ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (107/283) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠέρα από τα ερωτήματα του προηγούμενού μου μηνύματος (τα οποία κρίνω πως δεν απαντήθηκαν, παρά την δικιά σας εκτίμηση. Μόνο το ΥΓ σας απάντησε στοχευμένα ενα από τα ερωτήματα) να θέσω κι άλλο ένα

'Οταν απελευθερώνουν το ωράριο, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό σε σχέση με το πόσες ώρες μπορεί να δουλεύει ένας φαρμακοποιός/επαγγελματίας υγείας που υποχρεούται να κάνει και υπερωρίες (εως και 12 ώρες συν) πως περιμένουν αυτό να ευνοήσει τον ανταγωνισμό σε σχέση με
α.) την επιστημονική κατάρτιση (πότε θα μελετήσω/ενημερωθώ αν ο απέναντι φαρμακολιανέμπορος θέτει τον ανταγωνισμό μόνο σε όρους διάρκειας εργασίας;)
β.) το δικαίωμα στην εργασία/ανάπαυση (γιατί κάποιος να προσλάβει άνεργο συνάδελφο ή πως ο υπάλληλος θα ξεκουράζεται αν δεν υπάρχει όριο;)

υγ
με εκτίμηση (το ύφος του γραπτού λόγου καμιά φορά , παρεξηγείται εύκολα)

--- Τέλος παράθεσης ---

Έχετε δίκιο. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα έχουμε και εμείς οι γιατροί, και ειδικά οι ιδωτεύοντες, καθώς πολλές φορές δε μας φτάνει το 24ωρο για να δουλέψουμε, να διαβάσουμε και να δούμε τις οικογένειές μας.
Βλέπω όμως κάποιους που κατά κόρον μπορούν να ανταποκριθούν και αναμφίβολα αυτοί είναι οι πλέον ικανοί και χρήσιμοι για όλους μας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς (ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) σε αυτά τα επαγγέλματα που διαλέξαμε το εγώ πρέπει να υπολείπεται του εμείς, και αυτό το εισπράττω προσωπικά με όλες τις ανεπάρκειές μου.
Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρχει μία διαδικασία που να ευνοεί τους ικανότερους και παραγωγικότερους φαρμακοποιούς και γιατρούς και αυτή σίγουρα δεν περιλαμβάνει προστατευτισμό και κληροδοσία.

ΥΓ. Εννοείται ότι και από μέρους μου υπάρχει καλοήθης προσέγγιση, χωρίς κάποιου είδους (πιστεύω) παρωπιδισμό. Η νέα γενιά, ειδικά της χώρας μας, δε χρειάζεται βαρίδια του παρελθόντος. Και μπορεί πολλά από αυτά που αναγκαζόμαστε, ελέω Τρόϊκας, να κάνουμε, να είναι τελείως προβληματικά, πιστεύω όμως ότι πέρα από αυτά οι ίδιοι μας μπορούμε να εργαστούμε με άλλη λογική, γιατί μόνοι μας κρατάμε το κλειδί της λύσης.

EzeΤΡΟΛ:
Καλησπέρα και από μένα στην ωραία συζήτησή σας.
Τρεις παρατηρήσεις στα γρήγορα, γιατί είναι αργά:

1η) Αν δεχτούμε ότι το επάγγελμα του φμφ πρέπει (για τους λόγους που ισχυρίζονται εκείνοι) να παραμείνει κλειστό, τότε η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου πρέπει να αποτελεί δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και όχι να μεταβιβάζεται από γονέα φμφ σε τέκνο φμφ ή να μοσχοπωλείται κατά τη συνταξιοδότηση (ή άλλη αποχώρηση) του παππού ή γιαγιάς φμφ. Στην εποχή των παχέων αγελάδων, μια άδεια φμφ τιμολογούνταν στη μαύρη αγορά από δεκάδες μέχρι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αφορολόγητα και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλά προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη μας.

2η) Η υποχρέωση υπερωριακής λειτουργίας αφορά το φαρμακείο και όχι τον φμφ. Προφανώς ο νομοθέτης δίνει κίνητρα συγχωνεύσεως φαρμακείων ή/και προσλήψεων φχφ από φμφ.

3η) Κάποια είδη όπως καλλυντικά, αρώματα, ορθοπεδικά κ.α. που αναφέρθηκαν και που συναντούμε σε πολλά φαρμακεία, δεν αποτελούν καθαυτή ύλη φαρμακείου αλλά συνιστούν μάλλον διείσδυση των φμφ σε άλλους εμπορικούς επαγγελματικούς χώρους, δλδ οι φμφ υποπίπτουν στο ίδιο παράπτωμα, το οποίο προσπαθούν να αποκρούσουν.

:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχετε δίκιο. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα έχουμε και εμείς οι γιατροί, και ειδικά οι ιδωτεύοντες, καθώς πολλές φορές δε μας φτάνει το 24ωρο για να δουλέψουμε, να διαβάσουμε και να δούμε τις οικογένειές μας.
Βλέπω όμως κάποιους που κατά κόρον μπορούν να ανταποκριθούν και αναμφίβολα αυτοί είναι οι πλέον ικανοί και χρήσιμοι για όλους μας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς (ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) σε αυτά τα επαγγέλματα που διαλέξαμε το εγώ πρέπει να υπολείπεται του εμείς, και αυτό το εισπράττω προσωπικά με όλες τις ανεπάρκειές μου.
Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρχει μία διαδικασία που να ευνοεί τους ικανότερους και παραγωγικότερους φαρμακοποιούς και γιατρούς και αυτή σίγουρα δεν περιλαμβάνει προστατευτισμό και κληροδοσία.

ΥΓ. Εννοείται ότι και από μέρους μου υπάρχει καλοήθης προσέγγιση, χωρίς κάποιου είδους (πιστεύω) παρωπιδισμό. Η νέα γενιά, ειδικά της χώρας μας, δε χρειάζεται βαρίδια του παρελθόντος. Και μπορεί πολλά από αυτά που αναγκαζόμαστε, ελέω Τρόϊκας, να κάνουμε, να είναι τελείως προβληματικά, πιστεύω όμως ότι πέρα από αυτά οι ίδιοι μας μπορούμε να εργαστούμε με άλλη λογική, γιατί μόνοι μας κρατάμε το κλειδί της λύσης.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αφού ξεκαθαρίσαμε την αγνότητα των προθέσεων, συνεχίζουμε χωρίς υπενθυμίσεις φιλικότητας  ;)

Πάλι, βρίσκω πολύ "φιλολογική" την απάντηση σας

Εγώ πιστεύω πως εφόσον (όπως λέει κ ο κος Διακομιστής, η υποχρέωση υπερωρίας αφορά το φαρμακείο) η απελευθέρωση ωραρίου αφορά το φαρμακείο (όχι όμως τον φαρμακοποιό) τότε αυτό σημαίνει πως αφορά το σημείο πώλησης φαρμάκου, οπότε και θα πρέπει

α.) να θεσπιστεί ως μέγιστο εβδομαδιαίο όριο εργασίας το 48ωρο -όπως ορίζει και η κοινοτική οδηγία για εργαζομένους- (43 δηλωμένες ώρες εργασίας και τέσσερα 5ώρα ακόμα για να καλύψουν τις μηνιαίες υπερεωριακές υποχρεώσεις του κάθε υπευθύνου σημείου πώλησης φαρμάκων, είναι υπέραρκετά). 'Ετσι και ο ανταγωνισμός δεν θα γίνεται απλώς σε όρους μαραθώνιας λειτουργίας και προσλήψεις/συστεγάσεις θα ευνοούνται για όποον θέλει να "παίξει" ανταγωνιστικά και σε ώρες λειτουργίας (με επίπεδο όμως, όχι σαν λιγούρης)

β.) όσον αφορά την υποχρέωση για διανυκτερέυσεις (23.30 με 8.30) και αργίες (πιθανώς κ Κυριακές) να ξεκαθαριστεί τι σχέδια έχουν. Δε γίνεται να πουλάμε όλοι φάρμακα (φαρμακεία, farmakeia, ΣΜ και e-shops και δεν ξέρω γω ποιός άλλος) αλλά να τρώμε το κουφέτο μόνο τα φαρμακεία και/ή να μην υπάρχει υπερωριακή αμοιβή για τις μη επείγουσες αγορές (οτιδήποτε χωρίς συνταγή οπότε)

κε Διακομιστά, καμιά γνώμη και για τα άνω (πέρα από τα συνήθη) συγκεκριμένα; Ας πούμε και τίποτα καινούριο, τα παλιά τα'χετε συζητήσει πολλές φορές και θα τα ξανασυζητήσετε άλλες τόσες
γ.) για την άδεια/κληρονομικότητα συμφωνώ.
- Στην περίπτωση που ο φμφ συστεγάζεται ή το δίνει σε νεό συνάδελφο, ο νέος δεν πρέπει να πληρώσει και το εμπόρευμα, αλλά κυρίως και τη στρωμένη δουλειά (πελατολόγειο, καταξιωμένο σημείο πώλησης, γνωριμία με την τοπική αγορά κλτ κλτ) όπως σε όλες τις επιχειρήσεις; Για τις μαύρες συναλλαγές, γίνονται σε όλους τους χώρους, υπάρχει (;) και το ΣΔΟΕ όμως.
- Στην περίπτωση που είναι και οι δύο φαρμακοποιοί. Ο γονέας φμμ συστεγάζεται με το τέκνο, επίσης φαρμακοποιός, πληρώνουν εφορία και όλα νόμιμα. Τι πρόβλημα έχετε;

δ.) Σχετικά με τα αρώματα, ορθοπεδικά, (δερμο)καλλυντικά κλτ, άντε και το δέχομαι. Είναι λίγο γκρίζο το πεδίο. Δεν είναι σα το φάρμακο (εξειδικευμένο προιόν) οπότε δεν ισχύει η ανάδρομη αμοιβαιότητα που επικαλέισθε όμως

Denominator:
Μήπως μπλέκουμε το ιδιωτικό επάγγελμα με το δημόσιο λειτούργημα;
Τι σχέση έχει το 48ωρο και από ποιον να το διεκδικήσω εγώ που είμαι ιδιώτης γιατρός;
Αν αντέχω, δουλεύω, αν όχι, δε δουλεύω.
Τι πιο ξεκάθαρο;
Σε τι θα πρέπει να διαφέρει και γιατί / από τι να προστατεύεται ένας ιδιώτης φαρμακοποιός;

:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜήπως μπλέκουμε το ιδιωτικό επάγγελμα με το δημόσιο λειτούργημα;
Τι σχέση έχει το 48ωρο και από ποιον να το διεκδικήσω εγώ που είμαι ιδιώτης γιατρός;
Αν αντέχω, δουλεύω, αν όχι, δε δουλεύω.
Τι πιο ξεκάθαρο;
Σε τι θα πρέπει να διαφέρει και γιατί / από τι να προστατεύεται ένας ιδιώτης φαρμακοποιός;

--- Τέλος παράθεσης ---
Καλημέρα σας

1.) Μα εμένα με υποχρεώνει το κράτος να κάνω υπερωρίες (διημερεύσεις, διανυκτερεύσεις, Κυριακές κ αργίες) άμισθα για μη επείγοντα κ μη υποχρεωτικής μου διάθεσης προιόντα, ακόμα και όταν την ίδια ώρα πιθανώς θα υπάρχει ανοιχτό κι άλλο σημείο πώλησης (ως τώρα φαρμακείο, αύριο ποιός ξέρει τι;) λόγω διεύρυνσης του ωραρίου! Αυτό λέω τόση ώρα..

2.) Αν αύριο απελευθερωθούν όλα κ τελείως, πότε θα διαβάζει αν όχι να ξεκουράζεται ο φαρμακοποιός επαγγελματίας υγείας κ όχι φαρμακομπακάλης;
(ρεαλιστική απάντηση παρακαλώ,όχι "φιλολογική")

3.) πως θα ευνοηθούν προσλήψεις/συστεγάσεις όταν ένας "θα τα κάνει όλα και θα συμφέρει" ;
* πως θα μπορεί να προστατεύεται ο συμβολικά παριστάμενος φαρμακοποιός-γλάστρα των 500Ε, του ΣΜ πχ; και πως θα το ανταγωνιστώ αυτό εγώ; 'Η θα βγάλω ρίζες στο φαρμακείο, ή θα αποκτηνωθώ και θ'αρχίσω να ψάχνω και γώ για καναν συνάδελφο για να εκμεταλλεύομαι. Πχ 4 ώρες τη Δευτέρα και άλλες 4 την Τετάρτη και να μου βγάζει τς διανυκτερέυσεις για 200Ε και πάει λέγοντας. Αφού οι εργασιακές σχέσεις κ οι κλαδικές μισθώσεις έχουν ξεχαρβαλωθεί, υπάρχουν πολλοί "συνάδελφοι" ή επίδοξοι επενδυτές / απρόσωπα συμφέροντα, που θα λειτουργήσουν ως ανθρωποφάγοι

Αν όμως θεσπισζόταν το 48ωρο ανά φαρμακοποιό, η υπερωριακή αμοιβή και η επισημοποίηση κάποιων υπηρεσιών, θα ήταν βιώσιμο και λογικό για πολλά φαρμακεία, να προσλάβουν ή να συνεταιριστούν με συναδέλφους, όχι απλά για να βγούν από την υποχρέωση αλλά για να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα (= ανάπτυξη, όχι μόνο τεχνοκρατικά οικονομική αλλά και εργασιακή, κοινωνική και υγειονομική)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση