Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:35:42

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;  (Αναγνώστηκε 162331 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 07:18:29
Αναγνώστηκε 162331 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Προσωπικά έχω μια αρκετά ασαφή ιδέα για την διαδικασία της τιμολόγησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Γνωρίζει κανείς;
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2012, 07:24:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:59:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Είναι μια διαδικασία που ανήκει στον σκληρό πυρήνα και στο άβατο της διαφθοράς του ελληνικού κράτους-μορφώματος.
Περιγράφεται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 20:02:01
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Στον λέα απολογείται ο Τούντας για σκοτεινά παιχνίδια σε βάρος μας: Προσπαθούσε να προστατέψει 500 φαρμακευτικά σκευάσματα από τη μείωση της τιμής τους!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2012, 20:14:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 20:46:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σε κάθε νέο (πρωτότυπο) φάρμακο μετά την άδεια κυκλοφορίας, προσδιορίζεται και η τιμή πώλησης του που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Γίνονται μελέτες όπου προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα του, προσδιορίζεται το όφελος που προσφέρει έχοντας υπολογίσει σε χρήμα το κόστος της ασθένειας και των επιπτώσεων της για τον ίδιο τον ασθενή και το κοινωνικό σύνολο, ορίζεται το επιπλέον όφελος σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα, και λαμβάνεται υπόψιν η προβλεπόμενη κατανάλωση του ώστε να αποσβεστούν τα ερευνητικά και άλλα έξοδα που έγιναν. Η εταιρία που το παράγει καταθέτει αυτές τις μελέτες και διεκδικεί τιμή για το νέο φάρμακο. Ο υπεύθυνος φορέας σε κάθε χώρα (στην Ελλάδα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα είναι το υπουργείο Υγείας) ελέγχει αυτές τις μελέτες και προσδιορίζει τιμή πώλησης. Σήμερα, υπάρχει παρατηρητήριο τιμών και η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων δεν πρέπει να ξεπερνά τη τιμή που έχουν οι τρεις φτηνότερες χώρες στην ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην Ελλάδα να πρέπει να πάρει τιμή πώλησης σε τουλάχιστον τρεις χώρες στην ΕΕ και αυτό ενέχει μια μικρή καθυστέρηση. Επιπλέον, αυτή η τιμή αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο. Στο παρελθόν, πριν την δημιουργία παρατηρητηρίου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κυκλοφορούσαν τα νέα φάρμακα καθώς φαίνεται ότι ελάμβαναν σημαντικά καλύτερες τιμές πώλησης από ότι πετύχαιναν σε άλλες χώρες όπου ελάμβαναν τιμή αργότερα. Έτσι, φάρμακα όπως πχ το Actos 30mg πήρε τιμή 60.82€ στην Ελλάδα το 2005 και σήμερα χωρίς να έχει λήξει η πατέντα του κοστίζει 42.05€ ενώ η τιμή του στη Σουηδία είναι 43.37€. Η καθυστέρηση κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην Ελλάδα μέχρι να πάρουν τιμή και σε άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης δεν σημαίνει υποχρεωτικά λιγότερη προσοχή για τον Έλληνα ασθενή από ότι υπάρχει σε άλλες Βορειοευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου έγιναν οριζόντιες μειώσεις στη τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα παλαιά πρωτότυπα φάρμακα που είχαν λογική τιμή πώλησης εξ αρχής να υποτιμολογηθούν και να εμφανίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων. Το περίεργο είναι ότι ακόμη και μετά την έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου τιμών, όταν παλαιά πρωτότυπα φάρμακα αποδεικνύεται ότι είναι υποτιμολογημένα μετά τις οριζόντιες μειώσεις, δεν γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής τους αλλά είτε εμφανίζονται ελλείψεις, είτε εισάγονται από τον ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσια τιμή. Τέτοια φάρμακα δεν έχουν συνήθως ούτε γενόσημα και σε τυχόν έλλειψη τους δεν υπάρχει φάρμακο να τα αντικαταστήσει.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Οκτωβρίου 2012, 15:22:45
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
............
..........................
Ο υπεύθυνος φορέας σε κάθε χώρα (στην Ελλάδα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα είναι το υπουργείο Υγείας) ελέγχει αυτές τις μελέτες και προσδιορίζει τιμή πώλησης.
...................................

Έχει ενδιαφέρον ότι σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Γιάννης Τούντας στον "Ιατρικό Τύπο" ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ), στο τεύχος Ιουνίου 2012,
λέει ότι σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση
η τιμολόγηση των φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας θα περάσει στον Ε.Ο.Φ.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Οκτωβρίου 2012, 15:31:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Οκτωβρίου 2012, 13:44:22
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Λυκουρέντζος: Καταβαραθρώνω τις τιμές των φαρμάκων - Όποιος δεν του γουστάρει, φεύγει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα πάνω – κάτω αναμένεται να φέρει το πολυαναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων στην αγορά.

Οι σκέψεις του Υπουργείου Υγείας τώρα, είναι να φύγει κυριολεκτικά το … "πάτωμα" του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, που έχει μπει ως δικλείδα ασφαλείας για να μένουν τα φάρμακα εκτός πατέντας, στη χώρα.

Έτσι, η τιμολόγησή τους θα γίνει βάσει των τριών φθηνότερων τιμών στη δραστική ουσία:-* :-* :-*
Και εκτός αυτού, η επόμενη σκέψη, είναι να μην χρησιμοποιηθούν οι πατέντες όπως είναι κατοχυρωμένες στους αρμόδιους οργανισμούς της Ευρώπης και Αμερικής, αλλά να χρησιμοποιηθεί το όριο προστασίας των στοιχείων των κλινικών μελετών (data protection), το οποίο είναι μόνο 11 χρόνια, χωρίς να δίνεται δυνατότητα επέκτασης.

Καλά πληροφορημένες πηγές, έλεγαν πως περίπου 200 φάρμακα θα φύγουν αμέσως από την αγορά και καμιά τριανταριά εταιρίες κλείνουν.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2012, 14:49:43 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Οκτωβρίου 2012, 12:21:49
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε μίλησε το μέλος της επιτροπής προμηθειών Υγείας, κ. Κώστας Ράνος. Τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε τεράστιες υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα, έκανε συγκρίσεις τιμών με συγκεκριμένα παραδείγματα στα φάρμακα Ελλάδας - Σουηδίας, είπε πως τα γενόσημα στην Ελλάδα δεν έχουν την απήχηση που θα έπρεπε ενώ κατέληξε λέγοντας πως στην Ελλάδα δεν παράγεται ούτε ένα φάρμακο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυο φορές παραπάνω από την Σουηδία, δυομιση φορές παραπάνω από τη Δανία, πέντε φορές παραπάνω από την Ουγγαρία, πρόκειται για απίστευτα νούμερα.»

Άρης Πορτοσάλτε: «Μα λένε ότι συνεχώς μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα.»

«Οι μειώσεις τιμών είναι μικρές που οφείλονται στις δυσκολίες διαθεσιμότητας των φαρμάκων, διότι δε πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, κλείνουν τα φαρμακεία κλπ.»

«Αντίθετα με όσα λέγονται, για τους πέντε πρώτους μήνες του 2012 η νοσοκομειακή δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 8-9%, την ώρα που μιλάμε για μειώσεις προϋπολογισμού. Ο λόγος για την διαφορά αυτή είναι ο τρόπος που το κράτος δίνει τιμές στο φάρμακο. Σας δίνω το παράδειγμα της ολανζαπίνης, η ετήσια δαπάνη της οποίας ανέρχεται για το ελληνικό κράτος στα 120 εκατομμύρια. Το πρωτότυπο φάρμακο στη Σουηδία κοστίζει για το σουηδικό κράτος 59,30€, ενώ για την Ελλάδα 118,07€. Το αντίστοιχο γενόσημο ολανζαπίνης το σουηδικό κράτος το χρεώνεται 17,53€, ενώ στην Ελλάδα ο ΕΟΠΥΥ το αγοράζει 99,10€. Στην Ελλάδα όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν αγοράζει το 99,10€, αγοράζει το 118,07€ επειδή είμαστε... ανοιχτοχέρηδες! Στην Σουηδία που είναι... τσιγκούνηδες και... άφραγκοι, αγοράζουν το γενόσημο των 17,53€! Μιλάμε για τεράστιες διαφορές.

Το θέμα δεν είναι μόνο η ολανζαπίνη, είναι και η κλοπιδογρέλη, είναι η ομεπραζόλη, είναι η ρανιτιδίνη. Το γενόσημο ατορβαστατίνης (ετήσια δαπάνη 100-110 εκατομμύρια ευρώ) κοστίζει στην Ελλάδα 14,80€ ενώ ο μέσος όρος Σουηδίας - Ρουμανίας - Δανίας είναι μόλις 4,10€. Τετραπλάσια τιμή.

Όπου μπήκαν οι διαγωνισμοί, πετύχαμε μέχρι και 90% μείωση τιμής. Κάποιοι δε θέλουν διαγωνισμούς, δε θέλουν τον ανταγωνισμό, θέλουν το κράτος να ορίζει τις τιμές. Αλλά το κράτος στην καλύτερη περίπτωση έχει αποδειχθεί αφελής και ανίκανος διαπραγματευτής

«Στην Ελλάδα δεν παράγεται ούτε ένα φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συσκευάζει και παρασκευάζει τα φάρμακα.»

«Δεν υπάρχει επώνυμο και ανώνυμο γενόσημο. Υπάρχει γενόσημο.»

Ακούστε ολόκληρη την συνομιλία Ράνου - Πορτοσάλτε στο παρακάτω λινκ (από το 39ο λεπτό και μετά).
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Οκτωβρίου 2012, 10:46:55
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

‘Έτοιμες να τα μαζέψουν και να φύγουν από το ελληνικό έδαφος δηλώνουν πολλές θυγατρικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί ακύρωσης της πατέντας που προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου, το τελευταίο καιρό είναι έντονη η πρόθεση του υπουργείου Yγείας να ακυρώσει τη χρήση των πατεντών για τα φάρμακα (πιθανόν η απόφαση αυτή να συμπεριληφθεί στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται). Αντί αυτού, το επικρατέστερο σενάριο είναι να προστατεύονται μόνο τα στοιχεία των κλινικών μελετών που οδήγησαν στη δημιουργία του πρωτότυπου σκευάσματος (data protections) για 10+ 1 χρόνια, χωρίς να δίνεται δυνατότητα επέκτασης.

Αιτία, η ανάγκη περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη διετία και η αδυναμία των μέχρι τώρα πολιτικών παρεμβάσεων να περιορίσουν την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.

Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε μετά το πέρας της δεκαετίας, οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων θα μειώνονται κατά 50%, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται ο ανταγωνισμός από ανάλογα αντίγραφα φάρμακα που θα αρχίσουν να παράγονται, τα οποία θα είναι ακόμη φτηνότερα.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, και έχοντας ήδη υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του χρόνου (συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ), πολλές είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που σκέφτονται έντονα το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται εξάλλου να προσφύγουν σε μαζικές αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου (μέσω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας) ή ακόμη και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η ακύρωση της πατέντας θα αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία», ενώ η ενδεχόμενη αποχώρηση φαρμακευτικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία, αφού ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης των κρατικών εσόδων (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, θέσεις εργασίας). Εκτός αυτού, η αποχώρηση θα σημάνει και την απόσυρση περίπου 200 σκευασμάτων από την ελληνική αγορά.

Η πατέντα ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία που ανακαλύπτει και παράγει το πρωτότυπο φάρμακο και πρακτικά κατοχυρώθηκε για να προστατεύει τις πωλήσεις του φαρμάκου από τον ανταγωνισμό άλλων εταιριών. Μέχρι σήμερα η χρονική διάρκεια της πατέντας μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα είκοσι έτη. Μετά τη λήξη της πατέντας, η τιμή του φαρμακευτικού σκευάσματος μειωνόταν και δινόταν πλέον η δυνατότητα και σε άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το βασικό συστατικό του φαρμάκου (δραστική ουσία) προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά γενόσημα φάρμακα.

Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, και όπως επισημαίνουν οι επιχειρήσεις, περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου τους θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το κλάδο.

Πηγή:www.capital.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Οκτωβρίου 2012, 14:20:15
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Να και μια δημοσιογράφος που δεν ξέρει τι ακριβώς γράφει.......
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Οκτωβρίου 2012, 23:48:03
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο Σαλμάς ρίχνει τις τιμές των φαρμάκων, αλλά μόνο κατά 10%.
Χαλιούνται οι γνωστοί.

Δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Οκτωβρίου 2012, 00:05:23
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε συνθήκες κατάρρευσης της χώρας, από δημοσιονομικά προβλήματα και κακοδιαχείριση, είναι λογικό να γίνεται προσπάθεια ελέγχου των δαπανών.Τομέας δαπάνης είναι και η Υγεία. Στον τομέα αυτόν, η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόλις το 21% της σύνολης δαπάνης Υγείας... Πώς, λοιπόν, φτάσαμε από τα 2 δισ. ευρώ του 2004 στα 5,7 δισ. του 2009;

Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από τον όγκο (τεμάχια) επί τιμή (ανά τεμάχιο). Στη χώρα μας, μέσα από ασύδοτες πράσινες και γαλάζιες πολιτικές, ήταν διογκωμένοι και οι δύο συντελεστές... 437 εκατ. πωληθέντα τεμάχια το 2009 (όταν στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, καταναλώθηκαν 205 εκατ.) και η μέση τιμή πωληθέντος τεμαχίου ήταν 11,47 ευρώ (όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης ήταν 8,23 ευρω).

Για να περιορίσεις την δαπάνη, λοιπόν, ή μειώνεις τα τεμάχια ή μειώνεις τις τιμές στα σημεία κόστους ή και τα δυό μαζί! Μετά από 2 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, τα τεμάχια (2011) εξακολουθούν να είναι 410 εκατ. και η μέση τιμή ανα τεμάχιο 9,47... Οταν στην Ελλάδα το 75% των πωληθέντων φαρμακευτικών προιόντων είναι κάτω των 10 ευρώ και αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% σε αξία, πολιτικές οριζοντίων μειώσεων τιμών, που εφάρμοσαν τόσον οι Κατσέλη - Λοβέρδος όσον και οι Λυκουρέντζος - Σαλμάς, οδηγούν σε απόλυτη αποτυχία στόχων αλλά και σε αμφισβήτηση της ύπαρξης της όποιας ελληνικής παραγωγής.

- Ποιός αδειοδοτεί τα "δήθεν" νέα "καινοτόμα" προιόντα; Το κράτος.
- Ποιός τιμοδοτεί τα προιόντα; Το κράτος
.
- Ποιός συνταγογραφεί; Ο γιατρός.
- Ποιός "μοχλεύει" προς ασύστολη συνταγογράφηση; Η εταιρεία για τον δικό της κωδικό.

Η πορεία που ακολουθούν, χωρίς ορθολογισμό, χωρίς κριτήρια κόστους/οφέλους (η μόνη χώρα της ευρωζώνης), χωρίς στόχους value for money, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οταν, μάλιστα, αυτό συνδυάζεται με ελλειπή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπου ασφαλισμένο είναι πλέον το 87% των πολιτών, σίγουρα βαδίζουμε για μετατροπή της οικονομικής κρίσης και σε ανθρωπιστική!

Και ο Έλληνας ασθενής θα μένει με την απορία γιατί αγόραζε την Ομεπραζόλη 33,02 ευρώ το 2009 και σήμερα 16,99 ευρώ, όταν οι ασθενείς των δανειστών μας την πληρώνουν κάτω από 6,50 ευρώ...
Απλώς, "στραβά αρμενίζουμε!".

* Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος είναι φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Οκτωβρίου 2012, 11:18:43
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε συνθήκες κατάρρευσης της χώρας, από δημοσιονομικά προβλήματα και κακοδιαχείριση, είναι λογικό να γίνεται προσπάθεια ελέγχου των δαπανών.Τομέας δαπάνης είναι και η Υγεία. Στον τομέα αυτόν, η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόλις το 21% της σύνολης δαπάνης Υγείας... Πώς, λοιπόν, φτάσαμε από τα 2 δισ. ευρώ του 2004 στα 5,7 δισ. του 2009;

Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από τον όγκο (τεμάχια) επί τιμή (ανά τεμάχιο). Στη χώρα μας, μέσα από ασύδοτες πράσινες και γαλάζιες πολιτικές, ήταν διογκωμένοι και οι δύο συντελεστές... 437 εκατ. πωληθέντα τεμάχια το 2009 (όταν στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, καταναλώθηκαν 205 εκατ.) και η μέση τιμή πωληθέντος τεμαχίου ήταν 11,47 ευρώ (όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης ήταν 8,23 ευρω).

Για να περιορίσεις την δαπάνη, λοιπόν, ή μειώνεις τα τεμάχια ή μειώνεις τις τιμές στα σημεία κόστους ή και τα δυό μαζί! Μετά από 2 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, τα τεμάχια (2011) εξακολουθούν να είναι 410 εκατ. και η μέση τιμή ανα τεμάχιο 9,47... Οταν στην Ελλάδα το 75% των πωληθέντων φαρμακευτικών προιόντων είναι κάτω των 10 ευρώ και αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% σε αξία, πολιτικές οριζοντίων μειώσεων τιμών, που εφάρμοσαν τόσον οι Κατσέλη - Λοβέρδος όσον και οι Λυκουρέντζος - Σαλμάς, οδηγούν σε απόλυτη αποτυχία στόχων αλλά και σε αμφισβήτηση της ύπαρξης της όποιας ελληνικής παραγωγής.

- Ποιός αδειοδοτεί τα "δήθεν" νέα "καινοτόμα" προιόντα; Το κράτος.
- Ποιός τιμοδοτεί τα προιόντα; Το κράτος
.
- Ποιός συνταγογραφεί; Ο γιατρός.
- Ποιός "μοχλεύει" προς ασύστολη συνταγογράφηση; Η εταιρεία για τον δικό της κωδικό.

Η πορεία που ακολουθούν, χωρίς ορθολογισμό, χωρίς κριτήρια κόστους/οφέλους (η μόνη χώρα της ευρωζώνης), χωρίς στόχους value for money, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οταν, μάλιστα, αυτό συνδυάζεται με ελλειπή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπου ασφαλισμένο είναι πλέον το 87% των πολιτών, σίγουρα βαδίζουμε για μετατροπή της οικονομικής κρίσης και σε ανθρωπιστική!

Και ο Έλληνας ασθενής θα μένει με την απορία γιατί αγόραζε την Ομεπραζόλη 33,02 ευρώ το 2009 και σήμερα 16,99 ευρώ, όταν οι ασθενείς των δανειστών μας την πληρώνουν κάτω από 6,50 ευρώ...
Απλώς, "στραβά αρμενίζουμε!".

* Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος είναι φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον κύριο Γαλανόπουλο.
Αντιπροσωπεύει όμως η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόνο το 21% της σύνολης δαπάνης Υγείας;
(Μήπως το γράφει περιπαικτικά; Γιατί μετά από την παραπάνω πρόταση έχει βάλει και τρία αποσιωπητικά).
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Οκτωβρίου 2012, 11:34:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Οκτωβρίου 2012, 20:49:21
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/10/2012
Health Daily.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αιχμές κατά των προκατόχων του για αδιαφάνεια
Αναφορές κατά την διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA ότι
η καθυστέρηση από το υπουργείο Υγείας της έκδοσης του δελτίου τιμών των
φαρμάκων κατέληξε σε κόστος 60 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, προκάλεσαν την
τηλεφωνική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.
Ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι το νέο δελτίο τιμών είναι το πρώτο που εκδίδεται με πλήρη
διαφάνεια και στη βάση της ευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων.
Η φράση αυτή του κ. Σαλμά, καθώς και η αναφορά του περί «παραθεσμικών
προσώπων» προκάλεσαν την παρέμβαση των δημοσιογράφων του MEGA,
καθώς θεώρησαν ότι με τις δηλώσεις του αυτές αφήνει σαφείς αιχμές περί
αδιαφάνειας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, κάτι το οποίο ο
υπουργός διέψευσε.
Τόνισε επίσης ότι πλέον η αρμοδιότητα έκδοσης των δελτίων τιμών ανατίθεται
σε ομάδα μέσα στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι φέτος τα δελτία τιμών βγήκαν
από το Υπουργείο Υγείας ενώ μέχρι πριν δυο χρόνια τις τιμές όριζε το Υπουργείο
Εμπορίου.
Σημειώνεται ότι ένταση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας
κ. Σαλμά και του δημοσιογράφου κ. Πρετεντέρη σημειώθηκε όταν
ο κ. Σαλμάς σχολίασε ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν επειδή ορισμένες πολυεθνικές
εταιρείες θα χάσουν εκατομμύρια.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Οκτωβρίου 2012, 18:35:27
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
To νεο δελτίο τιμών επισυνάπτεται
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Οκτωβρίου 2012, 19:42:04
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το νέο δελτίο τιμών το οποίο θα έχει ισχύ για τους παρασκευαστές από 22/10, για τις φαρμακαποθήκες από 24/10 και για τα φαρμακεία από 1/11.
Συνεπώς, συμβουλεύουμε τους ασφαλισμένους (με ανακοίνωση στην πόρτα μας) να περιμένουν λίγο αν μπορούν, προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
5878 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4254 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός
8 Απαντήσεις
21244 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2021, 00:07:19
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
6312 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2014, 10:53:43
από GirousisN
1 Απαντήσεις
16273 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2017, 13:05:10
από GirousisN