Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:10:31

Αποστολέας Θέμα: Σύντομο ιστορικό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ…  (Αναγνώστηκε 12714 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Ιανουαρίου 2013, 00:54:33
Αναγνώστηκε 12714 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το παρακάτω συντάχθηκε ως σχόλιο στο “  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος …Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων και χρηστών οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών στην έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναβάθμιση της εφαρμογής. Πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ και η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.”

Για ότι αφορά το ιστορικό της διαύγειας, είναι καλό να μαθαίνουμε από την πρόσφατη ιστορία της κάθε δράσης, και δεν πρέπει δημιουργείτε η εντύπωση ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν.

Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι εάν δεν υποστηρίζεται έγκαιρα η εφαρμογή κάθε νόμου με επιχειρησιακό σχέδιο που αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες υποδομές και ανθρωπινό δυναμικό θα μένουμε με την απορία γιατί δεν εφαρμόζονται έγκαιρα οι νόμοι…

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ εφαρμόστηκε έγκαιρα, αλλά η η συνέχεια της χάθηκε στις συνήθεις δαιδαλώδης διαδικασίες υλοποίησης των έργων πληροφορικής…


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Προεκλογικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη προγραμματική θέση για την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Για την επεξεργασία της τον Μάρτιο του 2009 συγκροτήθηκε με απόφαση του η Ομάδα Εθελοντών για την Διαφάνεια στο πλαίσιο της επιτροπής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ). Στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος* ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για σύνταξη του νόμου για την διαφάνεια, τον Ιούλιο του 2010 ψηφίστηκε ο Ν.3861/10.

Ο ΝΟΜΟΣ

Με τον Ν.3861/10 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις», εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης πράξεων και αποφάσεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης μέσω της ευρείας δημοσιότητας και της πρόσβασης στη πληροφορία που προοδευτικά θα μπορεί συντελέσει σε αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Από την παρουσίαση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στην εναρκτήρια συνάντηση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) διαπιστώθηκε ότι ο Ν.3861/10 είναι η πιο εκτεταμένη εφαρμογή διαφάνειας παγκοσμίως.


Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι διαδικτυακές εφαρμογές για την τεχνική υποστήριξη της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν την άνοιξη του 2010 με ανοικτό λογισμικό από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας( ΕΔΕΤ- Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) και φιλοξενούνται έως και σήμερα σε υφιστάμενες υποδομές του «opengov private cloud» του ΕΔΕΤ. Παράλληλα από τον Μάρτιο του 2010 άρχισε να σχεδιάζεται από στελέχη του Υπουργείου έργο ώστε εξωτερικός ανάδοχος να αναλάβει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την πιλοτική εφαρμογή. Το έργο αυτό, με Φορέα Υλοποίησης την ΚτΠ ΑΕ έως σήμερα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Έτσι, έως και σήμερα η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν το 2010.  Αν την άνοιξη του 2010 ξεκινούσε μόνο η διαγωνιστική διαδικασία χωρίς παράλληλα να ξεκινήσει υλοποίηση του πιλοτικού με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τώρα δε θα υπήρχε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.  Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα ήταν μόνο μια ιδανική ρομαντική ιδέα και όχι 7 εκατομμύρια δημοσιοποιημένες αποφάσεις 3.532 φορέων.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας του. Σε επίπεδο υπουργείων, συγκροτήθηκαν ομάδες διοίκησης έργου(ΟΔΕ) μέσω ανοικτής πρόσκλησης στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. H προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία, οριζόντια σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Στις ΟΔΕ κατά πλειοψηφία συμμετείχαν στελέχη τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη Διαφάνεια και εργαζόμενοι χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή συνέβαλαν στην καθολική εφαρμογή του νόμου σε χιλιάδες φορείς. Ο σχεδιασμός αυτός οδήγησε στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου αμέσως μετά από την ψήφιση του. Το τεχνολογικό μοντέλο ανάπτυξης του Προγράμματος Δι@ύγεια βασίζεται στην “ανοικτή αρχιτεκτονική” και στο “ανοικτό περιεχόμενο”.  Με αυτόν τον τρόπο, ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας το ανοικτό περιεχόμενο του προγράμματος.

 

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στην σελίδα των στατιστικών Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για 3532 Φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 καταχωρήθηκαν 191,147 αποφάσεις, το 2011 3,080,315 & το 2012 3,642,017. Ο μεγάλος αριθμός αποφάσεων και η μεγάλη χρήση καθώς και το γεγονός ότι λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για να καλύψουν την 1η φάση λειτουργίας έως την ανάθεση του έργου από την ΚτΠ ΑΕ, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται καθημερινά προβλήματα.

 

ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Γύρω από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει σχηματιστεί ένα δυναμικό οικοσύστημα. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από δέκα χιλιάδες στελέχη της δημόσιας διοίκησης που την χρησιμοποιούν καθημερινά και ως εργαλείο τεκμηρίωσης, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι αξιοποιούν τα δεδομένα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να ενημερωθούν για αποφάσεις που τους αφορούν. Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα ανοιχτά δεδομένα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) είναι:

 

H Yπερδιαυγεια

Η ΥπερΔι@ύγεια είναι μια μηχανή αναζήτησης που ψάχνει σε όλα τα έγγραφα που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Βασικά χαρακτηριστικά: Αναζήτηση στο περιεχόμενο των PDF που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. Πρόσβαση σε αντίγραφα των τελευταίων εγγράφων που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. (Πολύ χρήσιμη ειδικά όταν έχει μεγάλο φορτίο η Δι@ύγεια) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Το publicspending.gr

Με την επεξεργασία των δημόσιων δεδομένων της Διαύγειας και με την συσχέτιση με τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις από τα δημόσια δεδομένα του ΤAXIS(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ), απεικονίζονται μεγέθη δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιεύονται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αποτελεί μια ερευνητική πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων της Σχολής Η.Μ.Μ.Υ. του ΕΜΠ.


Πηγη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Οκτωβρίου 2013, 12:44:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργώ τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλήγμα κατά της διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ.

Μάλιστα, μόνον ερωτηματικά γεννώνται από το γεγονός ότι η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», στο οποιο εμπεριέχεται η επίμαχη τροποποίηση, διαρκεί μόλις 24 ώρες και, ως εκ τούτου, συνιστά παρωδία.

Ειδικότερα, η ρύθμιση τροποποιεί και αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010, γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση», διότι αντικαθιστά την πλέον θεμελιώδη πρόνοια (παράγραφος 2, άρθρο 4), που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο ...εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», η «έμπνευση» της συγκεκριμένης ρύθμισης εκπορεύεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, φορείς που έχουν δικά τους «κλειστά» συστήματα καταγραφής δεδομένων, για τους λογαριασμούς του κράτους και τις προμήθειες του δημοσίου, αντίστοιχα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επιδιώκεται να ενταχθεί η εξαίρεση της δημοσίευσης στη «Διαύγεια» των οικονομικών δαπανών του κράτους στις προαπαιτούμενες δρασεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.  

Ερωτηματικό παραμένει εάν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τελεί εν γνώσει του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η υπογραφή του οποίου έχει μπει στον «νόμου Ραγκούση».

Και φυσικά πρέπει να απαντηθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη για ποιον λόγο αντί να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα βήματα μίας δαπάνης, γίνεται προσπάθεια συσκότισης και γιατί αναλαμβάνει να εκφυλίσει μία από τις λίγες σημαντικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.


« Τελευταία τροποποίηση: 3 Οκτωβρίου 2013, 12:52:15 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Οκτωβρίου 2013, 13:28:01
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Με 12500 μετακινήσεις υπαλλήλων υπάρχει χώρος για ρουσφέτι , κανένας χώρος όμως για διαύγεια ....
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

3 Οκτωβρίου 2013, 15:10:56
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/10/2013. TO BHMA.

Αλλάζουν την επίμαχη διάταξη που καταργούσε τη «Διαύγεια».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουνίου 2014, 18:22:23
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δουλεύει σε σας η "σύνθετη αναζήτηση στο φορέα" στη διαύγεια;
Βάζω αναζήτηση ανά χρονικό διάστημα ή/και με λέξεις κλειδιά στο θέμα και τα αποτελέσματα είναι 0/0 συνεχώς, δείγμα ότι δεν δουλεύει.
Έτσι όμως καθίσταται ουσιαστικά άχρηστη αφού για μια αναζήτηση π.χ. το Δεκέμβριο 2013 πρέπει να γυρίσω σελίδα-σελίδα πίσω από σήμερα μέχρι τότε, κάτι για το οποίο δεν έχω την υπομονή.

10 Ιουνίου 2014, 19:37:39
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα, σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ανανεωμένης ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ. Με σαφώς πιο λειτουργικό προφίλ, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης και δημιουργία σελιδοδεικτών, η "ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΙΙ" θα γίνει ο νέος μας σύντροφος ειδικά τις μέρες που αναρτώνται κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ. Κάντε κλικ εδώ και αφιερώστε λίγα λεπτά (δεν θα χρειαστεί παραπάνω) για να εξοικειωθείτε με το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Ιουνίου 2014, 15:25:49
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον δεν επιτρέπει την περιήγηση σε φορείς των υπουργείων, όπως η προηγούμενη μορφή της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ενώ πολλά διαδικτυακά link των φορέων δεν επιτρέπουν τη σύνδεση μαζί της. Ο σκοπός επομένως ήταν η έλλειψη ενημέρωσης.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

19 Ιουνίου 2014, 23:31:43
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Eδώ και 10 μέρες περίπου δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις αποφάσεις που αναρτούνται στο πρόγραμμα το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια όλων των αποφάσεων του δημοσίου και των φορέων της χώρας.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

27 Ιουνίου 2014, 15:09:05
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η "νέα" ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι η χαρά της απόκρυψης!
Από περιέργεια ψάχνω εδώ και ώρα τις αποφάσεις των μετακινήσεων μου στα Ψαρά, δοκιμάζοντας τα υποτιθέμενα φίλτρα του συστήματος.
Έβαλα ως κριτήριο αναζήτησης (στον τίτλο και στο περιεχόμενο όπως λέει) το "Σκούφαλο" για να πιάσω τις περιπτώσεις της ονομαστικής "Σκούφαλος" και της γενικής "Σκούφαλου" (ο τονισμός φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο).
Μια συγκεκριμένη μετακίνηση δεν εμφανίζεται με τίποτα.
Όταν έβαλα στα κριτήρια αναζήτησης τον αριθμό ΑΔΑ της συγκεκριμένης απόφασης μόνο τότε εμφανίστηκε!

Λέξεις κλειδιά: ΔΙΑΥΓΕΙΑ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3037 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:36:03
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
9229 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2023, 11:50:45
από pzogr