ζήτησε τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων στην εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, καθώς ένα από τα σοβαρά θέματα που ανέκυψαν, είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Δεν φαίνεται ωστόσο να περπάτησε η πρόταση του υπουργείου Υγείας, για επιβολή φόρου στα μαγαζιά που σερβίρουν αλκοόλ, προκειμένου να μπορούν να καπνίζουν μέσα σε αυτά.

Οι λεπτομέρειες του νόμου θα παρουσιαστούν αναλυτικά την Τρίτη, από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο σε Συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

19 Ιανουαρίου 2011, 13:21:51
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 18/01/2011.
[spoiler]
Το κάπνισμα φταίει που οι άνδρες πεθαίνουν πιο γρήγορα
Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία που κατά μέσο όρο οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα.
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ της υγείας των δύο φύλων αφορά κατά 40-60% στις ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο στις περισσότερες χώρες.

Εξαίρεση αποτελεούν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Δανία όπου το ποσοστό είναι μικρότερο καθώς και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών, αποδίδεται κατά περίπου 56% στο τσιγάρο.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας» στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 21% περίπου.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η διαφορά εξηγείται από τη βιολογία ή το γεγονός ότι οι γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια περισσότερο από τους άνδρες.  Ωστόσο η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει το κάπνισμα ως το βασικό ένοχο.

Ο καθηγητής Gerry McCartney, επικεφαλής της έρευενας, δήλωσε: "Αυτή η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει απλώς μια βιολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλει μεταξύ των χωρών δείχνει ότι παίζουν ρόλο τα κοινωνικά αίτια και σε μεγάλο βαθμό, το κάπνισμα".

Στην Ελλάδα, στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000, με συνέπεια η «ψαλίδα» εξαιτίας του τσιγάρου να είναι 130 παραπάνω θάνατοι ανδρών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000. [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιανουαρίου 2011, 18:36:09
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Αυξήθηκαν σημαντικά αυτοί που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα

Περισσότερο από 50% αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο η προσέλευση καπνιστών στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε σχέση με το 2009, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καπνιστών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα εντός του προσεχούς εξαμήνου

Αυτό καταγράφει σχετική έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η αύξηση αποδίδεται στην εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία χαιρετίζει την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα κατέχει σήμερα μια θλιβερή πρωτιά στα θέματα καπνίσματος, με την υψηλότερη αναλογία καπνιστών στην Ευρώπη και μια από τις υψηλότερες σε όλο τον κόσμο. « Για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής επιδημίας απαιτείται συστράτευση και συντονισμένη προσπάθεια, εκ μέρους της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων, αλλά και των πολιτών».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενισχύει τους επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι τηρούν το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) ειδική ενότητα για την προβολή των επιχειρήσεων που σέβονται την υγεία των πελατών τους, παρέχοντας ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Θεωρεί ότι οι ενέργειες των τελευταίων ετών έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στο κάπνισμα. Σημειώνει ότι η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να ατονήσει, αντίθετα οφείλει να ενταθεί και διευρυνθεί. Τέλος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να συνεχίσει αποφασιστικά τις δράσεις της στο μέτωπο του καπνίσματος, και ταυτόχρονα φορείς, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ενάντια σε μια από τις πιο επικίνδυνες μάστιγες της εποχής μας».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

27 Ιανουαρίου 2011, 19:19:28
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και μετά από μία πρώτη αξιολόγηση, των αποτελεσμάτων εφαρμογής αυτών, επισημαίνουμε τα κατωτέρω:
Το Υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την αντικαπνιστική του πολιτική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και δεν θα επιτρέψει καθοιονδήποτε τρόπο να ατονήσουν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος.
Οι έλεγχοι οι οποίοι έχουν πραγματοποιηθεί από 1-9-2010 έως σήμερα, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κρίνουμε σκόπιμη και αναγκαία, την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας εκ μέρους σας, εντατικοποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος.
Η επιβολή κυρώσεων όπως αυτές προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποτελεί αναγκαίο μέτρο και θα πρέπει να επιβάλλεται σε εκείνους που, συνειδητά, αν και έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους, δεν συμμορφώνονται.
Παρακαλούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια και να επιδείξετε την απαιτούμενη ευαισθησία για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πάντα με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού στους πολίτες.
Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδιο κέντρο ενημέρωσης, επικοινωνίας και αναφοράς είναι η γραμμή 1142 στην οποία θα πρέπει να αποστέλλονται εβδομαδιαίως τα αποτελέσματα των ελέγχων και των παραβάσεων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Η παρούσα εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις δικές τους ενέργειες.
Του περιεχομένου της παρούσας, να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι που ασκούν τον έλεγχο αναφορικά με τον καπνό.
Οι κ.κ Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι της Χώρας παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους υπαλλήλους του ελεγκτικού μηχανισμού (εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων, νυχτερινής απασχόλησης, μεταφορικών μέσων, κ.λ.π) προκειμένου να ανταπεξέρθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

2 Φεβρουαρίου 2011, 10:51:52
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

alfie


ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ενίσχυση των κατά τόπους δημοτικών αρχών από τους επιθεωρητές Υγείας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την καλύτερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, η δημοτική αστυνομία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους έως τις 9 το βράδυ, οπότε λήγει η βάρδια τους, γι' αυτό θα υπάρξει η ενίσχυση από το ΣΕΠΕ και τους επιθεωρητές Υγείας...

Η πλειονότητα των δημάρχων έχουν ήδη κινητοποιήσει τη δημοτική αστυνομία για ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

4 Φεβρουαρίου 2011, 21:18:18
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Harvard School of Public Health (HSPH) researchers and colleagues from Research Institute for a Tobacco Free Society have found that a reduction in secondhand smoking in American homes was associated with fewer cases of otitis media, the scientific name for middle ear infection. The study appears on January 26, 2011, as an online first article on the website of the journal Tobacco Control.

"Our study is the first to demonstrate the public health benefits to children of the increase in smoke-free homes across the nation. It also is the first study to quantify over the past 13 years a reversal in what had been a long-term increasing trend in middle ear infections among children," said lead author Hillel Alpert, research scientist in HSPH's Department of Society, Human Development, and Health. "If parents avoid smoking at home, they can protect their children from the disease that is the most common cause of visits to physicians and hospitals for medical care," he said.

Secondhand smoke (smoke from a burning cigarette combined with smoke exhaled by a smoker) has been shown to increase the level of unhealthy particles in the air, including nicotine and other toxins.

In 2006 the U.S. Surgeon General stated that enough evidence existed to suggest a link between parents' smoking and children's ear infections.

Source: ScienceDaily, 27 January 2011
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Tob Control. Published Online First 26 January 2011
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2011, 12:57:22
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 14/02/2011.


[spoiler]Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τόσο για τις γυναίκες που καπνίζουν, όσο και για τις παθητικές καπνίστριες, οι οποίες κινδυνεύουν να εμφανίσουν κυτταρική βλάβη και έτσι να έχουν ένα μη φυσιολογικό «τεστ Παπ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
 Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κρίστι Γουόρντ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας American Journal of Obstetrics & Gynecology, μελέτησαν περίπου 4.400 γυναίκες που είχαν κάνει «τεστ Παπ», σύμφωνα με το Reuters. Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες με προβληματικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο. Η βασική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόνιμη μόλυνση από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωττη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, από πρώτο ή δεύτερο «χέρι», μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας.
[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Φεβρουαρίου 2011, 16:06:21
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
The Lancet, Online publication, 11 February 2011.

[spoiler]On Feb 10, Philip Morris International will report their 2010 full-year results. We guess that they will make much of their claim to sell their products in 160 countries worldwide. Tobacco is a good global business to be in. Last week saw Imperial Tobacco report increases in sales of cigarettes to Africa, the Middle East, and Asia Pacific. The company's share price rose steeply. One newspaper reported that “Imperial declared it was increasing the [share] dividend on the back of its strengthening position”. Analysts said forecasts that smoking was on the decline had been “overdone”.

Go to Imperial Tobacco's website and you will find boasts that sales are up 10% in Saudi Arabia, Ukraine, and Russia. New markets are opening up—in South Korea, for example. Sales are on the rise in Laos and Vietnam. And across Africa, the Middle East, eastern Europe, and Asia Pacific, revenues increased to £2·34 billion last year.

For companies like Philip Morris and Imperial Tobacco—selling, addicting, and killing, surely the most cruel and corrupt business model human beings could have invented—it is not surprising that they see “many opportunities for us to develop our business” in vulnerable low-income and middle-income countries. Without a trace of irony or shame, Imperial's management team reported to investors last week that the company won a Gold Award rating in a 2009 corporate responsibility index.
[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Φεβρουαρίου 2011, 21:20:29
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 19/02/2011.

[spoiler]Εξι φορές τη ρύπανση μιας εθνικής οδού με μεγάλη ροή αυτοκινήτων παράγει το παθητικό κάπνισμα, όταν υπάρχει συσσωρευμένος καπνός σε ένα γεμάτο εστιατόριο, ο οποίος έχει υψηλότερα επίπεδα από πολλά δηλητήρια απ' ό,τι ο καπνός που αναπνέεται άμεσα από το τσιγάρο.Σημειώνεται ότι στα συστατικά του αναμμένου τσιγάρου που καίγεται περιέχονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 200 δηλητήρια και περισσότερα από 60 καρκινογόνα.
 Δυστυχώς, ακόμη το 85% των πολιτών δεν πιστεύουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία ή ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά, αν και κατατάσσεται ως τρίτη -μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ- κατά σειρά αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

Στις ΗΠΑ οι καρδιαγγειακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα ανέρχονται περίπου στους 60.000 το χρόνο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας.

Στη χώρα μας, 45% των αντρών και 37% των γυναικών εκτίθενται στον καπνό των άλλων και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα στα έξι άτομα που εκτίθενται στον καπνό θα παρουσιάσει στεφανιαία νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής του.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Φεβρουαρίου 2011, 00:16:51
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
[spoiler]20/1/11

Επειδή δεν έχει νόημα ο καθένας να ψάχνει να βρίσκει δικαιολογίες για το αν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι στους κλειστούς χώρους εστιάσεων και αναψυχής μια και ο νόμος είναι ξεκάθαρος... αλλά και η βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα στους καπνιστές, στους παθητικούς καπνιστές και πολύ περισσότερο στα παιδιά, είναι δεδομένη, προτείνω το εξής:

Σε όποια καταστήματα δεν εφαρμόζουν τον νόμο και επιτρέπουν το κάπνισμα, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να πληρώσουμε τον λογαριασμό και τους καλούμε να φωνάξουν την αστυνομία αν θέλουν.
Είναι βέβαιον ότι δεν θα το πράξουν διότι εάν έρθει η αστυνομία, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματος και πληρώνουμε τον λογαριασμό και φεύγουμε. Αυτοί όμως θα πληρώσουν το πρόστιμο για την μη εφαρμογή του νόμου. Απλά τα πράγματα.

Άντε να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση με αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που καταστρέφει και εμάς αλλά και τις ζωές των παιδιών μας που σε λίγα χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό θα το χτυπάει η κατάρα της ανίατης αυτής ασθένειας εξαιτίας της αδιαφορίας των Βολευτών του Ελληνικού Κράτους που τα παίρνουν χοντρά από τις καπνοβιομηχανίες τόσα χρόνια για να σκοτώνουν το μέλλον της Ελλάδος.

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ δεν θα σας περάσει. Ξεκίνησε η μαζική Ελληνική αντίσταση κατά όλων εσάς που καταστρέφετε την χώρα μας με κάθε μέσο που μπορείτε.
Η ζωή των ανθρώπων είναι πάνω από το χρήμα και την οποιαδήποτε ανεργία φίλε μου που μας λες να πεθάνουμε εμείς για να μην μείνεις άνεργος εσύ. Σε συμπονώ. Δες ψυχίατρο. Είσαι ψυχικά άρρωστος.

Προς τον Υπουργό Οικονομικών και οποιονδήποτε Υπουργό Οικονομικών.
Το πακέτο τα τσιγάρα πρέπει να πάει στα 50 ευρώ, για να μην πω να απαγορευτεί η πώλησή του, ώστε να δώσω το δικαίωμα σε όποιον πραγματικά θέλει να καπνίσει και να αυτοκτονήσει να το κάνει.
Αλλά ο 13χρονος, ή ο 15χρονος, ή ο 18χρονος, που ακόμη το μυαλό του δεν έχει πήξει, τουλάχιστον δεν θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον θάνατο με 2 ευρώ.

"Παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Άρα με 50 ευρώ το πακέτο, θα καπνίζει όποιος θέλει μόνο από ένα τσιγαράκι την ημέρα, θα πρέπει να καταναλώνει από μία μερίδα κοντοσούβλι την εβδομάδα, να πίνει από ένα ποτηράκι κρασάκι την ημέρα και πάει λέγοντας, χωρίς να πρέπει να γίνει φουγάρο, ή Πάγκαλος, ή μεθύστακας.
Ξυπνήστε και σοβαρευτείτε.
"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" σε όποιο κατάστημα δεν εφαρμόζει τον νόμο.

Αναγνώστης

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

_________
ΥΓ. Σχόλιο Nosmoke.gr: Σκοπός μας δεν είναι να μην πληρώσουμε το κατάστημα που παρανομεί και βλάπτει την υγεία μας. Σκοπός μας είναι να βρεθεί τρόπος να πιστοποιείται η παράβαση ΑΜΕΣΑ και όχι ενδεχομένως μετά από μέρες ως επακόλουθο μιας πιθανής τηλεφωνικής καταγγελίας. Επιπρόσθετα, εάν υπάρχει η δυνατότητα, ας καταβάλλουμε το αντίτιμο του λογαριασμού στον οικείο δήμο ως προκαταβολή του πρόστιμου του παράνομου καταστήματος.

_________[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2011, 19:28:08
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Όταν κάποιοι δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να εφαρμόσουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε ολους τους κλειστους δημόσιους χώρους, κάποιοι άλλοι κουτόφραγκοι, το προχωρούν λίγο παραπάνω. Κορόιδα Αγγλοσάξωνες και λοιποί συγγενείς, εδώ είναι Πειραιάς...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Μαρτίου 2011, 18:54:53
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou




ένα ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με το κάπνισμα που μιλάει για μια άλλη μορφή παθητικού καπνίσματος [Thirdhand Smoke] από όπου εγκυμονούν κίνδυνοι έκθεσης σε νιτροζαμίνες

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Thirdhand Smoke Identified as Potent, Enduring Carcinogen

   1. John Henry Dreyfuss

Article first published online: 9 JUN 2010

DOI: 10.3322/caac.20079

Copyright © 2010 American Cancer Society, Inc.
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

8 Απριλίου 2011, 23:13:51
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/04/2011, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

[spoiler]

Άγνωστος όρος η «διακοπή καπνίσματος» στο σύστημα περίθαλψης.

Παρά την εθνική μας πρωτιά σε αριθμό καπνιστών (35% των ενηλίκων), η χώρα μας εμφανίζει μεγάλα κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος χωρίς ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, χωρίς επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές  Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, χωρίς  επαρκή αριθμό Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, αλλά με φθηνά τσιγάρα (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27).

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής έκθεσης «European Quitting: Progress and Pathways» (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Άρθρο 14*. Παράλληλα με την αποτύπωση της κατάστασης, η έκθεση παρέχει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες Υγείας κάθε χώρας.

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ειδικών στη διακοπή του καπνίσματος, από όλη την Ευρώπη. Επίσης, συμπεριέλαβε τις απόψεις γιατρών και κοινού, μέσα από έρευνα που διεξήχθη σε 2.482 επαγγελματίες Υγείας, 20.010 καπνιστές και 22.683 μη καπνιστές σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Η EQUIPP έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος και του Καπνού (ENSP).

 

Βελτίωση των υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος

Περισσότεροι από 78 εκατομμύρια καπνιστές στην Ευρώπη θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Οι μισοί από αυτούς που το προσπάθησαν, θεωρούν τις υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος ανεπαρκείς.

 

Από τους επαγγελματίες Υγείας που ρωτήθηκαν, το 87% πιστεύουν ότι η στήριξη των καπνιστών πρέπει να παρέχεται από γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός, καθώς το 55% των γιατρών εκτιμούν ότι οι συνάδελφοί τους στην πρωτοβάθμια φροντίδας Υγείας δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

 

Η παροχή υπηρεσιών και στήριξης είναι παράγοντας βασικής σημασίας για να βοηθηθούν οι καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και για να ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις, που έχουν προσυπογράψει τη σχετική σύμβαση-πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις δεσμεύσεις τους για μείωση της χρήσης καπνού. Η επένδυση στη βελτίωση των υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζεται εξίσου από τους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, τους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Το 68% των μη καπνιστών και το 51% των καπνιστών που ερωτήθηκαν σε όλη την Ευρώπη πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, παρά στη θεραπεία των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα. Η ίδια άποψη προκύπτει και από την έρευνα στους επαγγελματίες Υγείας, το 88% των οποίων πιστεύει ότι η ευθύνη για τη βελτίωση της υποδομής για τη διακοπή του καπνίσματος ανήκει στην κυβέρνηση.

 

Τι περιμένουν οι Έλληνες από το κράτος για τη μείωση του καπνίσματος  

Η επένδυση στη βελτίωση των υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να αποτελεί βασικό αίτημα των Ελλήνων, ιατρών και κοινού, που συμμετείχαν στην έρευνα της EQUIPP.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς στο σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κράτος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%). Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος.

 

Τι προτείνουν οι ειδικοί στην Ελλάδα για τη μείωση των καπνιστών

 

Στην έκθεση EQUIPP, οι ειδικοί αναδεικνύουν ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 10%, έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, συνιστούν τα εξής:

•Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.
•Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.
•Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.
•Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.
•Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.
•Να εφαρμοστεί στην πράξη ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωση προϊόντων  καπνού, γιατί έτσι δημιουργούνται συνέργιες των αντικαπνιστικών μέτρων, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.
 

Στην εκδήλωση παρουσίασης της EQUIPP στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Γουργουλιάνης τόνισε: “Σήμερα λειτουργούν πάνω από 50 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα και η προσέλευση των ενδιαφερόμενων έχει αυξηθεί κατά 30%. Παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (περισσότερους από 300 κατά το 2010) και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Επιπρόσθετα στηρίζουμε τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία αν και παράγουν σημαντικό έργο, δεν καλύπτουν ικανοποιητικά όλη την επικράτεια. Θεωρούμε απαραίτητη την επέκτασή τους, ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, σε κάθε νομό της χώρας.”

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με ΧΑΠ, κ. Χρυσόπουλος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες για την υποστήριξη των αναγκών ειδικών ομάδων ασθενών, αφενός εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο για να τους προστατεύσει από το παθητικό κάπνισμα και αφετέρου βοηθώντας τους έμπρακτα να διακόψουν το κάπνισμα.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2011, 07:44:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Απριλίου 2011, 09:48:11
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5128 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
5687 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
42272 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3753 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11183 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou