Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:02:20

Αποστολέας Θέμα: ΦΥΚ που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 18510 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Φεβρουαρίου 2013, 23:52:10
Αναγνώστηκε 18510 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε γενναίο «ψαλίδι» του καταλόγου των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2012. Εχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 233 σκευάσματα. Από αυτά, τα 118 θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Αλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει δε 20 ακόμη σκευάσματα τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία.

Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί τον προπομπό και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «θετικής λίστας φαρμάκων», η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για τον κατάλογο από τον οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων. Ο νόμος 3816 του 2010 προβλέπει ότι ο κατάλογος με τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις εγκρίνεται εφόσον αυτά περιέχονται στη «λίστα».

Τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις ή «ακριβά» φάρμακα είναι μια πονεμένη υπόθεση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα Υγείας. Για να μην ξεφύγουν από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς τους, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αποφεύγουν να προμηθεύονται επαρκείς ποσότητες.
Το ετήσιο κόστος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές διοικήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιπλέον αυτή δαπάνη, η οποία δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακή, καθώς αφορά εξωτερικούς ασθενείς. Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθούν φέτος στο 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. το 2012 και ο στόχος δεν φαίνεται να είναι εφικτός...
Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά να αναζητούν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς δικαιούχοι των σκευασμάτων είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιητικό ή λήπτες μοσχευμάτων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέλαβαν να τα προμηθεύουν, ακόμη και κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας από τους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στα νοσοκομεία.
Με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) Ειρήνη Τσικαλάκη τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ «βρίσκονται ανάμεσα στους ασθενείς και τους διοικητές». Οι ασθενείς -σημειώνει- χρειάζονται τα φάρμακά τους και οι διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία...

Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, «σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια, αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών».
Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό...

Τα σκευάσματα και από πού θα χορηγούνται:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ


Ογκολογικά: ABRAXANE, ADRIBLASTINA, ALIMTA, ARZERRA, ATRIANCE, AVASTIN, AXOPLAN, BEROMUN, BIOTECAN, CAELYX, CAMPTO, CEDOL, DOCETAXEL/HOSPIRA, DOCETAXEL/TEVA, DOXIPROL, DOXORUBIOHCL/EBEWE, DOXORUBN, DOXOTIL, ELOXATIN, EVOLTRA, FLUDARAIV, FLUDARABN/EBEWE, FLUDARABN/TEVA, FOSCAN, GUADEL, GLIOLAN, HERCEPTIN. HYCAMPINΙinj/inf, IRINOCAN, IRINOTECAN/HOSPIRA, IRINOTECAN/MEDAC, IRINOTECAN/GENERICS, IRINOTECAN/TEVA, IRITEC, JAVLOR, LEUSTATIN, MABTHERA, PUPHORAN, MYOCET, NAVELBNE, OVAPAC, OXALIPLATIN/GENERICS, OXALIPLATIN/HOSPIRA, OXALIPLATIN/MEDAC, OXALIPLATIN/TEVA, OXALIPLATIN/GEROLYMATOS, OXALIPLATIN/KABI, OXALIPLATIN/MEDICUS, OXALIPROL, OXALTINA, PACTITAXEL/GENERICS, PACLITAXEL/HOSPIRA, PACLITAXEL/KABI, PACLITAXEL/GEROLYMATOS, PACLITAXIN, PACLITOL, PACLEXEL, PATAXEL, PAXENE, PAXENEPACLITAXEL, PAXITAL, PLAXITIN, PHOTOFRIN, RECTOXAL, REXAP, ROAXIEMRA, RUBINOX, SANTACIL, TAXOL, TAXOPROL, TAXOTERE, TEMODALPD.SOL.INF, TOPOTECANE/HOSPIRA, TOPOTECANE/TEVA, TORISEL, TRISENOX, VECTIBIX, VELCADE, VERAXAIN, VINORELBNE/EBEWE, VINORELBNE/SPECIFAR, VINORELBNE/TEVA, VINTECAN, XENIUS, YONDELIS.
Αντίδοτα αντινεοπλασματικών: ETHYOL, SAVENE.
Διφωσφονικά: ACLASTA, BONDRONATIV, ZOMETA.
Ενζυμα: ALDURAZYME, CEREZYME, ELAPRASE, FABRAZYME, MYOZYME, REPLAGAL.
Ανοσοδιεγερτικά: BEROMUN, MEPACT.
Ανοσοκατασταλτικά: ORENCIA, TYSABRI.
Ανοσοσφαιρίνες: FLEBOGAMMAFIF, GAMNEX, GAMMAGARDSD, HEPATECTCP, IG VEVA, INTRATECT, KIOVIG, MEGALOTECT, OCTAGAM, PENTAGLOBN, PRIVIGEN, SANDOGLOBULIN, VENBIG.
Αντιαρρυθμικά: BRINAVESS.
Αγκυλιωτικοί παράγοντες: BUSILVEX.
Παράγοντες μείωσης τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: CARDIOXAN.
Παράγωγα ξανθίνης: PEYONA.
Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: BERINERTP.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ

Ογκολογικά: AFINIOR, FLUDARATABS, GLIVEC, HYCAMINCAPS, IRESSA, LITAK, NEXAVAR, PANRETIN, REVLIMID, SIKLOS, SPRYCEL, SUTENT, TARCEVA, TARGETIN, TASIGNA, TEMODAL, TEMOMEDAC, TEMOZOLOMICE/TEVA,THALIDOMDE/GELGENE, TYVERB, VIDAZA, VOTRIENT, XELODA.
Ερυθροποιητικοί παράγοντες: ABSEAMED, ARANESP, BINOCRIT, EPORATIO, EPREX, MIRCERA, NEORECOMRON, RETACRIT.
Ανοσοκατασταλτικά: ADVAGRAF, CIMZIA, COPAXONE, ENBREL, GILENYA, HUMIRA, ILARIS, KINERET, PROGRAF, REMICADE, SIMPONI, SIMULECT, STELARA.
Ανοσοδιεγερτικά: REBIF.
Ανοσορυθμιστικά: AVONEX, BETAFERON, EXTAVIA, MOZOBOL, PEGASYS, PEGINTRON.
Ανοσοσφαρίνες: SYNAGIS, VIVAGLOBIN.
Αντιικά: BARACLUDE, COPEGUS, HEPSERA, REBETOL, RIBAVRIN, VIREAD.
Διφωσφονικά: BONDRONAT.
Αντιμικροβιακά: BRAMITOB, CAYSTON, TOBI.
Αντιπαρκινσονικά: DUODORA.
Αντιπηκτικά: VENTAVIS.
Παράγοντες αποσιδήρωσης: EXJIADE, FERRIPROX.
Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: FIRAZYR.
Μείωση τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: KEPIVANCE.
Μεταβολικά νοσήματα: ZAVESCA.
Οφθαλμολογικά νοσήματα: LUCENTIS, MACUGEN, VISUDYNE.
Ουδετεροπενία: GLANOCYIE, GRANULOKNE, NEULASTA, NIVESTIM, TEVAGRASIM, ZARZIO.
Πνευμονική υπέρταση: REMODULIN, REVATIO, TRACLEER, VOLIBRIS.
Αιμοστατικά: REVOLADE.
ΚΝΣ: RILUTEK.
Ανταγωνιστές αυξητικής ορμόνης: SANDOSTATINLAR, SOMATULINE, SOMATULINEAUTOGEL, SOMAVERT,.
Αντιαιμορραγικά: NIPLATIE.
Αντιθρομβωτικά: RAPILYSIN.
Λοιμώξεις από κυτταρομεγαλοϊό: VISTIDE.
ΧΑΠ: XOLAIR.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Ανοσοκατασταλτικά: CELLCEPT, CERTICAN, MYCOFEN/NEXUS/ MYCOFENOLATE MOFETIL/ACTAVIS, MYCOFENOLATE MOFETIL/ACCORD, MYFENAX, MYFETIL, MYFORTIC, RAPAMUNE.
Μεταβολισμός οστών: FORSTEO, PREOTACT.
Ογκολογικά: GENEFADRONE, LYSODREN, MITOXAN, MIZANITRONE, NOVANTRONE.
Βλεννολυτικά: PULMOZYME.
Υπερφωσφαταιμία: RENVELA.
Αντιικά: SEBIVO.
Αναστολείς χορήγησης αιμοπεταλίων: XAGRID.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: ΦΥΚ κόστους υψηλού φάρμακα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8294 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
4865 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2012, 17:38:28
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
8362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουλίου 2013, 15:53:30
από Δ. Κουναλάκης
12 Απαντήσεις
9642 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2012, 23:07:37
από gnch
6 Απαντήσεις
9040 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαρτίου 2013, 10:12:28
από Δ. Κουναλάκης