Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:05:44

Αποστολέας Θέμα: Το Μνημόνιο και τα φάρμακα.  (Αναγνώστηκε 3323 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Οκτωβρίου 2012, 18:53:45
Αναγνώστηκε 3323 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 23/10/2012.
Tου Πασχου Μανδραβελη.


 
Κάθε φορά που εκδίδεται το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων γίνεται ένας μικρός χαμός. Ας το θεωρήσουμε λογικό: είναι πολλά τα λεφτά και πολλά τα συμφέροντα. Φαρμακοβιομηχανίες που πουλάνε θέσεις εργασίας στο πολιτικό σύστημα και υπερτιμολογούν τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα· φαρμακοποιοί που πουλάνε το όραμα της προστατευμένης μικρής επιχειρηματικότητας· μεσάζοντες που πουλάνε το μεγαλύτερο όραμα του νεοελληνισμού, «να βρούμε ένα κονέ στο γκουβέρνο για να πιάσουμε την καλή».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες ήταν μία από τις μεγαλύτερες συνιστώσες της ελληνικής χρεοκοπίας. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 380% την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 12% των εσόδων του κράτους! Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Μόσιαλο, ο κρατικός προϋπολογισμός από 930 εκατομμύρια που πλήρωνε το 2000 στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), έφτασε να δίνει 4,5 δισ. ευρώ το 2009! Αν αυτό το κονδύλι απλώς διπλασιαζόταν, το κράτος θα εξοικονομούσε την περασμένη δεκαετία 25 δισ., ποσό που είναι δύο φορές τα σκληρά μέτρα τα οποία ακόμη διαπραγματευόμαστε.

Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε το νέο (και πολυαναμενόμενο) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Ηταν να εκδοθεί αρχικώς τον Αύγουστο. Μετατέθηκε σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υγείας κ. Μάριου Σαλμά (24.8.2012) για «μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου». Η καθυστέρηση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου μάς κάνει να πιστεύουμε ότι οι πιέσεις που δέχεται το υπουργείο γι’ αυτή τη χοάνη του κρατικού χρήματος μάλλον είναι μεγάλες.

Για το Δελτίο, που εκδόθηκε τελικώς την Παρασκευή, υπήρξαν πολλές ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επισήμαναν λάθη μαζί με τη συγκεκαλυμμένη απειλή για απόσυρση 300-350 προϊόντων τους από την αγορά. Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια είναι τα πραγματικά λάθη και ποια είναι «λάθη» που χρησιμοποιούνται προς πίεση στην κυβέρνηση. Ομως: από το νέο δελτίο προκύπτει ότι μια επιταγή της «μισητής τρόικας» άρχισε σχεδόν να εφαρμόζεται. Είναι η εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου, που είχε πρωτοπαρουσιάσει στην «Καθημερινή» (26.9.2010) ο κ. Στέφανος Μάνος. Το κέρδος για τα φθηνά φάρμακα ορίζεται ποσοστιαία στη χονδρική τιμή, αλλά για τα ακριβά σκευάσματα προστίθεται απλώς ένα συγκεκριμένο ποσό. Οπως έγραφε τότε ο κ. Μάνος, «ο Σουηδός φαρμακοποιός κάθε φορά που διαθέτει Somatuline κερδίζει 15,53 ευρώ, ενώ ο Ελληνας συνάδελφός του κερδίζει 435,24 ευρώ». Τώρα, σύμφωνα με το «καταραμένο Μνημόνιο», θεσμοθετήθηκε πλαφόν 30 ευρώ στο κέρδος. Ομως, παρατηρητικός φίλος της στήλης διαπίστωσε ότι στο νέο δελτίο τιμών «ξεχάστηκαν» 320 φάρμακα που εμφανίζουν κέρδος 30,02 - 64,64 ευρώ. Είναι προφανές γιατί η τρόικα έφτασε να ζητεί λεπτομέρειες (ονόματα και διευθύνσεις) για κάθε μεταρρύθμιση που υποσχόμαστε. Εχουμε ξεχασιάρηδες υπουργούς.

Υπάρχουν και 10.235 φάρμακα που έχουν περιθώριο μικρότερο από 30 ευρώ. Γι’ αυτά τηρούνται δύο κανόνες. Για τα περισσότερα ισχύει ο κανόνας ότι το περιθώριο του φαρμακοποιού παραμένει περίπου εκεί που ήταν, δηλαδή 32,32% στη χονδρική τιμή. Για άλλα -λιγότερα- το περιθώριο περιορίστηκε στο 16%.

Η αλήθεια είναι ότι με δυσκολίες, πιέσεις και κουτοπονηριές το Μνημόνιο εφαρμόζεται και εξοικονομεί εκατομμύρια στον κρατικό κορβανά. Αρκεί να μην ξεχνιούνται οι υπουργοί...
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Σεπτεμβρίου 2015, 22:46:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι τιμές των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων πρόκειται να μειωθούν

Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έφυγε εκτεθειμένος. Τον νόμο θα εφαρμόσει ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Θάνος Δημόπουλος.

Το «προαπαιτούμενο» θα υλοποιήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Θάνος Δημόπουλος, αφού η αντίστοιχη απόφαση του τέως υπουργού, που θα μείωνε τις τιμές των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 32,5% έως 50% της προηγούμενης τιμής, κάπου ξεχάστηκε ή... χάθηκε στον δρόμο για το ΦΕΚ.

Φορτωμένος με τα βάρη από τα μνημονιακά προαπαιτούμενα που εγκατέλειψε στην Αριστοτέλους κατά την άτακτη φυγή του ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής διάγει τη δεύτερη εβδομάδα ως υπηρεσιακός υπουργός ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος.

Η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, που προβλέπει μειώσεις των τιμών όλων των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική ανακούφιση των ασφαλισμένων και την ελάφρυνση των Ταμείων, καθώς και η επαναφορά της συνταγογράφησης φαρμάκων με τη δραστική τους ουσία και όχι με την εμπορική τους ονομασία είναι οι δύο βασικές εκκρεμότητες που είναι αποφασισμένος να διευθετήσει ο υπηρεσιακός υπουργός ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κλείσουν τα θέματα που άπτονται άμεσα των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Όπως προκύπτει πλέον εκ του αποτελέσματος, η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι είχε όλο το χρονικό περιθώριο να προωθήσει τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, από την ψήφιση του μνημονίου και μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης, δεν το έπραξε.

Αντίθετα, επέλεξε να αφήσει το καυτό θέμα και άμεσα σχετιζόμενο με τα συμφέροντα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας -καθώς τα φάρμακα και συνεπώς τα κέρδη της θα πλήττονταν από την ανατιμολόγηση- στον υπηρεσιακό υπουργό.

Ήταν ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, όμως, που δεν δίστασε να πριμοδοτήσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με εγκυκλίους του τον περασμένο Απρίλιο, δίνοντας το πράσινο φως στους γιατρούς να γράφουν επώνυμα φάρμακα αρκεί να είναι γενόσημα - τα σκευάσματα δηλαδή που παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Σε σειρά συσκέψεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Δημόπουλος κατέστησε σαφές ότι θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τα νέα δεδομένα που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει μειώσεις στις τιμές αυτών που δεν προστατεύονται από πατέντα (off patent και γενόσημα) στο 50% και 32,5% αντιστοίχως της τιμής που είχαν προτού χάσουν την προστασία. Μάλιστα οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων και όχι μόνο όσα κυκλοφόρησαν ή έχασαν την πατέντα μετά το 2012, όπως ισχύει σήμερα.

Βάσει αυτής της υπουργικής απόφασης θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών. Την απόφασή του ο κ. Δημόπουλος ανακοίνωσε και στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την περασμένη Πέμπτη ..συναντήθηκε με τα προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Ο υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή τους φαρμακοβιομήχανους, κυρίως τους Έλληνες, να του επισημαίνουν ότι οι διατάξεις αυτές θα διαλύσουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αλλά επέμεινε στην εφαρμογή του νόμου.

Αντίθετη είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με τη μνημονιακή υποχρέωση για συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Ο κ Κουρουμπλής με σειρά αποφάσεών του επιχείρησε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επέλαση των γενόσημων φαρμάκων, που ως επί το πλείστον παράγουν οι ελληνικές εταιρείες, στην αγορά. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο έδωσε το πράσινο φως στους γιατρούς να προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου επιπλέον της δραστικής ουσίας αρκεί να πρόκειται για γενόσημο φάρμακο, που αποτελεί και το βασικό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συνέχεια άφησε νέο παράθυρο στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας του φαρμάκου, επιτρέποντας να αναγράφεται και η εμπορική ονομασία στις περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων.
Αυτές οι δύο χαριστικές εξαιρέσεις καταργούνται με το τρίτο μνημόνιο, καθώς θεωρήθηκαν μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο, αυτό στο οποίο στοχεύει το μέτρο -και δεν λέγεται από επίσημα χείλη- είναι ότι με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας συρρικνώνεται η σχέση συναλλαγής γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών και ό,τι απορρέει από αυτήν, ιδίως η συνταγογράφηση «με το κομμάτι» και τα «δώρα» στους γιατρούς.

Ο Π. Κουρουμπλής, με σειρά αποφάσεών του για τον τρόπο συνταγογραφήσεων, έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους καπιταλιστές, ταξικούς εχθρούς του λαού Έλληνες φαρμακοβιομήχανους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Σεπτεμβρίου 2015, 22:26:30
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέο μπλόκο στην υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή που προέβλεπε την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων θέτει ο γνωστός Τροικανός Τζουζέπε Καρόνε.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μετά από συνεχή εξέταση όλων των τιμών των φαρμάκων και του μοντέλου που ακολουθήθηκε, ο επικεφαλής τροικανός στον τομέα της Υγείας Καρόνε, έθεσε νέους φραγμούς.

Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που θα εξοικονομούσε κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να προωθηθεί και από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα στην Υγεία.

Ωστόσο έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις που προβλεπόταν δεν ικανοποίησαν τον Τζουζέπε Καρόνε και …επέστρεψε την υπουργική απόφαση με τις τιμές των φαρμάκων.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο Σκληρός Δανειστής εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κυρίως στη μη μείωση των τιμών των φαρμάκων η τιμή των οποίων είναι κάτω των 12 ευρώ (για όσα πρωτότυπα έχασαν την πατέντα τους) και κάτω των 8 ευρώ για τα γενόσημα.

Θεώρησε – λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr– πως με τον τρόπο αυτό δε μπορούν να εξοικονομηθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ ώστε να φθάσουν συνολικά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο υγείας μετά από αυτήν την εξέλιξη πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις ώστε να διαπιστώσουν ένα προλαβαίνουν να εκδώσουν νέα υπουργική απόφαση με διαφορετικές τιμές για τα φάρμακα. Άλλωστε στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει έλεγχος από τους Δανειστές για να διαπιστώσουν ένα υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Σεπτεμβρίου 2015, 16:48:09
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Σήμερα. με επισκέφθηκε ασθενής μου ελληνοβουλγαρα σε αγωγή με victoza κοστους 114 ευρώ. Ειχα να την δω κανα τριμηνο αλλα ξεκινωντας την συνταγογραφηση διαπιστωσα οτι δε ειχε γραψει αλλού φαρκακα.Παίρνοντας θάρρος αφού δεν είχε αλλάξει γιατρό! ! ρωτησα τι έγινε. Ειχε χάσει το βιβλιαριο (ενημερωτητα ειχε κανονικά ) και δεν ηθελε να με φέρει σε δύσκολη. θέση.. ...και. την προμηθευτηκε στην χώρα της σε ειδικό φαρκακειο για διαβητικους στην τιμή των 25 ευρώ .δεν περιγραφω αλλο......

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
38783 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2008, 09:02:59
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
10514 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαΐου 2011, 13:29:46
από GOULIANOS
15 Απαντήσεις
13741 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2013, 23:12:30
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
4675 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Δεκεμβρίου 2013, 13:22:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5034 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2019, 01:38:43
από Argirios Argiriou