Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 00:35:28

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;  (Αναγνώστηκε 162666 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιανουαρίου 2013, 08:55:09
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ανδρέας Γαλανόπουλος: Πως φτάσαμε από τα 2 στα 5,7 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη

Σε συνθήκες κατάρρευσης της χώρας, από δημοσιονομικά προβλήματα και κακοδιαχείριση, είναι λογικό να γίνεται προσπάθεια ελέγχου των δαπανών.Τομέας δαπάνης είναι και η Υγεία. Στον τομέα αυτόν, η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόλις το 21% της σύνολης δαπάνης Υγείας... Πώς, λοιπόν, φτάσαμε από τα 2 δισ. ευρώ του 2004 στα 5,7 δισ. του 2009;

Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από τον όγκο (τεμάχια) επί τιμή (ανά τεμάχιο). Στη χώρα μας, μέσα από ασύδοτες πράσινες και γαλάζιες πολιτικές, ήταν διογκωμένοι και οι δύο συντελεστές... 437 εκατ. πωληθέντα τεμάχια το 2009 (όταν στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, καταναλώθηκαν 205 εκατ.) και η μέση τιμή πωληθέντος τεμαχίου ήταν 11,47 ευρώ (όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης ήταν 8,23 ευρω).

Για να περιορίσεις την δαπάνη, λοιπόν, ή μειώνεις τα τεμάχια ή μειώνεις τις τιμές στα σημεία κόστους ή και τα δυό μαζί! Μετά από 2 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, τα τεμάχια (2011) εξακολουθούν να είναι 410 εκατ. και η μέση τιμή ανα τεμάχιο 9,47... Οταν στην Ελλάδα το 75% των πωληθέντων φαρμακευτικών προιόντων είναι κάτω των 10 ευρώ και αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% σε αξία, πολιτικές οριζοντίων μειώσεων τιμών, που εφάρμοσαν τόσον οι Κατσέλη - Λοβέρδος όσον και οι Λυκουρέντζος - Σαλμάς, οδηγούν σε απόλυτη αποτυχία στόχων ??? ??? αλλά και σε αμφισβήτηση της ύπαρξης της όποιας ελληνικής παραγωγής. ( ποιά είναι αυτή η ελληνική παραγωγή; )

- Ποιός αδειοδοτεί τα "δήθεν" νέα "καινοτόμα" προιόντα; Το κράτος.

- Ποιός τιμοδοτεί τα προιόντα;Το κράτος.

- Ποιός συνταγογραφεί; Ο γιατρός.

- Ποιός "μοχλεύει" προς ασύστολη συνταγογράφηση; Η εταιρεία για τον δικό της κωδικό.

- Ποιός έχει συμφέρον να πωλεί φάρμακα πολλά και ακριβά; Ο φαρμακοποιός.

Η πορεία που ακολουθούν, χωρίς ορθολογισμό, χωρίς κριτήρια κόστους/οφέλους (η μόνη χώρα της ευρωζώνης), χωρίς στόχους valeu for money, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οταν, μάλιστα, αυτό συνδυάζεται με ελλειπή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπου ασφαλισμένο είναι πλέον το 87% των πολιτών, σίγουρα βαδίζουμε για μετατροπή της οικονομικής κρίσης και σε ανθρωπιστική!

Και ο Έλληνας ασθενής θα μένει με την απορία γιατί αγόραζε την Ομεπραζόλη 33,02 ευρώ το 2009 και σήμερα 16,99 ευρώ, όταν οι ασθενείς των δανειστών μας την πληρώνουν κάτω από 6,50 ευρώ... ( Με τέτοια τιμή, γιατί δεν έχουν ...έλλειψη πραζόλης;  :laugh: )

Απλώς, "στραβά αρμενίζουμε!".

 
* Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος είναι φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2013, 09:04:03 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Ιανουαρίου 2013, 11:13:56
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Πολύ ωραία μας τα λέει ο κ. Γαλανόπουλος αλλά αποκρύβει εντέχνως την δική του λερωμένη φωλιά...... Πάμε να δούμε και την λερωμένη φωλιά....:

Οι υπέρμαχοι της δραστικής ουσίας πίστευαν πως όταν ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί συγκεκριμένο σκεύασμα τότε θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί θα σταματήσει η συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν χρειάζονται και που μέχρι τώρα προωθούσε ο γιατρός γιατί ελάμβανε "δωράκια" από την εταιρία του φαρμάκου. Και αύριο θα έχουμε δύο μήνες που συμβαίνει αυτό αλλά δεν είδα καμιά ηχηρή ανακοίνωση ότι μειώθηκε ο τζίρος κατά 30% που λέγανε οι "παρθένες" που τα διέδιδαν αυτά.... Μάλλον ούτε κατά 10% δεν μειώθηκε....

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πήγαν οι γιατροί σε πρωτότυπα; Όχι από ότι φαίνεται.... Δύο λόγοι:
α) Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα και ποτέ δεν υπήρχε έλεγχος στους γιατρούς τι γράφουν... Σκέψου ότι η απόφαση ενός νοσοκομειακού γιατρού θεωρείται ισότιμη με νόμο για το τρόπο σκέψης του ΕΟΠΥΥ. Εάν είναι και γιατρός μονάδας του ΙΚΑ, τότε είναι πάνω από νόμος, ούτε πειθαρχικό δεν τους πιάνει αυτούς.
β) Η υπερσυνταγογράφηση δεν ξεκινάει από το γιατρό αλλά από το φαρμακοποιό στην Ελλάδα. Ο φαρμακοποιός μοιράζει αβέρτα τα πάντα. Το τι έχουν δει τα μάτια μου δεν περιγράφεται... Και φυσικά σε καιρούς χαλεπούς, το δανεικό φάρμακο είναι θέμα χρόνου να γραφεί και στο βιβλιάριο. Και ίσως ο μόνος κακός γιατρός είναι αυτός που αρνείται να γράψει το "δανεικό" σε αυτή τη χώρα.

Αφιερωμένο στον κ. Γαλανόπουλο για να ανοίξουν οι ορίζοντες του.... Το έχω βρει από φαρμακευτικό blog:

Ο φαρμακοποιός…
Γράφει ο Σπύρος Σιδέρης

Ο πονόδοντος δεν έλεγε να περάσει με τίποτα. Ήταν κι αυτό το πρήξιμο, σαν μεγάλη μπουκιά που δεν έλεγε να κατεβεί, που ταλαιπωρούσε εμένα και τον καθρέφτη μου.

Ευτυχώς το τσίπουρο δεν είχε τελειώσει και μου κράτησε συντροφιά μέχρι να ξημερώσει ώστε να πάω στο φαρμακείο να πάρω παυσίπονο. Τόσο καιρό στο Λονδίνο δεν είχε τύχει, να με πιάσει ούτε πονοκέφαλος, για να χρειαστώ φάρμακα και το παραδοσιακό ελληνικό σπιτικό φαρμακείο με τα χιλιάδες ληγμένα φάρμακα δεν με είχε ακολουθήσει σ’ αυτό το ταξίδι.

Φόρεσα το μπουφάν και βγήκα να πάρω από το σούπερ μάρκετ φάρμακα. Έφτασα περπατώντας, δεν ήταν δα και μεγάλη απόσταση, και κίνησα για το συστεγασμένο φαρμακείο, γνωστής αλυσίδας που φιλοξενούνταν μέσα στο σούπερ μάρκετ. Η φαρμακοποιός, μια όμορφη Ινδή σαν βγαλμένη από ταινία του Bollywood, ήταν πίσω από το γκισέ και με κοιτούσε με οίκτο.

-Ένα παυσίπονο σας παρακαλώ της λέω. Α, θέλω και αντιβίωση ένα κουτάκι, συμπλήρωσα.
-Έχετε συνταγή για την αντιβίωση με ρωτάει;
-Όχι κοπέλα μου, που να την βρω την συνταγή, με πέθανε όλο το βράδυ το δόντι κι όπως βλέπεις έχει πρηστεί. Χρειάζομαι αντιβίωση, της είπα όσο πιο ευγενικά μπορούσα.
-Λυπάμαι αλλά αντιβίωση δεν μπορώ να σας δώσω χωρίς συνταγή. Παυσίπονο όμως μπορώ να σας δώσω αμέσως, είπε χαμογελώντας μου.
-Ωραία τότε της λέω νευριασμένος. Δώσε μου ένα κουτάκι Panadol Extra και ένα κουτί ασπιρίνες. Α πιάσε και Ponstand.
-Λυπάμαι κύριε, αλλά μόνο ένα κουτάκι μπορείτε να πάρετε. Δεν επιτρέπεται να πάρετε πάνω από ένα. Το λέει ο νόμος.

Τα μάτια μου κόντεψαν να πεταχτούν από τα μάτια. Η πίεση χτύπησε κόκκινο και τα νεύρα μου ήταν έτοιμα να σπάσουν. Συγκρατήθηκα όμως, τι Ευρωπαίος ήμουν αν δεν συγκρατιόμουν;

Πήρα τα extra μου, αγόρασα ένα μπουκαλάκι νερό και ήπια με την μία το χαπάκι για να περάσει ο πόνος. Πήγα σπίτι και περίμενα να πάει 9 ή ώρα και να πάρω τηλέφωνο την φίλη μου την Φλώρα που ήταν οδοντίατρος. Λίγο μετά τις 9 της τηλεφώνησα και μου έκλεισε εμβόλιμο ραντεβού για τις 10 και μισή. Με εξέτασε, έκανε ότι ήταν να κάνει, η δράση της παρακεταμόλης είχε κάνει το θαύμα της και κάτσαμε στο γραφείο για να μου γράψει την αντιβίωση που χρειαζόμουν.

-Λοιπόν θα χρειαστείς αντιβίωση για πέντε μέρες, μου λέει, είναι λίγο δυνατή αλλά κάνει την δουλειά της. Σε ποιο φαρμακείο να σου στείλω την συνταγή;
-Δεν ξέρω κανένα, της ανταπάντησα.
-Περίμενε μου λέει, ανοίγει τον υπολογιστή, της λέω την διεύθυνση και μου δείχνει στον χάρτη ποια φαρμακεία υπήρχαν εκεί. Ποιο σε βολεύει περισσότερο μου λέει.
-Αυτό της είπα δείχνοντας ένα σημείο στο χάρτη της περιοχής που έμενα.
-Είσαι έτοιμος, θα πας στο φαρμακείο και θα ζητήσεις την αντιβίωση, θα στην δώσουν αμέσως. Α, να μην το ξεχάσω, πρέπει να έχεις και μια ταυτότητα μαζί σου.

Κοιτούσα αποσβολωμένος. Μα καλά είπα, φάρμακο θα πάρω, δεν θα πάω να πάρω δάνειο.

Γέλασε και με κοίταξε με έναν βλέμμα που λες κι έλεγε, αχ βρε χωριάτη που θες και Λονδίνο. Κοίταξε μου είπε, εδώ τα φάρμακα δεν δίνονται όπως στην Ελλάδα. Μόνο ο χρήστης των φαρμάκων μπορεί να τα πάρει ή κάποιος που θα έχει εξουσιοδότηση, Είναι προσωπική υπόθεση τα φάρμακα. Υπάρχουν για να κάνουν καλά εσένα και θα πάρεις όσα χρειάζεσαι.

Την χαιρέτησα κι έφυγα από το ιατρείο. Πήγα στο φαρμακείο και περίμενα να ρθει η σειρά μου. Ο γηραιός κύριος μπροστά μου, πήρε τα φάρμακα του κι ετοιμάστηκε να πληρώσει. Η φαρμακοποιός του είπε ευγενικά ότι έκλεισε πριν λίγες μέρες το 68ο έτος της ζωής του και τα φάρμακα τα πληρώνει πλέον το εθνικό σύστημα της Βρετανίας. Έδωσα το όνομα μου, ο φαρμακοποιός άνοιξε ένα κουτάκι, μου έδωσε ακριβώς 10 κάψουλες για την θεραπεία μου, πήρα κι ένα κουτί ακόμα παυσίπονα, τον πλήρωσα κι έφυγα. Σε πέντε μέρες έγινα καλά και στο σπίτι δεν υπήρχε ούτε μια κάψουλα περίσσευμα. Τι κρίμα, εγώ δεν θα φτιάξω ποτέ το προσωπικό μου φαρμακείο!!!

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και ο Έλληνας ασθενής θα μένει με την απορία γιατί αγόραζε την Ομεπραζόλη 33,02 ευρώ το 2009 και σήμερα 16,99 ευρώ, όταν οι ασθενείς των δανειστών μας την πληρώνουν κάτω από 6,50 ευρώ... ( Με τέτοια τιμή, γιατί δεν έχουν ...έλλειψη πραζόλης;  :laugh: )

Αυτό μπορεί να μας το απαντήσει ο κ. Γαλανόπουλος που είναι και μέσα στα πράγματα;;;;; Εκεί τον θέλω εγώ....
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2013, 11:19:13 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2013, 18:26:47
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι υπέρμαχοι της δραστικής ουσίας πίστευαν πως όταν ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί συγκεκριμένο σκεύασμα τότε θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί θα σταματήσει η συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν χρειάζονται και που μέχρι τώρα προωθούσε ο γιατρός γιατί ελάμβανε "δωράκια" από την εταιρία του φαρμάκου. Και αύριο θα έχουμε δύο μήνες που συμβαίνει αυτό αλλά δεν είδα καμιά ηχηρή ανακοίνωση

Η εφαρμογή της δραστικής ουσίας αναμφισβήτητα βοηθά στην μείωση της διαπλοκής μεταξύ ιατρού-φαρμακευτικών εταιρειών και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι επιδρά θετικά ως προς τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μόνο που αυτή η μορφή "δραστικής" που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν είναι παρά μία κακή, ελληνικού τύπου νοθευμένη δραστική. Και αυτό γιατί:
- ο ιατρός εξακολουθεί να συνταγογραφεί δραστική ουσία μέσω... ενός εμπορικού σκευάσματος (ω, τί εξυπνάδα αυτών που το σκέφτηκαν) και ο φμφ συνήθως παρουσιάζει διστακτικότητα στο να αλλάξει το σκεύασμα που χρησιμοποίησε ο ιατρός κατά τη σύνταξη της συνταγής.
- όταν πέφτει το σύστημα (η καφετιέρα πριν, ο φούφουτος σήμερα) ο ιατρός ξαναγυρίζει στη manual συνταγογράφηση, ως επί το πλείστον εμπορικών ονομάτων
- ο ιατρός είναι ακόμη σε θέση να "φωτογραφίζει" ορισμένα σκευάσματα, π.χ. γράφοντας "Εσομεπραζόλη" φωτογραφίζει το Νέξιουμ, ενώ γράφοντας "Ατορβαστατίνη Bt II (δύο) x14, στενεύει δραματικά τις επιλογές, σε σημείο που φωτογραφίζει το Lipitor)
- δεν εφαρμόστηκε το δίδυμο αδερφάκι της δραστικής ουσίας, που είναι το dispensing
- δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, παρά τα θρυλούμενα, η αποζημίωση με βάση όχι τη δραστική ουσία, αλλά τη θεραπευτική κατηγορία.

Σίγουρα πάντως, η δραστική ουσία είναι ένα σωστό μέτρο που την επικροτούμε και την υποστηρίζουμε σθεναρά -και ο ιατρός ο έχων δύο χορηγίας, μεταδότω τη μία τω μη έχοντι.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2013, 18:28:28 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Ιανουαρίου 2013, 18:37:48
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η εφαρμογή της δραστικής ουσίας αναμφισβήτητα βοηθά στην μείωση της διαπλοκής μεταξύ ιατρού-φαρμακευτικών εταιρειών και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι επιδρά θετικά ως προς τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μόνο που αυτή η μορφή "δραστικής" που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν είναι παρά μία κακή, ελληνικού τύπου νοθευμένη δραστική. Και αυτό γιατί:
- ο ιατρός εξακολουθεί να συνταγογραφεί δραστική ουσία μέσω... ενός εμπορικού σκευάσματος (ω, τί εξυπνάδα αυτών που το σκέφτηκαν) και ο φμφ συνήθως παρουσιάζει διστακτικότητα στο να αλλάξει το σκεύασμα που χρησιμοποίησε ο ιατρός κατά τη σύνταξη της συνταγής.
- όταν πέφτει το σύστημα (η καφετιέρα πριν, ο φούφουτος σήμερα) ο ιατρός ξαναγυρίζει στη manual συνταγογράφηση, ως επί το πλείστον εμπορικών ονομάτων
- ο ιατρός είναι ακόμη σε θέση να "φωτογραφίζει" ορισμένα σκευάσματα, π.χ. γράφοντας "Εσομεπραζόλη" φωτογραφίζει το Νέξιουμ, ενώ γράφοντας "Ατορβαστατίνη Bt II (δύο) x14, στενεύει δραματικά τις επιλογές, σε σημείο που φωτογραφίζει το Lipitor)
- δεν εφαρμόστηκε το δίδυμο αδερφάκι της δραστικής ουσίας, που είναι το dispensing
- δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, παρά τα θρυλούμενα, η αποζημίωση με βάση όχι τη δραστική ουσία, αλλά τη θεραπευτική κατηγορία.

Σίγουρα πάντως, η δραστική ουσία είναι ένα σωστό μέτρο που την επικροτούμε και την υποστηρίζουμε σθεναρά -και ο ιατρός ο έχων δύο χορηγίας, μεταδότω τη μία τω μη έχοντι.
Η συνταγογράφηση της δραστικής έχει αποτέλεσμα εκεί όπου υπάρχουν γενόσημα, άρα η περίπτωση εσομεπραζόλης δεν παίζει.
Η συνταγογράφηση μέσω εμπορικού σκευάσματος, δεν είναι κακή ιδέα, φτάνει να μην υπήρχε ο περιορισμός με το είδος της συσκευασίας (14, 28, 30 δόσεις)
Θα ήταν μεγάλο κοινωνικό σοκ η εφαρμογή και του απευθείας dispensing τώρα. Όμως θα μπορούσε εύκολα το σύστημα όταν έχεις γράψει μια πραζόλη για 10 ημέρες και έχεις επιλέξει σκεύασμα με 30 χάπια να εμφανίζει στο dispensing και αυτά με 14 χάπια....
Μήπως όμως ξέχασες με ποιου τα μέτρα φτιάχτηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2013, 19:01:09
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
-Λυπάμαι αλλά αντιβίωση δεν μπορώ να σας δώσω χωρίς συνταγή. Παυσίπονο όμως μπορώ να σας δώσω αμέσως, είπε χαμογελώντας μου.
-Ωραία τότε της λέω νευριασμένος. Δώσε μου ένα κουτάκι Panadol Extra και ένα κουτί ασπιρίνες. Α πιάσε και Ponstand.
-Λυπάμαι κύριε, αλλά μόνο ένα κουτάκι μπορείτε να πάρετε. Δεν επιτρέπεται να πάρετε πάνω από ένα. Το λέει ο νόμος.

Πάντως το πατριωτάκι τη βρήκε την πατέντα και στο Λονδίνο!
Ένα κουτάκι παυσίπονα μόνο, ε;


Παράθεση
Έδωσα το όνομα μου, ο φαρμακοποιός άνοιξε ένα κουτάκι, μου έδωσε ακριβώς 10 κάψουλες για την θεραπεία μου, πήρα κι ένα κουτί ακόμα παυσίπονα, τον πλήρωσα κι έφυγα. Σε πέντε μέρες έγινα καλά και στο σπίτι δεν υπήρχε ούτε μια κάψουλα περίσσευμα. Τι κρίμα, εγώ δεν θα φτιάξω ποτέ το προσωπικό μου φαρμακείο!!!

Αν πας όμως σε άλλο φαρμακείο, μπορείς να πάρεις κι άλλο! Αμ πως!

20 Ιανουαρίου 2013, 19:06:04
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πας όμως σε άλλο φαρμακείο, μπορείς να πάρεις κι άλλο! Αμ πως!
Την περίπτωση να του βγάλει ο Η/Υ ότι έχεις ήδη πάρει από αλλού άλλο κουτι, την σκέφτηκες;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2013, 19:07:51
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πας όμως σε άλλο φαρμακείο, μπορείς να πάρεις κι άλλο! Αμ πως!
Την περίπτωση να του βγάλει ο Η/Υ ότι έχεις ήδη πάρει από αλλού άλλο κουτι, την σκέφτηκες;

Όπως περιγράφει, πήρε και δεύτερο κουτί παυσίπονα την ίδια μέρα από άλλο φαρμακείο!
Επομένως αυτό που περιγράφεις δεν ισχύει!

20 Ιανουαρίου 2013, 19:09:02
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πας όμως σε άλλο φαρμακείο, μπορείς να πάρεις κι άλλο! Αμ πως!
Την περίπτωση να του βγάλει ο Η/Υ ότι έχεις ήδη πάρει από αλλού άλλο κουτι, την σκέφτηκες;

Όπως περιγράφει, πήρε και δεύτερο κουτί παυσίπονα την ίδια μέρα από άλλο φαρμακείο!
Επομένως αυτό που περιγράφεις δεν ισχύει!
Με ιατρική συνταγή όμως αυτή τη φορά....
Αγχώθηκες όμως.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2013, 19:19:29
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πας όμως σε άλλο φαρμακείο, μπορείς να πάρεις κι άλλο! Αμ πως!
Την περίπτωση να του βγάλει ο Η/Υ ότι έχεις ήδη πάρει από αλλού άλλο κουτι, την σκέφτηκες;

Όπως περιγράφει, πήρε και δεύτερο κουτί παυσίπονα την ίδια μέρα από άλλο φαρμακείο!
Επομένως αυτό που περιγράφεις δεν ισχύει!
Με ιατρική συνταγή όμως αυτή τη φορά....
Αγχώθηκες όμως.....

- Στο πρώτο φαρμακείο δεν έδωσε ταυτότητα για να πάρει παυσίπονα, επομένως δεν υπήρξε καμιά καταγραφή στοιχείων στο computer. Ταυτότητα χρειάστηκε για την προμήθεια των αντιβιοτικών (φαίνεται από το κείμενο όπου εκφράζει και την έκπληξή του)
- Από το κείμενο δεν προκύπτει πουθενά ότι είχε ιατρική συνταγή για (δεύτερο κουτί) παυσίπονα. Μόνο για το αντιβιοτικό!
Ίσα ίσα φαίνεται ότι η οδοντίατρος γνώριζε ότι τον εξέτασε υπό τη επήρεια αναλγητικών.
Παράθεση
Με εξέτασε, έκανε ότι ήταν να κάνει, η δράση της παρακεταμόλης είχε κάνει το θαύμα της και κάτσαμε στο γραφείο για να μου γράψει την αντιβίωση που χρειαζόμουν.

-Λοιπόν θα χρειαστείς αντιβίωση για πέντε μέρες, μου λέει, είναι λίγο δυνατή αλλά κάνει την δουλειά της. Σε ποιο φαρμακείο να σου στείλω την συνταγή;

Άσχετο
Παράθεση
Ο γηραιός κύριος μπροστά μου, πήρε τα φάρμακα του κι ετοιμάστηκε να πληρώσει. Η φαρμακοποιός του είπε ευγενικά ότι έκλεισε πριν λίγες μέρες το 68ο έτος της ζωής του και τα φάρμακα τα πληρώνει πλέον το εθνικό σύστημα της Βρετανίας.
Δε μας λέει όμως τι συμμετοχή καταβάλλεται στην προμήθεια φαρμάκων μέχρι τη συμπλήρωση του 68ου έτους
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2013, 19:44:03 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

21 Ιανουαρίου 2013, 09:27:39
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με ιδιαίτερα καλά νέα ξεκινά η εβδομάδα!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 
Κι άλλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα απαιτούν οι δανειστές μας προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη. Νέοι κίνδυνοι για τους ασθενείς.
 
Οι επόμενες δόσεις του πολυπόθητου δανείου σίγουρα δε θα έρθουν και πάλι με ευκολία καθώς οι πιέσεις για νέα μέτρα δε θα αφήσουν αλώβητη και τη φαρμακευτική αγορά.
 
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει και πάλι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μειώσεις θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 10%. Ο νέος περιορισμός όμως, μετά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά καθώς το φαινόμενο υποκατάστασης φθηνών με ακριβότερα φάρμακα θα κυριαρχήσει. Τακτική άλλωστε συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το ζήτημα όμως για δανειστές και κυβέρνηση είναι να μην ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη το 2013 πάνω από τα 2,4 δις ευρώ στη χειρότερη περίπτωση έως τα 2,5 δις. Να σημειωθεί ότι το 2012 έκλεισε με πολλές πιέσεις και διάφορες …αλχημείες στα 2,88 δις ευρώ.
 
Η θετική λίστα φαρμάκων
 
Το νέο δελτίο τιμών όμως που θα εκδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου θα συνοδευτεί και από τη θετική λίστα φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Η θετική λίστα που θα «κουμπώσει» με το νέο δελτίο τιμών θα ορίζει και την ασφαλιστική τιμή για κάθε θεραπεία ξεχωριστά. Θα ορίζει δηλαδή την ανώτατη τιμή που θα αποζημιώνεται κάθε σκεύασμα από τα Ταμεία. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτεται από το κράτος θα πληρώνει εκτός από το 25% της συμμετοχής και το ήμισυ της διαφοράς μέχρι τη λιανική τιμή.
Πάντως οι νέες ασφαλιστικές τιμές αναμένεται να επιβαρύνουν σε πολλές περιπτώσεις τους ασθενείς οι οποίοι είτε θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για να συνεχίσουν να παίρνουν το ίδιο φάρμακο είτε θα πρέπει να επιλέξουν φθηνότερο.
Άλλωστε οι ασφαλιστικές τιμές που έχουν ορισθεί είναι χαμηλές :-* με στόχο να πιεστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους για να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου 
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2013, 10:38:15 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Ιανουαρίου 2013, 09:17:55
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Την κοστολόγηση κάθε «καλαθιού» θεραπευτικής κατηγορίας την υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ???, ο φορέας που υλοποιεί και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Που πήγε η "επιτροπή τιμών φαρμάκου" και ο ΕΟΦ ;;
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2013, 09:21:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2013, 09:42:34
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Που πήγε η "επιτροπή τιμών φαρμάκου" και ο ΕΟΦ ;;

Μήπως το άρθρο εννοεί ότι η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να υλοποιεί το καθαρά λογιστικό κομμάτι, δηλαδή να υπολογίζει την τιμή αποζημίωσης για τα σκευάσματα κάθε καλαθιού, με βάση τη συλλογιστική:
"Η ασφαλιστική τιμή καθορίζεται από τον μέσο όρο της τιμής που προκύπτει από όλα τα φάρμακα -γενόσημα, με ή χωρίς προστασία πατέντας- της θεραπευτικής κατηγορίας, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις τους, την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, το ημερήσιο κόστος θεραπείας."

Μια που μιλάμε όμως για μέσο όρο, πάει να πει ότι ορισμένα φάρμακα θα έχουν τιμή ίση ή και χαμηλότερη από αυτή της θεραπευτικής κατηγορίας τους. Προφανώς, σε αυτά θα ισχύει η συμμετοχή του ασφαλισμένου με τα γνωστά ποσοστά που ξέρουμε και μόνο.

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον σημείο του νέου τρόπου αποζημίωσης, είναι το ότι το 50% της διαφοράς μεταξύ της τιμής του φαρμάκου και της τιμής θεραπευτικής κατηγορίας, θα κληθεί να πληρώσει σε real time ...ο φμφ ( ! ) σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι χρηματοδότησης του εαυτού του από την τσέπη του :D και να περιμένει κάποτε να τα πάρει πίσω από τον γνωστό αφερέγγυο (κατά δηλώσεις των ιδίων των φμφ) Υπεροργανισμό. ;D

Χμ, αυτός ο όρος "καλάθι", μου θυμίζει ηλεκτρονικό εμπόριο ("προσθήκη στο καλάθι" στα ελληνικά σάιτ ή "αdd to cart" στο ebay κ.λπ.).
Γιατί όμως "καλάθι" και όχι "τσουβάλι" ή ακόμη και και "βαρέλι" (κατά το "ο κολιός και η λακέρδα στην ίδια τη βαρέλα") ; Ίσως μόνο ο foufoutos μπορεί να το εξηγήσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2013, 09:45:48 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Απριλίου 2013, 19:16:31
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/04/2013
Iatropedia.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Φαρμακοβιομήχανοι κατά Σαλμά για αδιαφάνεια στις τιμές φαρμάκων!

Στη δικαιοσύνη απειλούν ότι θα προσφύγουν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διαμαρτυρόμενα για αδιαφάνεια στην τιμολόγηση φαρμάκων που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδος.  Νέος πόλεμος για τις τιμές φαρμάκων.

 
Νέος πόλεμος αυτή τη φορά ενδεχομένως πολύ πιο σκληρός, αναμένεται με αφορμή το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδώσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας. Σήμερα έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει η επιτροπή τιμών στον ΕΟΦ και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσει τιμές μόνο σε 500 από τα 1200 γενόσημα φάρμακα που περιμένουν τιμολόγηση εδώ και περίπου 2,5 χρόνια και σε κανένα καινούριο πρωτότυπο και καινοτόμο.

Γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ .

 

Μάλιστα ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσηή του κάνει λόγο για αδιαφάνεια και επιλεκτική τιμολόγηση φαρμάκων και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ κάποιων εταιρειών και σε βάρος άλλων. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση: " ο  ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος µε τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την επιλεκτική τιµολόγηση µέρους µόνον των νέων φαρµάκων (τα οποία εκκρεµούν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια), η οποία άλλωστε δεν στηρίζεται σε καµία νοµοθετική βάση.

 

Η επιλεκτική τιµολόγηση κάποιων µόνο νέων φαρµάκων είναι παράνοµη και καταχρηστική και δεν έχει καµία νοµοθετική βάση. Αντιθέτως, δηµιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για συγκεκριµένες εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα θα τιµολογηθούν και µε τον τρόπο αυτό ευνοεί την αδιαφάνεια και δηµιουργεί στρέβλωση στην αγορά καταπατώντας την αρχή της ίσης µεταχείρισης. "

 

Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει πως αν δεν τηρηθεί η νομοθεσία στη διαδικασία της τιμολόγησης θα προσφύγει στη δικαιοσύνη διαφορετικά όπως λέει: "οι φαρµακευτικές εταιρείες επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν µε κάθε νόµιµο τρόπο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ζηµίας την οποία θα υποστούν".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Ιουνίου 2013, 22:39:53
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Άρθρο που μόλις παρέθεσε σε άλλο σημείο αυτού του φόρουμ ο Διακομιστής.

Επενδυτής 01/06/2013

 Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕ!

Πόλεμος Σαλμά και φαρμακοβιομηχάνων

Δύο φακέλους με στοιχεία-«φωτιά», που αφορούν χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπλέκουν μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, έχει στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Μάλιστα, ετοιμάζεται να στείλει τα στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Η ΠΑ, για να πράξουν και εκείνοι τα δέοντα.

Θεαγένειο

Ο πρώτος φάκελος αφορά το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο ογκολογικό νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η τότε διευθύντρια του νοσοκομείου, Χ.Σ., διατηρούσε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους γίνονταν καταθέσεις μεγάλων ποσών την περίοδο 2002-2008 από μεγάλες διεθνείς αλλά και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Το θράσος των εμπλεκομένων ήταν τέτοιο, ώστε ιατρικός επισκέπτης με τα αρχικά Π.Γ., που εργαζόταν σε θυγατρική ξένης φαρμακοβιομηχανίας, διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τη φαρμακοποιό! Το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών υγείας αποκάλυψε ότι υπήρχαν και εμβάσματα από το εξωτερικό (10.000-20.000 ευρώ τη φορά) και στους λογαριασμούς πέντε γιατρών του νοσοκομείου που όπως πιθανολογείται προέρχονταν από λογαριασμούς φαρμακοβιομηχανιών.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, μόλις άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, η επίορκη φαρμακοποιός υπέβαλε την παραίτηση της, πριν υπάρξουν εναντίον της πειθαρχικές επιπτώσεις. Γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη και η τότε διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά το ποινικό της κομμάτι, καθώς το υπουργείο δικαιοσύνης  των ΗΠΑ θα εξετάσει τους φακέλους με τα στοιχεία για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και γιατρών και έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα.

Το συνέδριο

 Ο δεύτερος φάκελος αφορά υπόθεση που εξελίχθηκε τον Νοέμβριο του 2012.
Οι θυγατρικές μεγάλων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών φέρονται ότι πλήρωσαν με έμμεσο τρόπο τα έξοδα διαμονής και συμμετοχής αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας στο 150 ετήσιο συνέδριο της ISPOR (Διεθνής Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας), που πραγματοποιήθηκε 3-7 Νοεμβρίου του 2012 στο Βερολίνο. Για την υπόθεση αυτή έχουν διενεργήσει έρευνες τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στους αξιωματούχους συγκαταλέγονται η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας, Σ.Δ., και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου, Ν. Κ.
Η ελληνική αποστολή ήταν πολυπληθής (περίπου 30 άτομα) και το ταξίδι φαίνεται ότι διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, και τα στοιχεία δείχνουν ότι έλαβε τις χορηγίες από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κατά τα άλλα, ο νέος κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει την κάλυψη εξόδων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ωστόσο, μπορεί να αντιτάξει κανείς ότι οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες κάλυψαν τα έξοδα για ένα σοβαρό συνέδριο, που αφορά έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα -και δη οι κρατικές Αρχές- υστερούν σημαντικά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει υιοθετήσει ακόμα την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας, ενώ ακόμη και βαλκανικές χώρες το έχουν πράξει.
Στα άκρα Πάντως, ο κ. Σαλμάς έχει αποφασίσει να οδηγήσει τις δύο υποθέσεις στα άκρα, στέλνοντας τους φακέλους και στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι.
Προφανώς, μπορεί να ερμηνευτεί ως «αντίποινα» στο γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι τους τελευταίους μήνες διαμαρτύρονται συνεχώς για αποφάσεις του κ. Σαλμά, κατηγορώντας τον για λάθη στην τιμολόγηση και παραλείψεις.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Σαλμάς θέλει να δείξει στις διεθνείς Αρχές ότι η Ελλάδα λαμβάνει επιτέλους μέτρα για τη διαφάνεια στη φαρμακευτική αγορά, ενώ επί σειρά ετών υπήρχε μία «φούσκα», η οποία οδήγησε στην έκρηξη των δαπανών για φάρμακα την περίοδο 2004-2009. Θυμίζουμε ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είχε αυξηθεί από 2,5 σε 5,6 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη πενταετία! Γιατί, όμως, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης; Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές Αρχές έχουν ρίξει βαριές καμπάνες σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα έχουν δηλώσει ένοχες για δεκάδες περιπτώσεις απάτης! Μάλιστα, συνολικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 7δισ. δολ.
Η πιο συνηθισμένη απάτη των φαρμακοβιομηχάνων που έχει αποκαλυφθεί στις Η ΠΑ είναι ότι προωθούν παραπλανητικά στους γιατρούς φάρμακα για χρήση διαφορετική από εκείνη για την οποία αυτά έχουν εγκριθεί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


« Τελευταία τροποποίηση: 2 Ιουνίου 2013, 22:42:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2013, 17:32:46
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Να τα μας... Να τα...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσε η αποκάλυψη του MEGA για το πόρισμα - "βόμβα" του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων του υπουργείου Υγείας και μέλος της επιτροπής τιμολόγησης και αποζημίωσης καθώς και η πρώην πρόεδρος της επιτροπής τιμών φαρμάκων του υπουργείου είναι μέλη ενός φορέα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο τελικός αποδέκτης χορηγιών από φαρμακευτικές εταιρίες για την διοργάνωση συνεδρίων.  >:(

"Έχω από την ώρα που ενημερώθηκα για το περιστατικό δώσει σαφή εντολή ότι ποτέ επί υπουργίας μου δεν θα μπορεί να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Δεύτερον θα ενεργήσουμε βάση του πορίσματος, ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειές μας. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομιμότητα" δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε έλεγχο που έκανε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μετά από αίτηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο διαπιστώθηκε ότι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία για να προβούν στην χρηματοδότηση του συνεδρίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΦ έκαναν δωρεά σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέσω του οποίου παρέκαμπταν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να καταλήξουν τα χρήματα στον φορέα μέλη του οποίου είναι τα δυο στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εμφανίζεται στο έγγραφο του ΕΟΦ να λαμβάνει από μια μόνο φαρμακευτική εταιρεία 25.000 ευρώ, ενώ από άλλες 4 εταιρείες συνολικά το πόσο των 15.000 ευρώ.
Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυψε αυτή την απίστευτη διαδρομή χρήματος έγινε με σκοπό να ελεγχθεί η νομιμότητα της συμμετοχής στελεχών του υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΣΥ σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2012.
Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε και η συμμετοχή του προϊσταμένου της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων του υπουργείου Υγείας σε φορέα που χρηματοδοτείται από φαρμακευτικές εταιρείες.
"Συμμετέχει σε ένα φορέα του οποίου οι δράσεις χρηματοδοτούνται κατά ένα αδιευκρίνιστο στον παρόντα έλεγχο, ποσοστό απο χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και λοιπές δωρεές. Στο οποίο δ.σ. του φορέα που συμμετέχει έχει εκλέγει στην θέση του ταμία στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα διαβιβασθέντα στοιχεία" γράφει μεταξύ άλλων η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Δείτε το βίντεο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
5927 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4321 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός
8 Απαντήσεις
21421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2021, 00:07:19
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
6365 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2014, 10:53:43
από GirousisN
1 Απαντήσεις
16311 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2017, 13:05:10
από GirousisN