Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;
EzeΤΡΟΛ:
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος γύρω από την τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ρίχνουν όλες τις εφεδρείες τους, ερήμην πάντα και σε βάρος του Έλληνα απλού (και ανυποψίαστου) πολίτη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Μιλώντας πρόσφατα με φαρμ. αντιπρόσωπο μου είπε ότι στα πρωτότυπα χωρίς γενόσημο (on patent) με ασφαλιστική τιμή (αναφοράς) πολύ χαμηλότερη της λιανικής (λόγω ...θεραπευτικής κατηγορίας φαρμάκου) όπως το LYRICA, τη διαφορά μεταξύ λιανικής-αναφοράς θα την επιβαρύνεται στο ήμισυ ο ασθενής ενώ το άλλο μισό θα είναι rebate (clawback; ) στην φαρμ. εταιρία που το παράγει. Θα ξαναγυρίσουμε δλδ στο παλιότερο καθεστώς (όσον αφορά τον ασφαλισμένο) γιατί οι διαμαρτυρίες για τις υψηλές "συμμετοχές" >60% ήταν μεγάλες. Είναι μου είπε έτοιμο να νομοθετηθεί.
Δεν ξέρω αν αληθεύει. Αν ξέρει κανείς τι, ας το μεταφέρει. Πάντως αν γίνει θα προκαλέσει πιθανότατα πρόβλημα για τις εταιρίες κάνοντας την πώληση κάποιων φαρμάκων ασύμφορη (κινδυνολογώ; ).
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή Είσοδος
Μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη μάς επεφύλασσε για την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, με την συναίνεση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Λιντζέρη!
Συγκεκριμένα, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας των δημοσιογράφων ο Μάκης Βορίδης εξέδωσε το νέο, "διορθωτικό" δελτίο τιμών φαρμάκων, αποδεχόμενος απολύτως τις λαθροχειρίες τις οποίες εισηγήθηκε η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας...
Έτσι, απευθείας αυξήσεις από 0,5% έως 390% έλαβαν οι τιμές 70 φαρμακευτικών σκευασμάτων, στις οποίες προστίθενται οι τιμές τις οποίες έλαβαν 49 δήθεν νέα πρωτότυπα και 585 δήθεν νέα γενόσημα (αντίγραφα) φαρμακευτικά σκευάσματα, για τα οποία εφαρμόσθηκε το γνωστό κόλπο:
Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πρόκειται για νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά για νέες, μικρότερες συσκευασίες παλαιότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι νέες συσκευασίες, λοιπόν, δεν έλαβαν τις νέες τιμές τους αναλογικά ως προς την μείωση του περιεχομένου των εμβαλαγίων τους, αλλά έλαβαν τους πολύ υψηλότερους μέσους όρους των λεγομένων "τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρώπης"...
Συμπερασματικά, ο Μάκης Βορίδης, με την συναίνεση του Δημήτρη Λιντζέρη, προχώρησε σε μαζικές αυξήσεις στις τιμές 700 φαρμακευτικών σκευασμάτων, αυξήσεις οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και το... 350%!
Με τις υγείες μας!
Denominator:
Δεν ξέρω σε ποια φάρμακα έγινε αύξηση. Αλλά σίφουρα υπάρχουν ορισμένα που είναι πάμφθηνα (και γι΄αυτό το λόγο οι εταιρείες είναι απρόθυμες να καλύψουν με άνεση την αγορά ή να κάνουν ένα γενόσημο) και αυτά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευθούν. Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια που πλήρωσα για ένα κουτάκι Primperan 10mg με 30 δισκία 15 ευρώ στην Ισπανία και μου είχε κακοφανεί. Αλλά όταν έψαχνα για Digoxin και για Sintrom μου κακοφάνηκε περισσότερο. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑλλά σίφουρα υπάρχουν ορισμένα που είναι πάμφθηνα (και γι΄αυτό το λόγο οι εταιρείες είναι απρόθυμες να καλύψουν με άνεση την αγορά ή να κάνουν ένα γενόσημο) και αυτά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευθούν. Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια που πλήρωσα για ένα κουτάκι Primperan 10mg με 30 δισκία 15 ευρώ στην Ισπανία και μου είχε κακοφανεί. Αλλά όταν έψαχνα για Digoxin και για Sintrom μου κακοφάνηκε περισσότερο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντως, κάτι τέτοιο έγινε. Το ταπεινό Πριμπεράν (20 ταβς) εξακοντίστηκε από 0.88 σε 1.77 ευρώ, ήτοι αύξηση 50.28%!
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση