Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

(1/4) > >>

esrgp:
Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένας επιμελητής Γενικής Ιατρικής να διεκδικήσει οδοιπορικά.
Εκτός από το Π.Ι. μου χρειάζεται κατά καιρούς να καλύψω ένα άλλο Π.Ι. το οποίο δεν γειτνιάζει με το δικό μου. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα χαρτί από το Υπουργείο το οποίο ορίζει ότι οι γενικοί γιατροί έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις ως προς την κάλυψη ό μ ο ρ ω ν ιατρείων με τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου. Όταν καλείται κάποιος να καλύψει ένα ΠΙ που καμία σχέση δεν έχει με τα γειτονικά του, δεν δικαιούται κάποια έξοδα μετακίνησης ως εκτός έδρας;
Επίσης έχω μία αμφιβολία για το κατά πόσο είμαστε πραγματικά υποχρεωμένοι να καλύψουμε ένα μακρινό ΠΙ.

Αγωνιστική Παρέμβαση:
(παράγραφος 18 του άρθρου 8 του ΦΕΚ 297/23.12.2003 τεύχος Ά)

Στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, καθώς και στο προσωπικό που υπηρετεί στα αγροτικά ιατρεία, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας, καταβάλλονται :
α. Έξοδα κίνησης, τριάντα πέντε ευρώ (35€). Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο διπλάσιο σε περίπτωση μετακινήσεων τους για την εξυπηρέτηση κατοίκων όμορων περιοχών.
β. Ετοιμότητας: i. σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, τριάντα πέντε ευρώ (35€), ii. σε ορεινές περιοχές, πενήντα ευρώ(50€).

Ειδικά στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς για όσο χρόνο υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία άγονων περιοχών καταβάλλεται ποσό πεντακόσια πενήντα ευρώ (550€

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ευχαριστώ την Αγωνιστική Παρέμβαση. Πράγματι αυτά είναι τα ποσά (χωρίς τις νόμιμες κρατήσεις).
Θα μπορούσε τώρα κάποιος να προσπαθήσει να δώσει μια λογική εξήγηση σ' αυτά τα ποσά;

35 ευρώ για έξοδα κίνησης (περίπου 25-30 αν βγάλουμε τις κρατήσεις). Ποιο μεταφορικό μέσο καλύπτει αυτό το ποσό ανά μήνα; Εκτός αν το επίδομα -όπως λέει η λέξη- είναι μια γενναία επιδότηση-συνεισφορά του υπουργείου στα έξοδα κίνησης.

Επίδομα ετοιμότητας. Τι σημαίνει αυτό; Σου δίνω 35 ή 50 ευρώ (πάντα ακαθάριστα) για να σε έχω διαθέσιμο (έσω έτοιμος δεν είναι το σύνθημα των προσκόπων; ) ότι ώρα και στιγμή της μέρας και της νύχτας; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η αντίδραση ενός οποιαδήποτε ελεύθερου επαγγελματία (αλλά και δημόσιου υπάλληλου) στην πρόταση: "Θα σου δίνω 35 ευρώ το μήνα (ακαθάριστα) για να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας (εκτός τακτικού ωραρίου) οποιοδήποτε περιστατικό σου ζητηθεί. Α, ναι εννοείται χωρίς πρόσθετη αμοιβή."
Θα ήθελα πολύ να δω την έκφραση του προσώπου, τις χειρονομίες και να ακούσω την απάντηση του παραπάνω εργαζόμενου. (φτάνει να μην ήμουν εγώ αυτός που είχε κάνει την παραπάνω πρόταση, γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα προτιμούσα να φοράω ωτοασπίδες και να διατηρώ μια απόσταση ασφαλείας)

Τι διαφορά έχει η ετοιμότητα σε πεδινή ή ορεινή (μη άγονη) περιοχή και στη μια περίπτωση "επιδοτείται" με 35 ευρώ και στην άλλη με 50; Ο καθαρός αέρας στις ορεινές περιοχές ευνοεί της τάσεις "μη ετοιμότητας" των εκεί αγροτικών ή φοβούνται μήπως τους πάρει η κατηφόρα και βρεθούν από τις ορεινές στις πεδινές περιοχές;

Όμηρος:
Κάθε εργαζόμενος που μετακινείται (με δικό του μέσο) από την έδρα του για την ανάγκη της υπηρεσίας δικαιούται οδοιπορικά.Επειδή και στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ που υπηρετώ έχουμε πολλές μετακινήσεις από την έδρα μας (λογω ανάγκης καλυψης ομόρων ιατρείων),γνωρίζω ότι τα οδοιπορικά υπολογίζονται με βάση την χιλιομετρική απόσταση από την έδρα μας της περιοχής που πρεπει να μετακινηθούμε.Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό ανά χλμ....Αν η μετακίνηση είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 40χλμ,τότε υπάρχει και ένα επιπλέον ποσό 10Ε για εκτός έδρας....Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογράφει ο Διευθυντης του ΚΥ την εντολή μετακίνησής μας .
Αυτά τηρούνται απαρέγκλιτα στο δικό μας τουλάχιστον ΚΥ,και από μία άποψη είναι μια κάποια αποζημίωση για την μετακίνησή μας αυτή....
Αλλά στην πράξη,ενώ υπηρετώ λίγο περισσότερο από 1 χρόνο ως επιμ.Β΄,δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ για τις μετακινήσεις μου,που δεν ήταν λίγες το διάστημα αυτό (περίπου 130 μετακινήσεις από την έδρα μου μέχρι στιγμής στον 1 χρόνο!)
Για να μην θέσουμε και το θέμα του ποιος καλύπτει τη φθορά που υφίσταται το αυτοκίνητό μας με τις (υπηρεσιακές) μετακινήσεις ή ακόμη χειρότερα το κίνδυνο που δημιουργεί το γεγονός του να είμαστε συνεχώς στο δρόμο,για ανάγκη της υπηρεσίας !

esrgp:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις συνάδελφοι, ωστόσο δεν είδα κάπου να γίνεται αναφορά στο τι συμβαίνει στην περίπτωση των επιμελητών Γ.Ι. Γιατί οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου είναι διαφορετική περίπτωση. Οι επιμελητές ΓΙ τι μπορούν να διεκδικήσουν όταν το ΠΙ που καλούνται να καλύψουν είναι άσχετο με το δικό τους;
Λογικά πρέπει να θεωρηθεί μετακίνηση εκτός έδρας ή έστω ν'αποζημιωθεί η μετακίνηση με το ευτελές ποσό ανά χιλιόμετρο απόστασης από τη θέση διορισμού.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση