Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 03:12:04

Αποστολέας Θέμα: Στα νοσοκομεία για λίγο φαγητό.  (Αναγνώστηκε 2050 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Ιανουαρίου 2013, 23:49:27
Αναγνώστηκε 2050 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 13/01/2013.

Της Πεννυς Mπουλουτζα.



Πολλοί άστεγοι αναζητούν ζέστη στις αίθουσες αναμονής


«Eνας νεαρός με σακίδιο στεκόταν κοντά στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Τον πλησίασα, τον ρώτησα εάν χρειάζεται κάτι. Μου απάντησε δειλά, “έρχομαι εδώ για τη ζέστη”». Το περιστατικό που περιγράφει στην «Κ» η διοικητής του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», Ολγα Οικονόμου, δεν είναι μεμονωμένο. Κάθε άλλο. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που περνούν καθημερινά την πόρτα νοσοκομείων για να βρουν «θαλπωρή», ένα πιάτο φαγητό και ύπνο. Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο, λένε στην «Κ» εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Μάλιστα, αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας έχουν αποκτήσει ατύπως τους δικούς τους άστεγους «θαμώνες» που εμφανίζονται κυρίως κατά τις εφημερίες. Τους γνωρίζει λίγο-πολύ το προσωπικό και, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, τους προσφέρουν φαγητό ή τους αφήνουν να παραμείνουν, έστω λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι τέτοιες περιπτώσεις «θαμώνων» σε 4-5 νοσοκομεία του κέντρου, με τον αριθμό να αυξάνεται σταδιακά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου στην καρδιά της Αθήνας, στον περίβολο του οποίου και σε σημείο απάγκιο βρίσκουν καταφύγιο τέσσερις άστεγοι που μέχρι πρότινος κοιμούνταν σε διπλανό πάρκο. Αν ρωτήσει κάποιος σχετικά τη διοίκηση του νοσοκομείου επισήμως θα το αρνηθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι γίνεται με την «ανθρωπιστική ανοχή» όλων.

Πάντως, οι περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που καταφεύγουν στα νοσοκομεία μόνο για «προστασία», δεν αφορούν τους «θαμώνες» και δεν μπορούν να καταγραφούν αριθμητικά. «Πολλοί αναφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. έναν πόνο στην κοιλιά, έναν πονοκέφαλο. Ο πόνος είναι άλλωστε υποκειμενικός και μέχρι να γίνει η ιατρική διερεύνηση της υγείας τους έχει ήδη περάσει ένα κρίσιμο γι’ αυτούς διάστημα. Μετά απλώς φεύγουν», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας. Σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι. Στην ειδική αίθουσα αναμονής του Ευαγγελισμού για τους συγγενείς των ασθενών που εισέρχονται στα επείγοντα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ατόμων που σε πολύ κρύο ή σε καταιγίδες, μπαίνουν στην αίθουσα, κόβουν ακόμα και αριθμό προτεραιότητας από το ειδικό μηχάνημα -μόνο και μόνο για να κρατήσουν τα προσχήματα- το οποίο ποτέ δεν χρησιμοποιούν.

Στα επείγοντα

Αλλοι παραδέχονται στον γιατρό την ώρα της εξέτασης ότι αυτό που θέλουν είναι ένα πιάτο φαγητό. «Πηγαίνουν στα επείγοντα και περιμένουν», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας. «Προφασίζονται ότι έχουν κάποιο πόνο για να τους εξετάσει ο γιατρός. Στο ιατρείο πλέον και πάνω στην κουβέντα λένε ότι θα ήθελαν ένα πιάτο φαγητό. Το προσωπικό προσπαθεί να τους δώσει κάτι να φάνε και συχνά οι τραπεζοκόμοι είναι συνεργάσιμοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το φαινόμενο επιτείνεται, ιδιαίτερα σε περιόδους κακοκαιρίας αλλά και σε γιορτές. Δεν πρόκειται για παραβατικά στοιχεία. Είναι άνθρωποι που περιθωριοποιήθηκαν βίαια το τελευταίο διάστημα, νεοάστεγοι κυρίως. Αισθάνονται φόβο, ανασφάλεια, δεν έχουν χρήματα και ψάχνουν καταφύγιο σε νοσοκομεία».

Αλλοι, «δεν ζητάνε ευθέως φαγητό. Είναι θέμα αξιοπρέπειας γι’ αυτούς. Απλά αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται καλά», συμπληρώνει η κ. Οικονόμου. Σύμφωνα με την ίδια, προς το παρόν στο «Σισμανόγλειο» αυτά τα «περιστατικά» είναι λίγα. Δύο με τρία σε κάθε εφημερία. «Εάν ο αριθμός αρχίζει και μεγαλώνει χρειάζεται προσοχή», τονίζει.

Το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και εκτιμά ότι εντείνεται. Αλλωστε, εκτός από τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας έχουν αρχίσει να αναφέρονται περιστατικά και σε περιφερειακά νοσοκομεία. Προς το παρόν, το υπουργείο επιλέγει να επιδείξει ανοχή αλλά και «χαλαρή» στάση. «Ούτε να το “υποδαυλίζουμε”, αλλά ούτε και να πετάμε έξω από τα νοσοκομεία τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
7518 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2012, 04:59:30
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
1898 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιανουαρίου 2015, 23:14:40
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
9770 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2019, 20:06:19
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
16073 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2018, 17:17:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2161 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Αυγούστου 2023, 14:28:13
από Argirios Argiriou