Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:54:30

Αποστολέας Θέμα: «Βροχή» αγωγών κατά γιατρών για λάθη.  (Αναγνώστηκε 6580 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Σεπτεμβρίου 2008, 00:46:15
Αναγνώστηκε 6580 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 14.09.2008.

Μορφή «επιδημίας» έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι μηνύσεις και αγωγές που υποβάλλονται για ιατρικά λάθη. Από το 2000 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει περισσότερες από 500 υποθέσεις έπειτα από καταγγελίες σε βάρος γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ένα δικηγορικό γραφείο έχει χειριστεί περίπου 300 υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας! Πέρα από την ποινική τιμωρία των γιατρών σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι μηνυτές διεκδικούν και χρηματικές αποζημιώσεις προσφεύγοντας και στα πολιτικά δικαστήρια. Εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμούν διεκδικήσεις ύψους τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ, καθώς μόνο για 12 από τις αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2002 μέχρι και σήμερα έχει ζητηθεί συνολικά το ποσό των 15.000.000 ευρώ ως αποζημίωση για ιατρικά λάθη. Μάλιστα, από τις συγκεκριμένες αγωγές τέσσερις αφορούν περιστατικά σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τα οποία έχει αξιωθεί συνολικά το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Καταδίκες

«Δύο από τις υποθέσεις που έχω χειριστεί αποτελούν σταθμό στα δικαστικά δρώμενα. Η πρώτη αφορά απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση ύψους 1.455.000 ευρώ εις βάρος του δημόσιου Νοσοκομείου Λήμνου για ιατρική αμέλεια η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα κοριτσάκι τετραπληγικό. Η δεύτερη αφορά ποινική απόφαση με την οποία καθηγητής πανεπιστημίου καταδικάστηκε τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος διότι διενήργησε ΕΔΕ και εξέδωσε πόρισμα για ιατρική αμέλεια το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια αλλά συγκάλυπτε την αμέλεια του συναδέρφου του γιατρού, σε αντίθεση με τα ποινικά, διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια που έκριναν ότι έφταιγε», είπε στον «ΑτΚ» ο Νίκος Διαλυνάς, στο δικηγορικό γραφείο του οποίου έχουν φτάσει περίπου 300 υποθέσεις που αφορούν θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη εξαιτίας ιατρικού λάθους. Οπως αναφέρει ο ίδιος από τις υποθέσεις που έχει χειριστεί το γραφείο του, «το 40% αφορά μαιευτικά λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου που είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση τετραπληγικών παιδιών». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «μεγάλο ποσοστό από το υπόλοιπο 60% αφορά περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας σε απλές εγχειρήσεις χολής, σκωληκοειδίτιδας, αμυγδαλών και μικρότερο αλλά συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αφορούν περιπτώσεις οφθαλμολογικών λαθών, ορθοπεδικών με ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων κυρίως νέων ανθρώπων και κακώσεων σπονδυλικής στήλης».

Λάθη και παραλείψεις

Αρκετές από τις υποθέσεις και τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν για ιατρικά λάθη και παραλείψεις στάθηκαν αφορμή για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από την Πολιτεία αλλά και να διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «εγκληματικής» μετάγγισης αίματος που έγινε πριν από περίπου 2,5 χρόνια σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με θύμα 17χρονη η οποία μολύνθηκε από τον ιό του AIDS και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταδειχτεί η αναγκαιότητα εγκατάστασης συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Επίσης έπειτα από καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ότι σε ιδιωτική κλινική εφημέρευε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ειδικευόμενος γιατρός διενεργείται έλεγχος στη ΜΕΘ όλων των ιδωτικών κλινικών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.«Oι δικαστικές αποφάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ηδη έσπασε το απόστημα της αλληλοσυγκάλυψης των ιατρών από συναδέρφους τους και δικαιώνονται απλοί πολίτες οι οποίοι έπεσαν θύματα ιατρικού λάθους. Ο πολίτης αποφάσισε να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να μην τηρεί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια μία μοιρολατρική στάση απέναντι στα σφάλματα των γιατρών», δήλωσε ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες οι οποίοι σε περίπτωση αποδεδειγμένης ιατρικής αμέλειας προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις για την απόδειξη της αλήθειας, καταθέτοντας ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων, ως τεχνικοί σύμβουλοι ή συντάσσουν εκθέσεις».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Σεπτεμβρίου 2008, 07:50:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2018, 07:20:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα καθυστερημένα ραντεβού ΕΟΠΥΥ, η προσβλητική συμπεριφορά από γιατρούς και νοσηλευτές είναι ιατρικά λάθη! Πως μπορείς να αποζημιωθείς από ιατρικά σφάλματα; Βρες όλες τις πληροφορίες στο ΔΩΡΕΑΝ Βιβλίο μας! ....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6811 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2012, 18:34:40
από carlita
3 Απαντήσεις
3518 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2016, 15:27:26
από Denominator
5 Απαντήσεις
3717 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2016, 16:14:32
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
4214 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2017, 16:11:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26903 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Νοεμβρίου 2019, 06:17:37
από Argirios Argiriou