ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Διαφορές στον eGFR, ανάλογα με τον τύπο υπολογισμού του (…)

<< < (3/4) > >>

parpar:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα υπενθυμισω οτι η σταδιοποιηση της χρονιας νεφρικης νοσου γινεται σε     mL/min/1.73 m2      και οχι σε          ml/min.


--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ σημαντική επισήμανση, και ειλικρινά, σ'ευχαριστώ πολύ για την παρατήρησή σου... ::) :)

Βέβαια, σε επίπεδο, καλώς εννοούμενου "καφενείου",
η ενσωμάτωση στο όποιο τελικό αποτέλεσμα, "σωματομετρικών" χαρακτηριστικών => άρα "Επιφάνεια Σώματος" (που εμπεριέχει : ύψος -βάρος),
και πολύ περισσότερο για Ασθενείς που, σωματομετρικά, αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο,
δεν νομίζω οτι, είναι "παραλογισμός"...?  ???


Βέβαια, όντως, στους Πϊνακες Διάγνωσης/Σταδιοποίησης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου,
δεν υπάρχει καμμία Επισήμανση, για "προσαρμογή" του αποτελέσματος στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του θεωρούμενου Ασθενούς......  :( :(

Καλές Γιορτές σε όλους!!  :)

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνω οτι η ιατρικη πρεπει να σκεφτεται πολλες παραμετρους σε καθε περιπτωση.
επισης αν προσεξατε για την mdrd ισχυει οτι
 The estimated GFR values above 60 mL/min/1.73 m2 should be interpreted as "above 60 mL/min/1.73 m2," not an exact number.

Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Νομίζω οτι οι τεραστιες αποκλισεις οφειλονται σε λανθασμενους υπολογισμους σου και σε μια παρανόηση.
  Θα αρχισω με την παρανόηση. Στους τύπους υπολογισμού MDRD του GFR, δεν πρεπει να βαλεις τιμή ουρίας, αλλα BUN (Blood Urea Nitrogen), μετρηση που χρησιμοποιουν στο εξωτερικό και δηλώνει την ποσότητα αζώτου που περιεχεται στην ουρία. Αν λάβουμε υπ' όψη οτι ο χημικος τυπος της ουρίας ειναι NH2-CO-NH2, αρα εχει μοριακο βαρος 60 και το αζωτο που περιεχεται σε ενα μοριο ουριας εχει ατομικό βάρος 28 (2*14), τότε τα 44 mg/dl ουριας του παραδειγματος σου αντιστοιχουν σε 28*44/60=20.53 mg/dl  BUN. Εαν λοιπόν βαλεις τις τιμες του παραδειγματος που αναφερεις (αλλα BUN αντι για ουρια) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
θα παρεις αποτελεσμα 80.42 ml/min, που δεν απέχει σημαντικά απο την τιμη 77.60 ml/min, με βαση τον τύπο Cockcroft-Gault.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μια παρατήρηση, και θα ήθελα λίγο τη γνώμη σας...  ???

Αν δεν κάνω λάθος, στο πολύ χρήσιμο αυτό site -with Tools of Medical Calculations ;), που παραθέσατε,
προκύπτουν τιμές eGFR, που αν και αναφέρονται ως ml/min, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να εννοούνται ως : ml/min/1.73m2
Επομένως, χρειάζεται adjustment at the "Body Surface Area" of our patient (...)  ???

Άρα, στην προκειμένη περίπτωση :

eGFR (ml/min) = 1.58m2/1.73m2 x80.40 = 73.40 ml/min (...)

Πραγματικά, απίστευτα ενδιαφέρον το monitoring μέσω, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς Οδηγίες, του eGFR...!

Πόση "πληροφορία", τελικά χάνουμε, που λόγω "σύγχρονων ρυθμών", ρίχνουμε απλώς "μια ματιά" σε Ουρία -Κρεατινίνη "εντός ορίων"...!  :( :(


--- Τέλος παράθεσης ---

  Στις προσφατες ημερίδες Γενικής Ιατρικής "Γ. Παπαδάκης" υπήρχε ενα ενδιαφερον στρογγυλό τραπέζι για τη Χ.Ν.Α. στην Π.Φ.Υ. Ρώτησα λοιπόν τους (πραγματικά έμπειρους και καταξιωμένους) νεφρολόγους του τραπεζιού εάν χρειάζεται προσαρμογή ως προς την επιφάνεια σώματος. Η απάντηση ηταν οτι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή, πέραν αυτης που γίνεται για την μυϊκή μάζα σώματος (Lean Body Mass). Δηλαδή, εάν εχουμε εναν παχύσαρκο ασθενή, στον τύπο Cockroft-Gault δεν θα βάλουμε το πραγματικό βάρος του, που περιέχει μπόλικο λίπος, αλλά της καθαρης μυϊκης μάζας του, δηλαδή το βάρος που θα είχε εαν ηταν κανονικού βάρους. Μέ άλλα λόγια, πολλαπλασιάζουμε το 25 [φυσιολογικό ΒΜΙ] με το τετραγωνο του ύψους του [σε m2] και το αποτέλεσμα, που εκφραζει το βαρος της καθαρης μυϊκης μάζας του, βάζουμε στον τύπο. 

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Στις προσφατες ημερίδες Γενικής Ιατρικής "Γ. Παπαδάκης" υπήρχε ενα ενδιαφερον στρογγυλό τραπέζι για τη Χ.Ν.Α. στην Π.Φ.Υ. Ρώτησα λοιπόν τους (πραγματικά έμπειρους και καταξιωμένους) νεφρολόγους του τραπεζιού εάν χρειάζεται προσαρμογή ως προς την επιφάνεια σώματος. Η απάντηση ηταν οτι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή, πέραν αυτης που γίνεται για την μυϊκή μάζα σώματος (Lean Body Mass). Δηλαδή, εάν εχουμε εναν παχύσαρκο ασθενή, στον τύπο Cockroft-Gault δεν θα βάλουμε το πραγματικό βάρος του, που περιέχει μπόλικο λίπος, αλλά της καθαρης μυϊκης μάζας του, δηλαδή το βάρος που θα είχε εαν ηταν κανονικού βάρους. Μέ άλλα λόγια, πολλαπλασιάζουμε το 25 [φυσιολογικό ΒΜΙ] με το τετραγωνο του ύψους του [σε m2] και το αποτέλεσμα, που εκφραζει το βαρος της καθαρης μυϊκης μάζας του, βάζουμε στον τύπο.  

--- Τέλος παράθεσης ---

Προτείνεται ανάλογη προσαρμογή στους ελλιποβαρείς (ή μήπως λιποβαρείς; τι λέει ο Μπάμπι; ) ασθενείς; Γιατί μερικοί (ιδιαίτερα ηλικιωμένοι) μπορεί να είναι κυριολεκτικά πετσί και κόκκαλο. Μάλλον όχι, αφού μας ενδιαφέρει μόνο η μετρούμενη μυική μάζα (ελλιποβαρείς) κι όχι η πλασματική (παχύσαρκοι)

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις γύρω από τη GFR.

parpar:
Πολυ καλο.  :o

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση