Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Φεβρουαρίου 2020, 05:50:12

Αποστολέας Θέμα: Διερεύνηση αναιμίας.  (Αναγνώστηκε 2508 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2014, 22:31:10
Αναγνώστηκε 2508 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Απόσπασμα από άλλο σημείο του φόρουμ, που νομίζω ότι αξίζει να σταθεί μόνο του.
Πρόκειται για την πιο περιεκτική και συμπυκνωμένη περιγραφή του πως διερευνούμε αναιμία, που έχω διαβάσει ποτέ σε ελεύθερο κείμενο.
Συγγραφέας είναι ο συμφορουμίστας, Παθολόγος, Βασίλης Παπαδόπουλος ( Denominator ):Αν δεν υπάρχει κάποια κλινική υπόνοια, ξεκινώ με το MCV, άρα έχω βάση μία απλή γενική αίματος. Εφόσον υπάρχει πλακάκι, επιδιώκω να βλέπω, μήπως έχω κάποια καλή ιδέα από το επίχρισμα. Αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το επίχρισμα, μπορεί να ζητήσει το μικροβιολόγο να το δει. Δίνει, εκτός της γενικής αίματος, και την εξέταση "Μορφολογία ερυθρών" με κωδικό e-dapy 110000074.
Αν είναι μακροκυττάρωση, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν δεν είναι υποθυρεοειδισμός, έλλειψη Β12/φυλλικού, τοξικότητα αλκοόλ, σημαντική αιμόλυση με αντιρρόπηση ή πρόσφατη αιμορραγία, τότε θέλει μυελόγραμμα.
Αν είναι υπόχρωμη και δεν είναι σιδηροπενική, θα δεις ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Αν κι εκεί δεν έχουμε κάτι ή αν δεν είσαι σίγουρος (όπως π.χ. στην περίπτωση διπλής α και β ετερόζυγης θαλασσαιμίας που δεν είναι τόσο σπάνια), τότε στείλτο σε αιματολόγο. Ο αιματολόγος θα κάνει και μυελό για να δει χρώση σιδήρου, δηλαδή να εξετάσει άμεσα αν υπάρχουν κοκκία σιδήρου στο μυελό. Επίσης κάποιες κουφές καταστάσεις όπως η PNH κάνουν μικροκυττάρωση αλλά είναι κάπως βαθειά νερά.
Αν είναι ορθοκυτταρική, είναι ο τάφος του παθολόγου (και του ΓΙ). Γενικά εδώ τα ΔΕΚ είναι χρήσιμα. Επίσης μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονες ελλείψεις (πολύ συχνό), όπως π.χ. σίδηρος και Β12, σίδηρος και φυλλικό και να μη γίνεται μακροκυττάρωση. Από κει και έπειτα, χρόνιες φλεγμονές, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις (ιδιαίτερα ενδοκυττάριες), αυτοάνοσα νοσήματα και νεοπλάσματα (δηλαδή όλη η παθολογία) είναι μπροστά μας.
Η ταχύτητα είναι ελάχιστα υποβοηθητική και στην καλύτερη περίπτωση θα σε κατατοπίσει σε αναιμίες χρόνιων νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές τιμές ΤΚΕ (π.χ. γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα, Waldenstrom). Από κει και πέρα, σχεδόν πάντα η φερριτίνη παίζει σε καλό και χαμηλό MCV.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: διερεύνηση αναιμία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1549 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιανουαρίου 2013, 20:44:07
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
16393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2019, 21:49:11
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
1470 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2015, 14:23:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
932 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2015, 12:25:56
από ΚΥΡΙΛΛΟΣ
0 Απαντήσεις
651 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2017, 07:44:34
από Argirios Argiriou