Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:45:51

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 768257 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Ιανουαρίου 2013, 09:50:57
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Βεβαίως, να υπενθυμίσουμε στους ασφαλισμένους ότι πλέον δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν δεκάρα τσακιστή για τα φάρμακα ή τα καλλυντικά τους σε περίπτωση που ο φμφ δεν προχωρήσει σε έκδοση απόδειξης λιανικής πωλήσεως.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Ιανουαρίου 2013, 12:00:27
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Και βεβαίως να υπενθυμίσουμε σε όλους τους καταναλωτές (και "καλοθελητές") ότι το παραπάνω δε σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν τα προϊόντα δωρεάν και να φύγουν :)

Από εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

...
...
Δεύτερον, διότι εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν.2065/92 μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της αγοράς, και φυσικά, μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει. Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες προφανώς δεν επιθυμεί.

Για τους λόγους αυτούς και για την αποφυγή καλοθελητών, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την νέα νομοθεσία για να ιδιοποιηθούν προϊόντα από τα καταστήματά μας παράνομα, συστήνουμε μαζί με την ως άνω υποχρεωτική πλέον πινακίδα και εγγύτατα αυτής να αναρτάται και η παρακάτω ενημέρωση, ούτως ώστε να αποθαρρύνονται φαινόμενα καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η «αντιπινακίδα» της ΕΣΕΕ προτείνεται να έχει στα ελληνικά και αγγλικά το εξής περιεχόμενο:
«ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ», αποδιδόμενο και στην αγγλική γλώσσα ως:
“DEAR CUSTOMER, EXITING THE SHOP WITHOUT PAYING FOR THE MERCHANDISE YOU CARRY MAY LEAD TO CHARGES FOR SHOPLIFTING”.

Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με την νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει στην διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα.

...
...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

14 Ιανουαρίου 2013, 17:44:22
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με αφορμή δημοσίευμα στην ιστοσελίδα μας toxrima.gr με τίτλο “το μεγαλύτερο φαρμακείο της Αθήνας στο 99;”, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του φαρμακοποιού κ. Γ.Μπακάκου, Σ.Γ. Γιάννος, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο διευκρινίζει ότι “Το άρθρο σας δεν αφορά το φαρμακείο Γ. Μπακάκου”.

Το εν λόγω μήνυμα δε διαψεύδει το δημοσίευμά μας, αφού πράγματι, πρόκειται για άλλο φαρμακείο!
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιανουαρίου 2013, 17:52:09 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιανουαρίου 2013, 14:50:49
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


BREAKING NEWS  ΜΗΝΥΣΗ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΕΟΠΥΥΥΥ!

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ
 

Κωνσταντίνου Λουράντου του Ανδρέα, φαρμακοποιού (ΑΦΜ 019204070, ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ) και νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου με την επωνυμία «Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής», κατοίκου ως εκ της ιδιότητάς του Αθηνών, οδός Μυλλέρου αρ. 1 και Αγησιλάου

_______

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ

 

Είμαι τα τελευταία 18 χρόνια αιρετός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (: ΦΣΑ)

 

Όπως καλώς γνωρίζετε η αφερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους προς τους προμηθευτές του και η ατιμωρησία όσων ευθύνονται για την ανυπαίτια καταστροφή συνετών επαγγελματιών έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εν όψει αυτού σας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ τα ακόλουθα:

Βάσει των εξαγγελιών της Πολιτείας για πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων χρημάτων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, οι φαρμακοποιοί μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τον οποίο εκπροσωπώ, εξέδωσαν μεταχρονολογημένες επιταγές προς τις φαρμακαποθήκες προμηθευτές τους, πληρωτέες την σήμερον 15.1.2013 για την πληρωμή των φαρμάκων που προμηθεύουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Επειδή προ ημερών ο ΕΟΠΥΥ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να προβεί σε απευθείας καταβολές στους ατομικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών των χρεών του ΟΠΑΔ έτους 2011, παραβιάζοντας ευθέως την υποχρέωσή του που απορρέει από τη μεταξύ μας συλλογική σύμβαση και επιβάλλει πληρωμή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος εν συνεχεία διανέμει τα αντίστοιχα χρήματα στα μέλη του, δια των με αριθ. πρωτ. 273/10-1-2013 και 372/11-1-2013 εγγράφων του ΦΣΑ ενημέρωσα τον ΕΟΠΥΥ ότι τα χρήματα θα έπρεπε να κατατεθούν στο Σύλλογό μας προς αποφυγή προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο ανενεργών τραπεζικών λογαριασμών εκ μέρους των δικαιούχων-μελών μας, το κλείσιμο της ASPIS BANK και του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ όπου τηρούνταν λογαριασμοί μελών μας, την αλλαγή νομικής μορφής των επιχειρήσεών τους, τη συνταξιοδότησή τους κ.ο.κ.

Στην πράξη αυτή ο ΕΟΠΥΥ προέβη μολονότι την χρονικά πρότερη καταβολή του 25% των χρεών του ΟΠΑΔ, την είχε διενεργήσει απευθείας στο διανεμητικό λογαριασμό του Συλλόγου μας, ως όφειλε.

 

Εντούτοις, ο ΕΟΠΥΥ, όπως εκπροσωπείται, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις του Συλλόγου μας και τη μεταξύ μας συλλογική σύμβαση, επέλεξε να καταθέσει τα χρήματα των δικαιούχων απ’ ευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών μας, τους αριθμούς των οποίων διέθετε στα μητρώα του από την εποχή που το ΙΚΑ πλήρωνε απ’ ευθείας τους φαρμακοποιούς (ήτοι προ της εντάξεώς του στον ΕΟΠΥΥ), χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του ότι πολλοί εξ αυτών των λογαριασμών έχουν κλείσει καθώς οι δικαιούχοι λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει από το Σύλλογό μας.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες εκατοντάδες επιταγές μελών μας, τα οποία αδυνατούν όλως ανυπαιτίως να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς η ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Τειρεσία.

 

Επειδή ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση προβαίνει διαρκώς σε καταστρατήγησή της, προς βλάβη των μελών μας.

 

Επειδή είναι προφανές το έννομο συμφέρον μου να καταμηνύσω την παράνομη αυτή πράξη του ΕΟΠΥΥ που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή πλήθος κόσμου.

 

Παρακαλώ όπως διατάξετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων υπό των αρμοδίων προσώπων του ΕΟΠΥΥ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας, που παραβιάζοντας συμβάσεις και νόμους οδηγούν εν γνώσει τους έντιμους επαγγελματίες και οικογενειάρχες στο χείλος του γκρεμού.

Αθήνα, 15.1.2013

Μετά τιμής

Ο αναφέρων

 

Κ. Λουράντος        
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιανουαρίου 2013, 14:53:53 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Ιανουαρίου 2013, 14:52:01
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ενημέρωση ΦΣΑ για τα αποτελέσματα του lobyying με τον Υπουργό Υγείας
 


Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2013
ΠΡΟΣ
Προς τα μέλη του Φ.Σ.Α.
 
Το απόγευμα της 15ης/1/2013 αντιπροσωπεία του Φ.Σ.Α. συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο όπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
 
-Το ωράριο των εφημεριών
-Η απαράδεκτη εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, μέθοδος πληρωμής των χρεών του 2011 σε ατομικούς λογαριασμούς που δεν υφίστανται και σε τράπεζες που έχουν κλείσει.
-Οι πληρωμές ΕΟΠΥΥ που αφορούν τις συνταγές Οκτωβρίου 2012.
 
Όσον αφορά το Διευρυμένο Ωράριο το οποίο εφάρμοσε ο πρώην Υπ. Υγείας κ. Λοβέρδος, μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν επιλογή προσωπική, αλλά επιβολή της Τρόικας. Ως εκ τούτου η κατάργησή του θα πυροδοτούσε τα ΜΜΕ, τα οποία θα μιλούσαν καθημερινά για «κλείσιμο» του επαγγέλματός μας.

Έγινε ανάλυση του προβλήματος των διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων και ο Υπουργός ενημερώθηκε πλήρως για τις θέσεις του Συλλόγου.
 
Για το απαράδεκτο σύστημα πληρωμής που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ για τα χρέη του ΟΠΑΔ, μας ενημέρωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση και ότι είναι εντελώς αντίθετος, από τη στιγμή που η προκαταβολή δόθηκε άνετα και γρήγορα μέσω του Συλλόγου.
 
Μας ενημέρωσε επίσης, ότι όλοι οι Διοικητές και Πρόεδροι των Α.Τ. αλλάζουν, πλήν του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την πιθανή καθυστέρηση των πληρωμών για τις συνταγές του Οκτωβρίου 2012, από τα υπόλοιπα ταμεία που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ. Συμπλήρωσε πάντως, ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για την γρηγορότερη πληρωμή μας.
 
Χθες 16/1/2013, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής στο οποίο παρευρέθηκαν και κάποιοι τομεάρχες. Συνοπτικά οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής:
 
1. ΩΡΑΡΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ: Οι διημερεύσεις θα είναι από 08:00 έως 17:00 και των διανυκτερεύσεων από 17:00 έως 08:00 της επομένης, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Για τις Δευτέρες και τις Τετάρτες και μόνο για αυτές τις μέρες, θα υπάρξει αναστροφή των ήδη υπαρχόντων καρτελών, ώστε οι διημερεύσεις να γίνουν διανυκτερεύσεις και το αντίστροφο. Ουδεμία άλλη αλλαγή θα υπάρξει προς το παρόν.
 
Οι αιτήσεις που παρελήφθησαν μέχρι σήμερα συναδέλφους για το άνοιγμα του Σαββάτου, πολλές εκ των οποίων υπεβλήθησαν εξ ανάγκης, ήταν ελάχιστες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πείραμα που κάναμε για να διαπιστώσουμε τη θέληση της βάσης για άνοιγμα του ωραρίου κατά την ημέρα του Σαββάτου, απέδειξε ότι οι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό το ωράριο. Άλλωστε, όπως δηλώθηκε κατ’ επανάληψη, το Σάββατο, πλην των φαρμακείων, όλοι οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απέχουν. Να ληφθεί μάλιστα υπόψη το γεγονός, ότι οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να είναι ανοικτές πλην των εφημερευουσών.
 
2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ για παράνομες πράξεις φαρμακοποιών: Την περασμένη εβδομάδα, γνωστά ΜΜΕ ανέφεραν ότι 40 περίπου φαρμακοποιοί ζημίωσαν το δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις με συνταγογραφήσεις και εξαγωγές φαρμάκων χωρίς κουπόνια. Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. αυθημερόν βρήκε τον κ. Στασινόπουλο Γραμματέα της ΣΔΟΕ, ο οποίος αρνήθηκε να του δώσει περισσότερες πληροφορίες. Την επόμενη ημέρα ο Φ.Σ.Α. ζήτησε και εγγράφως από τη ΣΔΟΕ, αυτά που ο κ. Στασινόπουλος αρνήθηκε να τον πληροφορήσει. Απευθυνθήκαμε επίσης και στα ΜΜΕ τα οποία ποίησαν την Νίσσα :o :o (νήσσα, ήθελε να πει).
 
Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. αποφάσισε χθες να αποστείλει εξώδικο προς τη ΣΔΟΕ με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας όχι μόνο τα στοιχεία και το είδος των παράνομων πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται οι φαρμακοποιοί, αλλά και την προστασία του κλάδου, ώστε να μη διαδίδονται φήμες χωρίς αποδείξεις, διαφορετικά θα ακολουθούν μηνύσεις. (τσσσσςςςς...)
 
3. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ rebate: Επειδή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιείχε το αναδρομικό rebate έγινε νόμος του κράτους, το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. αποφάσισε να προσφύγει ατομικά και μόνο ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντος, όταν αυτό κρατηθεί από την πρώτη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη του Φ.Σ.Α.
 
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ: εντελώς ξαφνικά, χθες εξαιρέθηκαν τα φαρμακεία από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, χωρίς καμία αιτιολογία. Εντός της ημέρας, θα αποστείλουμε έγγραφο στο Υπ. Ανάπτυξης, ζητώντας την επανένταξη των φαρμακείων στα εν λόγω προγράμματα, αφού είναι απαράδεκτο ο κλάδος που έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία :laugh: :laugh:, να εξαιρείται της βοήθειας των προγραμμάτων αυτών.
 
5. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μας απέστειλε έγγραφο με το οποίο ζητούσε να παραλάβει από εμάς εγγράφως (σε έντυπη και επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή) όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις πληροφορίες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο, την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο και τις καρτέλες εφημεριών, τις αποφάσεις του Δ.Σ. που αφορούν την ανάρτηση ή μη των συγκεκριμένων φαρμακείων στους πίνακες/ καρτέλες εφημεριών κ.λπ.
 
Το Δ.Σ. αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να απαντήσει στο έγγραφο, εκθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα που προφανώς η επιτροπή ανταγωνισμού αγνοεί.
 
6. Ελλείψεις Φαρμάκων: Τον τελευταίο καιρό οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί και ο ΕΟΦ το μόνο που έχει κάνει, είναι να βάζει κανόνες για το πότε θεωρείται ότι είναι σε έλλειψη ένα φάρμακο. Όπως γνωρίζουμε, οι ελλείψεις των φαρμάκων εντείνονται και για αυτό το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. αποφάσισε να εκδώσει Δ.Τ. καταγγέλλοντας όλους τους Υπεύθυνους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας την άμεση ομαλοποίηση της αγοράς πριν θρηνήσουμε θύματα.
 
7. Αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα μας πινακίδα που αφορά την υποχρέωση των πελατών να ζητούν απόδειξη λιανικής πίστωσης από τα καταστήματα. Το έντυπο θα μοιραστεί σε όλα μας τα μέλη από την 1η/2/2013. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το κατεβάσουν και από την ιστοσελίδα μας, και θα πρέπει να το αναρτήσουν σε εμφανές σημείο στο φαρμακείο τους.
 
Μετά τιμής,
 

 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιανουαρίου 2013, 20:30:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Ιανουαρίου 2013, 20:27:32
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΜΗΝΥΣΗ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΕΟΠΥΥΥΥ!

ΕΟΠΥΥ: Αήθεις οι επιθέσεις Λουράντου κατά του Οργανισμού!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μετά τις επαναλαμβανόμενες και αδικαιολόγητες επιθέσεις του Προέδρου του Φ.Σ.Α. προς τον ΕΟΠΥΥ και την Διοίκηση του, σχετικά με τις υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους Παρόχους Υγείας και ιδιαιτέρως τους Φαρμακοποιούς που έχουν ξεπεράσει τα όρια της ύβρεως, υποχρεούμαστε να θέσουμε στην υπηρεσία της αλήθειας τα ακόλουθα:

1. Μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακοποιούς το ποσό των 2.566.051.773 ευρώ για το 2012 και τις επόμενες μέρες δρομολογείται η πληρωμή του μηνός Οκτωβρίου 2012.

2. Οι Φαρμακοποιοί έλαβαν ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για τις παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ, ενώ για τους υπόλοιπους Παρόχους Υγείας είναι ακόμη σε εξέλιξη η πληρωμή των οφειλών στο επόμενο χρονικό διάστημα.

3. Η πληρωμή των παλαιών οφειλών σε ατομικούς λογαριασμούς των Φαρμακοποιών και όχι σε λογαριασμούς Φαρμακευτικών Συλλόγων έγιναν διότι οι δικαιούχοι ήσαν τα υφιστάμενα, ως νομικά πρόσωπα φαρμακεία, μέχρι τις 31-12-2011.

4.Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα το 2012.

5. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός φαρμακοποιών είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις του σε Πιστώτριες Τράπεζες και ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να σεβαστεί τις σχετικές συμβάσεις.

Με δεδομένου ότι, πλην του Προέδρου του ΠΦΑ, κανείς άλλος από τους 53 Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Επικράτειας δεν διατύπωσε αντιρρήσεις ή παράπονα, μας προκαλεί εύλογη απορία η στάση του Προέδρου του ΠΦΑ ??? έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Από το Γραφείο Τύπου του ΕΟΠΥΥ
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιανουαρίου 2013, 10:25:53 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 00:06:15
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Οδηγίες του ΠΦΣ για την ταξινόμηση των συνταγών από τους φμφ: Απαγορεύονται συρραπτικά και συνδετήρες και επιβάλλεται η χρήση του ...λάστιχου!
Κατά τα άλλα, η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και το έτος 2013 έχει χαρακτηριστεί ως Έτος κατά της σπατάλης χαρτιού (Καμπάνια Paperless 2013) !


Σημαντική Ανακοίνωση ΠΦΣ

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τεχνικούς συνεργάτες της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών του ΕΟΠΥΥ και προκειμένου να διευκολυνθεί σε πρακτικό επίπεδο  η διαδικασία  του scanning,  η καταχώρηση και ο έλεγχος των συνταγών, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα κάτωθι:
 
Τα φαρμακεία πρέπει :
 
1.   Να σταματήσουν να  χρησιμοποιούν συρραπτικά και συνδετήρες.
 
Είναι προτιμότερο να κάνετε  χρήση λάστιχων.
 
Μπορείτε να κάνετε χρήση συνδετήρων (όχι συρραπτικών) κατά την διάρκεια του μήνα.
 
 Όταν όμως αριθμείτε τις συνταγές  να αφαιρείτε τους συνδετήρες, και αφού αριθμήσετε  και σφραγίσετε μαζί με κάθε συνταγή και τα διάφορα δικαιολογητικά που μπορεί να τη συνοδεύουν πχ. γνωματεύσεις, βεβαιώσεις κλπ., θα ξεχωρίζετε τα «πακετάκια»  των συνταγών με λάστιχα, οριζοντίως και καθέτως,  ανά ημέρα εκτέλεσης  (αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως χρήσιμο προκειμένου να μην παραπέσει κάποιο δικαιολογητικό αφού θα έχει την σφραγίδα και την ίδια αρίθμηση με αυτήν της συνταγής.
 
 Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η καθυστέρηση και  το σκανάρισμα των συνταγών γίνεται ταχύτερα.
 
 
2.    Να σταματήσουν να διπλώνουν τις συνταγές, δεδομένου ότι πρέπει να ξεδιπλώνονται – σιδερώνονται  ??? οι συνταγές μια – μία.
 
3.    Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σελοτέιπ και κόλλες.
 
4.    Να επικολλούν  τις ταινίες γνησιότητας στη συνταγή που πρέπει:
 
-           Στις ηλεκτρονικές που εκτελούν ΜΕΣΑ από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πάνω στις εκτυπώσεις της εκτέλεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (και όχι πάνω στου ιατρού).
 
-           Στις ηλεκτρονικές που εκτελούν ΕΚΤΟΣ συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (χειρόγραφα), πάνω στη συνταγή του ιατρού.
 
-           Στις τύπου ΙΚΑ που εκτελούν ΕΚΤΟΣ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πίσω όψη της συνταγής (όπως πάντα), και
 
-           Στις τύπου ΙΚΑ που εκτελούν ΜΕΣΑ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάνω στις εκτυπώσεις της εκτέλεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (και όχι πάνω στην τύπου ΙΚΑ)
 
 
5.    Να διαχωρίζουν τις συνταγές πριν τις βάλουν στο φάκελο σε τέσσερα πακέτα:
 
-        Αυτές που και εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
 
-        Αυτές που εκδόθηκαν μεν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά εκτελέστηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (χειρόγραφα)
 
-        Αυτές που είναι τύπου ΙΚΑ (πράσινες και ροζ κλινικές) και εκτελέστηκαν εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
 
-       Όλες τις υπόλοιπες, δηλαδή αυτές που δεν είναι ούτε συνταγές από ηλεκτρονική συνταγογράφηση ούτε τύπου ΙΚΑ (δυστυχώς υπάρχουν ακόμα)
 
 
Αν μια ηλεκτρονική συνταγή εκτελεστεί  μερικώς ηλεκτρονικά και μερικώς χειρόγραφα πρέπει να βάζουν την ηλεκτρονική εκτέλεση με τις ηλεκτρονικά εκτελεσμένες (πακέτο α΄)
και τη χειρόγραφη εκτέλεση  δηλ. την πρωτότυπη του ιατρού μισό-εκτελεσμένη με τα δικά της μόνο κουπόνια   (χειρόγραφα εκτελεσμένες ηλεκτρονικές)  στο πακέτο β΄.
 
Σημειώνουμε  ότι όταν μια τύπου ΙΚΑ συνταγή, την εκτελεί το φαρμακείο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σαν συνταγή λογίζεται η εκτύπωση της συνταγής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!
 
Η πράσινη συνταγή που έγραψε ο ιατρός απλώς πρέπει να επισυναφθεί σαν  δικαιολογητικό στην ηλεκτρονική συνταγή.
 
 
 
Παρακαλείσθε να ενημερώσετε άμεσα τα μέλη σας προκειμένου να τηρηθούν τα ζητούμενα και να διευκολυνθεί η   διαδικασία  και ο έλεγχος των συνταγών που υποβάλλουν τα φαρμακεία μας.
 
 

Σημαντική Σημείωση:
 
 
Η υποχρέωση για την μετατροπή των συνταγών τύπου ΙΚΑ (πράσινων) από χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές θα ξεκινήσει με την επίσημη λειτουργία της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείων με την ΗΔΙΚΑ, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.
 
Συνεπώς μέχρι  τότε οι χειρόγραφες συνταγές θα εκτελούνται χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά.
 
 
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 00:09:21
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
«Κούρεμα» θα υποστούν τα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα με το «κούρεμα» επί των οφειλομένων να κυμαίνεται από 8% έως 20% ανάλογα με τον προμηθευτή (φάρμακα, υλικά, εξετάσεις κοκ.)

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της εξόφλησης των παλαιών –προ του 2012- χρεών ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 10:20:51
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Iατροί & Διαγνωστικά κέντρα: Δεν μπορεί οι φμφ να κουρεύονται πάντοτε λιγότερο από εμάς!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Σε ευθεία ρήξη με το υπουργείο Υγείας προσανατολίζονται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών  υγείας (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) μετά την απόφαση να αποπληρωθούν για τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών με ποσά κουρεμένα από 8 έως 20%. Τι ετοιμάζουν
 
Όπως όλα δείχνουν, αν η κυβέρνηση αποπληρώσει τα χρέη στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ μειωμένα, όλοι οι πάροχοι υγείας θα μπλοκάρουν τον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, προαναγγέλλουν  εμπάργκο από τις αρχές Φεβρουαρίου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.  
 
Κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες  και στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Σταϊκούρας, Λυκουρέντζος, Βρούτσης και Σαλμάς) και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε να καταβληθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες 1,7 δις ευρώ σε όσες οφειλές έχουν εκκαθαριστεί.
 
Αν και αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως  οι  μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και 30%, τελικώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους κλάδους ανάγκασαν τους κυβερνητικούς παράγοντες να περιορίσουν τα ανάλογα ποσά. Πάντως όλοι οι κλάδοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου.
 
Τα κουρέματα
 
Ειδικότερα,  οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ (και των Ταμείων που ενσωματώθηκαν) από το 2010 έως τις 31.12.2011 θα δοθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες με κούρεμα 1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους παρόχους καθώς ελήφθη υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη rebate και claw back που αποτελούν δύο σημαντικές εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Οι ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν τα χρήματά τους με έκπτωση 8%, τα Διαγνωστικά Κέντρα από 10 έως 20% ανάλογα με το αν έχουν μεγάλο τζίρο και οι χιλιάδες γιατροί που περιμένουν από το 2010 να δούνε  ζεστό χρήμα θα το εισπράξουν κουρεμένο από 10 έως 20% επίσης ανάλογα με το τζίρο τους.
Οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού θα υποστούν μείωση 20% ενώ οι φυσιοθεραπευτές 10%.  
Πάντως οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στους παρόχους του συστήματος Υγείας είναι να αποπληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου όλες οι οφειλές του παρελθόντος ώστε να ξεκινήσει από κει και πέρα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί κανονικά με βάση τη ρευστότητα.  :laugh:
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ αποτελεί γρίφο καθώς  η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή κρατούν άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Αντιδράσεις
 
Πρόεδρος Ένωσης των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου:
«Το ποσοστό κουρέματος είναι απαράδεκτο. Ο ιατρικός κόσμος δεν αποδέχεται τετελεσμένα καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη πάρει δάνεια έναντι αυτών των οφειλών. Το κούρεμα αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολλές χιλιάδες λουκέτα σε ιατρεία και κυρίως εργαστήρια. Το συντονιστικό μέτωπο των φορέων που συνεδρίασε, αποφάσισε να μην αποδεχθεί κούρεμα παραπάνω από το ποσοστό που κούρεψαν τα χρήματα των φαρμακοποιών δηλαδή 3,5%. 'Όλοι οι φορείς προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις».
 
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας:
 «Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια δεν αντέχουν κούρεμα μεγαλύτερο από αυτό των φαρμακοποιών για 3 συγκεκριμένους λόγους: Από το 1991 οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στο ίδιο επίπεδο, οι τιμές αυτές έχουν δεχθεί και εκπτώσεις 20% από τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων απαιτούν αναλώσιμα υλικά που φθάνουν το 50% του τζίρου μας. Ήδη πάρθηκε απόφαση για επίσχεση παροχής δωρεάν υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».
 
 
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2013, 11:21:26 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 11:40:27
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο μεταξύ η ΗΔΙΚΑ με δικά της χρήματα παράγγειλε και έφτιαξε το ΑΡΙ των φαρμακοποιών...

Ωστόσο, η ΚΜΕΣ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών), αποφάσισε να προσθέσει νέα ενδιαφέροντα στη ζωή των φμφ επιβάλλοντας τους να συγκρατούν, χωρίς να τσαλακώνουν, τις Α4 του ιατρού και του φμφ, για κάθε συνταγή ξεχωριστά, όχι πλέον δια συνδετήρα αλλά δια λαστιχακίου, που προκρίθηκε μάλλον ως υλικό πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

 " Όταν όμως αριθμείτε τις συνταγές  να αφαιρείτε τους συνδετήρες, και αφού αριθμήσετε και σφραγίσετε μαζί με κάθε συνταγή και τα διάφορα δικαιολογητικά που μπορεί να τη συνοδεύουν πχ. γνωματεύσεις, βεβαιώσεις κλπ., θα ξεχωρίζετε τα «πακετάκια» των συνταγών με λάστιχα, οριζοντίως και καθέτως,"
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 12:39:00
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
θα ξεχωρίζετε τα «πακετάκια»  των συνταγών με λάστιχα, οριζοντίως και καθέτως,  ανά ημέρα εκτέλεσης
Συγχωρήστε με (με το συμπάθιο που λένε), αλλά νομίζω ότι αν το "πακετάκι" είναι σχετικά μικρό κι επιχειρήσει κάποιος να βάλει στις σελίδες λαστιχάκι, τότε το "πακετάκι" θα μετατραπεί σε "μασουράκι"!
Φταίω εγώ μετά να κάνω πονηρές σκέψεις;

Παράθεση
Στις τύπου ΙΚΑ που εκτελούν ΜΕΣΑ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάνω στις εκτυπώσεις της εκτέλεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (και όχι πάνω στην τύπου ΙΚΑ)
Ποιες είναι οι "τύπου ΙΚΑ" που εκτελούνται μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;


23 Ιανουαρίου 2013, 14:59:08
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
«Κούρεμα» θα υποστούν τα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα με το «κούρεμα» επί των οφειλομένων να κυμαίνεται από 8% έως 20% ανάλογα με τον προμηθευτή (φάρμακα, υλικά, εξετάσεις κοκ.)

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της εξόφλησης των παλαιών –προ του 2012- χρεών ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Αν και εκτός θέματος η ανάρτηση (γιατί αφορά το παρατηρήτηριο των γιατρών),όταν κάποιοι σας έγραφαν ότι το 3,5% κούρεμα στο αιτούμενο του ΟΠΑΔ για τους φαρμακοποιούς ισοδυναμούσε με το 30% του πραγματικού κέρδους τους,ψάχνατε mark up ποσοστά.
Τώρα που κουρεύονται οι παροχές του λειτουργήματος ΑΝΑΛΟΓΑ, ψάξτε την "markup"αναλογία για να δείτε οτι είναι ακριβώς το ίδιο,1/3 περίπου πρό φόρων.

23 Ιανουαρίου 2013, 15:42:09
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους....

23 Ιανουαρίου 2013, 15:46:36
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Νομίζω, ότι την καλύτερη λύση την έδωσε ο @Αδαμάντιος: Οι συνταγές, τυπωμένες σε Α4, να τυλίγονται και να υποβάλλονται σε μασούρια.  :laugh:

Αν τα μασούρια είναι πολλά (και μαύρα), τα τοποθετείς κατόπιν στις τρύπες τούβλων, και μετά άμα θες, τα χτίζεις κιόλας για μεγαλύτερη σιγουριά!

Σύμφωνα με τον λαογράφο Πετρόπουλο, στον Ομαλό της Κρήτης παλιά (περί τον 18ο αιώνα), στρώνανε κάθε Πρωτοχρονιά ολόκληρη τη δημοσιά με κυλίνδρους που περιείχαν ασημένια δουβλόνια (για ν' «ασημώσουνε» το Νέον Έτος), δείγμα ακμάζουσας εμπορικής δραστηριότητας. Ήταν η λεγόμενη «στράτα των Μασούρω»...
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2013, 15:50:35 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2013, 17:11:32
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Που πουλάνε λάστιχα?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3566 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις
3953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2012, 11:11:40
από Ιορδάνης Καπάνταης
0 Απαντήσεις
8262 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2019, 00:27:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23908 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 22:08:06
από Argirios Argiriou