Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:27:18

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;  (Αναγνώστηκε 162330 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Οκτωβρίου 2015, 11:42:49
Απάντηση #165
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος- 15/10/2015

   Προβληματικές κρίνει δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς τη συνταγματικότητά τους και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι πολλά από τα προς ψήφιση μέτρα, είναι δυνατό να καταπέσουν στα αρμόδια δικαστήρια.
   Η έκθεση επί του νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής εντοπίζει παραβιάσεις του Συντάγματος στις διατάξεις οι οποίες αφορούν κυρίως σε πλευρές του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού, καθώς και στη διάταξη για την τιμολόγηση των εκτός πατέντου και γενοσήμων φαρμάκων.
   Σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, οι κρίσιμες προϋποθέσεις για να αξιολογηθεί ως συνταγματικός ο επίμαχος περιορισμός της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, ο οποίος προκύπτει από τη διατίμηση στο φάρμακο, είναι να μην προσβάλλεται ο πυρήνας της επιχειρηματικής ελευθερίας, καθώς και ο περιορισμός να είναι «αναγκαίος, κατάλληλος και επαρκής, εν στενή εννοία ανάλογος προς τον επιδιωκόµενο σκοπό». Επισημαίνει δε, ότι κατά το Συµβούλιο της Επικρατείας, η «τιµή πώλησης φαρµάκου όχι µόνο δεν µπορεί να είναι κατώτερη από το κόστος παραγωγής ή εµπορίας ορθολογικώς οργανωµένης επιχείρησης στον κλάδο παραγωγής ή εµπορίας φαρµάκου – όπως το κόστος αυτό διαµορφώνεται υπό συγκεκριµένες, από άποψη τόπου και χρόνου, οικονοµοτεχνικές συνθήκες – αλλά πρέπει να περιλαµβάνει και εύλογο ποσοστό κέρδους που προσδοκά µία ορθολογικώς επίσης οργανωµένη επιχείρηση».
   Επομένως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όχι μόνο δέχεται, αλλά τεκμηριώνει και νομικά τα επιχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, οι φορείς της οποίας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ενδεχόμενη εφαρμογή της διάταξης, για τις μειώσεις στις τιμές των ήδη οικονομικών φαρμάκων. Αυτοί είναι η απόσυρση από την αγορά οικονομικών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων και η υποκατάστασή τους από ακριβά, εισαγόμενα. Επίσης, από τη στιγμή που θα καταστεί η παραγωγή ασύμφορη, εργοστασιακές μονάδες θα κλείσουν και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με παράλληλο πλήγμα στην εθνική οικονομία, στις εξαγωγές και στο ΑΕΠ.
   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν και φάνηκε να μην πτοείται από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και να συνεχίζει πιστά στο σχέδιο των δανειστών για την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής, θα πρέπει τουλάχιστον να μην παραβλέψει την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και να αποσύρει τη διάταξη.
   Μέσα σε ένα εύλογο διάστημα ??? και μετά από διαβούλευση με όλη την αλυσίδα φαρμάκου, θα πρέπει να επανέλθει με μία πρόταση συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, ενός εθνικού σχεδίου για το φάρμακο, το οποίο δεν θα εξαντλείται σε μονομερείς παρεμβάσεις στις τιμές και σε αναδιανομή της πίτας προς όφελος των πολυεθνικών, όπως ζητούν οι δανειστές.
  Αναλυτικά, για το επίμαχο άρθρο 15, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει:[spoiler]
«Η φαρµακευτική πολιτική, ως υποσύστηµα του συστήµατος υγείας, υπόκειται, κατά βάση, στις συνταγµατικές αρχές που διέπουν την πολιτική υγείας και τις δεσµεύσεις που περιορίζουν τη δράση των κρατικών οργάνων κατά τη χάραξη και υλοποίηση της υγειονοµικής πολιτικής. Όπως προκύπτει από τη νοµολογία (βλ., ενδεικτικώς, ΣτΕ 5380/1995, ΤοΣ, 1997, σελ. 156, ΣτΕ 1374/1997, ΤοΣ, 1998, σελ. 532, ΣτΕ 1678/2002, αδηµοσίευτη στον νοµικό τύπο), η συνταγµατική ρύθµιση του συστήµατος υγείας θεµελιώνεται στη συστηµατική ερµηνεία σειράς συνταγµατικών διατάξεων, που κατοχυρώνουν επιµέρους όψεις θεµελιωδών αρχών και δικαιωµάτων, και συγκεκριµένως, α) διατάξεις που κατοχυρώνουν τη δέσµευση της Πολιτείας να λαµβάνει µέτρα για την υγειονοµική προστασία των πολιτών (άρθρα 5 παρ. 1, 21 παρ. 3 και 25 παρ. 1 του Συντάγµατος), β) διατάξεις που οριοθετούν τη συνταγµατική ρύθµιση της υγειονοµικής προστασίας µε γνώµονα υπέρτερα έννοµα αγαθά, όπως ιδίως ο σεβασµός της αξίας του ανθρώπου, κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγµατος, και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγµατος, και γ) διατάξεις που αφορούν την εγγύηση του συστήµατος της ελεύθερης οικονοµίας, αναγνωρίζοντας ευρεία σφαίρα οικονοµικής δράσης στους ιδιώτες, αλλά, ταυτοχρόνως, και τη δυνατότητα του κράτους να παρεµβαίνει στην οικονοµία της αγοράς (άρθρα 5 παρ. 1, 17, 25 παρ. 1 έως 4, 79 παρ. 8 και 106 του Συντάγµατος). Βλ., σχετικώς, Χ. Γκόλνα, Ξ. Κοντιάδη, Κ. Σουλιώτη, Φαρµακευτική Πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη, 2005, σελ. 219. Οι τρεις αυτές δέσµες συνταγµατικών δικαιωµάτων συνιστούν το συνταγµατικό πλαίσιο άσκησης της φαρµακευτικής πολιτικής.
Η συστηµατική ερµηνεία τους καταδεικνύει ότι, ως προς τα ζητήµατα φαρµακευτικής πολιτικής, επιλέγονται ρυθµίσεις που κατοχυρώνουν, κυρίως, την οικονοµική ελευθερία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και αυτό, διότι το φάρµακο αποτελεί όχι µόνο κοινωνικό, αλλά και καταναλωτικό αγαθό µε αυξηµένο κόστος παραγωγής. Η Πολιτεία τελεί, εποµένως, ως προς την παραγωγή και τη διάθεση των φαρµακευτικών σκευασµάτων, σε σηµαντικό βαθµό υπό καθεστώς «εξάρτησης» από την έρευνα, την παραγωγή και τις εµπορικές συναλλαγές της φαρµακευτικής βιοµηχανίας (βλ., αναλυτικώς, Χ. Γκόλνα, Ξ. Κοντιάδη, Κ. Σουλιώτη, ό.π., σελ. 34 – 35 και 219 επ.).
Έτσι, το σύστηµα υπολογισµού της τιµής του φαρµάκου αποτελεί το πλέον σύνθετο ζήτηµα συνταγµατικότητας στο πεδίο της φαρµακευτικής πολιτικής. Στην περίπτωση του φαρµάκου, η επιβολή διατίµησης (και, γενικώς, η κρατική ρύθµιση της τιµής) θεωρείται, υπό προϋποθέσεις, συνταγµατικώς ανεκτή ως µέσο άρσης της σύγκρουσης µεταξύ του δικαιώµατος για φαρµακευτική κάλυψη και της επιχειρηµατικής ελευθερίας. Έτσι, ο συγκεκριµένος περιορισµός του ελεύθερου ανταγωνισµού χαρακτηρίζεται σύµφωνος προς τη συνταγµατική τάξη, όταν προκύπτει µε γνώµονα την αρχή της αναλογικότητας, µετά από στάθµιση των συγκρουόµενων αλλά και παραπληρωµατικών έννοµων αγαθών. Δύο, εποµένως, είναι οι κρίσιµες προϋποθέσεις για να αξιολογηθεί συνταγµατικώς ο επίµαχος περιορισµός της ιδιωτικής επιχειρηµατικής πρωτοβουλίας. Αφενός, να µην προσβάλλεται ο πυρήνας της επιχειρηµατικής ελευθερίας, αφετέρου, ο περιορισµός να είναι αναγκαίος, κατάλληλος και επαρκής, εν στενή εννοία ανάλογος προς τον επιδιωκόµενο σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό έχει επανειληµµένως κριθεί [ΣτΕ (Ολ) 3633/ 2004, ΝοΒ 2005, σελ. 778, ΣτΕ 85/2006, 323/2007, ΔΕφΑθ 4659/2009, ΕΕµπΔ 2010, σελ. 316] ότι «όταν η Διοίκηση ορίζει, µε κανονιστική πράξη, τον τρόπο διαµόρφωσης των ανώτατων τιµών πώλησης των φαρµάκων και τον τρόπο επαλήθευσης των τιµών, οφείλει να θεσπίζει πρόσφορα κριτήρια κοστολόγησης και επαλήθευσης των τιµών, κατά συνεκτίµηση των οποίων εξευρίσκεται το αποδεκτό κόστος των φαρµάκων. (...)». Το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγµατος «προστατεύει την ελευθερία της οικονοµικής δραστηριότητας, στην οποία περιλαµβάνεται και η ελευθερία άσκησης του εµπορίου, και αποβλέπει, µεταξύ άλλων, στη διασφάλιση της ελεύθερης οικονοµικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να µπορούν αυτές να εργάζονται κερδοσκοπικώς στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς. Και ναι µεν η διάταξη αυτή δεν αποκλείει στον κοινό νοµοθέτη, ή, κατ' εξουσιοδότηση του, στη Διοίκηση, να θεσπίζει περιορισµούς της ελευθερίας αυτής για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, οι περιορισµοί όµως αυτοί δεν επιτρέπεται να καθιστούν πράγµατι αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερή την πραγµατοποίηση των θεµιτών σκοπών της επιχειρηµατικής δραστηριότητας, από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση της επιχείρησης ως οικονοµικής µονάδας».
Εποµένως, κατά το Συµβούλιο της Επικρατείας, η τιµή πώλησης φαρµάκου όχι µόνο δεν µπορεί να είναι κατώτερη από το κόστος παραγωγής ή εµπορίας ορθολογικώς οργανωµένης επιχείρησης στον κλάδο παραγωγής ή εµπορίας φαρµάκου – όπως το κόστος αυτό διαµορφώνεται υπό συγκεκριµένες, από άποψη τόπου και χρόνου, οικονοµοτεχνικές συνθήκες – «αλλά πρέπει να περιλαµβάνει και εύλογο ποσοστό κέρδους που προσδοκά µία ορθολογικώς επίσης οργανωµένη επιχείρηση» (ΔΕφΑθ 4659/2009, όπ., π., σελ. 316, πρβλ. και Χ. Γκόλνα, Ξ. Κοντιάδη, Κ. Σουλιώτη, όπ. π., σελ. 244 επ.)».[/spoiler]

ΥΓ: Ίσως έχουν δίκιο. Αλλά πως καθόρισαν το κόστος του φαρμάκου για να συνυπολογιστεί και το σχετικό κέρδος; Αρκέστηκαν σε ότι είπαν οι φαρμακοβιομήχανοι; Πολλές ελληνικές εταιρίες, απ' ότι λένε οι αντιπρόσωποι τους τουλάχιστο αλλά και τα έντυπα τους, εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό. Φαντάζομαι ότι δεν τα εξάγουν λιγότερο από το κόστος και ότι έχουν κέρδος από τη δραστηριότητα αυτή. Ας ελέγξουν τις τιμές που πουλιούνται τα εξαγόμενα (γενόσημα) για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Αν είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις διαμορφούμενες Ελληνικές, έχουν σχετικό δίκιο οι φαρμακευτικές... Από την άλλη και κάποιες αλλαγές στις συσκευασίες (πχ τρίμηνη αγωγή σε ένα κουτί όπως συχνά γράφει ο Αργύρης για τη Σουηδία) θα βοηθούσαν.

17 Οκτωβρίου 2015, 18:33:16
Απάντηση #166
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Έχει λυσσάξει ο Χαρδαβέλας και τα αφεντικά του. Κάτι καλό έχει γίνει!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Από εδώ και πέρα είμαστε σε πόλεμο. Εμείς απέναντι σε εσάς. Οι Έλληνες ??? απέναντι στους προδότες. Οι πατριώτες ??? απέναντι στους απάτριδες. Ο Λεωνίδας ??? απέναντι στον Εφιάλτη. Το καλό ??? απέναντι στο κακό.
Τα ψέματα τελείωσαν. Κι ο χρόνος σας επίσης. Κι αν πιστεύετε ότι οι πρόσφατες εκλογές, το νοθευμένο αποτέλεσμα της κάλπης, στην οποία ψήφισαν οι παραπλανημένοι από τα παραμύθια σας ψηφοφόροι, θα σας κρατήσει στην εξουσία, ο κόσμος, αυτός ο κόσμος που σας ψήφισε, που σας εμπιστεύτηκε, θα σας αποδείξει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι κάνατε λάθος. Η τύχη σας θα είναι αυτή που αξίζει στους προσκυνημένους. Και η Ελλάδα δυστυχώς έχει πολλούς από δαύτους. Αλλά είχε πάντα και τρόπο να καθαρίζει τους λεκέδες από την Ιστορία της. Και τους λακέδες επίσης.

Πολλούς σαν κι εσάς, που έσκυψαν το κεφάλι στον εχθρό κι έγιναν γενίτσαροι και γερμανοτσολιάδες. Πολλούς σαν κι εσάς που αντί να σταθούν όρθιοι, έσκυψαν και στήθηκαν στα τέσσερα... Ναι Καμμένε, στα τέσσερα.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ, ότι το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου ξεπουλήσατε ??? την υγεία τους στα γεράκια της τρόικας. Δεν θα ξεχάσουν ΠΟΤΕ ότι καταδικάσατε ??? τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να ψάχνουν το γιατρικό τους σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας από τριτοκοσμικές χώρες. Σε μαντζούνια. Δεν θα ξεχάσουν ΠΟΤΕ ότι για το χρήμα και τις προσωπικές σας φιλοδοξίες, θα κλείσουν ??? δεκάδες χιλιάδες σπίτια ακόμα... Σπίτια Ελλήνων. Το ακούτε αυτό; ΕΛΛΗΝΩΝ! 11.000 ανθρώπων που πάλεψαν ??? και παλεύουν ακόμη σκληρά για να είναι το ελληνικό φάρμακο μέσα στα καλύτερα του κόσμου. Για να κρατάνε τη γαλανόλευκη ??? ψηλά! Ναι αυτή τη σημαία που εσείς την έχετε καταντήσει πατσαβούρι... Που την παραδίδετε γονυπετείς στον εχθρό, χωρίς καν να δώσετε μία μάχη. Έτσι για τα μάτια του κόσμου. Ριψάσπιδες.

Ο Καρόνε ήξερε τι έκανε. Ήξερε που να βασιστεί ώστε να γκρεμίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για χάρη των Εβραίων Aντισημιτικό παραλήρημα detected. Ήξερε που να ποντάρει ώστε οι Έλληνες να πεθαίνουν ??? πριν προλάβουν να βγουν στη σύνταξη... Ήξερε ότι θα βρει πρόθυμους Εφιάλτες για να του ανοίξουν τις Θερμοπύλες.

Η Ελλάδα πατριώτες, δεν είναι πια πειραματόζωο. Είναι κάτι χειρότερο. Η ομορφότερη χώρα του κόσμου έγινε πεδίο βολής, φαιό νταμάρι. Στρατόπεδο συγκέντρωσης ??? αιχμαλώτων, μελλοθανάτων, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Έγινε η χώρα που κανείς δεν θέλει να μεγαλώσουν τα παιδιά του.
Η Ελλάδα είναι πια πατρίδα ανθρώπων που πίστεψαν και εναπόθεσαν τις τελευταίες τους ελπίδες σε ξεπουλημένους ηγέτες μιας χρήσης. Σε κοινούς πολιτικούς απατεώνες ???, οι οποίοι μας χόρτασαν παραμύθι...

Το έγκλημα ??? που συντελέστηκε πριν λίγο στη Βουλή, στο ναό της διαφθοράς, στη γκαρσονιέρα των δανειστών, ήταν προμελετημένο και ειδεχθές. Κι όλοι εσείς που είπατε για μια ακόμη φορά «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» είστε «δολοφόνοι» ???. Ναι «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ». Εκτός κι αν το να φαρμακώνεις τον κοσμάκη με... μαντζούνια ή το να μετατρέπεις τη φαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο της ελίτ είναι κάτι λιγότερο από δολοφονία ???.

Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένε, συγκυβερνήτες της πλάκας, συνέταιροι στο ξεπούλημα της χώρας, πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας, ο ελληνικός λαός ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό. Από σήμερα είμαστε σε πόλεμο... Και να είστε σίγουροι ότι οι Έλληνες θα νικήσουν. Θα νικήσουμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να σας πολεμάμε μέχρι να παγώσει η Κόλαση... Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή ταν ή επί τας κεμπάπ...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Νοεμβρίου 2015, 18:21:22
Απάντηση #167
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο μέτωπο των γενοσήμων, οι Δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και βλέπουν ως πολύ... «λίγες» τις προτάσεις του υπουργείου υγείας.

Για τους Δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν αποφασιστεί, δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή αυτών που έχουν τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ ή οι μειώσεις θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές κρατικοδίαιτες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Νοεμβρίου 2015, 19:23:23
Απάντηση #168
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Ενώ αγώνα δρόμου δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να καταρτίσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και να ανοίξουν έτσι οι διαδικασίες για την κατάρτιση του επομένου δελτίο τιμών φαρμάκων, αιφνιδιαστική συνάντηση είχαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον Ντάκλαν Κοστέλο εκ της αντιπροσωπείας των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα.


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές , η στάση του Ντάκλαν Κοστέλο σχετικά με την οριστική απάλειψη κάθε "προστασίας" τιμών στα φάρμακα μέχρι το 2017 δεν έχει αλλάξει, ενώ ο Ντάκλαν Κοστέλο άσκησε πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί πάραυτα η διαδικασία για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με βάση την υπουργική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θάνου Δημόπουλου, προκειμένου, όπως επιθυμεί η Τρόικα, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατάρτιση του επομένου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιέχει προστασίες τιμών για τα off patent και τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Νοεμβρίου 2015, 12:32:22
Απάντηση #169
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μετά από 7 χρόνια βαθιάς κρίσης, και ενώ η Ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της, επιτέλους οι Κοστέλο-Σταθάκης-Ξανθός βάζουν τέλος στο πάρτι εκμετάλλευσης των Ελλήνων.

Για όσους χαλιούνται: Μη στενοχωριέστε επειδή τελείωσε, χαμογελάστε που συνέβη και το προλάβατε.

Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο δελτίο Τιμών φαρμάκων.

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Νοεμβρίου 2015, 12:36:57 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Νοεμβρίου 2015, 16:25:21
Απάντηση #170
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα πάντα την τελευταία στιγμή. Ελλάς το μεγαλείο σου...

13-11-2015

Διαδικασίες fast track για το Δελτίο Τιμών – Στα “κάγκελα” οι εταιρίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Νοεμβρίου 2015, 16:44:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Νοεμβρίου 2015, 14:59:44
Απάντηση #171
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Οι Θεσμοί σπάνε τα δεσμά της ντόπιας αισχροκέρδειας!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αναστάτωση Αγαλλίαση επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου διότι σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά επελέγη το χειρότερο καλύτερο σενάριο καθορισμού νέων τιμών, που οδηγεί μεσοσταθμικά σε μείωση των τιμών πάνω από 10%.

Γίνεται αγώνας δρόμου ώστε οι τιμές να βγουν στο τέλος της εβδομάδας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Νοεμβρίου 2015, 21:29:54
Απάντηση #172
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/11/2015
Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων.
του Βασίλη Βενιζέλου.

Πλήρη επιβεβαίωση όλων των σχετικών ρεπορταζ του ygeia360.gr σχετικά με τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για τις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων και την επιβολή clawback στην δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη συνιστά η σχετική ενημέρωση την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το non paper του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής:

"Το αρχικό προαπαιτούμενο (milestone 41) για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ/συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία (ώστε υπάρχει τέτοια προστασία !! Πως μετά να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη;). Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας («κόφτη») μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.
Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς (ποιά κίνητρα; για την ώρα μόνο μαστίγιο είδαμε) , ασθενείς ( ε, τότε στα πρωτότυπα που έχουν γενόσημο, να συμμετέχουν και οι κάτοχοι ΕΚΑΣ με 25% και όχι με 10% όπως συμβαίνει τώρα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )και φαρμακοποιούς (στους Φαρμακοποιούς όχι μόνο δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά υπάρχουν και αντικίνητρα μια και ο νόμος, τους ωθεί να δώσουν πρωτότυπο, αφού καρπώνονται την διαφορά στην τιμή μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου), καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.
β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) (Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποτελείται μόνο από Συνδικαλιστές των Φαρμακοποιών και εκπρόσωπους της Φαρμακοβιομηχανίας).
γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.
δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.
Με την παρούσα συμφωνία η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας διασφαλίζει:
 την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών
 την εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονόμηση η οποία εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους.
 τον επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Νοεμβρίου 2015, 09:28:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2015, 10:48:59
Απάντηση #173
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Να γιατί ο Τράκης και ο μισθοφόρος του ο Χαρδαβέλας πολεμούν με τόση λύσσα τους Θεσμούς και το Μνημόνιο!
Ευτυχώς όμως ο Άλεξ προχωρά αποφασιστικά χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος και τον πόλεμο από την κρατικοδίαιτη ντόπια πλουτοκρατία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Νοεμβρίου 2015, 11:24:55 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Νοεμβρίου 2015, 17:30:33
Απάντηση #174
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ο ΕΟΠΠΥ για το 2015 έδωσε 36 εκατομμύρια € για δαπάνες προσωπικού και 2.302 εκατομμύρια € για φάρμακα !!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ε και; Σιγά να μην ιδρώσει το αυτί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Θαυμάστε λοιπόν παρακάτω την ανακοίνωση του ΠΙΣ με αφορμή την επικείμενη μείωση στις τιμές των γενοσήμων.

Ιατροί και Φαρμακευτικές Εταιρείες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι…

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2015, 19:18:28
Απάντηση #175
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Χα χα! Οι γελοίοι οι ραγιάδες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ και να ανεβάσουν στα μουλωχτά τις τιμές των γεοσήμων των Γιαννακοπουλαίων!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όταν οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες αναφέρονται στους Έλληνες ως αναξιόπιστους, εμείς νιώθουμε προσβεβλημένοι... Κι όμως, πίσω από την πλάτη του Κουαρτέτου το υπουργείο Υγείας κατάστρωσε και εφάρμοσε ένα σχέδιο, το οποίο φέρνει και πάλι ψηλά τις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων!

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανήρτησε αρχικά στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα το προτεινόμενο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, με αισθητές μειώσεις στις τιμές των off patent και των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Σε δεύτερο χρόνο, και αφού εκταμιεύθηκε η δόση των 2 δισ. ευρώ για την χώρα μας με το Κουαρτέτο ικανοποιημένο από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ρόλο ανέλαβε με τη σειρά της η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, η οποία ανεβάζει εδώ και τέσσερις - πέντε ημέρες ξανά σε ακατανόητα ύψη τις τιμές των off patent και των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων...

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας κινδυνεύει να ανοίξει εκ νέου και εκ του μηδενός νέο μέτωπο με το Kουαρτέτο, αυτή τη φορά στο χώρο του φαρμάκου, με την αναξιοπιστία της ελληνικής πλευράς να σφραγίζει εφεξής όλες τις συζητήσεις με το κουαρτέτο για όλα τα θέματα της Υγείας...
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Δεκεμβρίου 2015, 00:31:03 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Δεκεμβρίου 2015, 17:31:06
Απάντηση #176
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςted By: Βασιλική Αγγουρίδηon: 01 - 12 - 2015

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με την οποία ουσιαστικά τίθεται σε ισχύ η σταδιακή κατάργηση της προστασίας από τις μειώσεις σε off patent και γενόσημα φάρμακα, κάτω των 12 ευρώ και των 7,8 ευρώ, αντίστοιχα, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία προέβλεπε άλλωστε και τη θεσμοθέτηση claw back για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η συμφωνία που οδηγεί στην εκταμίευση των 2+1 υποδόσεων, στα επόμενα 4 δελτία τιμών θα περιοριστούν, έως ότου πέσουν στο 1 ευρώ, τα “μαξιλαράκια” που προστάτευαν τα παραπάνω σκευάσματα από τις δραστικές μειώσεις. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση με τίτλο “Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων” περιλαμβάνει και τα παρακάτω :

Off Patent

“Με σκοπό την προώθηση της χρήσης λιγότερο δαπανηρών θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, και με σκοπό να μην υπονομεύεται η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι μειώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα φαρμακευτικά προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία με λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ και στα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,40 ευρώ ή λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ και μέχρι αυτό το όριο. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμόζεται για τα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή πάνω από 9 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,30 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2016 θα εφαρμόζεται για τα φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 7 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,25 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 4,5 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0.15 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2017 θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0.02 ευρώ”.

Γενόσημα

“Με σκοπό την προώθηση της χρήσης λιγότερο δαπανηρών θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, και με σκοπό να μην υπονομεύεται η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι μειώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα γενόσημα φάρμακα με λιανική τιμή άνω των 7,8 ευρώ και στα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,26 ευρώ και μέχρι αυτό το όριο. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 εφαρμόζεται για τα φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 5,5 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,20 ευρώ. Από την 1 Ιουλίου 2016 εφαρμόζεται στα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 4 ευρώ και στα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θε− ραπείας άνω των 0,15 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ισχύουν για τα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω του 3 ευρώ και για τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2017 θα ισχύουν για τα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και για τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ

4 Δεκεμβρίου 2015, 15:04:45
Απάντηση #177
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


O Σαλμάς ξεμπροστιάζει τους γραικύλους που καθυστερούν τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα. Βέβαια, και ο ίδιος όταν ήταν στα πράγματα, άσχετα με το τί ισχυρίζεται τώρα, ήταν το ίδιο γραικύλος και το ξέρουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τα πράγματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος(video)

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, αρμόδιος τότε για τα θέματα του φαρμάκου, σε νέα του τηλεοπτική εμφάνιση επίσης στην ΕΡΤ δήλωσε ξανά με περηφάνεια ότι μόνο αυτός επί υπουργίας του μείωνε ως έπρεπε τις τιμές των φαρμάκων κάθε τρεις μήνες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί 11μήνες που κυβερνεί δεν τις έχει μειώσει ποτέ με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος - όπως τόνισε - να ζημιώνεται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαλμάς λέει τα παραπάνω και μάλιστα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό (ΕΡΤ1). Δείτε παλαιότερες εμφανίσεις του στις 8 Ιουλίου εδώ και στις 29 Αυγούστου (εδώ)

Δείτε το νέο βίντεο από την πρωινή του εμφάνιση στην ΕΡΤ1
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2015, 15:08:07
Απάντηση #178
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Συνεδριάζει αυτή την ώρα η αστεία Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: Συγκρούσεις συμφερόντων στο κόκκινο - Πιασμένα από την εγχώρια ελίτ μέλη της επιτροπής προσπαθούν να ξεγελάσουν την Τρόικα και να κλέψουν τους Έλληνες πολίτες. Εξοπλισμοί και φάρμακα βρίσκονται στον πυρήνα της διαφθοράς του βαθέος γραικικού παρακράτους που κυβερνά τη χώρα από το 1833.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 ενστάσεις από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες με μέσο όρο 3 φάρμακα που απαιτούν διορθώσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει μειώσεις στην πλειοψηφία του, αλλά και κάποιες διορθώσεις (με τιμές ελαφρά προς τα πάνω) για όσα φάρμακα είχαν αδικηθεί και κυκλοφορούσαν στην αγορά με λάθος τιμές.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η γενική ανακοστολόγηση αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του καινούριου χρόνου.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2015, 16:26:21 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Δεκεμβρίου 2015, 22:10:30
Απάντηση #179
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η τρόικα το ξέρει;

24/12/2015

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


και



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2015, 22:15:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
5878 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4254 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός
8 Απαντήσεις
21244 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2021, 00:07:19
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
6312 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2014, 10:53:43
από GirousisN
1 Απαντήσεις
16273 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2017, 13:05:10
από GirousisN