Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 07:53:46

Αποστολέας Θέμα: Κάνουν το τζάκι και οι ξυλόσομπες κακό στην Υγεία;  (Αναγνώστηκε 58767 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Ιανουαρίου 2013, 22:50:58
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Απο την "Καθημερινή" τη Κυριακης 13/1 αναρτώ δύο σχετικά με το θέμα άρθρα, το παρακάτω απο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και το συνημμένο απο το ένθετο "Κ".

Θανατηφόρο κοκτέιλ, κρύο και άπνοια

Ποιους κινδύνους εντοπίζουν οι επιστήμονες από την καύση ξύλων και βιομάζας για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων

Του Γιαννη Ελαφρου

Στο έλεος του καιρού βρίσκονται ουσιαστικά οι κάτοικοι της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς η καύση ξυλείας (κατάλληλης ή μη), κάθε είδους ακατάλληλου υλικού και βιομάζας ως βασικού πλέον θερμαντικού μέσου, δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις υπονομεύοντας την υγεία μας. Οι πολίτες ελπίζουν αφενός να μην μειωθούν οι θερμοκρασίες πολύ χαμηλά και από την άλλη να μη διαμορφώνονται συνθήκες άπνοιας και πυκνής υγρασίας, που διευκολύνουν τη δημουργία αιθαλομίχλης. Συναγερμός σήμανε στην επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα ενισχυμένου νέφους, με πρώτο βήμα τη μελέτη των συγκεντρώσεων και της σύνθεσης των ρύπων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει μείνει σε συστάσεις για ορθή και περιορισμένη χρήση των τζακιών, κάτι που μπορεί να έχει περιορισμένη μόνο αποτελεσματικότητα, καθώς οι πολίτες καταφεύγουν στα καυσόξυλα (και σε άλλα υλικά...) από ανάγκη και όχι από αναψυχή.

«Τις προηγούμενες ημέρες και λόγω της χιονόπτωσης ή της βροχής, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας ήταν αισθητά μικρότερες από τα ύψη που έφτασαν στις 15-17 και 25-27 Δεκεμβρίου», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επικεφαλής του εργαστηρίου μέτρησης της ρύπανσης με λέιζερ. «Πρόκειται για αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και όχι κάποιων μέτρων», υπογραμμίζει. Ο κ. Μιχάλης Πετράκης, ερευνητής στο Αστεροσκοπείο, τονίζει ότι «εάν διαμορφωθούν συνθήκες σφοδρού ψύχους και άπνοιας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο κάτω των δέκα μικρόμετρων (ΑΣ10) «χτυπούν κόκκινο» όλο και πιο συχνά, αλλά ότι και η σύνθεση αυτών των σωματιδίων, με βάση τα πρώτα στοιχεία, περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των εξαιρετικά μικρών (με διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων), που είναι και τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, καθώς εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες. Σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μετρήσεις του ερευνητικού σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», καταγράφηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωρούμενων σωματιδίων (έως και 80-90%) έχει διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (ΑΣ2,5)! Επίσης, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το στρώμα της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα κατώτερα 300 μέτρα. Οσον αφορά τη σύνθεσή του, ειδικά οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα (στις οποίες συμβάλλουν οι εκπομπές από καύσεις ξύλου/βιομάζας) που καταγράφηκαν στα ΑΣ2,5 στον «Δημόκριτο» έχουν κατά μέσον όρο διπλάσια τιμή από τον Δεκέμβριο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι προέρχονται κυρίως από τζάκια και ξυλόσομπες. Γι' αυτό και «οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν 5 - 10 φορές μεγαλύτερες κατά τις βραδινές ώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών.

Το συνολικό πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη καύση ξυλείας και επικίνδυνης βιομάζας είναι τεράστιο. Οπως υπολογίζουν επιστήμονες από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, στο σύνολο της επικρατείας, υπολογίζεται ότι η καύση ξυλείας μπορεί να ρυπάνει σε ετήσια βάση μέχρι και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι συνολικά ο στόλος των αυτοκινήτων! Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου ενδελεχείς μετρήσεις σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, με εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ομάδες ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και των ερευνητικών κέντρων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Georgia Institute of Technology. Το πείραμα αναμένεται να φωτίσει όχι μόνο τις συγκεντρώσεις και τις διαστάσεις των σωματιδίων, αλλά και τη χημική σύστασή τους και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.

Θα σώζονταν 5.000 ζωές τον χρόνο

Η ύπαρξη του νέφους και η παρουσία μεγάλων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου αθώα υπόθεση. Απεναντίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπως κατέδειξε σειρά επιστημονικών ερευνών. Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν συντονιστής στο ερευνητικό πρόγραμμα «APHEA» με συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών χωρών και ανάλυση δεδομένων 32 πόλεων. Τα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά: Πέντε χιλιάδες ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο μόνο στην Αθήνα εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά 20 μg/m3. Το νέφος μάς αφαιρεί χρόνια ζωής! Ευρωπαϊκή έρευνα προ δεκαετίας υπολόγιζε ότι οι Αθηναίοι μπορεί να έχουν μέχρι και δύο χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εγκυρες επιδημιολογικές έρευνες στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει ότι μια αύξηση 10 μg/m3 στα αιωρούμενα σωματίδια αφαιρεί από εννιά μήνες έως ένα χρόνο ζωής από κάθε κάτοικο, κατά μέσον όρο. Καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό για τη σημερινή κατάσταση;
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

20 Ιανουαρίου 2013, 12:00:09
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

NikCretan


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κάνουν το τζάκι και οι ξυλόσομπες κακό στην Υγεία όσων ζεσταίνονται από αυτά μέσα στο σπίτι;

Προσωπικά δεν το είχα ακούσει ή διαβάσει αυτό μέχρι τώρα, αλλά παραθέτω πιο κάτω ένα πρόσφατο, σχετικό άρθρο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δεν είναι μεν γραμμένο από Ιατρό αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου.


Διάβασα προσεκτικά όλα τις παραθέσεις που άνοιξαν εξαιτίας του επίκαιρου αυτού θέματος που πολύ καλά θέσατε. Μερικές γρήγορες βιβλιογραφικές παρατηρήσεις λόγω του ότι το PhD μου είναι στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

1. Οι ενεργείς καπνιστές, σε μικρότερο βαθμό οι παθητικοί, διατρέχουν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που εκτίθενται σε ενδο-οικιακή ρύπανση λόγω καύσης βιομάζας σε τζάκια και παλιού τύπου ξυλόσομπες. Αιτία το γεγονός ότι η εισπνοή καπνού του τσιγάρου είναι σε τάξη μεγέθους 100-200 φορές πιό επιβαρυντική.

2. Η ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση (indoor air pollution) σε οικία με καλλορυθμισμένες συσκευές καύσεις και ενεργειακά ή ανοικτά τζάκια που λειτουργούν καλά και είναι κατασκευαστικά πιστοποιημένα, πρακτικά αντιστοιχεί με την ρύπανση που εκπέμπουν 2 τσιγάρα που θα ανάψουν μέσα σε σπίτι.

3. Η ενδο-οικιακή ρύπανση έχει πρακτικά μεγάλη σημασία σε χώρες όπως Ινδία. Κίνα κλπ όπου οι καθημερινές ανάγκες μαγειρέματος διεκπεραιώνονται με καύση βιομάζας (ακόμη και σβουνιές από γελάδες) σε ολότελα ανοικτές εστίες χωρίς καπνοδόχο. Στην Κίνα πχ. το 40% της ΧΑΠ αποδίδεται σε αυτού του είδους την έκθεση και για αυτό οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες

4. Η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται από την καύση βιομάζας αυξάνει κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια. Πρακτικά έχει σημασία διότι εκθέτει σε αυτήν την ρύπανση τους κατοίκους μιας μεγαλούπολης. Αν και επιβαρύνει επουσιωδώς τον καθένα μας ατομικά, επιβαρύνει αθροιστικά την δημόσια υγεία (βλέπε την έννοια του Αποδοτέου κινδύνου στον πληθυσμό - Attributable Population Risk - APR & μια προέκταση της έννοιας του Σχετικού κινδύνου - Relative Risk)

5. Πρακτικά εμείς οι κλινικοί γιατροί πρέπει να εξατομικεύουμε την συμβουλευτική παρέμβαση μας (individualized motivation) για μείωση της έκθεσης στην ενδο-οικιακή ρύπανση. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας οδηγίες πιστοποιημένης κατά το δυνατόν  λειτουργίας σομπών και τζακιών, μη καύσης τοξικών καυσίμων (βαμμένα ή εμποτισμένα ξύλα) πρακτική πολύ συχνή σε φτωχές ή μειονεκτικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες κλπ). Ίσως η οργάνωση ομιλιών σε καφενεία, clubs πχ ΚΑΠΗ, πολιτιστικούς συλλόγους με ευθύνη των γιατρών ΠΦΥ θα ήταν πολύ σημαντική παρέμβαση.

6. Ο σημαντικότεροι κίνδυνοι που πρέπει να εστιάσουε είναι κατά την γνώμη μου 2. Ο πρώτος είναι οι θανατηφόρες πυρκαγιές στα σπίτια από αμέλεια (βλ. περιστατικό με τα νεκρά παιδάκια). Ο δεύτερος είναι η δηλητηρίαση με μονοξείδιο. Ήδη μετρούμε θανάτους από αυτό και οι εισαγωγές περιστατικών δηλητηριάσεων με CO είναι μεγάλη στα νοσοκομεία φέτος.

Φυσικά τα παραπάνω δεν αναιρούν τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στην συζήτηση, για την αστοχία των μέτρων, την οικονομική επιβάρυνση, την οικολογική καταστροφή με την κοπή των δένδρων, την ανάγκη άμεσων μέτρων εξομάλυνσης του επιδόματος θέρμανσης κλπ. Αλλά όπως συνήθως γίνετε στην Ελλάδα οι γνωστοί ανεύθυνο-υπεύθυνοι μας οδηγούν σε υστερικού τύπου αντιδράσεις αποσκοπώντας να αποπροσανατολίσουν τους πάντες και να χειραγωγήσουν την όποια υγιή αντίδραση. Υγιής αντίδραση σημαίνει προτροπή για πιστοπιημένη και ασφαλή λειτουργία των συσκευών θέρμανσης βιομάζας. Αυτό κάνουν και οι πολιτισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι οι ίδιοι οι φωνασκούντες που υπόσκαψαν και πρακτικά εξουδετέρωσαν την πολιτισμένη αντίληψη όλης της Ευρώπης περί απαγόρευσης καπνίσματος τους δημόσιους χώρους. Παράγοντας που κατά την γνώμη μου επιβαρύνει όλους μας εκατοντάδες φορές περισσότερο από ότι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ξαφνικά τους έπιασε πόνος για την πανάρχαια συνήθεια των ανθρώπων να ζεσταίνονται με τζάκια, συνήθεια που αυτοί μετέτρεψαν σε ανάγκη εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής περικοπής του επιδόματος θέρμανσης. Όπως όμως λέει και ο λαός μας "καλλίτερα καπνός στη μύτη, παρά αέρας στον ποπό"...

Μιά άριστη review για το θέμα είναι η παρακάτω για όσους ενδιαφέρονται: Duncan G. Fullerton,  Nigel Bruce  and Stephen B. Gordona.  Indoor air pollution from biomass fuel smoke is a major health concern in the developing world . Trans R Soc Trop Med Hyg. 2008 September; 102(9): 843–851. doi:  10.1016/j.trstmh.2008.05.028, PMCID: PMC2568866

20 Ιανουαρίου 2013, 18:30:25
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ν' αγιάσει το στόμα σου!!!! (ή μάλλον το πληκτρολόγιο σου)  ;)
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2013, 22:26:00
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ν' αγιάσει το στόμα σου!!!! (ή μάλλον το πληκτρολόγιο σου)  ;)

Τώρα που τα ειπε τελεια ο διδακτωρ ,να πω και εγω με αναπαμενη συνειδηση το άκρως εμπειρικο συμπέρασμα οτι η 95χρονη γιαγια μου κοτσονάτη και ακμαια για την ηλικια της περασε σχεδον ολη την οικιακη ζωη της διπλα σε ενα τζάκι!
Οσον αφορά την Ινδια ενεθυμήθην το μυθιστορημα "Η μάνα" της Περλ Μπακ,οπου το μικρο κοριτσι της οικογενειας τυφλωθηκε από της καπνες που εβγαζε συνεχως η εστια διπλα στην οποια περνουσε τη μέρα της...
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2013, 23:46:33 από Δημήτριος »

21 Ιανουαρίου 2013, 10:44:07
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Παίδες, δεν έρχεστε να μείνετε καμιά βδομάδα στην Αθήνα να δείτε τι γίνεται; Γιατί όσοι είναι έξω από το χορό...
Μπορεί σε μια μικρή περιοχή, με λίγους κατοίκους, με φύση γύρω-γύρω, με ποιότητα ξυλείας, με γνώση και εμπειρία του συγκεκριμένου τρόπου θέρμανσης, όλα αυτά να φαίνονται αστεία.
Για ελάτε μια βόλτα κι εδώ...
Για ελάτε να σας δείξω κάτι "ρομά και μετανάστες" (αστειεύομαι, ελληνάρες της διπλανής πόρτας εννοώ) που πάνε σε συγκεκριμένα μαγαζιά/χώρους και παίρνουν ακατάλληλα υλικά για προσάναμμα (με βερνίκια και κοιπά καλούδια).

Υ.Γ. Τους καπνιστές μπορούμε να τους αποφύγουμε. Την κάπνα όχι...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

21 Ιανουαρίου 2013, 11:06:18
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για ελάτε να σας δείξω κάτι "ρομά και μετανάστες" (αστειεύομαι, ελληνάρες της διπλανής πόρτας εννοώ) που πάνε σε συγκεκριμένα μαγαζιά/χώρους και παίρνουν ακατάλληλα υλικά για προσάναμμα (με βερνίκια και κοιπά καλούδια).

Προφανώς εσείς μπορείτε να καλύψετε τη δαπάνη της θέρμανσής σας με κάτι εκ των: πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υλικά καύσης ανώτερης ποιότητας (ξύλο οξυάς ή ελαίας).
Για σκεφτείτε όμως τους συνανθρώπους σας, που όχι πολύ μακριά από εσάς αναγκάζονται να καίνε και να εισπνέουν ακατάλληλα προσανάμματα. Το κάνουν από επιλογή; Όχι! Από ανάγκη.
Νομίζω ότι θα πρέπει ν' αποκτήσετε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση (sympathy) για τον πόνο του άλλου.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2013, 11:30:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Ιανουαρίου 2013, 12:36:14
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Καλά αφήστε τώρα τις ηθικολογίες και τους λαϊκισμούς.
Αναφέρομαι σε συγκεκριμένους ανθρώπους που, ενώ έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν με καλύτερο τρόπο και εξίσου οικονομικό, επιλέγουν από άγνοια η υπέρμετρη δόση οικονομίας κάτι άλλο.
Δηλαδή υπάρχει (και) επιλογή εκτός από ανάγκη.
Γι' αυτό πρέπει να δώσει οδηγίες η Πολιτεία, τι είναι βλαβερό και τι όχι, πως να συντηρούν τα τζάκια τους, τι προσάναμμα επιτρέπεται, κλπ. Πάει ο καθένας και το "μπουμπουνάει".

Συν τις άλλοις, δεν είναι περίεργο που σε σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες, αναλογικά τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αθήνα εντοπίζονται σε προάστεια μάλλον μέσης-ανώτερης τάξης;
Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ηράκλειο, Πεύκη, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη, κλπ.
Δηλαδή σε περιοχές με σχετικά καινούργια σπίτια, με μεγάλους χώρους, με υπάρχοντα τζάκια, με αυτόνομη θέρμανση, μονοκατοικίες;
Εκεί ούτε ρομά ζουν ούτε μετανάστες.
Πως γίνεται στο κέντρο της πόλης να μην υπάρχει πρόβλημα; Που κυρίως τα σπίτια έχουν κεντρική θέρμανση; Εκεί δεν έχουν τζάκια, δεν έχουν ξυλόσομπες;

Εκτός αν κάποιος με πείσει ότι η αιθαλομίχλη μετακινείται με μαγικό τρόπο και "κάθεται" όπου θέλει...

Υ.Γ. Φαίνεται ότι και άλλοι έχουν λίγο απηυδήσει με τις υπερβολές: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

21 Ιανουαρίου 2013, 13:17:58
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλά αφήστε τώρα τις ηθικολογίες και τους λαϊκισμούς.

Πώς το λέει ο συνάδελφος @kdiwannou:

Παρωπιδισμός : ασθένεια όπου η αντίληψη περιορίζεται από άγνοια, διαστρεβλώνεται από συμφέροντα, πολλαπλασιάζεται όταν ο εγκέφαλος είναι λιγότερο δραστήριος απ'τον εγωισμό
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 23:34:06
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

NikCretan


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλά αφήστε τώρα τις ηθικολογίες και τους λαϊκισμούς.
Αναφέρομαι σε συγκεκριμένους ανθρώπους που, ενώ έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν με καλύτερο τρόπο και εξίσου οικονομικό, επιλέγουν από άγνοια η υπέρμετρη δόση οικονομίας κάτι άλλο.
Δηλαδή υπάρχει (και) επιλογή εκτός από ανάγκη.
Γι' αυτό πρέπει να δώσει οδηγίες η Πολιτεία, τι είναι βλαβερό και τι όχι, πως να συντηρούν τα τζάκια τους, τι προσάναμμα επιτρέπεται, κλπ. Πάει ο καθένας και το "μπουμπουνάει".

Συν τις άλλοις, δεν είναι περίεργο που σε σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες, αναλογικά τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αθήνα εντοπίζονται σε προάστεια μάλλον μέσης-ανώτερης τάξης;
Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ηράκλειο, Πεύκη, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη, κλπ.
Δηλαδή σε περιοχές με σχετικά καινούργια σπίτια, με μεγάλους χώρους, με υπάρχοντα τζάκια, με αυτόνομη θέρμανση, μονοκατοικίες;
Εκεί ούτε ρομά ζουν ούτε μετανάστες.
Πως γίνεται στο κέντρο της πόλης να μην υπάρχει πρόβλημα; Που κυρίως τα σπίτια έχουν κεντρική θέρμανση; Εκεί δεν έχουν τζάκια, δεν έχουν ξυλόσομπες;

Εκτός αν κάποιος με πείσει ότι η αιθαλομίχλη μετακινείται με μαγικό τρόπο και "κάθεται" όπου θέλει...

Υ.Γ. Φαίνεται ότι και άλλοι έχουν λίγο απηυδήσει με τις υπερβολές: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση όντως κινείται. Μη σας φαίνεται ανεξήγητο. Πχ. Τα εκπεμπόμενα ΝΟ2 και Υπεροξυνιτρίλια εκπέμπονται το πρωί στη Πατησίων λόγω κυκλοφοριακού φόρτου και με την βοήθεια της ηλιοφάνειας δημιουργείται όζον (η φωτοχημική αντίδραση χρειάζεται 4-5 ώρες για να ολοκληρωθεί). Το όζον καθώς δημιουργείται παρασέρνεται, μαζί με το αιωρούμενα σωματίδια, προς την παραλία (Ν. Σμύρνη, Αμφιθέα) αν φυσσάει βοριάς ή προς τους Θρακομακεδόνες και Μαρούσι αν φυσά Νοτιάς. Εξάλλου η μετεωρολογία του Λεκανοπεδίου είναι πολύ ιδιαίτερη διότι συχνά δημιουργούνται θερμοκρασιακές αναστροφές που παγιδεύουν τους ρύπους χαμηλά. Σε μιά τέτοια περίπτωση θερμοκρασιακής αναστροφής οι ρύποι δεν μπορούν να διαχυθούν προς την ατμόσφαιρα και να αρραιωθούν δημιουργώντας έτσι συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σε χαμηλό υψόμετρο. Έτσι το πρωί πχ. οι σταθμοί μέτρησης θα βρούν ψηλές τιμές ΝΟ2 και σωματιδίων στην Πατησίων λόγω κυκλοφορίας και το απόγευμα ψηλές τιμές όζοντος (φωτοχημική ρύπανση) στο Μαρούσι λόγω οριζόντιας κίνησης της ρύπανσης και παγίδευσης στις υπώρειες της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Αυτή η θεωρία είναι καλά τεκμηριωμένη από τις μελέτες Ζερεφού και άλλων επιστημόνων. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όμως σχετικώς με τα τζάκια και τις ξυλόσομπες είναι ότι η πολύ βλαβερή ρύπανση είναι η ενδο-οικιακή, ιδίως αν οι εστίες είναι ανοικτές και καίνε τοξικά, εμποτισμένα ή ακατάλληλα υλικά βιομάζας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση με επαναφορά του τιμολογίου του πετρελαίου θέρμανσης. Αλλιώς κινδυνεύουμε κατά τους χειμερινούς μήνες να μεταφερόμαστε στην Αθήνα της δεκαετίας του 1970-1980,  τότε που η κατάσταση ήταν πραγματικά αφόρητη και όπου στις μισές ημέρες του χρόνου υπήρχε ο περίφημος συναγερμός λόγω υπέρβασης των ορίων ρύπανσης, με απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων κλπ.

Ζώντας ως νεαρός φοιτητής τότε στην Αθήνα η ατμοσφαιτική ρύπανση αποτελούσε το μείζον πολιτικό θέμα συζήτησης με έναν υπουργό το γέρο Καραμανλή να δηλώνει το περίφημο "φέρτε μου έναν νεκρό από το νέφος". Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί πρόσκαιρα το χειμώνα στην Αθήνα να επιδεινώνεται από τα τζάκια αλλά είναι παγκόσμιο πρόβλημα λόγω κυρίως των αυτοκινήτων, των βιομηχανιών και των κεντρικών θερμάνσεων. Πχ. Το Λονδίνο, η Ρώμη, το Παρίσι αλλά και η Αθήνα το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν τζάκια υποφέρουν από ατμοσφαιρική ρύπανση....Ο περιορισμός της αυτοκίνησης (χρήση του Μετρό), οι καταλύτες στα αυτοκίνητα, τα φίλτρα και η αντιρυπαντική τεχνολογία στις βιομηχανίες είναι μερικά από τα μέτρα που διεθνώς προσπαθούν να απαντήσουν στο σοβαρότατο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτή την αντιρυπαντική λογική πρέπει να μπουν και οι συσκευές που καίνε βιομάζα με ελέγχους και πιστοποιήσεις.

Η συζήτηση μου τέλος περί Ρομά και φτωχών συνανθρώπων μας δεν γίνετε για λόγους διάκρισης (discrimination). Αντιθέτως θεωρώ ότι αυτές οι μειονεκτικές ομάδες πρέπει να δεχτούν παρέμβαση σε αυτό το σημείο πρώτοι-πρώτοι, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι κινδυνεύουν λόγω της ενδο-οικιακής (μάλλον ενδο-τσαντηριακής) ρύπανσης. Χρειάζονται συνδυασμό παρέμβασης δηλ. ενημέρωση και διαφώτιση αλλά και η πολιτεία να τους χορηγήσει άμεσα τα αναγκαία επιδόματα θέρμανσης ώστε να μην αναγκάζονται να εκτίθενται αυτοί και  οι οικογένειες τους σε αυτού του είδους τον τοξικό αέρα μέσα στα σπίτια τους η στα καλύβια τους..

24 Ιανουαρίου 2013, 07:15:20
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η συζήτηση μου τέλος περί Ρομά και φτωχών συνανθρώπων μας δεν γίνετε για λόγους διάκρισης (discrimination). Αντιθέτως θεωρώ ότι αυτές οι μειονεκτικές ομάδες πρέπει να δεχτούν παρέμβαση σε αυτό το σημείο πρώτοι-πρώτοι, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι κινδυνεύουν λόγω της ενδο-οικιακής (μάλλον ενδο-τσαντηριακής) ρύπανσης. Χρειάζονται συνδυασμό παρέμβασης δηλ. ενημέρωση και διαφώτιση αλλά και η πολιτεία να τους χορηγήσει άμεσα τα αναγκαία επιδόματα θέρμανσης ώστε να μην αναγκάζονται να εκτίθενται αυτοί και  οι οικογένειες τους σε αυτού του είδους τον τοξικό αέρα μέσα στα σπίτια τους η στα καλύβια τους..

Λοιπόν...εδώ είμαι πάλι αντίθετος με αυτή τη συλλογιστική... Εγώ νομίζω ότι καθετί θέλει ένα πολύ προσεχτικό σχεδιασμό και ΟΧΙ επιδοματική πολιτική παντού.... Και ενδιαφέρει να να παρέχεις θέρμανση και όχι χρήματα....

Ας δώσω ένα παράδειγμα:
ΕΟΚ έναντι Ελλάδας τις εποχές από το 82 έως 2002: Επιδοματική πολιτική στους φτωχούς νότιους (προγράμματα, επιδοτήσεις, κλπ). Ήταν ένα γιγάντιο σχέδιο Μάρσαλ. Το αποτέλεσμα τους το βλέπετε σήμερα. Ίσως ένα 15% αυτών των χρημάτων να χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που δόθηκαν και μη κρίνετε από τις προσωπικές σας μόνο εμπειρίες.

Το ίδιο ακριβώς πράγμα έκανε και τα τελευταία 10 χρόνια το δημόσιο με τους Ρωμά. Δάνεια με εγγύηση του κράτους, επιδοτήσεις, πληρωμές για να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς. Οι καταυλισμοί είναι ακόμη εκεί και ανθούν. Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Πάτε να βρείτε τους ανεγκέφαλους που τα έδωσαν να σας πουν....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Ιανουαρίου 2013, 12:19:22
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δηλαδή, όλη αυτή η αιθαλομίχλη που καλύπτει ένας μεγάλο μέρος της πόλης τα βράδια (ειδικά με Νοτιά) παράγεται από τους ελάχιστους καταυλισμούς ρομά που υπάρχουν στην πόλη της Αθήνας;
Οι οποίοι ...έχουν εγκατάσταση/καυστήρα πετρελαίου αλλά δεν τον χρησιμοποιούν ειδικά φέτος λόγω κόστους;;; Θα τρελλαθούμε τώρα;

Άντε να δεχθούμε τη μετατόπιση του νέφους (κατά τα παλαιά πρότυπα του φωτοχημικού λόγω ρύπων των αυτοκινήτων). Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά εδώ υπάρχει ένα γεγονός:
Όλοι μπουμπουνάνε το τζάκι και την ξυλόσομπα, ασχέτως ...καταγωγής !!! Λόγω ανάγκης, λόγω "economically correct" λογικής (κατά το politically correct), λόγω μόδας, λόγω διαφωνιών στις πολυκατοικίες, πείτε ό,τι θέλετε.
Εδώ έχουν τριπλασιαστεί τα μαγαζιά εμπορίας καυσοξύλων. Τα δε μαγαζιά που εισάγουν/κατασκευάζουν (ενεργειακά) τζάκια έχουν τρελλαθεί στη δουλειά.

Αλλά μήπως μετατοπίζεται η κουβέντα για ένα υπαρκτό τελικά πρόβλημα;
Γιατί στην αρχή πίστεψα ότι κάποιοι εδώ θεωρούν την όλη υπόθεση μια υπερβολή, μια φούσκα, μια συνομωσία του κράτους για να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο...

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της πολιτείας περί ορθού τρόπου θέρμανσης και καύσης ξύλων. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις πηγές των υλικών με αυστηρές τιμωρίες σε περιπτώσεις εμπορίας ακατάλληλων υλικών.
Πάντως πρέπει να καταργηθεί ο ΕΦΚ γιατί ούτε τα αναμενόμενα έσοδα έφερε, ούτε είναι τρόπος να καταπολεμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων τιμωρώντας όλη την κοινωνία.
Που δεν το κάνεις γιατί λέγεται ότι οι "έξυπνοι" άρχιααν τα κόλπα και με το πετρέλαιο ναυτιλίας (που είναι αφορολόγητο)...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

24 Ιανουαρίου 2013, 16:18:52
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

NikCretan


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή, όλη αυτή η αιθαλομίχλη που καλύπτει ένας μεγάλο μέρος της πόλης τα βράδια (ειδικά με Νοτιά) παράγεται από τους ελάχιστους καταυλισμούς ρομά που υπάρχουν στην πόλη της Αθήνας;
Οι οποίοι ...έχουν εγκατάσταση/καυστήρα πετρελαίου αλλά δεν τον χρησιμοποιούν ειδικά φέτος λόγω κόστους;;; Θα τρελλαθούμε τώρα;

Άντε να δεχθούμε τη μετατόπιση του νέφους (κατά τα παλαιά πρότυπα του φωτοχημικού λόγω ρύπων των αυτοκινήτων). Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά εδώ υπάρχει ένα γεγονός:
Όλοι μπουμπουνάνε το τζάκι και την ξυλόσομπα, ασχέτως ...καταγωγής !!! Λόγω ανάγκης, λόγω "economically correct" λογικής (κατά το politically correct), λόγω μόδας, λόγω διαφωνιών στις πολυκατοικίες, πείτε ό,τι θέλετε.
Εδώ έχουν τριπλασιαστεί τα μαγαζιά εμπορίας καυσοξύλων. Τα δε μαγαζιά που εισάγουν/κατασκευάζουν (ενεργειακά) τζάκια έχουν τρελλαθεί στη δουλειά.

Αλλά μήπως μετατοπίζεται η κουβέντα για ένα υπαρκτό τελικά πρόβλημα;
Γιατί στην αρχή πίστεψα ότι κάποιοι εδώ θεωρούν την όλη υπόθεση μια υπερβολή, μια φούσκα, μια συνομωσία του κράτους για να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο...

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της πολιτείας περί ορθού τρόπου θέρμανσης και καύσης ξύλων. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις πηγές των υλικών με αυστηρές τιμωρίες σε περιπτώσεις εμπορίας ακατάλληλων υλικών.
Πάντως πρέπει να καταργηθεί ο ΕΦΚ γιατί ούτε τα αναμενόμενα έσοδα έφερε, ούτε είναι τρόπος να καταπολεμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων τιμωρώντας όλη την κοινωνία.
Που δεν το κάνεις γιατί λέγεται ότι οι "έξυπνοι" άρχιααν τα κόλπα και με το πετρέλαιο ναυτιλίας (που είναι αφορολόγητο)...


Φυσικά οι Ρομά συνεισφέρουν απειροελάχιστα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Περισσότερο κάνουν κακό στους εαυτούς τους μέσω της ενδο-οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (indoor pollution) και εκεί πρέπει να στοχεύσουν οι παρεμβάσεις μας. Νομίζω συνάδελφε ότι δεν κατανόησες καλώς τις επισημάνσεις μου. Μίλησα για τις κύριες πηγές ατμ. ρύπανσης (αυτοκίνητα, βιομηχανίες, καυστήρες κεντρικής θέρμανσης κλπ). Μίλησα ακόμη και για την μετεωρολογία της περιοχής που μεγιστοποιεί το πρόβλημα μέσω των θερμοκρασιακών αναστροφών. Μάλιστα για να αποστασιοποιήσω το θέμα των τζακιών από την εν γένει ατμοσφαιρική ρύπανση ανέφερα ότι, το πρόβλημα υπάρχει την άνοιξη και το καλοκαίρι που δεν ανάβουμε τζάκια. Την άνοιξη δε παρατηρούνται οι ψηλότερες τιμές ρύπανσης στην Αθήνα λόγω συχνών και πολυήμερων θερμοκρασιακών αναστροφών. Άρα τα τζάκια συμβάλλουν εποχιακά στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα σε ποσοστό κατά την γνώμη μου λιγότερο από 5% σε σχέση με τις κύριες πηγές (αυτοκίνητα, καυστήρες κεντρικής θέρμανσης, βιομηχανίες).

Συνεχίζω να πιστεύω ότι υπερβάλλουμε με το πρόβλημα των τζακιών. Είναι ένας πατροπαράδοτος τρόπος θέρμανσης που σε σωστά ρυθμισμένα τζάκια και με κατάλληλη καύσιμη ύλη, καμινάδες με φίλτρα, μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Επαναλαμβάνω όσον αφορά την ενδο-οικιακή ρύπανση ότι το άναμμα 2 τσιγάρων σε ένα διαμέρισμα είναι ισόποσα βλαβερό με ένα καλό λειτουργικό τζάκι που ανάβει όλη την ημέρα. Φυσικά οι ενεργητικοί καπνιστές δεν "δικαιούνται", που λέει ο λόγος, να μεμψιμοιρούν για τα τζάκια αφού το κάπνισμα είναι 100-1000 φορές πιό βλαβερό από ένα τζάκι. Αυτά δεν τα κατεβάζω από το κεφάλι μου τα λέει η βιβλιογραφία..

24 Ιανουαρίου 2013, 17:04:40
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Καμία παρανόηση για τις επισημάνσεις σας. Απλά νομίζω ότι θίγετε ένα θέμα ευρύτερο από αυτό που τίθεται στο παρόν thread.
Είναι γνωστο το νέφος της Αθήνας.

Ομως το θέμα μας είναι συγκεκριμένα η αιθαλομιχλη που παρτηρειται εδώ και 2 μήνες περίπου στην Αττική. Από το προφίλ σας αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζείτε στην Αθήνα, συνεπώς δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι η εκτίμηση σας περί υπερβολής. Επειδή εγώ είμαι κάτοικος από τότε που γεννήθηκα, ειμαι σε θέση να κρίνω τις οποίες διάφορες στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο. Το φετινό δεν έχει προηγούμενο. Δεν το λέω εγώ, το λένε ολα τα μέσα αλλα και οι ειδικοί.

Υ.γ.  επειδή δεν είμαι ούτε καπνιστης, είμαι ακόμα πιο ευαίσθητος στο συγκεκριμένο θέμα. Ναι, στο Περτουλι είναι ωραία με τζάκι. Στην Αθήνα με κακοσυντηρημενες καμιναδες και ο,τι νάναι υλικά αλλά  και όλους να το ¨μπουμπουνανε¨, όχι.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

24 Ιανουαρίου 2013, 19:02:42
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

NikCretan


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καμία παρανόηση για τις επισημάνσεις σας. Απλά νομίζω ότι θίγετε ένα θέμα ευρύτερο από αυτό που τίθεται στο παρόν thread.
Είναι γνωστο το νέφος της Αθήνας.

Ομως το θέμα μας είναι συγκεκριμένα η αιθαλομιχλη που παρτηρειται εδώ και 2 μήνες περίπου στην Αττική. Από το προφίλ σας αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζείτε στην Αθήνα, συνεπώς δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι η εκτίμηση σας περί υπερβολής. Επειδή εγώ είμαι κάτοικος από τότε που γεννήθηκα, ειμαι σε θέση να κρίνω τις οποίες διάφορες στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο. Το φετινό δεν έχει προηγούμενο. Δεν το λέω εγώ, το λένε ολα τα μέσα αλλα και οι ειδικοί.

Υ.γ.  επειδή δεν είμαι ούτε καπνιστης, είμαι ακόμα πιο ευαίσθητος στο συγκεκριμένο θέμα. Ναι, στο Περτουλι είναι ωραία με τζάκι. Στην Αθήνα με κακοσυντηρημενες καμιναδες και ο,τι νάναι υλικά αλλά  και όλους να το ¨μπουμπουνανε¨, όχι.


Δεν ζώ στην Αθήνα τώρα αλλά ανεβαίνω τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα. Την εποχή που ζούσα 1975-1989 υπήρχαν 10-20 ημερολογιακές απαγορεύσεις αυτοκίνησης κάθε χρόνο. Κάποιες μάλιστα απαγορεύσεις ήταν πολυήμερες λόγω σοβαρών υπερβάσεων στα όρια συναγερμού του νέφους στην Αθήνα. Τότε γεννήθηκαν και τα μονά - ζυγά και η κίνηση εκτός κέντρου. Τότε ιδρύθηκε και το περίφημο Π.Ε.Ρ.Π.Α (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας) το οποίο κάνει ακόμη και τώρα συνεχείς μετρήσεις. Επειδή έχω ειδικό ενδιαφέρον παρακολουθώ τις μετρήσεις καθημερινά από τότε. Ο ιστότοπος των ανακοινώσεων είναι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Αν συγκρίνεις τις φετεινές τιμές με αυτές του 1982 ή 1983 θα δεις ότι δεν έχουν καμμία σχέση. Το μετρό, οι καταλύτες των αυτοκινήτων, η αντιρυπαντική τεχνολογία των βιομηχανιών και ο εκσυχρονισμός των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης την δεκαετία του 1990 που απαγορεύτηκε το μαζούτ (πετρέλαιο με μεγάλη πρόσμειξη θείου) έχουν συβάλλει σε σοβαρή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο. Αυτή είναι η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών και των επίσημων μετρήσεων. Βέβαια το πρόβλημα δεν έχει λυθεί γιαυτό και η Αθήνα εξακολουθεί να είναι περίπου στην μέση του πίνακα με τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης. Η Ρώμη φέρει ειπείν έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την Αθήνα.

Όσο για φέτος μπορεί το οπτικό φαινόμενο της αιθαλομίχλης λόγω των τζακιών να είναι ορατό και η οσμή ενοχλητική αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι και πιο επιβλαβές από παλιότερα χρόνια. Πολύ μεγάλο ρόλο όπως προείπα στο θέμα της ορατότητας του νέφους ανεξαρτήτως της πηγής ρύπανσης είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή. Φυσικά συμφωνώ ότι ο έλεγχος και η αποθάρρυνση χρήσης τζακιών με ακατάλληλα καύσιμα υλικά σε πόλεις όπως η Αθήνα πρέπει να είναι κεντρικοί στόχοι μιας πολιτικής. Δεν χρειάζονται όμως υστερικές και μονομερείς προσεγγίσεις...

24 Ιανουαρίου 2013, 19:55:07
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Οκ με πείσατε. Δεν κινδυνεύω.
Απλά δεν μπορώ να ανασάνω μερικές φορές. Κι έλα που δεν καπνίζει κανείς στο σπίτι...

Εκεί είναι που με πιάνει μια υστερία, μια μονομερής τάση να γκρεμίσω τη γ@μο-καμινάδα του γείτονα.
Που δεν είναι ούτε ρομά ούτε κακομοίρης. Τα έχει τα φράγκα του, απλά έχει τη λογική "μου θυμίζει το χωριό μου και το μπουμπουνάω όσο γουστάρω".
Τσίνισε βέβαια πέρσι που του ζήτησα να ψηλώσει την καμινάδα γιατί έβγαινε κατευθείαν στο υπνοδωμάτιό μας. Είπαμε, "στο χωριό του" δεν χωράνε τέτοιες σκέψεις.
Υπερβολές θα μου πείτε...

Υ.Γ. Στο συγκεκριμένο ιστότοπο που μου υποδείξατε, βλέπουν σωστά τα ματάκια μου ότι στα αιρούμενα σωματίδια (PM-10), η τιμή χθες υπερέβη το όριο π.χ. στη Λυκόβρυση;
Μήπως - λέω - αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα εδώ και 2 μήνες; Μπορούμε να δούμε ιστορικό μετρήσεων άραγε;
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιανουαρίου 2013, 20:00:55 από tasath »
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4316 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 21:00:13
από Ν.ΔΗΜΟΥ
13 Απαντήσεις
79173 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2010, 14:39:49
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
2138 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαρτίου 2011, 13:46:53
από alfie
6 Απαντήσεις
9585 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2019, 19:50:17
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4928 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Φεβρουαρίου 2020, 18:59:03
από Αρχίατρος