Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι σε διαφορετική μόρδή απο τα υπάρχοντα Τ4. Αντιγράφω:
--- Παράθεση --- Α) Οικονομική επιβάρυνση
Το αντίγραφο της θυροξίνης soft gel cap έχει σημαντικά μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με τις μορφές των δισκίων καθώς του έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας η τιμή των 8,5 Ευρώ ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε λάβει τιμή ίση με το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, το οποίο έχει την τιμή των 1,5 Ευρώ. Ειδικότερα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το κόστος θεραπείας των πασχόντων από υποθυρεοειδισμό καθώς θα πρέπει να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα 8,5 Ευρώ, αφού το αντίγραφο της θυροξίνης με την μορφή των soft gel cap είναι στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο θα πρέπει να είναι με τον ίδιο τρόπο προσβάσιμο σε όλους και σε όλες, δημιουργείται ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης, με ασθενείς δύο ταχυτήτων, που οι μεν θα μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο 8,5 ευρώ ενώ οι δε δεν θα μπορούν, καθώς αντί της συμμετοχής των 0,2 Ευρώ, θα αναγκάζονται να πληρώσουν 8,5 ευρώ για να το αποκτήσουν.
--- Τέλος παράθεσης ---
Το νέο και ωραίο είναι στην αρνητική λίστα ενώ αντίθετα το Τ4 αποζημιώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ (αν και τόσο φθηνό δεν αξίζει). Γιατί γκρινιάζει η UNI - PHARMA; Το νέο φάρμακο δεν είναι ανταγωνιστικό λόγω τιμής (αμα το βγάζαν φθηνότερο τότε τι θα έκανε; ). Μπορεί να είναι ανταγωνιστικό λόγω μορφής (δλδ είναι καλύτερο, αν είναι) αλλά τότε πάλι δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει (αφού θα ήταν καλύτερο).
Η απάντηση (πιστεύω) είναι ότι γκρινιάζει η UNI - PHARMA γιατί δεν ανέβασαν και την δική της τιμή του Τ4. Ποιος ξέρει, γκρινιάζοντας μπορεί να γίνει...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν συμβαίνουν τέτοια αίσχη, πρέπει αυτομάτως να αναπροσαρμόζεται προς τα άνω και το συνταγογραφικό πλαφόν μας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι, αλλά δεν συνταγογραφείται.... (αρνητική λίστα).
Ορθοπαιδικός:
Τελικά έχουμε φθηνά ή ακριβά γενόσημα; Μεταφέρω ένα άρθρο που έχει σχέση με καθορισμό τιμών αλλά μάλλον περιέχει αρκετές ανακρίβιες: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Σκάνδαλο ή σύμπτωση άγνωστο. Ωστόσο, τόσο οι κατακόρυφες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα όσο και ο λανθασμένος τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών στα νοσοκομεία, χρεώνεται ως μέγα σφάλμα της κυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει η Ελλάδα πολλά εκατομμύρια.
Ενώ θεωρητικά, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τους διαγωνισμούς ώστε να κερδίζει η χώρα από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επί της ουσίας χάνει πολλά εκατομμύρια καθώς το συνάλλαγμα των εταιρειών που εξάγουν προϊόντα όσο πάει και έρχεται πιο μειωμένο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μειωμένη τιμή των γενοσήμων ??? φαρμάκων εδώ μειώνει και τις τιμές στην παγκόσμια αγορά με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει μικρότερη εισαγωγή συναλλάγματος.
Επί της ουσίας η μείωση των τιμών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιτυγχάνει μείωση εσόδων στα ταμεία του κράτους. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς ( reference country ) για άλλες χώρες, ως εκ τούτου οι μειώσεις τιμών των εγχωρίως παραγομένων σκευασμάτων, αυτομάτως μειώνει τις τιμές τους στην παγκόσμια αγορά με αποτέλεσμα να βαίνει μειούμενος ο τζίρος του εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας και συνεπώς να πλήττεται σε απόλυτα νούμερα η υποστήριξή του στη μείωση του εμπορικού μας ισοζυγίου.
Ωστόσο, το πρόβλημα δε σταματά εδώ. Μια νέα απόφαση για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία δίνει πλέον το δικαίωμα σε εταιρείες να κατεβάσουν στο διαγωνιστικό στίβο σκευάσματα τα οποία δεν έχουν λάβει τιμή στην ελληνική αγορά και δεν έχουν κάνει πωλήσεις αλλά διαθέτουν απλά φάκελο από τον ΕΜΑ. Αυτό αποτελεί σκάνδαλο εις βάρος της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας, ξεστομίζουν μεγάλα λόγια για ανάπτυξη και καινοτομία στη χώρα και για προώθηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Όπως προαναφέραμε η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και μια «σκοτωμένη» επίσημη τιμή (στο Δελτίο Τιμών ) θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων στη διεθνή αγορά. Αν οι άλλες χώρες δουν πολύ χαμηλότερες τιμές στο Δελτίο Τιμών, θα ζητήσουν κάτι ανάλογο ???. Το σκανδαλώδες δώρο που προσφέρει ο πρόεδρος της Ε.Π.Υ. στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες εδράζεται στο γεγονός ότι πλέον αυτές επιτρέπεται να προκαλέσουν ακόμα και dumping τιμών εκ του ασφαλούς , ισοπεδώνοντας την ελληνική αγορά , κερδίζοντας μονοπωλιακά ολόκληρη την προμήθεια της χώρας και ταυτόχρονα ο παγκόσμιος τζίρος τους να μείνει ανέπαφος. Πως γίνεται αυτό;
Το σκεύασμα που θα κερδίσει το διαγωνισμό με ‘σκοτωμένη‘ τιμή διαγωνισμού θα κερδίσει μονοπωλιακά ολόκληρη την ποσότητα της χώρας μας, ισοπεδώνοντας την ντόπια παραγωγή αλλά ταυτόχρονα επειδή το σκεύασμα αυτό δεν χρειάζεται να έχει επίσημη τιμή στο Δελτίο Τιμών, η ‘ σκοτωμένη ‘ ala carte τιμή του διαγωνισμού δεν θα επηρεάσει τις τιμές του στην παγκόσμια αγορά! Συνεπώς ο παγκόσμιος γίγαντας επιτρέπεται με τη σφραγίδα της ΕΠΥ να κανιβαλίσει για τα καλά την ελληνική αγορά, να αποκλείσει το ελληνικό φάρμακο από τα ελληνικά νοσοκομεία και ταυτόχρονα του κάνουμε δώρο ανέπαφο τον παγκόσμιο τζίρο του. Την ίδια στιγμή ενώ η ‘σκοτωμένη’ τιμή δεν είναι η επίσημη για την ξένη εταιρεία, η τιμή αυτή αναρτάται στο Παρατηρητήριο Τιμών και καμία ελληνική δεν επιτρέπεται στο μέλλον να πουλήσει σε κανένα ελληνικό νοσοκομείο εκτός αν προσφέρει ακόμα χαμηλότερη, ακόμα και αν ποτέ ξανά καμία εταιρεία δεν ξαναπροσφέρει την τιμή του διαγωνισμού!!!!! (φάρμακο θα φέρει στην τιμή αυτή ή όχι; )
Μπροστά σε αυτό το διαγωνισμό σκάνδαλο είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν θα χρειάζεται να καταθέσουν εγγυητική συμμετοχής όποιος και σε περίπτωση που δεν λάβεις έστω από τυπικό λάθος σε έναν από τους δεκάδες μελλοντικούς διαγωνισμούς , τότε χάνεις την εγγυτική καλής εκτέλεσης ακόμα και αν δεν έχεις αναδειχτεί σε κανένα τελικά οριστικός μειοδότης! (δεν κατάλαβα τι λέει) Με αυτή την απόφαση λογχεύει ο κίνδυνος, εταιρείες «αλεξιπτωτιστές» να σκάσουν «μύτη» στη χώρα μας και να «χτυπήσουν» στην κυριολεξία τους διαγωνισμούς θέτοντας εκτός όχι μόνο της ελληνικές εταιρείες αλλά και σοβαρές πολυεθνικές.
Θα ενδιαφερθεί κανείς άραγε να τραβήξει το αυτί όσων σχεδιάζουν (καπιταλιστικά) μοντέλα που προκαλούν την απόλυτη αποβιομηχανοποίηση της χώρας μας τη στιγμή που υποτίθεται οι θυσίες όλων μας έχουν ως δικαιολογία την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη; Εκτός και αν κάποιοι μπερδεύτηκαν και νομίζουν ότι κυβερνούν την Ινδία και το Μπαγκλαντές όπου θα παράγονται τελικά τα περισσότερα φάρμακα που θα κατακλύσουν μέσω διαγωνισμών τα ελληνικά νοσοκομεία….
Ανθή Αγγελοπούλου
ΥΓ: το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι οι διαγωνισμοί πάσχουν και πρέπει να διαμορφωθεί ένα σωστό κανονιστικό πλαίσιο. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά...
Denominator:
Μπορεί να εξηγήσει κανείς την τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή του Stasiva 40mg μεταξύ των συσκευασιών 30 και 60 δισκίων;
Denominator:
Το Twynsta 40/5 (αλλά και οι υπόλοιπες μορφές του) έχει τιμή αναφοράς 23,20 ευρώ.
Οι τελισαρτάνες στα 40mg (28) έχουν τιμή αναφοράς 10,95 ευρώ.
Οι αμλοδιπίνες στα 5mg (28) έχουν τιμή αναφοράς 5,03 ευρώ.
Το σύνολο κάνει 15,98 ευρώ, που απέχει από την τιμή αναφοράς του συνδυασμού 7,22 ευρώ.
Γιατί γίνεται αυτό;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αν ξέραμε πώς βγαίνουν οι ασφαλιστικές τιμές στα πρωτότυπα, ίσως μπορούσαμε να καταλάβουμε.
Αλλά είναι επτασφράγιστο μυστικό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση