ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Σε ποιές περιπτώσεις σκέφτεστε (IV) αντί για (per os) χορήγηση Διφωσφονικών??
anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος9)Η μητέρα μου σταδιακά έχει επιδείνωση του Τ score από -2,7 σε -3,3 εντός 6ετίας λαμβάνοντας συνεχώς ρισενδρονάτη και βιταμίνη D.
3)Ακόλουθα αποκαλύπτεται ότι η επιβάρυνση είναι περίπου 200 Ε/έτος σε σχέση με τα διφωσφονικά
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπική μου άποψη που μπορεί να ζημειώσει τον ΕΟΠΠΠΥΥΥΥΥΝ... αλλα θα έδινα denosumab ή μάλλον ρανελικό στρόντιο... Καλές οι μελέτες οικονομίας αλλά αν δεν αποδίδουν....
Επίσης τα διφοσφωνικά και δη FOSAMAX μετά την πενταετία δεν ανεβάζουν ιδιαίτερα την BMD (θα μου πεις εδω δεν ανέβηκε καθόλου...) γιατί μπαίνουν σε φάση διατήρησης (plateau). Επίσης αυξάνει με το χρόνο η πιθανότητα frozen bone και άτυπων καταγμάτων (υποτροχαντηρία μηριαίου).
Βέβαια, υπάρχει και άλλη αγωγή (αφιερωμένη στους οπαδούς της οικονομίας) με καθημερινή ένεση.... (6 χήνες το χρόνο περίπου)
Να συμπληρώσω πάντως ότι καλό είναι να γίνει κάποιος έλεγχος για πιθανή δευτεροπαθή οστεοπόρωση (που μπορεί να εξηγήσει την αποτυχία της αγωγής ως τώρα).
--- Τέλος παράθεσης ---
Η αλήθεια είναι, ότι, νιώθω αρκετά "συγκρατημένα" και "επιφυλακτικά" :-\
καθότι ακόμα ανειδίκευτος -σε αναμονή για Ειδικότητα... :(
Παρόλα αυτά, "νιώθω", και είναι καλό και να εκφράσω τις όποιες ενστάσεις μου.
Καταρχάς, προσωπικά, νιώθω έντονες επιφυλάξεις ένταντι της Λογικής :
Δεν βελτιώθηκε το BMD => "μονόδρομος" ψάχνω άλλο φάρμακο.
Κατά τη δική μου κρίση, το πρώτο επίπεδο διερεύνησης, έγκειται στο :
1) Ενδεχόμενη συντρέχουσα Δευτερογενής Οστεοπόρωση.
2) Μη Συμμόρφωση της ασθενούς στις καθοριστικές "λεπτομέρειες" που αφορούν στη λήψη των φαρμάκων της...
Δεν νομίζω να είναι απίθανο σενάριο,
το πρωί, "νηστικάτα", να λαμβάνει την ομεπραζόλης της => απορρόφηση των συμπληρωμάτων ασβεστίου = ανύπαρκτη (...)
Ή επίσης,
αν το θυμάται και το τηρεί, τη μέρα εκείνη που λαμβάνει το χαπάκι του "διφωσφονικού",
να μην έχει πάρει άλλο φάρμακο, αλλα ούτε και να χτυπήσει έναν "κουπάτο" ελληνικό, στο μισάωρο μετά, έτσι για ν'ανοίξει το μάτι της...!
Τώρα, ειδικά για το Strontium Raneleate...
Δεν το έχω ψάξει ιδιαιτερα, αλλα αισθάνομαι μια επιφύλαξη...
Κι αυτό γιατί :
1) Mε προβληματίζει που ο FDA, δεν το χαρακτηρίζει ως "approved medicine" για την Οστεοπόρωση... ???
2) Αν θυμάμαι καλά, είχα διαβάσει, σε πρόσφατα Guidelines του U.S.National Osteoporosis Foundation,
ότι, το Strontium, ως βαρύ μέταλλο, εισέρχεται στη μικροαρχιτεκτονική του οστού,
με αποτέλεσμα, "φαινομενικά", να αυξάνει την "καταγραφόμενη" οστική πυκνότητα με τη μέθοδο DEXA,
χωρίς όμως, vα συμβάλλει λειτουργικά στο "συμπαγές" του οστού,
και άρα => στην αντοχή του σε υφιστάμενη μηχανική ενέργεια => αντίστοιχη μείωση του αντίστοιχου ποσοστού καταγμάτων (...) ??? ???
Σε καμμία περίπτωση δεν "πουλάω" εξυπνακίστικες ατάκες.
Ειλικρινά, προσπαθώ να τεκμηριώσω τις επιφυλάξεις μου... ??? ???
GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Εσείς ρωτάτε το BMD. Εγώ ρωτάει επιπλέον: Τι άσκηση κάνει η συγκεκριμένη κυρία; Τι άλλα νοσήματα έχει; Τι φάρμακα λαμβάνει;
Αν έχει δευτεροπαθή οστεοπόρωση, είμαστε τελείως εκτός θέματος;
Αν λόγω οστεοαρθρίτιδας η εν λόγω κυρία έχει περιορίσει το περπάτημα, τις δουλειές, την γυμναστική και έχει γίνει "τα ζώα μου αργά και ψόφια" μήπως είναι ώρα να ξεχάσουμε τα αντι-οστεοκλαστικά και να σκεφτούμε λίγο πιο ανοιχτά;
Τι θέλουμε να αποφύγουμε από την οστεοπόρωση; Τα κατάγματα.
- Μήπως αντί για μια ένεση prolia θα άξιζε να βάλει μια μοκέτα στο δάπεδο ώστε να μην γλιστράει το πάτωμα;
- Μήπως ο κυνηγός κεφαλών γενικών τουριστων-ιατρών καρδιολόγος μας θα πρέπει να φροντίσει ώστε να τα μαντζούνια του να μην κάνουν ορθοστατική υπόταση;
- Μήπως οι καρδιολόγοι, νευρολόγοι-ψυχίατροι, παθολόγοι-γενικοί γιατροί πρέπει να κόψουν τις βενζοδιαζεπίνες από την φαρέτρα τους;
- Μήπως πρέπει να δούμε τι τροποποιήσεις θέλει το σπίτι για να προλάβουμε τα κατάγματα και να βοηθήσουμε τον/την ηλικιωμένη;
Συζήτηση κάνουμε αλλά εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να θεραπεύσω την BMD. Ούτε στους ασθενείς μου, ούτε στη μάνα μου, ακόμη και με -4.0 t-score
--- Τέλος παράθεσης ---
GirousisN:
Εσείς προσωπικά δικαιούστε να μην ενδιαφέρεστε να για το τι πρέπει να θεραπεύσετε. Μπορεί να μη, ή να γνωρίζετε, ότι με ίδιους όλους τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου μια ασθενής με οστεοπόρωση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για κατάγματα με μείωση του T-score κατά 1 μονάδα, (Jour. of Bone and Min. Research;2002:17:12,2222-2230). Αλλά γιατί να το γνωρίζετε? Να'ναι καλά οι μοκετατζήδες και οι πωλητές ειδών ασφαλείας σπιτιού (προστατευτικά γωνιών, αφρολέξ για τους τοίχους). Εμείς οι υπόλοιποι ασχολούμαστε με τους ασθενείς μας δίνοντας "ματζούνια" ,ενώ εσείς ασχολείστε με το καινούργιο hobby: το remodeling σπιτιών ηλικιωμένων κυριών.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕσείς προσωπικά δικαιούστε να μην ενδιαφέρεστε να για το τι πρέπει να θεραπεύσετε. Μπορεί να μη, ή να γνωρίζετε, ότι με ίδιους όλους τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου μια ασθενής με οστεοπόρωση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για κατάγματα με μείωση του T-score κατά 1 μονάδα, (Jour. of Bone and Min. Research;2002:17:12,2222-2230). Αλλά γιατί να το γνωρίζετε? Να'ναι καλά οι μοκετατζήδες και οι πωλητές ειδών ασφαλείας σπιτιού (προστατευτικά γωνιών, αφρολέξ για τους τοίχους). Εμείς οι υπόλοιποι ασχολούμαστε με τους ασθενείς μας δίνοντας "ματζούνια" ,ενώ εσείς ασχολείστε με το καινούργιο hobby: το remodeling σπιτιών ηλικιωμένων κυριών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Το αντιγράφω ώστε να μείνει χωρίς να μπορείτε να το αλλάξετε. Επειδή χρονικά ζορίζομαι θα σας απαντήσω σε λίγες μέρες με βιβλιογραφία. Φαντάζομαι ότι κάθε νέα γνώση εκτός της νεφρολογίας θα σας είναι χρήσιμη στην πρωτοπαθή οστεοπόρωση.
Μαρία Χόρτη:
Νομίζω πως αν όλοι καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και συζητουσαμε, πρακτικα θα ειχαμε συμφωνησει στα περισσότερα.
Δεν καταλαβαίνω αυτην την ένταση και την αντιπαράθεση.
Το κάθε πράγμα, απο το φάρμακο, την άσκηση και μέχρι την παρέμβαση για την πρόληψη των πτώσεων έχει τη σημασία του και το δικό του ρόλο στην αποφυγή του κατάγματος. Να μαλώνουμε τι ειναι σημαντικότερο δεν εχει σημασία, καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει απο ασθενή σε ασθενή.
Ο ρόλος αυτου του φόρουμ νομίζω ότι είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μέσα απο εποικοδομητικό διάλογο. Και νομίζω πως αυτή τη φορά έχουμε ξεφύγει λίγο απο αυτό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση