Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:08:51

Αποστολέας Θέμα: Η γενόσημη ατορβαστίνη 13 φορές ακριβότερη στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 44608 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Αυγούστου 2012, 00:25:36
Αναγνώστηκε 44608 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/08/2012: Η γενόσημη ατορβαστίνη δεκατρείς (13) φορές πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Η ατορβαστατίνη είναι ως γνωστόν φάρμακο κατά της υψηλής χοληστερίνης.

Η ατορβαστατίνη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φάρμακο για την Ελλάδα διότι το πρωτότυπο του φαρμάκου αυτού (το Lipitor) ήταν το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 2011 τόσο σε αριθμό κουτιών, όσο και σε χρηματική αξία.  (1) (2).

Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να δω από πρώτο χέρι πόσο κοστίζει ένα αντίγραφο της ατορβαστατίνης στην Σουηδία και να το συγκρίνω με κάποιο αντίστοιχο της Ελλάδος. Έτσι, αν και ακόμη δεν άρχισα να παίρνω φάρμακα, έγραψα μια συνταγή για τον εαυτό μου για Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα σε κάθε κουτί. (Στην Σουηδία οι Ιατροί επιτρέπεται να συνταγογραφούνε στον εαυτό τους).

Στις 17/08/2012 λοιπόν, το απόγευμα μετά την δουλειά μου σαν Ιατρός locum στο Κέντρο Υγείας της κωμόπολης Åmål της Σουηδίας πήγα στο τοπικό φαρμακείο της ιδιωτικής αλυσίδας φαρμακείων Hjartat. (3).

 Έδωσα τη συνταγή για το φάρμακο Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί. Η υπάλληλος με ρώτησε αν ήθελα να μου αλλάξει την μάρκα του φαρμάκου και να μου δώσει αντί για την μάρκα που έγραφε πάνω στην συνταγή μου, την φθηνότερη γενόσημη ατορβαστατίνη που κυκλοφορούσε εκείνη την στιγμή. (Σε ερώτησή μου πώς επιβιώνουν οικονομικά οι άλλες εταιρείες, μου εξήγησε ότι οι τιμές αλλάζουν κάθε μήνα περίπου και ότι οι εταιρείες γενοσήμων εναλλάσσονται σχεδόν για το ποια είναι η φθηνότερη). Της απάντησα ότι ήθελα να μου το αλλάξει. Τότε μου έφερε ένα κουτί με Tabl. Atorvastatin Actavis 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί (4). Ρώτησα πόσο κάνει και μου είπε ότι κόστιζε 61,50 Σουηδικές Κορώνες = 7,431 Ευρώ.

Ρώτησα αν αυτή η τιμή ήταν η δική μου συμμετοχή ή λιανική τιμή του φαρμάκου. Μου είπε ότι επρόκειτο για την λιανική τιμή του φαρμάκου.
 
( Μου εξήγησε κατόπιν ότι κάποιος ασφαλισμένος την πρώτη φορά που θα αγοράσει φάρμακα πληρώνει συμμετοχή 100% στην τιμή του φαρμάκου και αυτό συνεχίζεται και για τις επόμενες αγορές μέχρι να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά για τα φάρμακά του 1100 Κορώνες (= 133 Ευρώ). Μετά από αυτό το ποσό η συμμετοχή του ασφαλισμένου πέφτει σταδιακά μέχρις ότου να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά 2200 Κορώνες (= 266 Ευρώ). Από αυτό το ποσό και μετά, ο ασθενής παίρνει κάρτα ελευθέρας και όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα παίρνει δωρεάν. Αυτό το σύστημα ισχύει για διάστημα 12 μηνών από την πρώτη φορά που έχει αγοράσει κάποιο φάρμακο ο ασθενής και μετά την παρέλευση 12 μηνών ξαναρχίζει να πληρώνει από την αρχή μέχρι να φτάσει πάλι στα 260 ευρώ ή σε όποιο ποσό έχει καθορίσει στο μεταξύ η πολιτεία).

 Εγώ είχα χρόνια να αγοράσω φάρμακα στην Σουηδία και έτσι λοιπόν το παραπάνω ποσό ήταν το 100% της τιμής του φαρμάκου.

Μπήκα μετά από ένα μισάωρο στο διαδίκτυο, πήγα στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  και είδα ότι στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα (17/08/2012), το Tabl. Atrost 20 mg με 14 δισκία σε κάθε κουτί κόστιζε 14,42 Ευρώ. (5).

Με άλλα λόγια ήταν 13,865 φορές ακριβότερο από ότι στην Σουηδία.

Επισυνάπτω φωτογραφία της πλευράς εκείνης του κουτιού, με το αυτοκόλλητο που βάζουνε στα Σουηδικά φαρμακεία πάνω στο κουτί του φαρμάκου όταν αγοράζει κανείς συνταγογραφούμενο φάρμακο. Από το αυτοκόλλητο προκύπτει το όνομά μου, η ημερομηνία γέννησής μου (68 09 13 = 13/09/1968) ενώ δεξιά γράφει Pris = Price = τιμή (στα Σουηδικά) 61,50 καθώς και την ημερομηνία που αγόρασα το φάρμακο. (Για την ημερομηνία στην Σουηδία, γράφουν πρώτα το έτος, μετά τον μήνα και τελευταία την ημέρα π.χ. 2012 08 17).

Επισυνάπτω επίσης στην ίδια φωτογραφία και την απόδειξη από το φαρμακείο όπου και από εκεί προκύπτει το ποσό που πλήρωσα συνολικά. Όπου γράφει Summa = Sum = Συνολικό ποσό (στα Σουηδικά)  δηλαδή 61,50 Σουηδικές Κορώνες = 7,431 Ευρώ.

Όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στο φόρουμ, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να δουν το επισυναπτόμενο αρχείο, μπορούν να κοιτάξουν την απάντηση του κυρίου Κουναλάκη λίγο πιο κάτω σε αυτή την συζήτηση, όπου έχει ανεβάσει την φωτογραφία με τρόπο που να μπορούν να την βλέπουν όλοι.

Η λιανική τιμή του προαναφερόμενου φαρμάκου προκύπτει και από την σχετική σελίδα του online Εθνικού Συνταγολογίου της Σουηδίας (6).




Παραπομπές:

1)   Τα πρώτα φάρμακα σε αριθμό κουτιών στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
        www.idika.gr
2)   Τα πρώτα φάρμακα σε αξία στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
        www.idika.gr
3)   Η ιστοσελίδα του φαρμακείου Åmål από όπου έκανα την αγορά:   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )
4)   Η ιστοσελίδα της εταιρείας γενοσήμων Actavis:
        www.actavis.com
5)   Η τιμή του Atrost στην Ελλάδα:  ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ).
6)     Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Αργύριος Αργυρίου,
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός.
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Αυγούστου 2012, 10:42:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Αυγούστου 2012, 00:30:02
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Συγχαρητήρια Αργύρη. Ίσως θα έπρεπε να σταλεί στον Τύπο...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Αυγούστου 2012, 07:41:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2012, 07:57:41 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Αυγούστου 2012, 09:10:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγχαρητήρια Αργύρη. Ίσως θα έπρεπε να σταλεί στον Τύπο...

Συμφωνώ!!

Να ρωτήσω κάτι; Μπορώ να αγοράσω φάρμακα ονλάιναπο τη Σουηδία; Θα πρέπει να έχω συνταγή γιατρού;
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2012, 09:44:44 από timex »

29 Αυγούστου 2012, 19:11:49
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Skipper


το άρθρο σου δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι φανφάρες περί οικονομικής λιτότητας και τα σχετικά, που διατυμπανίζουν ευχαρίστως τα Μέσα Μαζικής Ενόχλησης είναι...νά χαμε να λέγαμε και ότι οι θυσίες του Έλληνα μέσου εργαζόμενου και των συνταξιούχων, το μόνο που προσφέρουν είναι ότι αναπληρώνουν στους κατέχοντες εκείνα που χάνουν από τις πληρωμές των δανείων.
 Συμφωνώ με την απάντηση του συναδέλφου, ότι πρέπει να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους γιατρούς αναγνώστες της Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, για να μη ξεχνάει ο κόσμος, ότι το κλέψιμο συνεχίζεται...

Κώστας, Νοrrköping.

Απάντηση στο συνάδελφο για αγορά φαρμάκων στη Σουηδία.
Μπορείς να αγοράσεις φάρμακο:
1). Αν έχεις σουηδική ταυτότητα μόνιμη ή προσωρινή και
2). Εφόσον έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό ιδιώτη ή Κ.Υ. ή νοσοκομείου (ισχύει και για τους τουρίστες).
Διαφορετικά μπορείς κάποιια φάρμακα να τα αγοράσεις χωρίς συνταγή, όπως την Ομεπραζόλη κ.ά. παρόμοια, αλλά νομίζω ότι και πάλι χρειάζεται να δείξεις την ταυτότητα.

31 Αυγούστου 2012, 13:33:00
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με δύο σωστά, δύο ηλίθια και ένα σκληρό μέτρο "προσπαθεί" η "Ελληνική" κυβέρνηση να ρίξει τη φαρμακευτική δαπάνη. Παράλληλα, κάνει gargle για άλλη μία φορά το ζήτημα της δραστικής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Στο ελάχιστο δυνατό σημείο αναμένεται να περισταλεί η φαρμακευτική δαπάνη και από τα 2,88 δις ευρώ που είχε αρχικά υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση θα περιορισθεί στα 2 με 2,1 δις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγκαστικά θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων ώστε να μην επιβαρύνονται τα κρατικά Ταμεία. (Σκ)
 
Αυτό που συζητείται επίσης είναι να ζητηθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους φαρμακοβιομηχάνους ειδικά στα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Οι εκπτώσεις αυτές θα ζητηθούν κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αποτελεί και τον μεγάλο αγοραστή φαρμάκων του Ελληνικού κράτους. (Σ)
 
Στο ίδιο πλαίσιο θα αυξηθεί και το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία ώστε να φθάσει πολύ περισσότερο από το 50% στο ΕΣΥ (Η) . Άλλωστε και οι τιμές των φαρμάκων και ειδικά των γενόσημων θα μειωθούν με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. (Σ)
 
Και τα πιο δύσκολα θα έρθουν για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ αφού εξετάζεται να αυξηθεί η συνεισφορά για ιατρική περίθαλψη από 10 ευρώ στα 20 ευρώ. (Η)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Σεπτεμβρίου 2012, 17:07:44
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σήμερα ο υπουργός ζητάει να μειώσουμε την συνταγογράφηση ....
Δεν είδαμε καμια επερώτηση στη βουλή ούτε καν από την αντιπολίτευση....
Έχουνε όλοι τους ενημερωθεί και για το παρόν θέμα και για την σύγκριση που είχα κάνει εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν θέλω να καν να δημοσιοποιήσω τις θέσεις κάποιων αιρετών στο συγκεκριμένο θέμα....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Σεπτεμβρίου 2012, 11:29:00
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εσωτερική πληροφόρηση από νοσοκομείο: Μετά από διαγωνισμό και συμφωνία χωρίς τρελές πιέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς, αγοράζουν με 0.17€ τελική τιμή το χάπι την Ατορβαστατίνη των 20mg. Δηλαδή 5,1€ μηνιαία θεραπεία. Πριν μιλήσετε για TEVA σας λέω ότι πρόκειται για 3 γνωστές ελληνικές (ασχέτως ποιοι είναι οι μέτοχοι) εταιρίες.
Τελικά μόνο ο ΕΟΠΥΥ και οι έλληνες είναι τα κορόιδα...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Ιουνίου 2013, 16:15:54
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γενόσημα - Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9901 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
70459 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2010, 19:07:06
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
58864 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2024, 23:58:21
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
72693 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2023, 17:34:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6287 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2023, 16:11:20
από Argirios Argiriou