Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:43:53

Αποστολέας Θέμα: Η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας  (Αναγνώστηκε 124286 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Ιουλίου 2013, 11:58:19
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Θα σας μεταφέρω, με αφορμή τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συναδέλφων Κουναλάκη και Μακρέα, ένα δικό μου προβληματισμό: Πώς μπορεί να σταθεί ένας γιατρός του ΕΣΥ, ειδικά χειρουργικής ειδικότητας, με τίμια και υψηλής ποιότητας εργασία, όταν υπάρχουν τόσα αντικίνητρα στο εργασιακό του περιβάλλον; Αν είναι ο Γερμανός η τελευταία μας ελπίδα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Ιουλίου 2013, 13:01:23
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν διαφωνώ με τον Μακρέα, αντιθέτως συμφωνώ. Και Βασίλη, δυστυχώς δεν μπορεί να σταθεί όποιος πάει κόντρα στο κύκλωμα.
Η απορία μου που είναι μια διαφορετική όψη του ίδιο νομίσματος με το Μακρέα είναι:
Οι μισθοδοσία στο ΕΣΥ πληρώνεται από την φορολογία και όχι από το προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Και ναι, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρέχουν και "ειδικές" υπηρεσίες (πχ εκπαίδευση, ειδικές κατηγορίες θεραπειών,κλπ) αλλά μην νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο και η καινοτομία του κόσμου. Κι αλλού υπάρχουν, κι αλλού τα αντιμετώπισαν με ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Άρα, οι πολιτικές θέσεις χωρίς τεκμηρίωση είναι υπεκφυγές.
Για μένα είναι σπατάλη δημόσιου χρήματος να έχεις και να πληρώνεις χειρουργούς που θέλουν να χειρουργήσουν αλλά το 30% των χειρουργικών τραπεζιών δεν λειτουργεί. Και δεν λειτουργεί όταν ο διοικητής μπορεί να προσλάβει άμεσα προσωπικό με μπλοκάκι (αν δεν μπορεί να προσλάβει αλλιώς) και να τρέξουν όλα άμεσα. Εκεί έχει δίκιο ο Μακρέας, και για το ότι είναι γνωστό το θέμα, και για το ότι χρησιμοποιείται από χειρουργούς που πληρώνονται από την φορολογία όλων μας για να εισπράττουν και τα μαύρα. Για μένα εκεί δεν υπάρχει δικαιολογία. Όποιος δεν του αρέσει φεύγει και πάει να ζητάει τις ταρίφες που αξίζει στον ιδιωτικό τομέα.
Και δεν θα συγκρίνω τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα, όταν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προ-πληρωμένο προσωπικό (αλήθεια ποιο μήνα πληρώνει αύριο; ) και εκτός νοσηλίων αλλά στα ιδιωτικά περιμένουν να πληρωθούν μετά από 8-9 μήνες όταν πληρωθούν τα νοσήλια. Αυτό για τους οπαδούς της κοινωνικής δικαιοσύνης φαντάζει δίκαιο; Και στο επιχείρημα της φοροδιαφυγής από τα ιδιωτικά δεν θα διαφωνήσω, αλλά δεν έχω δει μέχρι σήμερα καμιά φορολογική ποινή-πρόστιμο στα φορολογικά τερατουργήματα σε ΝΠΔΔ... Αυτό το έχουμε ξεχάσει; Για μένα είναι η ίδια διαφθορά με άλλο πρόσωπο.

Επιτρέψτε μου να το δω για άλλη μια φορά από την πλευρά του ασθενή: Υπάρχει λύση;
Εγώ στην Ελλάδα του 2013, δεν βλέπω να αλλάζει εύκολα η πεπατημένη. Και πλέον θεωρώ ότι χρειαζόμαστε φωτισμένους ηγέτες με αυτοκτονικές τάσεις (στυλ Καποδίστρια ή Βενιζέλου) που δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχουν. Η επόμενη λύση είναι η χρησιμοποίηση νέου αίματος εκτός Ελλάδος. Και θα προτιμούσα να μην είναι γερμανικό. Ωστόσο δεν βλέπω πολλές επιλογές πλην ίσως των Γάλλων.
Και μην ξεχνάτε 10 χρόνια πριν τον Αλέκο Παπαδόπουλο που τόλμησε να βάλει τα ακτινολογικά και τα μικροβιολογικά να δουλεύουν και το απόγευμα στο ΕΣΥ. Ωφελήθηκαν οι ασθενείς; ναι ή όχι; Αν ναι, τι λέτε σήμερα για αυτούς που τότε τον λοιδορούσαν και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους; Ο Αλέκος έφυγε νύχτα από το υπουργείο υγείας. Αυτή ήταν η ανταμοιβή του.
Όταν η Ελλάδα ανακαλύψει κάτι διαφορετικό από το σοσιαλισμό, την αριστερά, τον κομμουνισμό, ή τον καπιταλισμό, τα ξανασυζητάμε. Ας μην ξεχνάμε ότι και αυτά ξενόφερτες ιδεολογίες είναι....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Ιουλίου 2013, 13:39:32
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ίσως για την ελληνική πραγματικότητα, ένα σύστημα το οποίο να διασφαλίζει ένα ελάχιστο μισθό αλλά να δίνει και κίνητρα για αυξημένη αποδοτικότητα θα ήταν καλό για το μεταβατικό τουλάχιστον στάδιο.
Από την άλλη τα νοσοκομεία θα πρέπει να πάψουν να είναι κρατικοδίαιτα μόνο, αντλώντας πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω συναντήσει πολλές αξιοζήλευτες μονάδες του ΕΣΥ που θα μπορούσαν να είναι αυτάρκεις υπό αυτήν την έννοια.
Βεβαίως ένα μεγάλο αγκάθι είναι τα ελείμματα των ταμείων και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των νοσοκομείων, που και αυτό έχει βαθύτερα και πολυπλοκότερα αίτια.
Για να ξεφύγει κανείς από μία δίνη, θέλει μία κρίσιμη "ταχύτητα διαφυγής", όπως λέει και η Φυσική. Και αυτή, στην περίπτωση των οικονομικών της Υγείας, πρέπει να αναζητηθεί τόσο στην ατομική όσο και τη συλλογική προσπάθεια, αλλά έχει ως προαπαιτούμενα πλέον την ισονομία και την έξωθεν βοήθεια.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιουλίου 2013, 13:41:05 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Ιουλίου 2013, 19:29:03
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24/07/2013. Health Daily.  ΕΚΤΟΣ ΕΣΥ   20 ΓΙΑΤΡΟΙ.
  Με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία 20 γιατροί κλάδου ΕΣΥ, µέχρις ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία.
. . .
Πληροφορίες που δεν έχουν εξακριβωθεί  αναφέρουν ότι στους γιατρούς που τίθενται  σε αυτοδίκαιη αργία περιλαµβάνονται και 13 ορθοπεδικοί οι οποίοι κατηγορήθηκαν  προ διετίας και έχουν κριθεί και αθωωθεί  από πειθαρχικό συµβούλιο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αθήνα, 26 Ιουλίου 2013  ΔΗΛΩΣΗ
   Έκλεισε οριστικά η υπόθεση των 13 γιατρών του Ιπποκρατείου Θεσ/νίκης μετά την αθωωτική απόφαση που έλαβε χτες ομόφωνα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού για τους συγκεκριμένους γιατρούς, ενώ με ανάλογη ομόφωνη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου είχε αρθεί η αργία στην οποία είχαν τεθεί πριν ενάμισι χρόνο μετά από εντολή του τότε υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου και με τον ισχυρισμό ότι συμμετείχαν σε μη σύννομη διαδικασία προμήθειας ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών.
Σημειωτέον και στα δύο όργανα προεδρεύουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
    Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει ότι η τοποθέτηση γιατρών συλλήβδην σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς να έχουν τελισιδικήσει οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί εγκυμονεί την πιθανότητα σοβαρότατων λαθών με αποτέλεσμα απομακρυνόμενοι από το ΕΣΥ να διαλύονται καίριες κλινικές, όπως συνέβη στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου.
   Η δικαίωση των γιατρών του Ιπποκρατείου είναι βέβαιο πως θα στεναχωρήσει ορισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν αναλάβει εργολαβικά τη συκοφάντησή τους όπως ο Μ. Αλεξανδρίδης και Ν. Ηλιάδης της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που έγραψαν δεκάδες ολοσέλιδα δημοσιεύματα και λοιδόρησαν κατ΄ επανάληψιν ακόμη και τον υπογράφοντα.
    Τέλος η προχτεσινή ανακοίνωση του κ. Γεωργιάδη για 20 γιατρούς τους οποίους έθεσε σε αργία, χωρίς ακόμη να έχει δώσει ονοματεπώνυμα και Νοσοκομεία που υπηρετούν, δημιουργεί νέφος συλλογικής ευθύνης, ώστε κάθε γιατρός του ΕΣΥ θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι ένας εκ των 20. Καλούμε εκ νέου τον κ. Γεωργιάδη να πάψει την πρακτική συλλογικής σπίλωσης του ιατρικού σώματος.
 
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

26 Ιουλίου 2013, 19:46:55
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Και φυσικά σε αυτή τη χώρα ισχύει ο στίχος  "Γύφτοι θα 'ναι ή Εβραίοι ή ο κύριος Κανείς."..


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

1 Απριλίου 2017, 09:13:52
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τους έκρινε ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που συνδέονταν με παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις υλικών από την εταιρία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.

Παρά την ακατανόητη και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς προκλητική αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους γιατρούς συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, στον καθένα, ενώ ο τρίτος τιμωρήθηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Πάντως, και οι τρεις ορθοπεδικοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 15.000 ευρώ. (peanuts... Σαν να τους λες συνεχίστε.)  Νομικοί κύκλοι στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ωστόσο θεωρούν πώς το δικαστήριο επέδειξε ιδιαίτερα επιεική στάση αφήνοντας ελεύθερους τους καταδικασθέντες με τόσο μικρά ποσά εγγυοδοσίας.

Ως προς τους καταδικασθέντες τώρα πρόκειται για τον Α.Χ. διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» , τον προκάτοχό του Γ. Π. και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γ. Χ.

Ως προς τους καταδικασθέντες τώρα πρόκειται για τον Α.Χ. διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» , τον προκάτοχό του Γ. Π. και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γ. Χ.

Η υπόθεση αφορούσε τμήμα του οικονομικού σκανδάλου της εταιρίας DePuy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Ένα άλλο σκέλος της ίδιας υπόθεσης εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας. Οι έρευνες στη χώρα μας ξεκίνησαν ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, άλλοτε με απευθείας παράδοση χρημάτων κι άλλοτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης, η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς», κατά το διάστημα 2000-06, ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Απολογούμενοι οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές κι ότι δεν χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο, από τη στιγμή που -όπως υποστήριξαν- τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν έως και σήμερα δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους προς την εταιρία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στους τρεις κατηγορούμενους γιατρούς το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου κι αφού τους απάλλαξε για κατηγορίες που συνδέονταν με κάποια ταξίδια, τους καταδίκασε για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας, κρίνοντας -πάντως- ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι ως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, εφόσον καταβάλουν χρηματική εγγύηση.
Ο καθηγητής Ιατρικής – Δ/ ντης της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και πρώην Διοικητής Δ’ ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην μέλος της Επιτελικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Υγείας, Απόστολος Χατζητόλιος, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε στην Ελλάδα μία έλλειψη διάθεσης από την πολιτεία, να τιμωρήσει τέτοια φαινόμενα».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στα ίχνη των συγκεκριμένων γιατρών οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η «DePuy International», θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Johnson & Johnson», πλήρωνε μίζες σε γιατρούς νοσοκομείων με στόχο την προώθηση των προϊόντων της.

Οι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν από τα μαύρα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας προς γιατρούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την καταβολή μίζας προς έλληνες γιατρούς ομολόγησε και ο φυλακισμένος σήμερα Robert John Dougal, στέλεχος της «DePuy International», ο οποίος ανέφερε μίζες ύψους τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές κατάλογο με περίπου 250 ονόματα γιατρών, για περίπου 80 από τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικές ενδείξεις.

Εκτός όμως των τριών στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει επίσης άλλος ένας χειρουργός της ορθοπεδικής του «Παπανικολάου», ένα κορυφαίο στέλεχος της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αλλά και χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο». Όλοι ελέγχονται για παρανομίες που έχουν να κάνουν με εξωσυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.

Εκτός των χειρουργών ορθοπεδικών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν και γνωστοί χειρουργοί μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις καταθέσεις έχουν σαφές αποτύπωμα στο εξωτερικό (κάποιες έχουν γίνει μέσω λογαριασμού στη νήσο The lsle of Man) και συνδέονται με μίζες της εταιρείας «DePuy International». Εντοπίστηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες ισόποσες καταθέσεις, για τις οποίες διερευνάται εάν πρόκειται για «φακελάκια» που έπαιρναν από ασθενείς, τους οποίους χειρουργούσαν σε δημόσια νοσοκομεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Νοεμβρίου 2017, 23:50:41
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/11/2017 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Σεπτεμβρίου 2018, 23:31:18
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 29/08/2018
Ανδρεας Μηλιος


Π​​ρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα έρευνας για τη διαφθορά στους τομείς υγείας των χωρών της Ε.Ε., την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εταιρεία ECORYS.

Η έρευνα διερευνά το ζήτημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε έξι: Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Λιθουανία. Στόχος της έρευνας ήταν να ανιχνεύσει τη φύση, την έκταση και τις πρακτικές της διαφθοράς και να καταθέσει προτάσεις για την πρόληψη και την καταπολέμησή της.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η έρευνα εντόπισε άτυπες και αδήλωτες πληρωμές, αναποτελεσματικό μάνατζμεντ των μονάδων υγείας, ανάρμοστο μάρκετινγκ, υπερτιμολόγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι το δεκαπλάσιο και προκλητή ζήτηση φαρμάκου/υπερσυνταγογράφηση.

Ως αίτια της διαφθοράς στην Ελλάδα η έρευνα καταγράφει: την υποχρηματοδότηση του συστήματος και την ανισοκατανομή των πόρων· την υπερπληθώρα ιατρών και ιατρικών ειδικοτήτων (629 ιατροί ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 344 ιατροί ανά 100.000 κατοίκους)· τη διπλή απασχόληση των ιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα· την προβληματική διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας· την απουσία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας· τον αναποτελεσματικό έλεγχο του συστήματος από τους αρμόδιους μηχανισμούς· το υποτυπώδες σύστημα αναφοράς καταγγελιών για διαφθορά· την υπολειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, οι αποφάσεις των οποίων είναι υπέρ των ιατρών σε ποσοστό 90%· την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τιμωρία της διαφθοράς (από τις 225 περιπτώσεις παραπεμφθέντων ιατρών, καταδικάσθηκαν με εξαγοράσιμες ποινές μόνο τρεις για δωροληψία!)· και το γεγονός ότι η δωροληψία των ιατρών είναι αποδεκτή κοινωνική πρακτική στη χώρα.

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ελλάδα οι ερευνητές προτείνουν την εκπόνηση στρατηγικού πλάνου, την αποτελεσματική οργάνωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη βάση του gate-keeping και την αναδιοργάνωση του Κεντρικού Συστήματος Προμηθειών. Επιπλέον, τάσσονται υπέρ της τοποθέτησης εξειδικευμένων μάνατζερ στα νοσοκομεία, της εντατικότερης προώθησης των γενόσημων φαρμάκων αντί των πρωτοτύπων, της εισαγωγής του θεσμού του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και ενός διαφανούς συστήματος λίστας αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις, της δημοσιοποίησης των περιπτώσεων διαφθοράς και της αυτορρύθμισης των σχέσεων μεταξύ ιατρών και φαρμακοβιομηχανίας. ( τι σημαίνει αυτορρύθμιση των σχέσεων μεταξύ Ιατρών και Φαρμακοβιομηχανίας, ξέρει κανείς ;  )

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας –το παρατηρητήριο τιμών, το σύστημα της online συνταγογράφησης, η λίστα τιμών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών και ποσότητες φαρμάκων και η καθιέρωση του συστήματος αποζημίωσης των παρόχων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών αντί των ασφαλισμένων /ασθενών– κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εξυγίανσης του συστήματος υγείας. Προτείνουν, ωστόσο, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη συνεπέστερη εφαρμογή των ήδη υιοθετηθεισών και των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

* Ο δρ Ανδρέας Μήλιος είναι πρώην εθνικός εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Εθνη και εκπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Σεπτεμβρίου 2018, 23:33:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Δεκεμβρίου 2021, 08:00:33
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
20437 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2012, 13:07:22
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
5251 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2016, 23:24:08
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
14868 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2019, 18:59:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3163 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2012, 16:32:08
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
7985 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2015, 23:29:53
από Gatekeeper