Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος05/03/2014
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως προήλθε η παρακάτω τιμολόγηση (η δραστική ουσία και των τριών παρακάτω σκευασμάτων είναι η Εσομεπραζόλη, εκ των οποίων το Nexium είναι το πρωτότυπο).
Δεν θα έπρεπε η Ασφαλιστική Τιμή (Α.Τ.) του πρωτότυπου να είναι ίδια με την Α.Τ. των γενοσήμων;
Tabl. Nexium 40 mg x 28 Λιανική Τιμή (Λ.Τ.) 16,02 € και Α.Τ. 16,02 €
Caps. Helides 40 mg x 28 Λ.Τ. 12,82 € και Α.Τ. 12,82 €
Tabl. Esactive 40 mg x 28 Λ.Τ. 12,82 € και Α.Τ. 12,82 €
πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Μόνο αν αρχίσουμε να τιμωρούμε τα πρωτότυπα με προνομιακές ασφαλιστικές τιμές κλειδώνοντας με συνταγογράφηση σκευάσματος - στο 15% του περιθωρίου που μας δίνεται - τα αντίστοιχα γενόσημα θα υπάρξει πίεση.
Argirios Argiriou:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος05/03/2014
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως προήλθε η παρακάτω τιμολόγηση (η δραστική ουσία και των τριών παρακάτω σκευασμάτων είναι η Εσομεπραζόλη, εκ των οποίων το Nexium είναι το πρωτότυπο).
Δεν θα έπρεπε η Ασφαλιστική Τιμή (Α.Τ.) του πρωτότυπου να είναι ίδια με την Α.Τ. των γενοσήμων;
Tabl. Nexium 40 mg x 28 Λιανική Τιμή (Λ.Τ.) 16,02 € και Α.Τ. 16,02 €
Caps. Helides 40 mg x 28 Λ.Τ. 12,82 € και Α.Τ. 12,82 €
Tabl. Esactive 40 mg x 28 Λ.Τ. 12,82 € και Α.Τ. 12,82 €
πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Μόνο αν αρχίσουμε να τιμωρούμε τα πρωτότυπα με προνομιακές ασφαλιστικές τιμές κλειδώνοντας με συνταγογράφηση σκευάσματος - στο 15% του περιθωρίου που μας δίνεται - τα αντίστοιχα γενόσημα θα υπάρξει πίεση.
--- Τέλος παράθεσης ---
Κανονικά αν συνταγογραφήσεις Caps. Helides 40 mg x 28 δεν μπορεί ο Φαρμακοποιός να δώσει Nexium γιατί αυτό είναι σε μορφή δισκίου και όχι κάψουλας.
Παρόλα αυτά μου έχει τύχει να δώσει ο Φαρμακοποιός Nexium παρόλο που εγώ συνταγογράφησα Helides, και δεν ξέρω πως έγινε.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Πρωτότυπο
Tabl Dilatrend 6,25 Λ.Τ.: 2,69 Α.Τ.: 3,92
Γενόσημο
Tabl Carvepen 6,25 Λ.Τ.: 3,77 Α.Τ.: 3,92
Πρωτότυπο
TTS Nitrodyl 5 Λ.Τ.: 7,85 Α.Τ.: 7,50
TTS Nitrodyl 10 Λ.Τ.: 9,35 Α.Τ.: 15,00
Πρωτότυπο
TTS Epinitril 5 Λ.Τ.: 10,19 Α.Τ.: 7,50
TTS Epinitril 10 Λ.Τ.: 12,34 Α.Τ.: 15,00
Γενόσημο
TTS Nitrong 5 Λ.Τ.: 11,13 Α.Τ.: 7,50
TTS Nitrong 10 Λ.Τ.: 14,27 Α.Τ.: 15,00
Denominator:
Δύο πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την τιμολόγηση της τελμισαρτάνης, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο για τη σειρά Twilight Zone:
1) Η τελμισαρτάνη των 80mg (28) έχει τιμή αναφοράς 11,20 ευρώ ενώ ο συνδυασμός αυτής τόσο με 12,5 όσο και με 25 mg HCTZ 10,64 ευρώ. Πώς γίνεται η τιμή αναφοράς να μειώνεται όταν προστίθεται ένα φάρμακο;
2) ο συνδυασμός τελμισαρτάνης/αμλοδιπίνης 40/5 (TWYNSTA) έχει τιμή αναφοράς 24,92 ευρώ και λιανική τιμή 22,11 ευρώ. Δε θυμάμαι να το έχω ξαναδεί αυτό σε πρωτότυπο.
Medicine Man:
Εγγραφή ή Είσοδος
Εγγραφή ή Είσοδος
Η αλήθεια για τα φάρμακα, απάντηση στο άρθρο του κ.Βενιζέλου του Αδώνιδος Γεωργιάδη
Το υπουργείο υγείας στα πλαίσια του εξορθολογισμού
των δαπανών και της ευρέσεως πόρων, ώστε να εγκρίνουμε και νέα, πρωτότυπα φάρμακα στη χώρα μας, αλλά και για να βρεθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των ανασφαλίστων, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της πωλήσεως των γενοσήμων φαρμάκων από το 20% στο 60% έως το τέλος του 2014.
Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια, όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Δυστυχώς λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με μία, ίσως και σκόπιμη, κατασυκοφάντηση των γενοσήμων φαρμάκων, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση ως προς την κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι τα γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή και με τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα φάρμακα, απλώς είναι πολύ φθηνότερα.
Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο λάβαμε μία απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει πλέον το 50% της διαφοράς μεταξύ του γενοσήμου και του πρωτοτύπου φαρμάκου (αυτό γινόταν μόνον στην Ελλάδα) αλλά ορίζει την ασφαλιστική τιμή, από τον μέσο όρο των τριών φθηνοτέρων γενοσήμων μίας κατηγορίας και μάλιστα όχι όλων των φθηνοτέρων αλλά αυτών που έχουν έστω 4% μεριδίου αγοράς συνολικά, δηλ γενοσήμων που υπάρχουν και πουλάνε.
Πάμε τώρα στα φάρμακα που αναφέρατε στο άρθρο σας:
Αντί για το Prezolon μπορείτε να πάρετε άλλο φάρμακο με 44Λ ??? συμμετοχή ανά κουτί. Άρα 1,32 για τα τρία κουτιά. Με το Prezolon θα πληρώνατε 2,52 για τα ίδια κουτιά.
Σε αντικατάσταση του Lipitor με την ίδια δραστική ουσία, μπορείτε να βρείτε φάρμακα με τα μισά λεφτά. Δηλ με 15,09 ??? αντί για 31,41.
Σε αντικατάσταση του Ideos, υπάρχει φάρμακο με 0,66 ??? αντί για 7,06.
Άρα σύνολον συμμετοχής ασφαλισμένου στα φάρμακα και στις δόσεις που είπατε: 17,07 αντί για 46,84. Η διαφορά αυτή όμως είναι προϊόν επιλογής του ασφαλισμένου και το κυριώτερο, με τις μειώσεις των τιμών, που έγιναν και που θα ακολουθήσουν, εάν θέλει να πάρει τα πρωτότυπα θα τα αγοράζει φθηνότερα από πριν, απλώς ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα ακριβά φάρμακα απλώς και μόνον κάνοντας τα χατήρια των εταιρειών.
Επειδή είναι δύσκολο για τον ασφαλισμένο να γνωρίζει κάθε φορά αυτές τις λεπτομέρειες, δώσαμε εντολή στην ΗΔΙΚΑ και άμεσα θα τυπώνεται κάτω από την συνταγή του γιατρού, όλος ο κατάλογος με τα φάρμακα της ίδιας ή ισοδύναμης δραστικής ουσίας με την χαμηλότερη συμμετοχή. Έτσι ο ασθενής θα ξέρει τις επιλογές που έχει και θα αποφασίζει μόνος του εάν θέλει να αυξήσει ή να μειώσει την συμμετοχή του στα φάρμακά του.
Στην μάχη για την αύξηση των πωλήσεων των γενοσήμων φαρμάκων πρέπει όλοι να είστε σύμμαχοι. Δεν είναι στοίχημα προσωπικό δικό μου, αλλά εθνική ανάγκη. Μόνον έτσι θα βρούμε τα χρήματα και για να εγκρίνουμε νέα φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά και για να ρίξουμε ακόμη περισσότερο τις τιμές προς όφελος όλων μας.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή γνωρίζω την αγαθή σας πρόθεση εποικοδομητικής κριτικής, είμαι στην διάθεσή σας.
*Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Υγείας.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση