Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:38:53

Αποστολέας Θέμα: Τί κοστίζει μια γραμματέας Ιατρείου;  (Αναγνώστηκε 88285 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Σεπτεμβρίου 2008, 10:17:49
Αναγνώστηκε 88285 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σκέφτομαι να προσλάβω γραμματέα στο ιδιωτικό μου Ιατρείο και έκανα μια έρευνα πόσο θα μου κοστίσει.

Βρήκα τον εξής πίνακα για τους ανειδίκευτους ιδιωτικούς υπαλλήλους:

χρόνια υπηρεσίας ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
1. Χωρίς προϋπηρεσία     
  Από 1/1/2008 680,59€ 748,65€
  Από 1/9/2008 701,00€ 771,11€
  Από 1/5/2009 739,56€ 813,52€
2. Με 1 τριετία     
  Από 1/1/2008 737,29€ 805,35€
  Από 1/9/2008 759,41€ 829,51€
  Από 1/5/2009 801,17€ 875,13€
3. Με 2 τριετίες     
  Από 1/1/2008 804,31€ 872,37€
  Από 1/9/2008 828,44€ 898,54€
  Από 1/5/2009 874,01€ 947,96€
4. Από 3 τριετίες και άνω     
  Από 1/1/2008 871,34€ 939,40€
  Από 1/9/2008 897,48€ 967,58€
  Από 1/5/2009 946,84€ 1020,80€



Τον παραπάνω πίνακα τον βρήκα μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και μου τον επιβεβαίωσε και ο λογιστής μου.

Ο βασικός μικτός μισθός δηλαδή για ολική απασχόληση (8 ώρες την ημέρα) μιας άγαμης ανειδίκευτης υπαλλήλου γραφείου, αυτή την στιγμή που γράφω, είναι 701 ευρώ τον μήνα.
Από αυτά όμως της γίνονται κάποιες κρατήσεις για το ΙΚΑ και στο χέρι της μένουν περίπου 560 ευρώ τον μήνα.

Από εκεί και πέρα πρέπει και εγώ σαν εργοδότης να της πληρώσω και την δική μου συμμετοχή στο ΙΚΑ της, οπότε συνολικά μου κοστίζει μια γραμματέας άγαμος χωρίς προυπηρεσία για ολική απασχόληση, περίπου 1000 ευρώ τον μήνα.

Θα πρέπει εδώ να προσθέσει κανείς και δώρο Χριστουγέννων και δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.
Για τα διάφορα επιδόματα μπορεί κανείς να βρεί πληροφορίες στο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να προσλάβει κανείς την γραμματέα για 50%
(Στην επιθεώρηση εργασίας Καβάλας μου είπε ένας υπάλληλος ότι άλλο ποσοστό από 50% δηλαδή π.χ. 40% ή 75% δεν επιτρέπεται. Ο λογιστής μου όμως το διαψεύδει).
Στην περίπτωση που προσλάβω την γραμματέα μου για 50%, δηλαδή για 4 ώρες την ημέρα, τότε ο μισθός της είναι ακριβώς ο μισός από αυτόν που έγραψα παραπάνω και στο χέρι της μένουν περίπου 280 τον μήνα. Και εμένα σαν εργοδότη μου κοστίζει συνολικά τα μισά. Δηλαδή μια γραμματέας άγαμος χωρίς προυπηρεσία θα μου κοστίσει μαζί με το ΙΚΑ της, περίπου 500 ευρώ την μήνα αν την προσλάβω για 4 ώρες την ημέρα.

Όταν προσλαμβάνεται υπάλληλος με μερική απασχόληση σε περίπτωση που μείνει άνεργος το επίδομα ανεργίας που θα πάρει είναι και αυτό part time δυστυχώς.
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

Κατά περιόδους βγαίνουν ανακοινώσεις για να προσλάβει κανείς και άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ πληρώνει ένα μέρος του μισθού τους για κάποιο χρονικό διάστημα (Αυτό παίζει. Άλλες φορές είναι 1 άλλες 2 και άλλες 3 χρόνια) με την υποχρέωση ο εργοδότητης να πληρώσει όλο τον μισθό του Α.Μ.Ε.Α. για κάποια επιπλέον περίοδο μετά από το προαναφερθέν διάστημα. Αν ο εργοδότης απολύσει τον υπάλληλο πριν κλείσει αυτό το χρονικό πλαίσιο, πρέπει να πληρώσει πίσω στον ΟΑΕΔ τις επιδοτήσεις που πήρε από τον ΟΑΕΔ για το Α.Μ.Ε.Α. Εκτός και αν ο εργοδότης προσλάβει ένα άλλο Α.Μ.Ε.Α. πάλι.

Τα λεφτά που πληρώνει ο εργοδότης για τον υπάλληλο (ανεξάρτητα αν είναι Α.Μ.Ε.Α. ή όχι) αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης θέλει να δοκιμάσει π.χ. για κάποιους μήνες τον εργαζόμενο ή αν ο εργοδότης πιστεύει ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει θα ολοκληρωθεί μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τότε μπορεί να ζητήσει να γίνει αρχικά πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Μετά από την περίοδο αυτή μπορεί ο εργοδότης να αποφασίσει αν θα λυθεί η συνεργασία (χωρίς ο εργοδότης να χρειαστεί να πληρώσει την αποζημίωση που πληρώνει αλλιώς σε περίπτωση που απολύσει κάποιον υπάλληλο), ή αν θα συνεχιστεί η συνεργασία. Βέβαια δεν επιτρέπεται ο εργοδότης να απασχολήσει κάποιον υπάλληλο πάνω από 2 χρόνια με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατί τότε πρέπει να μετατραπεί σε πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Δείτε και το σχετικό link:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

καθώς και το:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2009, 00:30:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Φεβρουαρίου 2010, 02:55:01
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

panagiota


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ... ΨΑΧΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ....ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΘΕΣΗΣ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

2 Φεβρουαρίου 2010, 13:33:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Φίλη panagiota, αν βγουν τίποτες "περίεργοι" τύποι και πουν ότι πρέπει σε αυτό το Φόρουμ να γράφουμε με μικρά, μή το πάρεις προσωπικά.
Καλή τύχη ωστόσο και ελπίζουμε/ευχόμαστε το Φόρουμ να σε βοηθήσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Φεβρουαρίου 2010, 13:39:31 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιουλίου 2011, 10:36:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαΐου 2012, 19:38:05
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/05/2012   Νέα εποχή στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαΐου 2012, 07:54:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
To να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
Δικές μου προσωπικές εμπειρίες σε πρόσληψη για μερική απασχόληση με επιδότηση ΟΑΕΔ και χωρίς λογιστή....
Κατ αρχήν κάνεις αίτηση στον ΟΑΕΔ για να μπεις σε πρόγραμμα επιδότησης. Μόλις βγει η εγκριτική απόφαση από τον ΟΑΕΔ έχεις ένα μήνα να προσλάβεις κάποιον. Ο υπάλληλος πρέπει να έχει κάρτα ανεργίας. Πρακτικά, εάν σκέφτεσαι να προσλάβεις κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο, που είναι άνεργος, ο ΟΑΕΔ δεν σου το αρνηθεί να τον προσλάβεις και να ενταχθεί στο πρόγραμμα. ΠΡΙΝ τον προσλάβεις, πρέπει να ενημερωθεί ο ΟΑΕΔ και να γίνουν κάποιες διαδικασίες (ενημέρωση πρόσληψης από εργοδότη, κλπ) που γίνονται αυθημερόν. Προσοχή, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τα ασφάλιστρα για τον κατώτατο βασικό μισθό (ή το τμήμα που αναλογεί στην μερική απασχόληση) και όχι τυχόν υπερωρίες, Bonus, παραπάνω μισθό που τυχόν δίνεις στον υπάλληλο.

Αμέσως, μετά πας ΙΚΑ για να βγάλεις μητρώο εργοδότη και να πάρεις το "πορτοκαλι" βιβλιαράκι που είναι η κατάσταση απασχολούμενου προσωπικού. Θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου την βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος της εφορίας. Εισφορές πληρώνεις για κάθε ευρώ δίνεις στον εργαζόμενο, και όχι μόνο για το μισθό  του.

Εάν πρόκειται για υπάλληλο με μισθό και ημιαπασχόληση πρέπει να πας την ίδια μέρα στην επιθεώρηση εργασίας και να καταθέσεις το επισυναπτόμενο πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο. Επίσης, εντός 7 ημερών πρέπει να πας και την επισυναπτόμενη σύμβαση μερικής απασχόλησης. Η μερική απασχόληση και ο μισθός υπολογίζονται με βάση τις ώρες εργασίας αναλογικά σε σχέση με το βασικό μισθό. Σε κάθε αλλαγή ωραρίου του εργαζόμενου, απαιτείται η κατάθεση στην επιθεώρηση εργασίας νέου πίνακα και εάν υπάρχει μείωση ωρών σε κάποιο υπάλληλο η σύμφωνη γνώμη του με υπογραφή νέας σύμβασης μερικής απασχόλησης.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρακρατά και να αποδίδει στο ΙΚΑ και στην εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών αντίστοιχα του εργαζόμενου. Η προκαταβολή του φόρου είναι μηδενική σε περίπτωση που το συνολικό ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (σε όλους τους εργοδότες που τυχόν δουλεύει ταυτόχρονα ο εργαζόμενος) δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα. Για αυτό ο εργαζόμενος οφείλει να ενημερώνει τον εργοδότη του για κάθε αλλαγή συμπληρώνοντας το έντυπο στοιχεία εργαζόμενου που επίσης επισυνάπτεται. Ακόμη σε μηδενική προκαταβολή φόρου ο εργοδότης οφείλει κάθε χρόνο να καταθέτει εγγράφως στην εφορία ότι απασχολεί υπάλληλο με μηδενική προκαταβολή φόρου (οριστική δήλωση ΦΜΥ φαίνεται στο ΤΑΧΙΣ).

Επισυνάπτω και ένα xls με το οποίο μπορείς να κάνεις υπολογισμό μισθοδοσίας και να αποδίδεις βεβαίωση αποδοχών στον εργαζόμενο. Φυσικά, οφείλεις να του αποδόσεις και την ετήσια βεβαίωση αποδοχών.

Όλα τα επισυναπτόμενα δεν είναι "κρατικές" φόρμες και έτσι δεν φέρω καμιά ευθύνη για την χρήση τους.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαΐου 2012, 07:57:31
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
... και χωρίς λογιστή....
Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πρειπτώσεις που δεν μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με λογιστή.
Αλλιώς είναι σα να ζητάς από ένα λογιστή να ρυθμίσει μόνος του π.χ τη ΧΑΠ ή το διαβήτη του...
Ή κάνω λάθος;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Μαΐου 2012, 08:18:48
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
... και χωρίς λογιστή....
Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πρειπτώσεις που δεν μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με λογιστή.
Αλλιώς είναι σα να ζητάς από ένα λογιστή να ρυθμίσει μόνος του π.χ τη ΧΑΠ ή το διαβήτη του...
Ή κάνω λάθος;

Υπάρχουν καταστάσεις που ο λογιστής είναι απαραίτητος, επιθυμητός, ή δεν χρειάζεται. Η περίπτωση αυτή είναι η δεύτερη. Μπορείς να το δεις σαν ΜΗΣΥΦΑ.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Απριλίου 2013, 12:34:59
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πέφτοντας ξανά πάνω στο θέμα, σας υπενθυμίζω ότι υπάρχει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 35 ετών διαρκείας 27 μηνών το οποίο επιδοτεί πλήρη απασχόληση με 625 ευρώ το μήνα για τους πρώτους 24 μήνες. Θεωρώ ότι για όσους συναδέλφους έχουν ανάγκη υπαλλήλου αξίζει να το έχουν υπόψη. Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί μόνο στον άξονα 9 (Διοικητικές Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και Νοτίου Αιγαίου).
Λεπτομέρειες στο σύνδεσμο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

14 Ιουνίου 2014, 10:57:58
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/06/2014. ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΙΚΑ: Ποιες εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από 1η Ιουλίου 2014 - Ολη η εγκύκλιος.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

Μειωμένες από 5,75% έως και 26,06% θα είναι, από την 1η Ιουλίου, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Τις μειώσεις που θα ισχύσουν σε εφαρμογή της απόφασης για την “ελάφρυνση” του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ. Με βάση την εγκύκλιο και το νόμο Βρούτση από την 1η Ιουλίου:

Καταργούνται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων. Η κατάργηση των συγκεκριμένων εισφορών καταργεί και την καταβολή του “έξτρα” οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ και μόνο για φέτος προβλέπεται να δοθεί, για τελευταία φορά, το 50% της σχετικής παροχής στους περίπου 330.000 δικαιούχους. Καταργείται, ακόμη, η εισφορά 1% που κατέβαλε κάθε εργοδότης υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46% ( 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης, 0,12% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας και η εισφορά του εργαζομένου στο 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας). Μειώνεται, τέλος, η εισφορά του εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα από 0,80% σε 0,25%.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Μετά τις μειώσεις - οι οποίες αυξάνουν αντίστοιχα το διαθέσιμο εισόδημα των εργοδοτών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργαζομένων κατά 1% - οι εισφορές διαμορφώνονται για τη μεγαλύτερη κατηγορία (μικτά ΕΤΕΑΜ) στο 40,06% από 43,96%. Η μείωση των εισφορών δίνει ένα πρόσθετο λόγο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εντείνει τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία “υπό την απειλή” του υψηλού προστίμου (έως 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο που εντοπίζεται) και με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα και να “καλυφθούν” οι απώλειες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ειδικά στον κλάδο των οικοδομών τα ασφάλιστρα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 79,84% από 84,46% (60,89% για τον εργοδότη και 18,95% για τον ασφαλισμένο) παρά τη μείωση, όπως φαίνεται στους πίνακες του ΙΚΑ με τα νέα ασφάλιστρα.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουνίου 2014, 10:59:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Δεκεμβρίου 2020, 15:09:39
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/12/2020
Του Δημήτρη Κατσαγάνη


Έμμεση βελτίωση κατά σχεδόν 1,4% στις καθαρές αποδοχές του συνόλου των 2 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, θα φέρει η μείωση των εισφορών τους από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο λόγος για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3 μονάδες (από το 39,6% στο 36,6%) σε δέκα ημέρες από σήμερα, σύμφωνα με διάταξη την οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.  Πιο αναλυτικά, θα μειωθούν κατά 1,2 μονάδες οι εργατικές εισφορές (από το 15,32% στο 14,12%) και κατά 1,8 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές (από το 24,34% στο 22,54% ).

Δεδομένου ότι οι εργατικές εισφορές υπολογίζονται επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων, αφαιρούμενες από αυτές, οδηγούν στο καθαρό ποσό το οποίο εισπράττει ο εργαζόμενος.

Έτσι πχ εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές ύψους 650 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εργατικές εισφορές ύψους 99,58 ευρώ/μήνα  (15,32% Χ 650 ευρώ). Έτσι ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 550 ευρώ /μήνα. Μετά την επικείμενη (από την 1η Ιανουαρίου 2021) μείωση των εργατικών εισφορών στο 14,12%, ο καθαρός μισθός του θα ανέλθει στα 558,22 ευρώ/μήνα. Με άλλα λόγια, θα αυξηθεί κατά 7,8 ευρώ/μήνα ή 1,4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης στον ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 977 ευρώ, η αύξηση την οποία θα λάβει ο μέσος μισθωτός, λόγω της μείωσης των εργατικών εισφορών κατά 1,2 μονάδες, θα ανέλθει στα 12 ευρώ σε μηνιαία βάση και σε 168 ευρώ σε ετήσια βάση (λαμβάνοντας υπόψη και τον 13ο και 14ο μισθό).

Αυτό σημαίνει πως η θετική επίπτωση στις καθαρές αποδοχές θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την μείωση την οποία θα υποστούν οι εργατικές εισφορές.




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2020, 15:14:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Σεπτεμβρίου 2021, 19:48:50
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

heart5


Επειδή έπεσα πάνω στο θέμα. Αν δουλεύει ο σύζυγος ως γραμματέας, πρέπει να δηλωθεί κάπου;
When you have to shoot, shoot. Don't talk!!!

18 Σεπτεμβρίου 2021, 20:22:21
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή έπεσα πάνω στο θέμα. Αν δουλεύει ο σύζυγος ως γραμματέας, πρέπει να δηλωθεί κάπου;

Φυσικά. Αν θέλεις να είσαι νόμιμη πρέπει να του πληρώνεις μισθό και ΙΚΑ. Μόνο, που αν θυμάμαι καλά, όταν πρόκειται για στενούς συγγενούς υποχρεούσαι να τους προσλάβεις ως πλήρους απασχόλησης (8ώρες/ημέρα) και όχι μερικής απασχόλησης. Σιγούρεψε το, αυτό με τον Λογιστή σου.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3837 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2010, 23:52:54
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
5962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2014, 23:09:34
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
5864 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2014, 20:31:34
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
2861 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2014, 13:27:18
από stathis
1 Απαντήσεις
4278 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2016, 13:09:27
από Argirios Argiriou