Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:45:59

Αποστολέας Θέμα: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Επίσημες Πληροφορίες από την Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 9323 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Φεβρουαρίου 2013, 21:21:36
Αναγνώστηκε 9323 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (= ΕΚΑΑ ) = European Health Insurance Card.

Επίσημες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Αυγούστου 2014, 14:29:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Αυγούστου 2013, 14:26:11
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πληροφορίες για την ΕΚΑΑ και από το blog του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) παρέχεται δωρεάν και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας, κατά την προσωρινή διαμονή, από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Με την ΕΚΑΑ οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) όπως και οι ασφαλισμένοι στο εν λόγω κράτος. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαφέρουν από μία χώρα σε άλλη, οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε μια χώρα μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε άλλη. Η ΕΚΑΑ δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει τα έξοδα εκείνων που ταξιδεύουν ειδικά για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να προμηθευτούν την ΕΚΑΑ από την τοπική αρχή δημόσιας υγείας και η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και παροχή της κάρτας εντός των συνόρων της. Δικαιούχοι της κάρτας μπορούν να είναι μόνο όσοι ταξιδιώτες είναι εγγεγραμμένοι σε κρατικό ασφαλιστικό ίδρυμα σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Η κάρτα είναι ατομική και τα μέλη των οικογενειών που ταξιδεύουν θα πρέπει να προμηθευτούν ξεχωριστά τις κάρτες τους. Πολίτες που κατάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ, αλλά διαμένουν μόνιμα σε μία από τις χώρες της ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, δικαιούνται επίσης να προμηθευτούν την κάρτα, αλλά για χρήση μόνο εντός των κρατών μελών της ΕΕ και όχι στη Δανία, στην Ισλανδία, στο Λίχτενσταϊν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

    Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Johnson KJ, Sommers TE. Travel Health Insurance & Evacuation Insurance. Στο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος yellowbook/2012/chapter-2-the-pre-travel-consultation/travel-health-insurance-and-evacuation-insurance [προσπέλαση 1 Ιουλίου 2013]
    Leggat PA, Carne J, Kedjarune U. Travel insurance and health. J Travel Med 1999;6:243-248.
    European Commission. Employment, Social Affairs & Inclusion. European Health Insurance Card. Στο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος [προσπέλαση 1 Ιουλίου 2013]

Παρασκευή Σμέτη, Ανδριάνα Παυλή, Έλενα Μαλτέζου
Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Αυγούστου 2013, 14:29:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Αυγούστου 2014, 14:28:23
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Αυγούστου 2014, 15:43:18
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (= ΕΚΑΑ ) = European Health Insurance Card.

Επίσημες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πάτησα στο παραπάνω link. Μέσα στο κείμενο που παραπέμπει υπάρχει ένα άλλο link Οι κάρτες εκδίδονται από τον Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που παραπέμπει στη σελίδα με τίτλο "Υποβάλλοντας αίτηση για μια κάρτα" και στην ενότητα "Πληροφορίες και αρμόδιοι για την επικοινωνία σε κάθε κράτος".
Εκεί υπάρχουν οι σημαίες των διαφόρων κρατών και  κάνοντας κλικ πάνω στη σημαία ανοίγει link που παραπέμπει σε πληροφορίες.
Σε μια σημαία το link παραπέμπει σε "Πρόβλημα φόρτωσης σελίδας" Ποια λέτε να είναι η χώρα;
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Αυγούστου 2014, 15:46:26 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

21 Ιουλίου 2015, 11:48:57
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (όχι στην Ελλάδα βέβαια)
 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ  ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.07.2015 : 13:16
   Με την έναρξη των θερινών διακοπών αυξάνονται όχι μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος-μέλος της Ενωσης αλλά πληθαίνουν και οι νέοι άνθρωποι που, αφού τελειώνουν με τις σπουδές τους, θέλουν να δοκιμάσουν τα φτερά τους και σε μιαν άλλη χώρα. Αυτή την κατάλληλη εποχή επέλεξε, λοιπόν, η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) να μας κάνει τη στοργική υπενθύμιση ότι κανείς Ευρωπαίος πολίτης δεν πρέπει να ταξιδεύει μέσα στην Ενωση χωρίς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας – European Health Insurance Card–, η οποία εκδίδεται δωρεάν από τους εθνικούς παρόχους κοινωνικής ασφάλισης. Η κάρτα τούς παρέχει τα ίδια δικαιώματα για την προστασία της υγείας τους, εφόσον τη χρειασθούν εκτάκτως και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης είτε προσωρινής διαμονής τους σε μία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην Ελβετία, στο Λίχτενσταϊν, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.

Σταθερή αύξηση
   Η επίκαιρη αυτή υπενθύμιση έγινε για να μας πληροφορήσει ότι προσφέρεται πλέον και σε εφαρμογή για smartphone κάθε σχετική πληροφορία οπουδήποτε τη χρειασθεί ο χρηστής. Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων –περίπου ο ένας στους δύο ασφαλισμένους στις χώρες τους πολίτες– έχουν αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Και η απόκτησή της παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί της να έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους κατά οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίους.
   Γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που παρέχει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, αλλά αποτελεί και αναγνώριση για την προστασία που όντως προσφέρει, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο των θερινών διακοπών των εργαζόμενων. Οπως είναι γνωστό, η κάρτα δεν καλύπτει την περίπτωση που είναι προσχεδιασμένη η παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα, αλλά μόνο έκτακτες περιπτώσεις επισκεπτών, ενώ η μη αποδοχή της από συγκεκριμένα ιδρύματα υγείας πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις υγειονομικές αρχές της χώρας που επισκέπτονται.

Περιορισμένη
   Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας, η χρήση -κυρίως η γνώση για την ύπαρξη- του συγκεκριμένου αυτού ωφελήματος είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, σε αντίθεση με την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων αλλά και των Ευρωπαίων επισκεπτών, λόγω των θερινών διακοπών τους.
   Για τον λόγο αυτό μάλιστα, για την αποτελεσματική ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, πέρσι η Κομισιόν διενήργησε έναν διαγωνισμό και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν τη δική τους ιστορία μέσω βίντεο.
 

21 Ιουλίου 2015, 16:32:25
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με αφορμή το μήνυμα του Ορθοπαιδικού είπα να δοκιμάσω το link στη ελληνική σημαία, στο παραπάνω μήνυμά μου και ω του θαύματος λειτουργούσε!
Τι λειτουργούσε δηλαδή; Είχε μια εικόνα με το πως είναι η κάρτα. Όταν πάτησα το Link στο πλάι που έλεγε "Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής κάρτας ασθένειας Εμπρόσθια όψη" πήρα μήνυμα λάθους! Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας!
(Φυσικά δε λειτουργούσε ούτε το link για τη οπίσθια όψη της αίτησης)

21 Ιουλίου 2015, 17:19:52
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Έχει χρησιμοποιήσει κανείς αυτή την κάρτα στο εξωτερικό; Περιμένοντας σε μια ουρά στο ΤΣΑΥ, μου είπε κάποιος ότι στην Αγγλία τον έβαλαν να πληρώσει κανονικότατα παρ'ό,τι τους έδειξε την κάρτα. Δεν το έχω διασταυρώσει όμως.

Λέξεις κλειδιά: ΕΚΑΑ Ε.Κ.Α.Α. 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
28 Απαντήσεις
48829 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2018, 18:43:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3075 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2013, 21:25:32
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
12730 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2017, 16:41:40
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
9417 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2020, 13:23:46
από Argirios Argiriou
20 Απαντήσεις
70905 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:22:16
από Argirios Argiriou