Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:55:02

Αποστολέας Θέμα: Το Μέλλον της ΠΦΥ -Σχέδιο Νόμου 2008  (Αναγνώστηκε 11849 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Μαρτίου 2009, 19:58:45
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


21/03/2009
Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε η προώθηση προς τη Βουλή του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, μετά την επεξεργασία του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει κάποιος διάλογος με το ιατρικό σώμα.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε χθες, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το αναρτημένο σχέδιο, άμεσα υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, ενώ εντός πενταετίας θα υπαχθούν σε αυτό και το ΙΚΑ, καθώς και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάρτιση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και πρωτόκολλα φαρμάκων, την αναγνώριση όλων των εξωνοσοκομειακών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ θεσμοθετεί τον προσωπικό αντί του οικογενειακού γιατρού, επιτρέποντας την ελευθερία επιλογής γιατρού και φορέα παροχής.

Παράλληλα, προβλέπει την καθιέρωση, εντός ενός έτους, ενός ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας, βάσει του οποίου θα ορίζεται πλαφόν προσωπικών δαπανών για την περίθαλψη των ασφαλισμένων και των προστατευομένων από αυτούς μελών, για το σύνολο των υπηρεσιών υγείας, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής.

Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ορίζεται ότι για την τακτική νοσηλεία απαιτείται προηγουμένως παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό και τον γιατρό υπηρεσίας.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτεί πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος, καθώς στις διατάξεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, με τις οποίες ουσιαστικά καταρτίζεται ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, πρόσβαση στον οποίο έχουν όλοι οι πάροχοι εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο προσδιορισμός του προσωπικού πιστωτικού ορίου του κάθε ασφαλισμένου γίνεται ανάλογα με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, ηλικία, φύλο, ιστορικό κ.λπ., σε συνδυασμό με τις συνήθεις πληρωμές για την κάλυψη ανάλογων περιστατικών.

Δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο τι θα συμβεί στην περίπτωση υπέρβασης του ορίου, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των υπηρεσιών.

Για την πρόσβαση σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεν απαιτείται προέγκριση, αλλά εκ των υστέρων γίνεται έλεγχος από τους ελεγκτές του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού που θα μετάσχει στο σύστημα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Μαρτίου 2009, 20:58:07
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ακούω για οργάνωση ΠΦΥ από τον κάθε  υπουργό και με πιάνει αναφυλαξία.  >:( >:( >:(
Νομοσχέδια των νομοσχεδίων??? , αλλά πουθενά δεν ακούγετε το τι απαιτείται για να γίνει αυτή η έρημη  ΠΦΥ.
Βασικά απαιτούνται αρκετά κονδύλια για την μηχανοργάνωση, τον ιατρικό φάκελο (βιβλιάριο-κάρτα κτλ), για την πρόσληψη προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυσιοθεραπευτών, μαιών, κτλ), την στελέχωση του ΕΚΑΒ με πληρώματα, ιατρούς, ασθενοφόρα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις κτ’οικων και τα προγράμματα αγωγής υγείας σε σχολειά, οργανισμούς κτλ, τον επανασχεδιασμό (κτιριακά-θεσμικά) των Κ.Υ, τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, την προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη του πραγματικού έργου της ΠΦΥ και στο Κ.Υ και στο σπίτι του πολίτη (όχι ασθενούς μόνο) και στο σχολείο και στον χώρο εργασίας του, κτλ κτλ κτλ.

Νομίζω ότι για να γίνει οργάνωση ΠΦΥ στην Ελλάδα θέλει πολλά πολλά  χρόνια ακόμα :'( :'( :'( και πιστεύω ότι για την γενιά μας είναι τουλάχιστον ουτοπία όσα νομοσχέδια και να ψηφιστούν.( για να μην πω ότι μάλλον δεν το θέλουν πραγματικα) ??? ??? ???

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
14525 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2008, 14:08:42
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
10675 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Απριλίου 2013, 03:17:13
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
8853 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαΐου 2013, 22:55:27
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
14810 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Σεπτεμβρίου 2020, 17:18:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
35771 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2021, 17:31:36
από Argirios Argiriou